STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Μόνο ο Ολυμπιακός νικάει ντέρμπι επιβάλλοντας το ποδόσφαιρό του

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν το γκολ του Ελ Αραμπί κόντρα στην Άρσεναλ
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν το γκολ του Ελ Αραμπί κόντρα στην Άρσεναλ EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα που νικάει ένα ντέρμπι, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει την αγωνιστική του φιλοσοφία. Γράφει ο Τσάρλυ.

Στο χθεσινό κείμενο ανέφερα τις αλλαγές που έκανε ο Πάμπλο Γκαρσία και μετά από τρία ανεπιτυχή αποτελέσματα, τον οδήγησαν σε μία καθαρή νίκη επί της ΑΕΚ. Αλλαγές που είχαν την εξής λογική.

Στην πράξη έδιναν την μπάλα στον αντίπαλο και δημιουργούσαν συνθήκες ώστε ο ΠΑΟΚ να αμυνθεί σε πιο χαμηλά μέτρα, να μπορεί να δώσει βοήθειες από τον άξονα στην τελευταία γραμμή άμυνας από τους εξτρέμ στα μπακ και να αμύνεται σε πιο χαμηλά μέτρα.

ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ, ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ

Η λογική να πάει ο Γκαρσία ένα βήμα πίσω απέδωσε. Όταν κερδίζεις, κανένας δεν ασχολείται πώς το κάνεις, όταν όμως τα αποτελέσματα δεν έρχονται ο προπονητής που παίζει πιο συντηρητικά κατηγορείται. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο προπονητής που αφήνει την μπάλα στον αντίπαλο, επιλέγει να παίξει αποκλειστικά για το αποτέλεσμα, αν δεν το πάρει έχει την ευθύνη και δέχεται την κριτική.

Στο υψηλό επίπεδο, όμως, τα τελευταία χρόνια η επίδραση του Γκουαρδιόλα ήταν καταλυτική για να αλλάξει το ποδόσφαιρο. Πλέον η εκπαίδευση που γίνεται στο πώς θα αξιοποιήσει ο κάθε ποδοσφαιριστής την κατοχή της μπάλας έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στο ποδόσφαιρο έχει μπει η επιστήμη και ο κάθε ποδοσφαιριστής γνωρίζει πως πρέπει να κινηθεί, είτε με την μπάλα είτε χωρίς αυτή, για να αυξήσει τις πιθανότητες για να δημιουργηθεί μία καθαρή τελική.

Δεν είναι κανόνας πως επικρατεί η ομάδα που έχει τη πιο υψηλή κατοχή, όμως η πλειοψηφία των ομάδων προσπαθούν να επιβληθούν μέσα από την ένταση και τη δική τους επιθετικότητα. Πάνω από όλα υπάρχει απόλυτη γνώση στην ανάπτυξη μίας ομάδας, για το πώς πρέπει να φερθεί ανάλογα με τον χώρο που βρίσκεται.

Στην Ελλάδα την εξέλιξη του ποδοσφαίρου δεν την έχουμε ακουμπήσει. Ο ΠΑΟΚ για να φθάσει σε νίκη απέναντι σε ομάδα, που βρίσκεται στις πρώτες 6 θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, χρειάστηκε να κάνει αλλαγές που θα δώσουν την μπάλα στον αντίπαλο. Στα τρία τελευταία παιχνίδια με Αστέρα εκτός, Άρη εντός, Παναθηναϊκό εκτός είχε 66,7%, 61,9%, 56,9% και πήρε με το ζόρι ένα βαθμό. Για να κερδίσει, χρειάστηκε να πέσει στο 36,3%.

ΜΟΝΟ 6 ΝΤΕΡΜΠΙ ΝΙΚΗΣΑΝ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΗ

Έχοντας αυτό στο μυαλό μου, μπήκα να βρω με αριθμούς τι έχει συμβεί στα φετινά ντέρμπι, γνωρίζοντας την πραγματικότητα που θα αντικρίσω. Δεκαπέντε παιχνίδια ανάμεσα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη έχουν φέρει νικητή μέχρι σήμερα. Πάμε να δούμε τι κατοχή μπάλας είχαν οι ομάδες που κέρδισαν.

4η αγωνιστική: ΠΑΟ-Άρης 0-1

58,82%-41,14%

8η αγωνιστική: Άρης-ΑΕΚ 0-1 (Έγινε στις 14 Ιανουαρίου γιατί είχε αναβληθεί)

48%-52%

9η αγωνιστική: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0

57,71%-42,24%

10η αγωνιστική: Άρης-Ολυμπιακός 1-2

44,98%-55,01%

11η αγωνιστική: ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-2

63,73%-36,22%

12η αγωνιστική: Άρης-ΠΑΟΚ 1-0

34,94%-65,06%

13η αγωνιστική: ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-1

53,85%-46,14%

14η αγωνιστική: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0

61,8%-38,1%

18η αγωνιστική: Άρης-ΑΕΚ 0-1

70,03%-29,97%

19η αγωνιστική: Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ 3-0

54,2%-45,8%

21η αγωνιστική: ΑΕΚ-Άρης 0-2

58,3%-41,7%

22η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-1

30,3%-69,7%

26η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-1

43,1%-56,88%

PLAYOFFS

1η αγωνιστική: Ολυμπιακός-Άρης 1-0

46,3%-53,7%

1η αγωνιστική: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 3-1

36,3%-63,7%

ΜΟΛΙΣ 6/22 ΝΤΕΡΜΠΙ ΝΙΚΗΣΕ Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

Έχουμε λοιπόν 15 ντέρμπι που έχουν βγάλει νικητή με το ρεκόρ να είναι 6-9. Γνωρίζοντας πως υπάρχουν και 7 ντέρμπι που ήρθαν ισόπαλα, προκύπτει πως μόλις 6/22 παιχνίδια, κατάφερε να κερδίσει η ομάδα που είχε την κατοχή μπάλας. Το ακόμα πιο ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι πως από αυτές τις 6 νίκες, τις 4 της έχει πετύχει ο Ολυμπιακός.

Ένα ντέρμπι κέρδισε ο ΠΑΟΚ, με υπέρ του κατοχή, στην Τούμπα 2-1 τον Παναθηναϊκό, με το οριακό 53,85% και μία φορά η ΑΕΚ 0-1 στο Βικελίδης, με το ακόμα πιο οριακό 52%. Για την ακρίβεια, η επικράτηση της ΑΕΚ στο συγκεκριμένο παιχνίδι, είχε έρθει μέσα από τις νίκες που είχε πάρει η τριάδα άξονα Σιμόες, Γαλανόπουλος, Κρίστισιτς στον χώρο του κέντρου, που είχε χρησιμοποιήσει ο Χιμένεθ και είχε οδηγήσει τον Άρη σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ευστοχίας στις μεταβιβάσεις. Ήταν μόλις 54,1% πάνω από το ύψος της σέντρα, που στο δεύτερο ημίχρονο είχε φθάσει ακριβώς στο 50%.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ας μην ξεφεύγουμε όμως υπάρχει η εξής πραγματικότητα. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι ομάδες δεν έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν παιχνίδι υψηλού ανταγωνισμού, έχοντας οι ίδιες την μπάλα, εκτός από τον Ολυμπιακό.

Για να μάθεις να κερδίζεις μέσα από την ασφάλεια και την ανωτερότητα που σου δίνει να έχεις τον έλεγχο του ρυθμού, πρέπει να βρεις τον κατάλληλο προπονητή και να του δώσεις χρόνο. Όσο και να πιστεύουν πολλοί πως είναι εύκολο, δεν γίνεται να δίνεις σε έναν προπονητή μία ομάδα που έχει χτιστεί με λανθασμένες βάσεις το καλοκαίρι και να πιστεύεις πως μπορεί να κερδίσει μεγάλα παιχνίδια, μέσα από την επιβολή του δικού του ποδοσφαίρου. Χιμένεθ, Γκαρσία, Μπόλονι ακόμη και ο Άκης Μάντζιος που ανέλαβε νωρίτερα και είχε περισσότερο χρόνο, έχουν ένα κοινό. Κανένας δεν ήταν στην ομάδα το καλοκαίρι, κανένας δεν ήταν υπεύθυνος για το χτίσιμο της.

Στην Ελλάδα μας αρέσει να πηγαίνουμε στην εύκολη λύση. Να μην ασχολούμαστε με ακραία λάθη, που γίνονται στο γήπεδο και οδηγούν απευθείας σε ένα αποτέλεσμα, αλλά να σχολιάζουμε αμέσως τους προπονητές. Η αλήθεια όμως είναι πως από τις επιλογές του καλοκαιριού ορίζεται σε σημαντικό βαθμό, το όριο που μπορεί να φθάσει μία ομάδα. Τις περισσότερες φορές-ασφαλώς υπάρχουν και εξαιρέσεις- που ο προπονητής που έχει αναλάβει ένα συνολικό πλάνο αποτυγχάνει, πληρώνει τα λάθη που έγιναν στον σχεδιασμό του καλοκαιριού.

Ο επόμενος αναλαμβάνει να σουλουπώσει την κατάσταση, δεν έχει ούτε χρόνο για να δουλέψει, ούτε την δυνατότητα να επιλέξει τα κατάλληλα υλικά για να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα κερδίζει, μέσα από την επιβολή της φιλοσοφίας του, στον αντίπαλο. Φυσικά το γεγονός πως οι Μπόλονι, Γκαρσία, Χιμένεθ, Μάντζιος, έχουν άλλοθι, που δεν μπορούν να κερδίσουν, μέσα από την επιβολή του δικού τους ποδοσφαίρου, δεν σημαίνει πως είναι δεδομένο, ότι αν αναλάβουν την ομάδα από την αρχή της σεζόν, είναι σε θέση να τα καταφέρουν.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Όμως είναι πραγματικότητα πως υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, που μόνο ο Ολυμπιακός καταφέρνει να κερδίζει σταθερά σε ντέρμπι, έχοντας κατοχή μπάλας πάνω από 55%. Καμία άλλη ομάδα δεν κατάφερε να κερδίσει ντέρμπι, έχοντας κατοχή μπάλα πάνω από 53,85%, που έπιασε ο ΠΑΟΚ, στην εντός έδρας νίκη με τον Παναθηναϊκό.

Οι λόγοι ασφαλώς έχουν να κάνουν, με το γεγονός πως ο Μαρτίνς δουλεύει για 3η σεζόν, στο προπονητικό κέντρο του Ολυμπιακού και έχει καταφέρει να περάσει την φιλοσοφία του και ασφαλώς πως οι ερυθρόλευκοι, διαθέτουν και ανώτερους ποδοσφαιριστές από τους αντιπάλους τους.

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει μόνο η υψηλή κατοχή. Αυτήν την εποχή άλλωστε η καλύτερη ομάδα του πλανήτη, φαίνεται πως είναι η Μπάγερν, που δεν ψάχνει την νίκη μέσα από την απόλυτη επιβολή. Μπορεί όμως και κυριαρχεί μέσα από ποδόσφαιρο υψηλής πίεσης και έντασης. Υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο ανάπτυξης από τα άκρα, που δημιουργεί συνθήκες για να πνίξουν τον αντίπαλο, γεμίζοντας την αντίπαλη περιοχή, με υποστήριξη στον Λεβαντόφσκι, από τους Μίλερ, Γκορέτσκα, Κίμιχ και με τον εξτρέμ της απέναντι πλευράς. Σε αναλογικό επίπεδο μία ελληνική ομάδα, που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό για να αποκτήσει το δικαίωμα να μην πετυχαίνει σποραδικές νίκες, αλλά να κερδίζει σε διάρκεια πρέπει να βρει τον δικό της τρόπο για να επιβάλλεται.

Κάτι που ο μόνος που τα έχει καταφέρει είναι ο Ολυμπιακός και για αυτόν τον λόγο, κάνει πρωταθλητισμό χωρίς αντίπαλο και έχει ανοίξει, τόσο σημαντικά την ψαλίδα.

ΚΛΕΦΤΟΠΟΛΕΜΟ ΣΤΑ PLAYOFFS

Στα playoffs, ο στόχος των υπολοίπων είναι να σώσουν την χρονιά βγαίνοντας στην Ευρώπη. Υπάρχει μία πραγματικότητα που δείχνει πως τα 5 τελευταία ντέρμπι που είχαν νικητή, τα κέρδισε η ομάδα που άφησε την μπάλα στον αντίπαλο. Οπότε στα playoffs, θα δούμε μία μάχη που θα ψάχνουν οι ομάδες σποραδικά αποτελέσματα, αφήνοντας την μπάλα στον αντίπαλο και κρύβοντας τις δικές τους αδυναμίες.

ΒΓΗΚΑΝΕ ΕΚΤΟΣ ΧΑΡΤΗ

Το σημαντικό όμως είναι να καταλάβουν, πως αν το καλοκαίρι δεν φροντίσουν να χτίσουν το μέλλον τους, κάτω σε συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές βάσεις, δεν θα μπορέσουν ούτε την επόμενη σεζόν να διεκδικήσουν σοβαρούς στόχους.

Το πρόβλημα είναι πως αυτή η άρνηση να σεβαστούν το άθλημα, οδήγησε το Ελληνικό ποδόσφαιρο σε πολύ χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας της UEFA. Στην πραγματικότητα μας έβγαλε εκτός χάρτη, κάτι που θα το διαπιστώσουν οι ομάδες μας την επόμενη σεζόν, που θα μετέχουν στην νεοσύστατη, πειραματική διοργάνωση.

Η ελπίδα είναι αυτό το χαστούκι να τους αφυπνίσει και να δημιουργήσει συνθήκες, ώστε να δείξουν σεβασμό στο άθλημα, να οργανωθούν και να χτίσουν πλάνο που θα τους επιτρέψει να δουν ξανά τις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν συνεχίσουν με την ίδια λογική, κάθε χρόνο θα παλεύουν, ποιος θα αφήσει την μπάλα, στον άλλον για να παίξουν στο τέλος Conference League.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΕΚ ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ