ΑΕΚ

Τάνκοβιτς ο εκτελεστής

Ο Μουαμέρ Τάνκοβιτς με τη φανέλα της ΑΕΚ

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Μουαμέρ Τάνκοβιτς, ο οποίος έχει προφίλ εκτελεστή και το απόλυτο πάντρεμα με τον Λιβάι Γκαρσία στην ΑΕΚ που σχεδιάζει ο Μάσιμο Καρέρα.

Όταν η ΑΕΚ έχασε τον τελικό κυπέλλου, έγραψα πως αυτό το ρόστερ έχει ταβάνι. Δεν ξέρω αν βοήθησε η τεράστια αδυναμία που έδειξε στο συγκεκριμένο παιχνίδι η ή ενίσχυση της ομάδας ήταν ήδη δρομολογημένη.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΘΕΛΕΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι όμως, είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες, που βοήθησαν να φανούν οι αδυναμίες του κορμού που είχε απομείνει στην ομάδα.

Ο Ολυμπιακός είχε πολλές απουσίες, που οδήγησαν τον Καρέρα, να κατεβάσει την ομάδα του σε μία λογική, να κερδίσει με ανωτερότητα και με αυτόν τον τρόπο δεν δημιούργησε ευκαιρία και έχασε εύκολα το κύπελλο.

Μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ δεν ενισχύθηκε στον βαθμό που θα έπρεπε. Για την ακρίβεια, οι προσθαφαιρέσεις που έγιναν, την αποδυνάμωσαν και παρέμεινε ένας κορμός ποδοσφαιριστών, που δεν έδινε την δυνατότητα στην ΑΕΚ, να είναι ανταγωνιστική στο επίπεδο των στόχων που πρέπει να βάζει ο σύλλογος.

Ο Καρέρα ήρθε να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά, να μαζέψει την κατάσταση, αλλά ο τελικός έδειξε πως, η προσπάθεια του Ιταλού από μόνη της δεν είναι αρκετή, το ρόστερ χρειάζεται ενίσχυση.

ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ

Ενίσχυση που πραγματικά ήρθε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που πίστευαν ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι φίλοι της ΑΕΚ. Την ημέρα που έκλεισε ο Λιβάι Γκαρσία δέχτηκα πολλά μηνύματα στους προσωπικούς μου λογαριασμούς, που με ρωτούσαν αν αληθεύει πως ο Μελισανίδης θα δώσει 2,6 εκατομμύρια ευρώ σε ομάδα, για να πάρει το 60% του Γκαρσία.

Την ημέρα που έκλεισε και ο Τάνκοβιτς η ικανοποίηση των οπαδών της ΑΕΚ, ήταν μεγάλη. Φαινόταν απίστευτο, πως μετά από τον Γκαρσία, αποκτήθηκε και ο ευσεβής πόθος. Μέσα σε δύο εβδομάδες, έγιναν δύο μεταγραφές που η ομάδα τις χρειαζόταν εδώ και αρκετά χρόνια. Μέσα σε δύο εβδομάδες η διοίκηση της ΆΕΚ κατάφερε να κάνει την αδυναμία της ομάδας να αποτελεί το όπλο της.

Άλλωστε με το που μπήκε ο Γκαρσία στο παιχνίδι με την Σεντ Γκάλεν, έγινε ξεκάθαρο πως ήρθε να δώσει ένα στοιχείο που έλλειπε και το χρειαζόταν πολύ ο Καρέρα.

Ταχύτητα στα άκρα, το δικαίωμα να δίνει πλάτος από την πλευρά, να χτυπάει στην αντεπίθεση, να διαθέτει έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να καλύπτει αποστάσεις και να παίζει σε υψηλή ένταση.

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΑΝΤΡΕΜΑ

Έχει γίνει φανερό σε αυτό το μικρό διάστημα που μας έχει συστηθεί, πως τα τελειώματα του Γκαρσία και η ποιότητα του στην τελική επιλογή δεν είναι ανάλογα με την ένταση την οποία αγωνίζεται.

Είναι και απόλυτα λογικό, ο Λιβάι Γκαρσία από πλευράς έντασης και ταχύτητας, παίζει στον πιο υψηλό επίπεδο, αν θα συνδύαζε και ποιότητα στην τελική απόφαση, θα πήγαινε απευθείας σε ένα από τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης.

Είναι ξεκάθαρο όμως, πως τα προσόντα του φθάνουν και περισσεύουν για γίνουν ένα πολύτιμο όπλο για τον Καρέρα. Ο μοναδικός τρόπος για να μην αποδειχτεί πολύτιμος ο Γκαρσία, είναι να συνεχίσει να βγάζει προβλήματα τραυματισμών.

Αν ξεπεράσει την θλάση του και παραμείνει υγιής θα δώσει σημαντική ώθηση στην ομάδα, θα την βοηθήσει να παίζει σε πιο υψηλές ταχύτητες και θα λύσει τα χέρια του προπονητή του.

Η προσθήκη όμως του Τάνκοβιτς δημιουργεί συνθήκες για το απόλυτο πάντρεμα στα δύο άκρα της επίθεσης της ΑΕΚ. Μια για πάντα όμως έρχεται να λύση το πρόβλημα στα άκρα και να μετατρέψει την αδυναμία των προηγούμενων ετών σε όπλο της ΑΕΚ,η μεταγραφή του Τάνκοβιτς. Μια προσθήκη που κουμπώνει τέλεια με την παρουσία του Γκαρσία.

ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΕΞΤΡΕΜ

Ο Λιβάι είναι ο εξτρέμ πλάτους, ταχύτητας, που ανεβάζει τον ρυθμό, ο Τάνκοβιτς είναι ο εσωτερικός επιθετικός από την απέναντι πλευρά που ξέρει να τελειώνει με ποιότητα και αυτοπεποίθηση τις φάσεις.

Το όνομα του Τάνκοβιτς, γράφεται στην ΆΕΚ, εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση, όταν πρωτοακούστηκε το όνομα του, ήταν τα πολλά τέρματα που σημείωνε για εξτρέμ.

Είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα, που κάνει πρωταθλητισμό, να μπορεί να παίρνει συστηματικά τέρματα, από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται πίσω από τον φορ.

Ο Τάνκοβιτς την σεζόν 2019, σε 33 παιχνίδια είχε 18 τέρματα. Το 2020 πρόλαβε να αγωνιστεί στην Χάμαρμπι σε 14 παιχνίδια πρωταθλήματος και σε έναν αγώνα για τα προκριματικά του Europa και έχει πετύχει 7 τέρματα. Πετυχαίνει ένα τέρμα είτε κάθε 0,52 παιχνίδια, είτε κάθε 156 λεπτά που αγωνίζεται.

ΠΑΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ

Ο Τάνκοβιτς, όπως όλοι οι ποιοτικοί μεσοεπιθετικοί, μπορεί να παίξει και έχει πάρει πολλά παιχνίδια, σε όλους τους ρόλους. Έχει αγωνιστεί πάρει παιχνίδια και στην κορυφή της επίθεσης σαν σέντερ φορ.

Όχι λίγα, σαν σέντερ φορ έχει παίξει 34 παιχνίδια, έχοντας 12 γκολ, 9 ασίστ. Έχει αγωνιστεί σαν δεύτερος επιθετικός, σαν δημιουργός παίζοντας πίσω από τον φορ, στα δεξιά με το καλό του πόδι.

Η θέση πάντως που τον κάνει πιο παραγωγικό, είναι αυτή του αριστερού εξτρέμ, που τον βοηθά να συγκλίνει, να πατά περιοχή και να λειτουργεί σαν δεύτερος επιθετικός. Σε αυτόν τον ρόλο, έχει αγωνιστεί σε 79 παιχνίδια και έχει πετύχει 33 τέρματα και έχει δώσει 14 ασίστ.

ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΛΕΥΡΑΣ

Σε αυτόν τον ρόλο θα κάνουν ένα ιδανικό δίδυμο στις απέναντι πλευρές με τον Λιβάι Γκαρσία, βλέπεται τα προσόντα τους, αλληλοσυμπληρώνονται.

Περιμένω να δούμε σε αρκετές περιπτώσεις, να μεταφέρει με την ταχύτητα του την μπάλα ο Γκαρσία από τα δεξιά, να φθάνει στην αντίπαλη περιοχή και ο Τάνκοβιτς, να έχει πάρει θέση στην περιοχή και να εκμεταλλεύεται πως ο φορ θα έχει πάρει τους στόπερ πάνω του. Ξέρει πολύ καλά, ο Τάνκοβιτς, να εκμεταλλεύεται το παιχνίδι της απέναντι πλευράς.

Έχει την ικανότητα να διαβάζει τις φάσεις και να βρίσκεται εκεί που χρειάζεται για να εκτελέσει. Σταθερό πάτημα στην αντίπαλη περιοχή, όταν η μπάλα παίζεται στην απέναντι πλευρά, είτε στον άξονα, η αντίπαλη άμυνα θα τον νοιώθει.

Έχει έξυπνη ποιοτική τελική εκτέλεση, την ικανότητα να στέκεται στην αντίπαλη περιοχή και να παίρνει τον χώρο του, κάτι που βλέποντας τον, μου θύμισε σε μεγάλο βαθμό τον Στέλιο Γιανακόπουλο και την ικανότητα να σκοράρει με όλους τους τρόπους ακόμα και με το κεφάλι.

Η ΑΕΚ παίρνει έναν ποδοσφαιριστή, που είναι δεδομένο πως θα την κάνει πιο αποτελεσματική, θα της δώσει σταθερά ένα σημαντικό αριθμό τερμάτων και κουμπώνει τέλεια με την υπόλοιπη ομάδα.

ΤΟ ΠΙΟ ΓΕΜΜΑΤΟ ΡΟΣΤΕΡ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Ο Μελισσανίδης έκανε κάτι που τα τελευταία χρόνια, δεν μας είχε συνηθίσει. Με τις μεταγραφές που έκανε φρόντισε να μην υπάρχουν δικαιολογίες, έδωσε επιλογές στον Καρέρα, για να εφαρμόσει ότι είδος ποδοσφαίρου έχει στο μυαλό του.

Έχει όπλα για αντεπίθεση, παίκτες με ποιότητα για να ανοίγουν άμυνες, το δικαίωμα να παίξει με δύο εξτρέμ, με δύο φορ, με τρία κεντρικά χαφ, με τρία στόπερ, διαθέτει μεσοεπιθετικά ποιοτικά εργαλεία, για να παρουσιάσει μία πιο παραγωγική ομάδα.

Με μοναδικό ίσως ερωτηματικό, αν θα αντέξουν τα άκρα της άμυνας, με τον Βασιλαντωνόπουλο, να φαντάζει σαν μία μεταγραφή στον συγκεκριμένο χώρο, το ρόστερ της ΆΕΚ είναι το πιο γεμάτο από την ημέρα της επιστροφής της.

Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΕΡΑ

Ο Καρέρα πλέον δεν έχει δικαιολογίες. Ο ίδιος κατάφερε να δώσει στην ΑΕΚ μία σοβαρότητα, την έκανε ξανά ομάδα, με τις προσθήκες των Τάνκοβιτς, Γκαρσία, Ανσαριφάντ, την παραμονή των Λιβάγια, Ολιβέιρα, το ρόστερ μεσοεπιθετικά ανέβηκε πολλά επίπεδα και του προσφέρει άπλετες λύσεις.

Η ΑΕΚ ενισχύθηκε σε όλες τις θέσεις στον άξονα, προσωπικά όμως στέκομαι στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Πρώτον γιατί εκεί έγιναν οι ποιοτικές μεταγραφές, αλλά και επειδή στο μεσοαμυντικό κομμάτι ο Καρέρα έχει αποδείξει πως μπορεί να παρουσιάσει μία δεμένη ομάδα.

Αυτό που έλλειπε από την ΑΕΚ, είναι η ικανότητα στο να γίνεται απειλητική στα ντέρμπι, μέσα από ένα συντηρητικό σχέδιο, αλλά και η δυνατότητα να μπορεί να κερδίζει παιχνίδια, από έναν βαθμό ανταγωνισμού και πάνω, παίζοντας ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Έγιναν δύο κινήσεις στα άκρα της επίθεσης, που γεμίζουν τον Καρέρα με λύσεις και του δίνουν το δικαίωμα, να εξελίξει σημαντικά το δημιουργικό ποδόσφαιρο της ομάδας του.

TAGS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ