ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός μπορεί να το ξανακάνει

Ο Αραμπί πανηγυρίζει γκολ του απέναντι στην Άρσεναλ στο Έμιρεϊτς για τη φάση των 32 του Europa League της σεζόν 2019/2020.
Ο Αραμπί πανηγυρίζει γκολ του απέναντι στην Άρσεναλ EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός αναμετράται με την Άρσεναλ με φόντο τα προημιτελικά του Europa League και ο Τσάρλυ αναλύει για ποιο λόγο οι Πειραιώτες μπορούν να αποκλείσουν ξανά τους Λονδρέζους.

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στους 16 του Europa League. Στο σημείο που πέρυσι γνώρισε έναν σκληρό αποκλεισμό, που όμως δεν τον λύγισε. Αντίθετα, τον πείσμωσε σαν οργανισμό και δημιούργησε έναν αυτοσκοπό, έναν μεγάλο πόθο, να επιστρέψει η ομάδα στο ίδιο σημείο. Συνέχισε να δουλεύει συστηματικά, να διορθώνει, τα λάθη του και είναι πάλι εδώ. Η μεγάλη πρόκληση, είναι να γίνει το βήμα παραπάνω, να φθάσει στα προημιτελικά της διοργάνωσης, να συνεχίσει το ταξίδι και να πλησιάσει πιο κοντά στο όνειρο.

ΣΤΟ ΠΙΟ ΥΨΗΛΟ ΣΗΜΕΙΟ

Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018, έχει φτάσει τον Ολυμπιακό στο πιο υψηλό σημείο που μπορεί να βρίσκεται μία ελληνική ομάδα. Πολύ πάνω από τον εγχώριο ανταγωνισμό, με την δυνατότητα, να αποκλείει εύκολα κάθε ομάδα, που θα τύχει στον δρόμο του, από πρωταθλήματα, που βρίσκονται σε κοντινό επίπεδο με το δικό μας ποδόσφαιρο. Καταφέρνει επίσης να δίνει μάχες και να βρίσκει τρόπους να παίρνει αυτό που θέλει, με μεγάλα ονόματα, από την δεύτερη ταχύτητα, όπως την Αϊντχόφεν, αλλά και να επικρατεί σε οριακές μάχες, απέναντι σε κορυφαίους συλλόγους, όταν βρίσκονται σε προβληματική κατάσταση.

ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ

Πέρυσι κατάφερε να πετάξει εκτός Ευρώπης την Άρσεναλ, στην φάση των 32. Φέτος κληρώθηκε μαζί της, στους 16 της διοργάνωσης. Το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό, είναι αν μπορούν οι παίκτες του Μαρτίνς να επαναλάβουν μία τόσο μεγάλη επιτυχία, για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Για εμένα η απάντηση είναι ξεκάθαρη, ασφαλώς και η αποστολή του είναι πολύ δύσκολη, όμως πάντοτε είναι πιο εύκολο να πετύχεις έναν στόχο, που ήδη έχεις πιάσει. Η πρώτη φορά, είναι πάντα πιο δύσκολη.

Επίσης, για το επίπεδο που βρίσκεται η διοργάνωση, είναι θετικό το να κληρωθείς με μία ομάδα που έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης, εύθραυστη άμυνα και ακόμα δεν έχει πετύχει να βρει την ποδοσφαιρική της ταυτότητα, με τον Αρτέτα. Ασφαλώς και όλα αυτά δεν μετατρέπουν τον Ολυμπιακό σε φαβορί, ποτέ καμία ελληνική ομάδα δεν μπορεί να ξεκινήσει σε νοκ άουτ σειρά, με αντίπαλο από την Premier League και να κουβαλά τον τίτλο του φαβορί. Απλά ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς, έχει αποδείξει πως αξίζει να τον υπολογίζεις, θα πάει με πίστη στον πόλεμο και έχει τα δικά του όπλα για να νικήσει.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΕΝΓΚΕΡ

Η Άρσεναλ, έχει ποδοσφαιριστές που μπορούν να ορίσουν μία αναμέτρηση, όμως δεν αποτελεί σαν σύνολο κάποιο μεγαθήριο. Βρίσκεται στην 10η θέση της Πρέμιερ και αντιμετωπίζει μόνιμα τεράστια αμυντικά προβλήματα.

Σοβαρό ζήτημα στην άμυνα, είχε τα τελευταία χρόνια του Βενγκέρ. Ο Αλσατός εφάρμοζε ένα ελκυστικό ποδόσφαιρο, που όταν η Άρσεναλ μπορούσε να έχει την μπάλα και τον έλεγχο του ρυθμού, ήταν απολαυστική. Από ένα σημείο και μετά όμως, ειδικά όταν μπήκε το πολύ χρήμα στις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες του νησιού, με αυτό το ποδόσφαιρο, δεν μπορούσε να είναι ανταγωνιστική σε υψηλό επίπεδο. Έχανε με κάτω τα χέρια και συνήθως με βαριά σκορ τα μεγάλα παιχνίδια και για χρόνια περιοριζόταν στην 4η θέση, μέχρι και που έπεσε από αυτήν και αποχώρησε ο Αλσατός.

Από την ημέρα, που ο μεγάλος Βενγκέρ αποχώρησε, η Άρσεναλ, μοιάζει σαν να έχασε την ταυτότητα της. Ο στόχος ήταν να βελτιωθεί στο αμυντικό κομμάτι, για να μπορέσει να είναι πιο ανταγωνιστική, στα μεγάλα παιχνίδια. Ο Έμερι απέτυχε εμφατικά, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει δεύτερη σεζόν, Ο Αρτέτα, βρίσκεται 15 μήνες στον πάγκο της Άρσεναλ, κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο και το Σούπερ Καπ, δεν έχει πετύχει όμως να δώσει συγκεκριμένη ταυτότητα στην ομάδα του. Φέτος βρίσκεται μόνιμα είτε στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας, είτε στις μεσαίες θέσεις. Στις γιορτές κινδύνεψε να χάσει την θέση του, σώθηκε με την νίκη που πέτυχε στο ντέρμπι επί της Τσέλσι, στην boxing day. Σήμερα βρίσκεται στην 10η θέση του πρωταθλήματος, μοιάζει ανέφικτο να κυνηγήσει μέσα από την Πρέμιερ, ευρωπαϊκό εισιτήριο, έχει αποκλειστεί από τα εγχώρια κύπελλα και η μόνη διέξοδος για να σωθεί η χρονιά είναι το Europa League.

ΠΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το πιο σημαντικό για την Άρσεναλ είναι πως έχει χάσει την ταυτότητα της. Πλέον δεν είναι μία ομάδα, που χαίρεσαι να την βλέπεις. Που γνωρίζεις, πως αν θα βρει αντίπαλο, που θα της επιτρέψει να έχει τον έλεγχο του ρυθμού, θα προσφέρει ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό θέαμα. Δεν κατάφερε όμως, μέσα από μία πιο συντηρητική πρόταση να βελτιώσει και την άμυνα της. Η Άρσεναλ, φέτος δέχεται τα λιγότερα τέρματα σε μέσο όρο, από την σεζόν 2015-16, όμως σκοράρει και λιγότερο από ποτέ. Τα ακραία αμυντικά λάθη, δεν έχουν περιοριστεί, απλά το παιχνίδι της ομάδας του Αρτέτα, είναι πιο συντηρητικό, από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από την Άρσεναλ. Επίσης δεν είναι ευδιάκριτο τι είδος ποδόσφαιρο προσπαθεί να εφαρμόσει ο Αρτέτα. Με τον Γουίλιαν στα δεξιά αποζητά περισσότερο τον έλεγχο και την κυκλοφορία μπάλας, παίζοντας με τέσσερα χαφ όταν πηγαίνει σε δίδυμο με εξτρέμ, προσπαθεί να απειλήσει περισσότερο στον χώρο και σε πολύ μεγάλο βαθμό, προκύπτουν μεταβιβάσεις από τον άξονα, στην γρήγορη επιθετική τριάδα.

ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΔΥΟ ΟΠΛΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Ασφαλώς όλα αυτά δεν σημαίνουν, πως ο Ολυμπιακός θα έχει εύκολο έργο, είναι ξεκάθαρο, πως η σύγκριση, αφορά το πιο υψηλό επίπεδο. Οι παίκτες του Μαρτίνς θα έχουν να αντιμετωπίσουν ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου και σε σχέση με πέρυσι, στην ενδεκάδα της η Άρσεναλ έχει προσθέσει δύο όπλα που αναμένεται να κάνουν πολύ πιο δύσκολη την ζωή της τριάδας άξονα του Ολυμπιακού.

Δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς οπαδός της ομάδας τον τρόπο που ήρθε η περσινή πρόκριση στο Έμιρεϊτς. Υπενθυμίζω, για να καταλάβετε πως φέτος αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας, πως πέρυσι την διαφορά την έκανε το μεγάλο παιχνίδι του Καμαρά και η επικράτηση στον άξονα της τριάδας, Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης, Καμαρά σε αυτήν των Τζάκα, Θεμπάγιος, Οζίλ. Είναι περίεργο, που ακόμα ο Τζάκα κρατά τον ρόλο του στο βασικό σχήμα, όμως η τριάδα συμπληρώνεται από δύο ποδοσφαιριστές, που έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, απ' ότι οι Θεμπάγιος, Οζίλ. Δίπλα στον Τζάκα υπάρχει το θηρίο ο Τόμας Πάρτεϊ και μπροστά τους ο ποιοτικός Όντεγκαρντ.

ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΚΑΜΑΡΑ-ΠΑΡΤΕΪ

Δεδομένα οι μάχες, Καμαρά, Πάρτεϊ θα είναι συναρπαστικές, ο Ολυμπιακός χρειάζεται σε αυτήν την σειρά, μεγάλο παιχνίδι από τον ποδοσφαιριστή του, που παίζει στην πιο υψηλή ένταση και θα κουμπώνει απέναντι σε αυτόν της Άρσεναλ, που βγάζει τα ίδια στοιχεία. Ο Όντεγκαρντ ήρθε σαν δανεικός στο τέλη Ιανουαρίου, έχει παίξει 8 παιχνίδια, με την φανέλα της Άρσεναλ, τα 3 σαν αλλαγή, δεν έχει βρει ακόμα ρυθμό, όμως είναι ξεκάθαρο πως θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή, απ' ότι πέρυσι ο Οζίλ και φυσικά, ποτέ κανείς δεν ξέρει πότε θα πάρει μπρος. Οι Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Καμαρά, αποτελούν την ασπίδα της άμυνας, θα έχουν δύσκολο έργο και είναι απαραίτητο για να είναι ανταγωνιστικός ο Ολυμπιακός, να μην επιτρέψουν στους χαφ του Αρτέτα να κυριαρχήσουν.

ΤΑ ΔΥΟ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΤΑ

Ο Ισπανός τεχνικός, ακολουθεί δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Όταν παίζει ο Γουίλιαν στα δεξιά, γίνεται 4ος χαφ, πλησιάζοντας τον Οντεγκαρντ, έχει έναν παραπάνω ποδοσφαιριστή στην ανάπτυξη, παίρνει ανεβάσματα από τον Μπεγιερίν και ο αριστερός εξτρέμ, γίνεται δεύτερος επιθετικός.

Το δεύτερο του πλάνο, μοιάζει αρκετά με το περσινό. Αντί για τον Γουίλιαν, παίζει παίκτης χώρου στα δεξιά και στην πράξη η Άρσεναλ ψάχνει να βγάλει επιθέσεις στον χώρο και να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα της επιθετικής της τριάδας. Η ενδεκάδα που φαίνεται από τα αγγλικά σάιτ πως ετοιμάζει ο Αρτέτα, έχει βασικό τον Νικόλα Πέπε, αντί του Γουίλιαν, τον Σακά στα αριστερά και τον Ομπαμεγιάνγκ στην κορυφή της επίθεσης. Προκύπτει δηλαδή πως ο Αρτέτα, έχει σαν στόχο να αξιοποιήσει την ταχύτητα της επιθετικής τριάδας και θα παίξει με γρήγορες μεταβιβάσεις από τον άξονα.

Σε αυτήν την λογική, ο Ομπαμεγιάνκ, πλησιάζεις τον Σακά, ο Όντεγκαρντ τον Νικόλα Πέπε και ο κύριος τρόπος επίθεσης, έρχεται με γρήγορες μεταβιβάσεις από τον άξονα, σε κινήσεις που γίνονται στα άκρα.

ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Το όπλο του Ολυμπιακού, σε αυτά τα παιχνίδια, είναι πως ο Μαρτίνς και το επιτελείο του ξεψαχνίζουν τους αντίπαλους και έχουν απόλυτα προετοιμασμένους τους ποδοσφαιριστές τους.

Όποιος είδε το παιχνίδι με την Μπέρνλι, θα διαπίστωσε για ακόμα μία φορά το πόσο εύκολα πραγματοποιεί ακραία λάθη η άμυνα της Άρσεναλ. Πόσο εύκολοι στο λάθος και ανασφαλείς γίνονται στην προσπάθεια αρχικής τους ανάπτυξης, τα διαστήματα που ο αντίπαλος μπορεί να τους πιέσει από την πρώτη πάσα και πόσο μεγάλο έλλειμμα αυτοπεποίθησης μπορεί να τους δημιουργηθεί, ακόμα και μέσα σε ένα παιχνίδι, που φαίνεται πως το ελέγχουν.

Η αποστολή του Ολυμπιακού, είναι δύσκολη, ασφαλώς για ακόμα μία φορά, από την ομάδα του Μαρτίνς, ζητάμε την υπέρβαση, όμως έχουν αποδείξει πως δεν λυγίζουν εύκολα και θα εξαντλήσουν τις πιθανότητες τους για να πετύχουν τον μεγάλο τους στόχο. Να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό στους 8 του Europa.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΡΣΕΝΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ