OPINIONS

Μονόδρομος η ανανέωση του Γιαννούλη

SUPERLEAGUE 2020-2021 / ÐÁÏÊ - ÁÅË (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE 2020-2021 / ÐÁÏÊ - ÁÅË (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Δημήτρη Γιαννούλη, η ανανέωση συμβολαίου του οποίου αποτελεί μονόδρομο για τον ΠΑΟΚ. Η αποτυχία με Άκπομ, η απλότητα του Σβαμπ και η διαφορά που κάνει ο Ζίβκοβιτς.

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε μία τεράστια πρόκριση, έχει όμως μπροστά του ακόμα δύο δυνατές μάχες για να πετύχει τον μεγάλο του στόχο. Η συμμέτοχη του σε ομίλους του Champions League είναι πιο κοντά από ποτέ. Ένα βήμα για να πετύχει ακόμα, έναν στόχο επί ημερών οικογένειας Σαββίδη, που τα περασμένα χρόνια έμοιαζε άφταστος.

Η επιτυχία της πρόκρισης επί της Μπενφίκα τεράστια, όμως δεν υπάρχει περιθώρια για εφησυχασμός. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και πρέπει η διοίκηση, το τεχνικό τιμ, αλλά και οι ποδοσφαιριστές, να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Παίκτες κομβικοί, που έχουν προτάσεις και θέλουν να αποχωρήσουν, ενίσχυση που χρειάζεται η ομάδα και όλα αυτά μέσα σε ένα διάστημα που ο ΠΑΟΚ έχει να δώσει δύο από τα πιο σημαντικά παιχνίδια στην ιστορία του.

ΦΕΡΕΪΡΑ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η διοίκηση δικαιώθηκε για την επιλογή της να κρατήσει τον Φερέιρα. Πράγματι για να φθάσεις σε ομίλους Champions League, να μπορέσεις να είσαι σε πλεονεκτική θέση, σε αυτήν την διαδικασία αγώνων, είναι σημαντικό να μην έχεις προβεί σε πολλές αλλαγές στο ρόστερ και να έχεις κρατήσει τον ίδιο προπονητή.

Αυτό ήταν το όπλο του περσινού Ολυμπιακού, αυτό ήταν και το πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ απέναντι στην Μπενφίκα. Ο χρόνος στο ποδόσφαιρο τρέχει με διαφορετικούς ρυθμούς. Η πραγματικότητα του σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα το κλίμα που μπορεί να υπάρχει σε λίγους μήνες. Σε ομίλους Champions League είχαν βάλει τις ομάδες τους, οι Μαλεζάνι, Κετσπάγια, Χάσι, γνώρισαν για λίγο την αποθέωση του καλοκαιριού, πολύ σύντομα όμως έφυγαν με το μαγιό σαν απόλυτα αποτυχημένοι. Ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει πως θα συμβεί δεδομένα και με τον Αμπέλ Φερέιρα.

Ο Πορτογάλος προπονητής πιστώνεται τις δύο προκρίσεις, τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας που εμφάνισε την ομάδα του και την συνολική του φιλοσοφία. Πραγματικότητα που δεν αναιρεί, πως μέσα από τα άλλοθι τα οποία υπήρχαν, η περυσινή του δουλειά ήταν απογοητευτική.

Στον ΠΑΟΚ αποφάσισαν πως έχει γίνει μία τεράστια χρηματική επένδυση στο πρόσωπο του Φερέιρα και αξίζει να του δώσουν μία ακόμα ευκαιρία. Προς το παρόν φαίνεται να δικαιώνονται, στο χέρι του Πορτογάλου είναι να αποδείξει πως μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε μία σπουδαία προπονητική δουλειά, κανένας προπονητής όμως δεν εξασφάλισε στα μέσα Σεπτεμβρίου την επιτυχία.

ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΜΕ ΑΚΠΟΜ

Σε όλα αυτά όμως, ο χρόνος θα δώσει τις απαντήσεις του. Το ζητούμενο είναι τι κάνει τώρα η διοίκηση του ΠΑΟΚ. Υπάρχουν δύο υποθέσεις που είναι ανοιχτές. Στην περίπτωση του Άκπομ, φαίνεται σαν να μην υπάρχει περιθώριο αντίδρασης. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως έναντι χαμηλού τιμήματος θα πάει στην Μίντλεσμπρο.

Είναι αποτυχία του ΠΑΟΚ, που ένας επιθετικός στην ηλικία του Άκπομ, με τον διασκελισμό, τη δύναμη, την ένταση που αγωνίζεται να φεύγει μόνο για 3 εκ ευρώ. Στην πράξη μοιάζει σαν να χαρίζεται. Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσε ο σύλλογος να του ανανεώσει το συμβόλαιο και μόνο αν γινόταν κάτι απρόοπτο, αν πάθαινε κάποιον τραυματισμό, δεν θα ακουμπούσε διψήφιο νούμερο η τιμή του, σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου, είναι ευμετάβλητο, δεν θέλει πολύ για να σε εκτοξεύσει και ο ΠΑΟΚ απέχει ένα βήμα, από το να μπει στην πιο ακριβή βιτρίνα. Το πιθανότερο είναι να μην είχαν την δυνατότητα να του ανανεώσουν το συμβόλαιο και από την στιγμή που αυτό ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, είναι μονόδρομος η πώληση στην λογική του σκοτώματος. Το να δίνεις τον Άκπομ 3 εκ ευρώ, είναι σαν να σκοτώνεις ένα περιουσιακό σου στοιχείο, πιεσμένος από τις καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Το σημαντικό ερώτημα που απασχολεί τους φίλους του ΠΑΟΚ, είναι τι θα γίνει με τον Γιαννούλη. Είναι η συζήτηση της επόμενης ημέρας. Ο ποδοσφαιριστής που με δύο κατεβασιές, με δύο αρχοντικά τρεξίματα με την μπάλα, έκανε την διαφορά, έχει στα χέρια του πρόταση από την Αταλάντα και αποτελεί την καυτή πατάτα για την διοίκηση του ΠΑΟΚ.

Είναι δεδομένο πως αν το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, θα μετρούσαμε ημέρες, μπορεί και ώρες για την αποχώρηση του. Σήμερα τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή. Ο ΠΑΟΚ έχει να δώσει δύο από τα πιο σημαντικά παιχνίδια στην ιστορία του και δεν γίνεται να αποδυναμωθεί. Σε περίπτωση που έρθει η πρόκριση με την Κράσνονταρ, θα αγωνιστεί σε ένα επίπεδο ανταγωνισμού πολύ υψηλό, που δεν έχει ξαναβρεθεί και θα πρέπει να ενισχυθεί, όχι να αποδυναμωθεί. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, γνωρίζουν πως και επικοινωνιακά μετά από αυτήν την εμφάνιση, δεν είναι καλό διάστημα για να πουλήσουν τον Γιαννούλη. Το πιο σημαντικό όμως έχει να κάνει με την προοπτική που παρουσιάζεται στον ΠΑΟΚ.

ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΒΙΤΡΙΝΑ

Πρόκριση επί της Κράσνονταρ, πέρα από το χρήμα και το πρεστίζ που θα φέρει, βάζει και τον ΠΑΟΚ στην πιο ακριβή βιτρίνα της Ευρώπης. Σε παιχνίδια, που μία ενέργεια μπορεί να εκτοξεύσει την αξία ενός ποδοσφαιριστής σου. Που μόνο η συμμέτοχη, ανεβάζει την αξία των ποδοσφαιριστών σου. Από την στιγμή που είναι ανοιχτή αυτή η προοπτική, θα είναι λάθος να πουλήσειαυτήν την περίοδο παίκτες που είναι στο χέρι της διοίκησης να κρατήσει. Ο ποδοσφαιριστής όμως πρέπει να είναι και ευχαριστημένος, ποδόσφαιρο παίζει υπάρχουν και τραυματισμοί.

Ήδη κόψανε την προοπτική να πάει στην Νιούκαστλ, τώρα θα πρέπει να του αρνηθούν να πάει στην Αταλάντα, αν συμβεί αυτό που είναι και το πιο λογικό, θα πρέπει να εξασφαλίσουν και τον ποδοσφαιριστή που έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Με 250 χιλιάρικα ο Γιανούλης είναι από τους χαμηλά αμειβόμενους. Ο δρόμος της λογικής, είναι να προσπαθήσουν να κρατήσουν τον Γιανούλη, εξασφαλίζοντας τον με ένανέο συμβόλαιο. Ασφαλώς και ο σκοπός του ΠΑΟΚ, ούτε θα είναι, ούτε πρέπει να είναι η παραμονή του Γιανούλη μέχρι να εξαντληθεί, αλλά να τον πουλήσουν σε όσο δυνατόν μεγαλύτερη τιμή και σε ένα διάστημα που θα μπορεί ο σύλλογοςνα διαχειριστεί σε όλα τα επίπεδα καλύτερα την απώλεια του, από ότι σήμερα.

Ο ΦΕΡΕΪΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ ΧΑΦ

Ο ΠΑΟΚ αυτήν την εποχή θέλει ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση. Είναι δεδομένο πως θα αποκτηθεί δεξί μπακ χαφ. Ο Φερέιρα από την αρχή της σεζόν, δείχνει πως δεν εμπιστεύεται για αυτόν τον ρόλο τον Μάτος και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει 4 στόπερ, βγάζοντας την δεξιά πλευρά με τον Κρέσπο που με την βοήθεια του Ίνκασόν σε χαμηλά μέτρα, έκανε εκπληκτική δουλειά.

Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΒΑΜΠ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Φαντάζει δεδομένο πως τα κουκιά στον άξονα δεν βγαίνουν. Ο Σβαμπ είναι σπουδαία μεταγραφή. Έχει κλάση και φαίνεται σε κάθε του ενέργεια. Σπουδαίες επιλογές με την μπάλα, καλός στην τακτική με ικανότητα στο να περνά την μπάλα εκεί που χρειάζεται ο συμπαίκτης του, στον χώρο και με τον τρόπο που θέλει να πάει ο προπονητής του.

Στην τακτική του Φερέιρα οι χαφ είναι δύο. Με την Μπενφίκα ο ΠΑΟΚ κατάφερε με σημαντική δουλειά από τις υπόλοιπες γραμμές, να μην επιτρέψει στον αντίπαλο να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό πλεονέκτημα στον άξονα.

Ήταν οι συνθήκες του παιχνιδιού τέτοιες, που οδήγησαν τους παίκτες του Φερέιρα, σε μία απόλυτα συγκεντρωμένη εμφάνιση, δεν μπορεί όμως αυτό να γίνεται μόνιμα σε βάθος χρόνου. Ο Σβαμπ δεν γίνεται όλη την χρονιά, να παίζει δίδυμο με τον Ελ Καντουρί, ούτε θα βοηθήσει να αποκτηθεί ποδοσφαιριστής που δεν έχει ένταση στο παιχνίδι του.

Ο Αυστριακός, χρειάζεται δίπλα του, έναν παρτενέρ που να καλύπτει αποστάσεις και να του επιτρέπει να παίρνει και ανάσες στο γήπεδο. Πρόκειται πάντως για μεταγραφή ουσίας, ποδοσφαιριστής, που χωρίς υπερβολές, δίχως να κάνει τίποτα το εξεζητημένο καταφέρνει και κάνει με απλότητα την διαφορά.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ

Μεταγραφή ουσίας έδειξε από την πρώτη στιγμή, που πάτησε το χορτάρι της Τούμπας, πως είναι και ο Ζίβκοβιτς. Το γράφω πολλές φορές, χρειάζονται και κάποια παραδείγματα για να γίνει κάτι, εύκολα κατανοητό.

Φέρτε στο μυαλό σας, όλα τα εξτρέμ, που είχε τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ. Φανταστείτε τώρα την κούρσα του Γιανούλη και ας υποθέσουμε πως στην θέση του Ζίβκοβιτς, βρισκόταν ο Λημνιός, που ήταν το βασικό δεξί εξτρέμ του ΠΑΟΚ μέχρι πρόσφατα. Υπήρχε περίπτωση, να τελειώσει με τόσο μεγάλη αποφασιστικότητα η συγκεκριμένη φάση;

Το πιθανότερο ήταν να βλέπαμε σκυμμένο κεφάλι και προσπάθεια για να περάσει τον αντίπαλο από τα δεξιά, για κάποιο παράλληλο γύρισμα. Ο Ζίφκοβιτς, είχε την κλάση να κοιτάξει άμεσα να γίνει αποτελεσματικός. Να δημιουργήσει με την κίνηση του και την εκτέλεση του, όσο γίνεται μεγαλύτερες πιθανότητες, για να σκοράρει για την ομάδα του. Είναι ένα στοιχείο που το έχει ανεπτυγμένο και ο Τζόλης και όπως έχω αναφέρει πολλές φορές είναι κομβικός για να πετύχει το 3-4-3 που δουλεύει ο Φερέιρα.

Δεν υπάρχει φίλος του ΠΑΟΚ, που με το που τελείωσε το παιχνίδι, να μην σκέφτηκε τι γίνεται τώρα με τον Γιανούλη. Είναι δεδομένο πως η συγκεκριμένη περίπτωση απασχολεί την διοίκηση της ομάδας, που πρέπει να βρει μία δίκαιη λύση, που θα εξασφαλίζει και τις δύο πλευρές, χωρίς να κόβει τον δρόμο για καριέρα σε υψηλό επίπεδο του ποδοσφαιριστή αλλά και χωρίς να χάσει αυτήν την εποχή ο ΠΑΟΚ, έναν κομβικό ποδοσφαιριστή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΑΟΚ: Αλλαγή δεδομένων με Γιαννούλη
Η δικαίωση Φερέιρα και το δίλημμα με τον Γιαννούλη
ΠΑΟΚ: Πάει Μίντλεσμπρο ο Άκπομ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ