ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Μπόλονι τήρησε την υπόσχεσή του

Ο Μπόλονι τήρησε την υπόσχεσή του
Ο Λάζλο Μπόλονι κατά τη διάρκεια του αγώνα Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Λάζλο Μπόλονι ο οποίος τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει μετά τον αγώνα με τον Βόλο, για έναν Παναθηναϊκό που έχει γίνει ομάδα με πλεονεκτήματα, αλλά και ένα σύνολο που φωνάζει πως έχει περιθώρια εξέλιξης.

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε την τρίτη του συνεχόμενη νίκη και δείχνει πως συνεχίζει να προοδεύει, πάνω στη νέα φιλοσοφία που δουλεύει ο Μπόλονι το τελευταίο διάστημα. Μετά το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, ανέφερα πως το ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ οδηγεί σε δύο ποδοσφαιρικές φιλοσοφίες. Στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ τις είδαμε και τις δύο: το καθαρό 4-3-3 στο πρώτο ημίχρονο και το 4-2-3-1 στην επανάληψη.

ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ

Ο αγώνας με τον ΠΑΣ είχε την λογική της συνέχειας από το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ο Λάζλο Μπόλονι ξεκίνησε ακριβώς με την ίδια ενδεκάδα και φιλοσοφία απέναντι σε ένα πραγματικά δύσκολο αντίπαλο. Η ομάδα του Γιανίκη είναι με διαφορά η καλύτερη μικρομεσαία ομάδα στην πίεση ψηλά. Δεμένη, καλά γυμνασμένη εφαρμόζει ένα καθαρό 4-4-2 έντασης και ταχύτητας.

Στο πρώτο κομμάτι του παιχνιδιού, η πίεση που εφάρμοζε ψηλά με τους Ελευθεριάδη, Παμλίδη, δυσκόλεψε τους παίκτες του Μπόλονι να κερδίσουν μέτρα και να γίνουν απειλητικοί.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Από ένα σημείο και μετά, η καλή κυκλοφορία που προσφέρουν οι Μαουρίσιο, Βιγιαφάνιες και τα τρεξίματα των Χατζηγιοβάννη, Ζαγαρίτη από τα άκρα, επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να βγάλει επιθέσεις στην λογική που χτίστηκε η νίκη επί της ΑΕΚ. Οι καλές επιλογές στην μεταφορά μπάλας δημιουργούσε προϋποθέσεις η μπάλα να πηγαίνει από τον άξονα σωστά στα άκρα και μετά να περνά στην αντίπαλη περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο ήρθαν οι τρεις καλές στιγμές του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο.

Στο 19ο λεπτό ο Χατζηγιοβάνης πέρασε την μπάλα στον Βιγιαφάνιες, αυτός πάσαρε στον Μαουρίσιο, που εκτέλεσε πάνω από τα δοκάρια. Στο 26ο λεπτό ξανά η κίνηση του Χατζηγιοβάννη και η πολύ όμορφη σέντρα πρόσφερε μισό γκολ στον Μακέντα, που τελικά έφερε το πέναλτι.

Στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου, Ζαγαρίτης, Βιγιαφάνιες, Μακέντα έκρυψαν την μπάλα, ο μικρός πάσαρε στην κίνηση του Χατζηγιοβάνη και χάθηκε η ευκαιρία για να επιτευχθεί ένα εντυπωσιακό τέρμα.

ΔΥΟ ΕΞΤΡΕΜ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΠΟΛΟΝΙ

Ο Λάζλο Μπόλονι διαπίστωσε πως το γεγονός πως ο ΠΑΣ πιέζει πολύ στην πρώτη πάσα, τον κάνει ευάλωτο στα άκρα όταν οι παίκτες του καταφέρνουν να του σπάνε την πίεση. Φρόντισε λοιπόν να αλλάξει την τακτική του, να περάσει σε ρόλο δεκαριού τον Βιγιαφάνιες και να χρησιμοποιήσει διάταξη με δύο καθαρά εξτρέμ. Επιλογή που γρήγορα δικαιώθηκε.

Ο Αϊτόρ στο 50ό λεπτό βγήκε στην πλάτη της άμυνας από εντυπωσιακή μεγάλη μεταβίβαση του Κουρμπέλη, αλλά νικήθηκε από τον Χουτεσιώτη. Στο 59ο λεπτό πήρε πάσα αλλαγής πλευράς από τον Χατζηγιοβάννη και με πολύ όμορφο τρόπο πέτυχε το 2-0.

ΣΑΝΤΣΕΣ ΚΑΙ ΑΪΤΟΡ

Τόσο για τον Αϊτόρ όσο και για τον Σάντσες έχω γράψει πολλές φορές και σε εποχές που ο κόσμος ζητούσε αίμα, πως δεν είναι τόσο χαμηλό το επίπεδό τους, πως έχουν πίσω τους καλές χρονιές και έχουν κριθεί πολύ αυστηρά.

Αποδεικνύεται στην πράξη πως η άθλια μεταχείριση του ρόστερ από τον Πογιάτος , η προβληματική δουλειά που έγινε στην προετοιμασία, είχε κάνει και σε αυτούς τεράστια ζημιά. Θα πρέπει επιτέλους και ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι να εκπαιδευτούν και να καταλάβουν πως όταν έρχονται ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό σε μία ομάδα που λειτουργεί άθλια, είναι φυσικό να μην μπορούν να εγκλιματιστούν και να δείχνουν πολύ χειρότεροι από την πραγματική τους αξία.

Ειδικά από την στιγμή που ο Μπόλονι γύρισε την ομάδα σε κανονικά ορθολογικά συστήματα, ο κάθε ποδοσφαιριστής μπορεί να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο. Πλέον ο Παναθηναϊκός είναι μία κανονική ομάδα, με πλεονεκτήματα αλλά φυσικά και με αδυναμίες. Δέχτηκε φάσεις από τον ΠΑΣ, έγιναν λάθη στην μεταφορά μπάλας σε χαμηλά μέτρα και κλείστηκε πολύ από την στιγμή που βγήκε ο Κουρμπέλης.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ Ο ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ

Επαναλαμβάνω όμως, ο φετινός ΠΑΣ δεν πρέπει να κρίνεται σαν μία νεοφώτιστη ομάδα. Είναι δύσκολος αντίπαλος. Δεν είναι τυχαίο που απέσπασε ισοπαλία από τον Ολυμπιακό, που με δέκα παίκτες άντεξε μέχρι τις καθυστερήσεις στην Τούμπα, που μέχρι το σημερινό παιχνίδι είχε σκοράρει σε όλους τους εκτός έδρας αγώνες.

Ο Γιανίκης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που τρέχει σε όλο το 90λεπτο, με δυνάμεις που επιτρέπουν στους παίκτες του να πιέζουν το αντίπαλο κεντρικό αμυντικό δίδυμο και να κουράζουν με αυτόν τον τρόπο τον αντίπαλο. Ο Παναθηναϊκός συνάντησε τις εξής δυσκολίες: Στα πρώτα 20 λεπτά δεν μπορούσε να μεταφέρει με ηρεμία και χωρίς λάθη τη μπάλα στους ποιοτικούς κεντρικούς χαφ που διαθέτει. Αυτό λύθηκε από το 20λεπτο και μετά είχε τρόπο να βγάλει επιθέσεις με ποιότητα που τον οδήγησαν σε ένα καθαρό προβάδισμα.

Στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα μόλις έχασε τον Κουρμπέλη και μπήκε στο γήπεδο ο Σερπέζης, που δεν έδινε το παιδί καμία ασφάλεια στην ομάδα και αγωνίζεται σε έναν χώρο νευραλγικό, χάθηκαν σημαντικά μέτρα, υπήρξε πανικός και από την τύχη και φυσικά από τις ικανότητες του Διούδη κρατήθηκε το 2-0.

ΒΡΗΚΕ ΤΗ ΛΥΣΗ

Στο τέλος του παιχνιδιού κρατάει ο Μπόλονι την τρίτη συνεχόμενη νίκη της ομάδας του, που σίγουρα του δίνει την ικανοποίηση πως τήρησε την υπόσχεσή του. Μετά την πρεμιέρα του με τον Βόλο, όταν διαπίστωσε την απογοητευτική κατάσταση που βρίσκεται η ομάδα που ανέλαβε, είπε στους παίκτες του ότι "υπάρχει λύση και θα την βρω".

Πράγματι την βρήκε, έκανε ένα μικρό ξεσκαρτάρισμα σε ποδοσφαιριστές και σε συστήματα, έμαθε καλύτερα τους παίκτες του και ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει τρία παιχνίδια στην σειρά και αυτήν την εποχή, υπάρχει ένα σύνολο που φωνάζει πως έχει περιθώρια εξέλιξης.

ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΘΕΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Εδώ θέλω να σταθώ και απλά, να επισημάνω κάτι που έγραψα αναλυτικά στο κείμενο που ανέβηκε το μεσημέρι πριν από το παιχνίδι. Προς θεού, δεν υπάρχουν περιθώρια, δεν έχει η διοίκηση το δικαίωμα να κάνει άλλα λάθη. Ο Λάζλο Μπόλονι, η προσπάθεια που γίνεται, πρέπει να στηριχτεί και να γίνουν σωστές λογικές κινήσεις.

Αυτήν την εποχή θα είναι αυτοκτονικό να μην εξασφαλίσει ο σύλλογος την παραμονή του Ζαγαρίτη και να μην κλείσει έγκαιρα νέα συμφωνία με τον Αλεξανδρόπουλο. Θα είναι αυτοκτονικό, να υπάρξει αναταραχή και να διαταραχθεί η συνέχεια της ομάδας.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ