ΑΡΗΣ

Μήτρογλου τετράδας

Ο Κώστας Μήτρογλου πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του το γκολ στο Ολυμπιακός - Άρης
Ο Κώστας Μήτρογλου πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του το γκολ στο Ολυμπιακός - Άρης EUROKINISSI

Ο Άκης Μάντζιος που διόρθωσε τις ανορθογραφίες του Ένινγκ, η δουλειά του Σούντγκρεν, το σπουδαίο δίδυμο Σάσα - Τζέγκο, αλλά και η κατάσταση του Μήτρογλου που θα κρίνει την είσοδο στην πρώτη τετράδα. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Άρης με μία πολύ σοβαρή εμφάνιση πήρε έναν σημαντικό βαθμό κόντρα στον Ολυμπιακό στη μάχη που δίνει για την πρώτη τετράδα. Είναι ξεκάθαρο πως στις 21 Σεπτέμβρη η διοίκηση πήρε μία πολύ σωστή απόφαση να προσλάβει τον Άκη Μάντζιο. Πραγματικά πρόκειται για μία σπουδαία προπονητική δουλειά. Ο Μάντζιος από την πρώτη στιγμή πήρε σωστές αποφάσεις και έχτισε βάσεις που δίνουν τη δυνατότητα να πατήσει πάνω σε αυτές ο σύλλογος και να δημιουργηθούν προοπτικές εξέλιξης.

ΑΜΕΣΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕ ΤΙΣ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΙΕΣ

Με το που ανέλαβε την ομάδα διαπίστωσε και φρόντισε να διορθώσει το πρόβλημα που υπήρχε από την περσινή σεζόν και δεν φρόντισε να το λύσει ούτε το καλοκαίρι ο Ένινγκ στη θέση του τερματοφύλακα και στα άκρα της άμυνας. Έκανε αρχικά τρίτο τον Κουέστα, χρησιμοποιούσε εναλλάξ αυτόν που θεωρούσε πως ήταν σε καλύτερη κατάσταση και το τελευταίο διάστημα που έχει επιστρέψει ο έμπειρος Ισπανός τον βλέπουμε να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν την περσινή σεζόν. Έλυσε απευθείας το πρόβλημα ισορροπίας στα δεξιά της άμυνας ενεργοποιώντας τον Σούντγκρεν και τελειώνοντας το ανέκδοτο που υπήρχε επί Ένινγκ με την καθιέρωση του Ροζ στη θέση του δεξιού μπακ.

Τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες τον Ντάτκοβιτς που στα πρώτα παιχνίδια έδειξε πως πρόκειται για μία προβληματική επιλογή που θα δημιουργήσει προβλήματα στον Άρη. Ξέρετε, τώρα που έγινε το ξεσκαρτάρισμα βλέπουμε τις επιλογές που διαθέτει ο Άρης και εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε πως πράγματι υπάρχουν στο μεσοαμυντικό κομμάτι αξιόπιστες επιλογές. Φανταστείτε, όμως, πόσο εύκολα ανοίγει η κατάσταση, πόσο εύκολα θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι εντελώς διαφορετικά αν για παράδειγμα η ομάδα συνέχιζε με την λογική που υπήρχε επί Ένινγκ. Να μην υπολογίζεται δηλαδή ο Σούντγκρεν, να αγωνίζεται στα δεξιά ο Ροζ και στο κέντρο της άμυνας ο Ντάτκοβιτς.

Ο ΣΟΥΝΤΓΚΡΕΝ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΕΝΙΝΓΚ

Ο Σουηδός μπακ εκθέτει σε μεγάλο βαθμό τον Γερμανό τεχνικό, καθώς ένας από τους λόγους που τον είχε εκτός ομάδας την περσινή σεζόν και δεν τον υπολόγιζε στο ξεκίνημα της φετινή είναι πως τον θεωρούσε αναξιόπιστο αμυντικά. Αυτό που βλέπουμε όμως από την στιγμή που ο Άκης Μάντζιος του έδειξε εμπιστοσύνη είναι εντελώς διαφορετικό.

Ο Σούντγκρεν και σε ένα παιχνίδι υψηλής πίεσης όπως αυτό στο Καραϊσκάκης ήταν άριστος στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Σαν ένας προπονητής που έκανε καριέρα κυρίως σε ομάδες που στη Super League έπαιζαν για την παραμονή τους ήξερε πώς να εκμεταλλευτεί τις σπουδαίες λύσεις που του προσφέρει η διοίκηση Άρη στον χώρο του άξονα τόσο στο κέντρο του γηπέδου όσο και στο κέντρο της άμυνας.

ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Ξεκάθαρα τα όπλο του φετινού Άρη είναι η λύσεις που διαθέτει στον άξονα. Η πληρότητα που υπάρχει στον συγκεκριμένο χώρο είναι σπάνια για ελληνική ομάδα και σε μεγάλο βαθμό λύνει τα χέρια του Άκη Μάντζιου στο κοουτσάρισμα. Διαθέτει για το δίδυμο του άξονα τους Σάσα, Τζέγκο, Ματίγια, Κάτσε.

Τέσσερεις επιλογές για δύο θέσεις που επιτρέπουν στον προπονητή και να δημιουργεί το δίδυμο που πιστεύει πως χρειάζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγώνα και όταν θεωρεί πως το παιχνίδι απαιτεί μία πιο συντηρητική διαχείριση η ακόμα στην προσπάθεια να σκληρύνει μέσα στον αγώνα την ομάδα του μπορεί να χρησιμοποιεί καθαρή τριάδα στον άξονα.

Ξεκινά λοιπόν ο Άρης από μία πολύ σημαντική αφετηρία που του επιτρέπει στον άξονα να καλύπτει χωρίς την παραμικρή συνέπεια κάποια σημαντική απουσία όπως αυτή του Ματίγια στο Καραϊσκάκης και να κρατά στον πάγκο τον Μπεναλουάν. Δεν υπάρχουν πολλές ελληνικές ομάδες να έχουν αυτήν την πολυτέλεια.

Παράλληλα έχει τη δυνατότητα να δουλεύει με τρεις επιλογές. Το πρώτο σύστημα του Μάτζιου είναι το καθαρό 4-2-3-1 με δημιουργό τον Μπερτόγλιο και σαν εναλλακτικά πλάνα ανάλογα τις συνθήκες υπάρχει το 4-4-1-1 με τον Μαντσίνι στον ρόλο που είχε πέρυσι ο Λάρσον του κρυφού επιθετικού και φυσικά ένα σκληρό 4-3-3 με τρεις καθαρούς αμυντικούς χαφ.

ΕΚΑΝΕ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΖΕΓΚΟ-ΣΑΣΑ

Το δίδυμο Τζέγκο - Σάσα είναι το πιο σκληρό της τετράδας του άξονα το πιο αποτελεσματικό στο αμυντικό σκέλος. Είδαμε στο Καραϊσκάκης να απορροφά ο Άρης την πίεση του Ολυμπιακού. Ασφαλώς δεν υπάρχει κανείς που να μην αναγνωρίζει τη συνολική ανωτερότητα των ερυθρολεύκων, πράγματι η ομάδα του Μαρτίνς ήταν επηρεασμένη από την επίπονη διαδικασία του Πέμπτη-Κυριακή που την υποχρέωνε να πάει σε πολλές αλλαγές.

Όμως ο Άρης κατάφερε να εκμεταλλευτεί να αξιοποιήσει το πρόβλημα του Ολυμπιακού. Τον οδήγησε σε ένα παιχνίδι που του επέτρεψε να δημιουργήσει μόλις 0.90 xGoals που είναι η δεύτερη χειρότερη του επίδοση στο φετινό πρωτάθλημα με την χειρότερη όμως να έχει καταγραφεί στο παιχνίδι του πρώτου γύρου με τον Παναθηναϊκό που έπαιζε χωρίς φορ και ήταν αποδεκατισμένος.

Κατάφερε να μπλοκάρει τη δημιουργία του Ολυμπιακού και να τον οδηγήσει σε ατομικές ενέργειες τις οποίες η άμυνα του Άρη τις αντιμετώπισε εύκολα και πήρε έναν πολύ σημαντικό βαθμό στη μάχη για την πρώτη 4άδα.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Η βάση της δουλειάς που έχει φέρει σε αυτό το σημείο του Άρη είναι η καλή αμυντική λειτουργία. H εξέλιξη και οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσα από την επιθετική βελτίωση. Βελτίωση που μπορούν να φέρουν οι πολλές λύσεις που υπάρχουν στα άκρα τις επίθεσης που επιτρέπουν στον Μάντζιο να παρεμβαίνει διαδραστικά στην διάρκεια των αγώνων όπως έγινε και στο Καραϊσκάκης με την προσθήκη του Μπρούνο.

Στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού στο Καραϊσκάκης είδαμε πόσα πράγματα μπορεί να προσφέρει η παρουσία του Μήτρογλου.

Ο Άρης άντεξε σε σημαντικό βαθμό και έμεινε ψηλά στην βαθμολογία επειδή κατάφερε να κερδίσει ένα πολύ σημαντικό αριθμό παιχνιδιών στο 1-0. Δεν είχε καθόλου βοήθεια από την κορυφή της επίθεσης και θα ήταν δύσκολο να αντέξει τον ανταγωνισμό αν δεν υπήρχε μία σημαντική κίνηση στην συγκεκριμένη θέση. Σε σημαντικό βαθμό από το ποσοστό ενσωμάτωσης του Μήτρογλου θα εξαρτηθεί η θέση του Άρη στην πρώτη τετράδα.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Τα δείγματα που έδειξε ο φορ στα 30 λεπτά που αγωνίστηκε στο Καραϊσκάκης ήταν ενθαρρυντικά. Όχι γιατί εκτέλεσε και σκόραρε το πέναλτι αλλά για τη βοήθεια που προσέφερε στο χτίσιμο επιθέσεων και στο κράτημα της μπάλας από την στιγμή που μπήκε στο γήπεδο. Έδωσε στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα ένα ποιοτικό κράτημα της μπάλας ένα σημαντικό μαξιλάρι που βοηθούσε και στην ανάπτυξη αλλά από την στιγμή που ήρθε η ισοφάριση και στην απορρόφηση της πίεσης του Ολυμπιακού.

Ο Άκη Μάντζιος ξέρει πως τον έχει ανάγκη τον Μήτρογλου και πως η ομάδα του στα playoffs θα δώσει σημαντική μάχη, οπότε δεν θέλει και να τον κάψει επιβαρύνοντας τον και δημιουργώντας τον κίνδυνο να πάθει καμία θλάση. Τον περνά σιγά-σιγά μέσα στην ομάδα ώστε να είναι έτοιμος να κάνει την διαφορά εκεί που θα κριθούν όλα. Από το 66ο λεπτό και μετά στο Καραϊσκάκης για πρώτη φορά φέτος είδαν στον Άρη πόσο πιο εύκολα και ποιοτικά μπορεί να κερδηθούν τα μέτρα όταν στην κορυφή της επίθεσης υπάρχει ένας ποιοτικός φορ πρωταθλητισμού.

Ο Μήτρογλου θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που διαθέτει ο Άρης στα άκρα της επίθεσης. Υπάρχει μία πληρότητα στις θέσεις των εξτρέμ. Ποδοσφαιριστές που παίζουν με διαφορετικό τρόπο τη θέση και βοηθούν σημαντικά τον Μάντζιο να επέμβει στην διάρκεια του παιχνιδιού, το γεγονός όμως που δεν υπήρχε φορ αναφοράς δεν βοηθούσε ώστε να είναι επιδραστικοί στον βαθμό που μπορούσαν.

Η παρουσία του Μήτρογλου περιμένω να δώσει μία σημαντική ώθηση σε όλη την ομάδα στην μάχη για την τετράδα και αν πράγματι μπορέσει να είναι αυτός που πρέπει στα playoffs θα μετατρέψει τον Άρη σαν απόλυτο φαβορί για τον συγκεκριμένο στόχο.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ