ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός έδωσε τη μάχη για το θαύμα

Ο Γιαν Εμβιλά
Ο Γιαν Εμβιλά EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός έφυγε με το κεφάλι ψηλά από το Europa League αποδεικνύοντας πως έχει δημιουργήσει ένα σπουδαίο σύνολο αλλά και αφήνοντας την αίσθηση πως μπορούσε να πάρει περισσότερα από τη σειρά με την Άρσεναλ. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε για δεύτερη φορά, μέσα σε δύο σεζόν στο Λονδίνο την Άρσεναλ. Έφυγε με το κεφάλι ψηλά στην διοργάνωση, αποδεικνύοντας πως έχει δημιουργήσει ένα σπουδαίο σύνολο, με υψηλές δυνατότητες, αφήνοντας όμως και την αίσθηση πως μπορούσε να πάρει περισσότερα από αυτήν την σειρά.

Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΖΕΣΤΑΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑ

Φέρνοντας στο μυαλό μας, όλη την εικόνα των δύο παιχνιδιών, είναι ξεκάθαρο πως η πρόκριση κρίθηκε στο ζέσταμα του Μπα, στο Καραϊσκάκης. Με αν μπορεί να μην γράφεται η ιστορία και οι αλήθειες. Είναι όμως ξεκάθαρο, πως την διαφορά στην σειρά την έκανε η έλλειψη σκληράδας που δημιουργήθηκε στον άξονα του Ολυμπιακού, από το γεγονός, πως ο τραυματισμός του Μπα, οδήγησε τον Μαρτίνς, να γυρίσει στην τελευταία γραμμή άμυνας τον Εμβιλά να και να χαλάσει τον άξονα του.

Δημιουργήθηκε, ένα παιχνίδι που έδωσε στην Άρσεναλ, μία εύκολη κατοχή μπάλας, στο 59,2%, μία ευστοχία στις μεταβιβάσεις στο 89% και έφερνε την μπάλα, με μεγάλη άνεση στον Έντεργκαρντ, που του επέτρεψε να είναι δεύτερος σε απλές επαφές μπάλας στο παιχνίδι.

Αυτά τα στοιχεία, είναι ξεκάθαρο πως δημιουργήθηκαν, επειδή ο Μαρτίνς έσπασε την τριάδα του, στο πρώτο παιχνίδι.

ΜΕ ΣΟΦΤ ΑΞΟΝΑ Η ΑΡΣΕΝΑΛ

Θα μου πείτε, την τριάδα του, έσπασε και στο "Emirates". Όμως υπήρξαν διαφορετικά δεδομένα. Ο Εμβιλά έπαιξε στον φυσικό του χώρο στον άξονα, η παρουσία τριών στόπερ στην πλάτη τους, τους επέτρεψε να κερδίζουν μέτρα και να συμμετέχει το δίδυμο του Ολυμπιακού στην πίεση στο μεσαίο μπλοκ και ο Αρτέτα, κατέβασε την ομάδα του, με χαλασμένο τον άξονα της.

Ήταν ένα δώρο, η απόφαση του προπονητή της Άρσεναλ, να κρατήσει στον πάγκο, τους Τόμας Πάρτει, Έντεργκαρτ, Γουίλιαν και να χρησιμοποιήσει τρεις πολύ σοφτ ποδοσφαιριστές στην θέση τους.

Ο Αρτέτα παρουσίασε την ομάδα του, χωρίς κάποιον σκληρό ποδοσφαιριστή στον άξονα. Ο Ελνένι δεν μπορεί να δώσει την σκληράδα και την ενέργεια του Τόμας Πάρτεϊ. Μπροστά τους χρησιμοποιήθηκε ο Θεμπάγιος, που βρίσκεται σε πολύ κακή αγωνιστική κατάσταση και το τελευταίο διάστημα έχει κοστίσει πολύ στην ομάδα του, το γεγονός πως χάνει εύκολα την μπάλα αν δεχτεί πίεση.

Επίσης η παρουσία του Γουίλιαν πρόσφερε στο "Καραϊσκάκης" επιπλέον ποδοσφαιριστή στην δημιουργία και στη σίγουρη μεταβίβαση. Στην πράξη η Άρσεναλ έπαιξε με 4 χαφ στο "Καραϊσκάκης", στο Λονδίνο, υπήρξε ένα σχήμα με τα βαριά πόδια του Τζάκα πλαισιωμένα από δύο πολύ σοφτ ποδοσφαιριστές και δύο εξτρέμ στα άκρα.

ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΑ ΘΕΛΩ ΤΟΥ

Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων, ήταν να δημιουργηθεί ένα παιχνίδι, που ο Ολυμπιακός ήταν εύκολο να επιβάλει τα θέλω του και να δημιουργήσει φόβο στον αντίπαλο. Το 59,2% κατοχής που είχε η Άρσεναλ στο "Καραϊσκάκης", μετατράπηκε σε 46.1%, όσο έπαιζε με την βασική ενδεκάδα ήταν στο 44% και η ευστοχία στις μεταβιβάσεις από 89% που ήταν στο πρώτο παιχνίδι, έπεσε στο 81%.

Ο Ολυμπιακός φεύγει με ψηλά το κεφάλι από την σειρά. Με μία νίκη στο Λονδίνο, που αποδεικνύει πως το παιχνίδι της περασμένης εβδομάδας, ήταν απλά μία κακή παρένθεση, που δημιουργήθηκε, από τα πολλά προβλήματα που ήρθαν την πιο κρίσιμη ώρα.

ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

Αποδείχτηκε στο "Emirates" πως η Άρσεναλ ήταν ένας βατός αντίπαλος για τους ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς. Σου έδινε την αίσθηση η εικόνα του αγώνα, πως τους έχουν ενεργειακά. Η περσινή πρόκριση απέναντί τους, δημιούργησε συνθήκες για να τους φοβούνται οι επιρρεπείς στο λάθος παίκτες του Αρτέτα.

Ειδικά στο πρώτο κομμάτι του δευτέρου ημιχρόνου, η εικόνα του αγώνα σε έκανε να νιώσεις πως, αν με κάποιον τρόπο πετύχει το δεύτερο τέρμα ο Ολυμπιακός, το τρίτο τέρμα θα έρθει από μόνο του.

Έχει ένα πολύ καλό η Άρσεναλ σαν αντίπαλος και το έγραψα, πριν καν το πρώτο παιχνίδι. Δέχεται γκολ χωρίς να χρειάζεται ο αντίπαλος να βάλει ρίσκο στην επιθετικότητα του, δίχως καν να υπάρξει δημιουργία από πολλούς παίκτες. Ένα κλέψιμο της μπάλας ή μία μεγάλη μεταβίβαση στον φορ, φθάνει για να βγάλεις απέναντί ης καθαρή ευκαιρία για γκολ.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Η νίκη στο Λονδίνο, ήταν μία συνολική υπόθεση. Ξεκίνησε μέσα από μία τακτική διάταξη του Μαρτίνς, που σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι λειτούργησε και έφερε μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα στον έλεγχο του αγώνα, από ότι στο πρώτο παιχνίδι. Φυσικά είχε και πρωταγωνιστές.

Ο Σα άκουσε πολλά για τις τελευταίες του εμφανίσεις και για την ευθύνη που είχε στα δύο από τα τρία τέρματα την περασμένη εβδομάδα. Στο Λονδίνο, επέστρεψε στα γνωστά του στάνταρ. Αμφισβητήθηκε περισσότερο από όλους και χρειαζόταν να δώσει απαντήσεις, με μία εμφάνιση που αποδεικνύει πως παραμένει αυτός που ξέρουμε.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Το πρώτο του, μεγάλο παιχνίδι με την φανέλα του Ολυμπιακού έκανε ο Παπασταθόπουλος. Στην Ελλάδα, κρίνουμε με ευκολία. Είναι πολλοί αυτοί, που απαξίωσαν τη μεταγραφή του, κρίνοντας χωρίς ρεαλισμό.

Ο Παπασταθόπουλος, τα δύο προηγούμενα χρόνια, απέτυχε στην πιο δύσκολη πίστα. Αγωνιζόμενος δηλαδή, σε μία σοφτ ομάδα που θέλει με επιθετική άμυνα, να είναι ανταγωνιστική στο πιο υψηλό επίπεδο. Σε αυτή τη δοκιμασία, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ούτε ο Νταβίντ Λουίζ, πιστεύει κανείς πως αν έρθει ο Βραζιλιάνος στόπερ στην Ελλάδα, δεν θα κάνει πλάκα;

Ασφαλώς και δεν έχουν τα ίδια προσόντα, όμως ο Σωκράτης έχει ένα απίστευτα πλούσιο βιογραφικό, το οποίο τον έχει γεμίσει με εικόνες και παραστάσεις. Τον έχει μπολιάσει με μία ποιότητα στη σκέψη και στις αντιδράσεις, που σε μία ομάδα που είναι θωρακισμένη ανασταλτικά, του επιτρέπει να βγάλει το δικό του χαρακτήρα.

Η δουλειά του Μαρτίνς τού προσφέρει ένα περιβάλλον για να κλείσει με ασφάλεια και σε υψηλό επίπεδο την καριέρα του. Ο Παπασταθόπουλος μπήκε σε ένα σύνολο που αμυντικά δουλεύει καλά, οι στόπερ προστατεύονται από τους παίκτες του άξονα και δίπλα του βρίσκει δύο καλά κορμιά Σεμέδο-Μπα, δύο ψηλούς ποδοσφαιριστές που παίζουν την θέση με ενέργεια και μπορούν να κουμπώσουν με έναν έμπειρο στόπερ.

Στο "Emirates" ο Παπασταθόπουλος, είχε 6 κοψίματα σε χαμηλά μέτρα, 3 κλεψίματα, σταμάτησε δύο εκτελέσεις και είχε συνολικά ένα γεμάτο παιχνίδι.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΑΝΤΡΕΜΑ

Άρχοντας στον άξονα ήταν ο Εμβιλά. Πρόκειται για μία περίεργη περίπτωση ποδοσφαιριστή, που εκμεταλλεύεται και απολαμβάνει, που αγωνίζεται σε μία ομάδα που ξέρει τι θέλει από τον κάθε παίκτη.

Ο Εμβιλά κάνει συγκεκριμένα πράγματα στο γήπεδο. Η μεταβίβαση και η τακτική λειτουργία στον χώρο του, είναι στο πιο υψηλό επίπεδο, όπως και η συνολική συμπεριφορά στα μέτρα που αγωνίζεται.

Πρόκειται λοιπόν, για τον ιδανικό ποδοσφαιριστή, για μία ομάδα που ζητάει ακριβώς αυτά που μπορεί να προσφέρει ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής και αυτήν την ομάδα βρήκε. Ο Εμβιλά, δεν έχει την πληρότητα του Γκιγιέρμε, αλλά το πάντρεμα με τον Ολυμπιακό μοιάζει ιδανικό. Καθώς ο Μαρτίνς έχει χτίσει ένα σύνολο που θέλει συγκεκριμένα πράγματα από τον κάθε ποδοσφαιριστή.

Από τον Εμβιλά ζητά, ακριβώς αυτά που μπορεί να προσφέρει, τίποτα παραπάνω. Στο Λονδίνο, ήταν άρχοντας στον άξονα. Μετέφερε την μπάλα με την ακρίβεια που συνηθίζει, εκμεταλλεύτηκε το σοφτ κέντρο της Άρσεναλ, μετέφερε την μπάλα με ποσοστό ευστοχίας στο 90.8%, είχε 4 κερδισμένα τάκλιν και με την συνολική του συμπεριφορά επέτρεψε να βγει το σχέδιο του Μαρτίνς.

Ο Πορτογάλος τεχνικός πήρε μία απόφαση να παίξει με δύο χαφ στον άξονα. Βοηθήθηκε για να λειτουργήσει αυτή η τακτική από τη σοφτ διάταξη του Αρτέτα και από το γεγονός, πως οι Εμβιλά, Καμαρά, με τις βοήθειες που έπαιρναν και από τον Φορτούνη, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να κυριαρχήσουν απέναντι στους Τζάκα, Ελνένι, Θεμπάγιος.

Ο Φορτούνης έκανε ακόμα ένα γεμάτο παιχνίδι, αποδεικνύοντας, πως αυτήν την εποχή βρίσκεται σε καλύτερο αγωνιστικό επίπεδο από τον Βαλμπουενά και φυσικά, όλοι έχουν την ευτυχία, στην κορυφή της επίθεσης, να βρίσκεται ο "φονιάς".

Ο ΦΟΝΙΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ

Είναι μεγάλο πράγμα, για μία ομάδα, να γνωρίζει πως στην κορυφή της επίθεσης, υπάρχει ένας επιθετικός, που στις δύο ευκαιρίες θα κάνει τη μία γκολ. Όμως ο Ελ Αραμπί, δεν προσφέρει μόνο με την εκτέλεσή του. Το ποσοστό ευστοχίας του, ο τρόπος που μεγαλώνει με την εκτέλεσή του το ποσοστό για να σκοράρει, θα ήταν από μόνο του αρκετό σαν στοιχείο, για να τον κάνει ένα σπουδαίο επιθετικό. Όμως ο Ελ Αραμπί, δεν μένει μόνο σε αυτά που ορίζει η θέση του.

Πολεμά σε κάθε μπάλα, εξαντλεί τους αντίπαλους στόπερ με την πίεση του, μάχεται για να δημιουργήσει ο ίδιος την φάση για τον εαυτό του και κάνει τα πάντα για να προσφέρει.

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, έδωσε το σύνθημα με το ποδοσφαιρικό ξύλο που πρόσφερε στον αέρα, στους αντίπαλους στόπερ. Για τρεις συνεχόμενες φορές, συμπαίκτες και αντίπαλοι είδαν στον αέρα τον φορ του Ολυμπιακού, να κερδίζει την μονομαχία και τους στόπερ της Αρσεναλ να είναι στο έδαφος και να εκλιπαρούν τον διαιτητή, να τους χαρίσει ένα φάουλ.

Ο Ισπανός διαιτητής επέτρεψε στον Ελ Αραμπί να παίζει στα όρια του φάουλ, ο Μαροκινός πήρε το μήνυμα και το έδωσε σε όλο το γήπεδο, είπε στους αντίπαλους στόπερ, και σε όλη την Άρσεναλ "πως ήρθε η ώρα να υποφέρετε". Σε μεγάλο βαθμό, υπεύθυνος για την ψυχολογική ανάταση που δημιουργήθηκε στους παίκτες του Ολυμπιακού και το αίσθημα φόβου, που είχαν οι παίκτες της Άρσεναλ, ήταν η ενέργεια που δημιούργησε, το πάθος με το οποίο ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο ο Ελ Αραμπί.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ

Ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο πέτυχε το ρεαλιστικό του στόχο. Δημιούργησε μέσα στο παιχνίδι φόβο στους αντίπαλους του, έδειξε πως η εμφάνιση της περασμένης εβδομάδας ήταν συγκυριακή και οφείλεται στη δύσκολη πραγματικότητα που δημιούργησε ο τραυματισμός του Μπα. Το ευρωπαϊκό ταξίδι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ολοκληρώνεται στους "16" του Europa, με ένα παράπονο πως μπορούσαν ακόμα παραπάνω. Το σημαντικό όμως είναι πως η συνολική δουλειά που γίνεται στην ομάδα, έχει φέρει τον Ολυμπιακό σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο στην Ευρώπη, που του επιτρέπει κάθε χρόνο να βρίσκεται σε αυτό το σημείο και να δίνει τη μάχη του για το όνειρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo Credits: @ 2021 Matt Dunham/Associated Press

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ