ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο κομβικός ρόλος του Καμαρά

Ο Καμαρά στον αγώνα με την Ομόνοια
Ο Καμαρά στον αγώνα με την Ομόνοια EUROKINISSI SPORTS

Ο Μαντί Καμαρά έχει εξελιχθεί σε τεράστιο όπλο για τον Ολυμπιακό, ενώ την ίδια στιγμή οι επιλογές των Χολέμπας και Ραφίνια δείχνουν πως ο κόουτς Μαρτίνς ξέρει πώς να καλύψει σημαντικά κενά. Γράφει ο Τσάρλυ.

Όπως αναμενόταν, με την άνεση που όριζε η διαφορά επιπέδου των δύο ομάδων, ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση κόντρα στην Ομόνοια. Η ομάδα του Μαρτίνς στο δεύτερο μέρος πραγματοποίησε το καλύτερο φετινό της ημίχρονο. Έβγαλε μεγαλύτερη ένταση από τα προηγούμενα παιχνίδια, πίεσε ψηλά, απείλησε και δημιούργησε ακόμα και με τον Χολέμπας. Συνολικά είχε περισσότερα τρεξίματα από ό,τι στα προηγούμενα παιχνίδια.

ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΙ ΡΟΛΟΙ

Βγήκαν και κάποια συμπεράσματα για τη συνέχεια. Το δίδυμο Εμβιλά, Μπουχαλάκη σε ένα πιο καθαρό 4-3-3 παίζοντας μαζί με τον Καμαρά στον άξονα είναι πιο λειτουργικό, κουμπώνει πιο εύκολα από όταν παίζουν με έναν δημιουργό μπροστά τους, σε ένα πιο επιθετικό 4-2-3-1.

Στην Κύπρο με την τριάδα Εμβιλά, Μπουχαλάκη, Καμαρά μοιράστηκαν καλύτερα οι ρόλοι. Ο Εμβιλά ήταν το καθαρό 6άρι και έπαιζε πιο βαθιά, έπαιρνε την πρώτη μπάλα, κάλυπτε τακτικά τον χώρο του και βοηθούσε να κερδηθεί η μπάλα στην πίεση. Ο Μπουχαλάκης έπαιζε σε πιο ψηλά μέτρα , ήταν δημιουργός πάνω από το χώρο του κέντρου και την ένταση, την ενέργεια που τους λείπει, την προσέφερε ο Καμαρά. Είναι ξεκάθαρο πως το συγκεκριμένο δίδυμο έχει ανάγκη να πάρει ένταση, τρεξίματα, σκληράδα, στοιχεία που δεν διαθέτουν, από έναν τρίτο ποδοσφαιριστή. Ως ποδοσφαιριστές μοιάζουν πολύ οι δυο τους, με τον Καμαρά, όμως, σε τριάδα μπορούν να κουμπώσουν.

ΚΟΥΜΠΩΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΑΡΑ

Είναι ένα θέμα το πώς θα λειτουργήσουν ως δίδυμο σε παιχνίδια που θα χρειάζονται καθαρό επιθετικό χαφ μπροστά τους και θα παίζει ο Ολυμπιακός, είτε με καθαρό δημιουργό είτε ακόμα με δίδυμο στην επίθεση. Σε αυτά τα παιχνίδια, που δεν θα αφορούν αποκλειστικά αγώνες με κατώτερους αντιπάλους, καθώς ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζεται και σε ντέρμπι με συντηρητικό τρόπο από τους αντιπάλους, για να μην υπάρξει πρόβλημα, θα πρέπει ο Μαρτίνς να φτιάξει μία ομάδα που θα μπορεί να επικρατεί μέσα από τη συνεχή επιθετικότητα της.

Πιστεύω πάντως πως ο ρόλος του Καμαρά στον φετινό Ολυμπιακό θα είναι κομβικός. Η αποχώρηση του Γκιλιέρμε και η απόκτηση του Εμβιλά αλλά και του Πέπε, ποδοσφαιριστών που τα χαρακτηριστικά τους είναι κοινά με αυτά του Μπουχαλάκη, θα οδηγήσουν τον Μαρτίνς να κρατά τον Καμαρά χαμηλά στο δίδυμο του άξονα, σε σημαντικό αριθμό παιχνιδιών. Και οι τρεις Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Πέπε, σε τακτική με δίδυμο στον άξονα, είτε σε καθαρό 4-2-3-1, είτε σε 4-4-2, ταιριάζουν περισσότερο με τον Καμαρά, παρά σε δίδυμο μεταξύ τους.

ΕΚΑΝΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Έχει εξελιχθεί σε τεράστιο όπλο ο Καμαρά. Έπαιξε στην Κύπρο σε έναν ρόλο, σε μία μορφή παιχνιδιού που θεωρητικά δεν του ταιριάζει. Ο αντίπαλος δεν μπορούσε να μαρκάρει επιθετικά, ούτε να είναι απειλητικός. Η ομάδα του Μπεργκ είχε μία συντηρητική λογική, που πρώτο κομμάτι του αγώνα δημιούργησε δυσκολίες στον Καμαρά και τον οδήγησε σε λάθη. Όσο περνούσε ο χρόνος, όμως, ανέβαζε όλο και περισσότερο ένταση και στο δεύτερο ημίχρονο, έκανε πραγματικά τη διαφορά. Έκανε τον χώρο του κέντρου δικό του, εκμεταλλευόταν την παθητικότητα, την έλλειψη επιθετικότητας του αντιπάλου στο μαρκάρισμα τρέχοντας την μπάλα.

Κάλπαζε σε χώρους δύσκολους να μεταφέρεις την μπάλα και δημιουργούσε συνθήκες για να είναι μόνιμα απειλητικός ο Ολυμπιακός. Ανασταλτικά πρόσφερε σε όλους τους χώρους, όπου και να ήθελε να χτίσει την πίεση του ο Μαρτίνς, την ένταση την ενέργεια που χρειαζόταν και βοηθούσε τους εξτρέμ και τους χαφ πίσω του, να δημιουργούν παγίδες και να ξανακερδίζουν την μπάλα. Αυτό που έκανε καλύτερα ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο στην Κύπρο, από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο φετινό του ημίχρονο, είναι η συχνότητα που αποκτούσε ξανά την κατοχή.

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΚΟΜΒΙΚΟΣ

Δεδομένα παίκτες έρχονται και φεύγουν, όμως στον Ολυμπιακό του Μαρτίνς τη διαφορά την κάνει το σύνολο και όλοι μπορούν και καλύπτουν το ρόλο τους, όμως είναι ξεκάθαρο πως από τον Φεβρουάριο και μετά, ο Καμαρά είναι αυτός που έχει ανεβάσει το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας του Ολυμπιακού. Γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο πως με τις μέχρι στιγμής προσθαφαιρέσεις που υπάρχουν στο ρόστερ, πως ο Καμαρά γίνεται ακόμα πιο κομβικός για τον φετινό Ολυμπιακό. Η αποχώρηση του Γκιλιέρμε και η προσθήκη του ποιοτικού μπαλάτου Εμβιλά στη θέση "6", κάνει την παρουσία του Αφρικανού μέσου ακόμα πιο επιβεβλημένη, τον καθιστά ως το πιο σημαντικό γρανάζι στην μηχανή του Ολυμπιακού.

ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΣΙΜΙΚΑ - ΟΜΑΡ

Θετικό μήνυμα έφερε η παρουσία του Χολέμπας στην Κύπρο. Ήταν μακράν το καλύτερο φετινό του παιχνίδι. Από την στιγμή που αποχώρησαν οι Τσιμίκας, Ομάρ έγινε ξεκάθαρο πως το στοίχημα για τον φετινό Ολυμπιακό, είναι να μπορέσουν να καλύψουν το κενό που αφήνουν. Έπαιρνε πολλά πράγματα, σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού και προπαντός στο δημιουργικό τομέα, ο Ολυμπιακός από το δίδυμο του στα άκρα. Ο Μαρτίνς δεν ζήτησε τυχαία δύο μπακ. Είναι τέτοιες οι απαιτήσεις του, τρόπου παιχνιδιού του και τόσα πολλά όσα έχει συνηθίσει και επιζητά η ομάδα του, από τους δύο μπακ, που ένας μπακ χαφ 35 ετών και ένας 36, δεν μπορούν να τα προσφέρουν μόνοι τους σε βάθος χρόνου.

Στον Ολυμπιακό πρυτάνεψε η εξής λογική: ο καλύτερος τρόπος να αντικατασταθούν οι Τσιμίκας-Ομάρ, είναι να αποκτηθούν από δύο παίκτες σε κάθε πλευρά, που θα μοιραστούν τα παιχνίδια και θα προσφέρουν πάντοτε στον Ολυμπιακό φρέσκο ποδοσφαιριστή στα άκρα και οι ερυθρόλευκοι ακολουθούν ακριβώς αυτήν την λογική. Στα δεξιά τον Ομάρ, θα τον καλύψει το δίδυμο Ραφίνια-Ντρέγκερ και για τον Τσιμίκα, περιμένουμε να μάθουμε ποιος θα είναι ο παρτενέρ του Χολέμπας. Είναι πάντως ξεκάθαρη η θέση του Μαρτίνς, πως για τον άξονα θέλει οι χαφ που θα έρχονται στον Ολυμπιακό να έχουν καλή μεγάλη μεταβίβαση και οι ακραίοι αμυντικοί, την ικανότητα να παίζουν επιθετικά την θέση και να προσφέρουν πολλά ανεβάσματα.

Ο ΚΟΟΥΤΣ ΞΕΡΕΙ

Είναι σημαντικό και καθόλου εύκολο να βρεις προπονητή που να σου προσφέρει ασφάλεια. Να βλέπεις την ομάδα να μην είναι καλά σε δύο παιχνίδια, όπως ο Ολυμπιακός δεν ήταν αυτός που έπρεπε ούτε με την Ομόνοια, ούτε με τον Παναιτωλικό, να έχεις όμως εμπιστοσύνη πως στο παιχνίδι που χρειάζεται να δείξει το καλό του πρόσωπο, αυτό θα συμβεί. Το επίπεδο της Ομόνοιας, δεν χρειαζόταν υπερβάσεις, όμως στο δεύτερο ημίχρονο στην Κύπρο, παρουσιάστηκε ένας Ολυμπιακός που δεν άφηνε το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης.

Ο Μαρτίνς δημιουργεί την ασφάλεια πως ξέρει την ομάδα του καλά και έχει την γνώση και τον τρόπο, να την έχει στο επίπεδο που πρέπει, όταν πρέπει. Είναι τεράστιο όπλο αυτό για έναν σύλλογο, να μπορείς με αυτοπεποίθηση στα δύσκολα ζητήματα που προκύπτουν στον σύλλογο, να πεις πως ο κόουτς ξέρει. Είναι μία πραγματικότητα που είναι πολύ δύσκολο να την βρεις και έχει ανεκτίμητα οφέλη και αξία. Ο Ολυμπιακός αυτήν την συνεργασία την πίστεψε, την στήριξε στα δύσκολα και τώρα απολαμβάνει τους καρπούς της επιτυχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι υποψήφιοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο Champions League
A Bola: "Πάντα στα πλάνα της Μπενφίκα ο Σεμέδο"
Ομόνοια - Ολυμπιακός 0-0: Εύκολα κι απλά στους ομίλους του Champions League
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ