ΑΕΚ

Τη σκοτώνουν τα άκρα της

Ο Εμανουέλ Ινσούα απογοητευμένος που δεν πρόλαβε την μπάλα σε ματς της ΑΕΚ
Ο Εμανουέλ Ινσούα με τη φανέλα της ΑΕΚ EUROKINISSI

Στα δύο εντός έδρας ντέρμπι που έδωσε με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, έγινε ξεκάθαρο το πόσο μεγάλο πλεονέκτημα είχαν οι αντίπαλοι της ΑΕΚ από την αδυναμία των δύο ακραίων της μπακ στο να επιτεθούν και να αμυνθούν. Γράφει ο Τσάρλυ.

Η προσπάθεια που έκανε η πλειοψηφία των παικτών του Καρέρα και κυρίως το γκολ ισοφάρισης του Σιμόες έδωσαν πίστωση χρόνου στον Ιταλό προπονητή, με ημερομηνία κλειδί να μοιάζει πλέον αυτή της 3ης Ιανουαρίου. Αν καταφέρει να βγει όρθιος ο Ιταλός προπονητής και από αυτό το παιχνίδι δεν αποκλείεται να βγάλει και τη χρονιά. Έχουμε όμως καιρό για όλα αυτά.

Στο γήπεδο φάνηκε πως η ΑΕΚ ήθελε περισσότερο παιχνίδι από τον Ολυμπιακό και το γεγονός αυτό σε μεγάλο βαθμό τής επέτρεψε να μην ηττηθεί, παρότι είχε για ακόμα μία φορά χτυπητές αδυναμίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τα άκρα της άμυνας που δημιουργεί συνθήκες για να είναι δυσλειτουργική. Από τους ακραίους μπακ δεν παίρνει επιθετικά τα ανεβάσματα, την απειλή, τη δημιουργία που απαιτεί από τη θέση το σύγχρονο ποδόσφαιρο και φυσικά την παραμικρή αμυντική ασφάλεια.

ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΚ ΤΗΣ

Βλέποντας προσεκτικά τα δύο πρόσφατα ντέρμπι με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό διαπιστώνει εύκολα κανείς πως η ΑΕΚ είχε τεράστιο πρόβλημα το διάστημα που οι αντίπαλοι της έπαιξαν 4-3-3 με δεκάρι στην μία πλευρά. Ο Παναθηναϊκός με αυτόν τον τρόπο έπαιξε από το πρώτο μέχρι το 70ο λεπτό, ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο.

Για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό; Σε μεγάλο βαθμό παίζει ρόλο πως η ΑΕΚ δεν μπορεί από τους ακραίους μπακ να πάρει επιθετικότητα. Να πάρει τα μέτρα που χρειάζεται να εκμεταλλευτεί για δικό της όφελος, το γεγονός πως επιλέγουν οι αντίπαλοι προπονητές να χρησιμοποιούν ποδοσφαιριστή που έχει την τάση να κινείται προς τα μέσα και να αφήνει με έναν παίκτη τη μία πλευρά. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που οι μπακ παίζουν σε μεγάλο βαθμό μόνοι τους όλη την πλευρά ο καλός ο μπακ αμύνεται μέσα από την επιθετικότητα που βγάζει. Αναγκάζει τα αντίπαλα εξτρέμ να τον μαρκάρουν. Απέναντι στη φετινή ΑΕΚ αυτό δεν χρειάζεται να συμβεί.

ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΑΦ ΤΗΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Τακτικά λοιπόν στα δύο ντέρμπι στα διαστήματα που ο αντίπαλος της έπαιξε με τέσσερα καθαρά χαφ, ο Παναθηναϊκός με Μαουρίτσιο Αλεξανδρόπουλο, Κουρμπέλη και Βιγιαφάνιες από το 1ο μέχρι το 70ο λεπτό και ο Ολυμπιακός με Μπουχαλάκη, Εμβιλά, Καμαρά Φορτούνη από το 45’ μέχρι το τέλος είχαν ξεκάθαρο αριθμητικό πλεονέκτημα στον άξονα. Γεγονός που τους επέτρεψε να κερδίζουν μονομαχίες στον σημαντικό χώρο του κέντρου, να έχουν μόνιμα ελεύθερο παίκτη για να φτιάχνουν συνεργασίες και να στοχεύουν στην αδυναμία της ΑΕΚ, που είναι στα άκρα της άμυνας.

Δεν είναι τυχαίο και μπορεί κανείς να το διαπιστώσει βλέποντας προσεκτικά όλες τις επικίνδυνες φάσεις που δέχτηκε στα δύο ντέρμπι πως ο Παναθηναϊκός όλες τις ευκαιρίες του τις έχει δημιουργήσει μέχρι να βγει από το γήπεδο ο Βιγιαφάνιες και ο Ολυμπιακός από την στιγμή που μπήκε στο γήπεδο ο Φορτούνης μέχρι και το 70ο λεπτό που η έξοδος των Μπακάκη - Λιβάγια και η είσοδος των Τάνκοβιτς - Παουλίνιο βοήθησαν σε έναν βαθμό να δέσουν τα δύο άκρα.

Πάμε όμως να δούμε μαζί τον τρόπο που δέχτηκε τις καθαρές ευκαιρίες η ΑΕΚ στο ντέρμπι για να γίνει κατανοητό το πόσο μεγάλη δυσκολία τής δημιούργησαν οι τέσσερεις κεντρικοί χαφ του αντιπάλου στη μάχη του κέντρου και οι τεράστιες αδυναμίες των ακραίων της μπακ πάνω στις οποίες στόχευσαν οι αντίπαλοι της.

Ακραία μπακ στο πρώτο ημίχρονο οι Βασιλαντονόπουλος Ινσούα στο δεύτερο οι Παουλίνιο Ινσούα: Ο Παναθηναϊκός με την τετράδα των Κουρμπέλη-Αλεξανδρόπουλο-Μαουρίτσιο-Βιγιαφάνες έπαιξε μέχρι το 70ο λεπτό. Πάμε να δούμε μαζί και τις 7 επικίνδυνες στιγμές που δημιούργησε ο Παναθηναϊκός

3ο λεπτό στο 0:09. Σέντρα ο Χατζηγιοβάννης από τα αριστερά βαθιά στην περιοχή που βρίσκει μόνο του τον Μαουρίτισιο στην μικρή περιοχή στην πλάτη της αντίπαλης άμυνα και χάνει μία απίθανη ευκαιρία.

30ο λεπτό στο 1:15. Η μπάλα χάνεται στα δεξιά της επίθεσης ο Βγιαφάνες την μαζεύει, δίνει μία πάσα πίσω από την σέντρα στο τρέξιμο του Χατζηγιοβάννη ο οποίος την μεταφέρει και πασάρει στο τρέξιμο του Σάντσες. Ο Αργεντίνος έχει μέτρα στην πλευρά, καλύτερες επιλογές για να τελειώσει την φάση, όμως αποφάσισε να σουτάρει έξω από την περιοχή.

33ο λεπτό στο 1:48. Πίεση από δύο παίκτες πάνω στον Ινσούα, χάνει εύκολα την μπάλα ο μπακ της ΑΕΚ, παραδίνεται και βγαίνει εκτός φάσης και έχουμε ξανά επίθεση στην αριστερή πλευρά που αμύνεται η ΑΕΚ, που καταλήγει στην αντίπαλη περιοχή με τρεις παίκτες του Παναθηναϊκού μέσα σε αυτήν.

34ο λεπτό στο 2:02. Ξανά δεν υπάρχει παίκτης να πάρει το μαρκάρισμα του Βιγιαφάνες, έχει πάει στα αριστερά της άμυνας της ΑΕΚ δημιουργώντας υπεραριθμία, πάσα προς τα μέσα στο τρέξιμο του Χατζηγιοβάννη που έχει μπει ανάμεσα στον Ινσούα και στον στόπερ, ασίστ στον Μακέντα και 0-1.

38ο λεπτό στο 2:52 Όπως και στην φάση του 30ου λεπτού η μπάλα χάνεται για την ΑΕΚ στα δεξιά της επίθεσης, η πρώτη πάσα όπως και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πηγαίνει στον μόνιμα ελεύθερο χωρίς μαρκάρισμα, Βιγιαφάνες, που μοιάζει σαν να μην ξέρουν στην ΑΕΚ ποιος πρέπει να τον μαρκάρει, ξανά πάσα στο τρέξιμο στον χώρο που κάνει ανάμεσα στον Ινσούα και τον στόπερ ο Χατζηγιοβάννης που αυτήν την φορά επιλέγει να τον περάσει από την εξωτερική με τον Τσιντώτα να σταματά το 0-2.

45+1 λεπτό στο 3:35. Ο Μαουρίτσιο πασάρει στον Ζαγαρίτη, ο νεαρός μπακ του Παναθηναϊκού περνάει κάτω από τα πόδια τον Βασιλαντωνόπουλό μπαίνει από το πλάι βαθιά στην αντίπαλη περιοχή, πασάρει στον Κουρμπέλη και γίνεται το 0-2.

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΙΝΣΟΥΑ

Στο ημίχρονο βγήκε ο Βασιλαντωνόπουλος επειδή εκτέθηκε στην φάση του δεύτερου γκολ. Για να μην είμαι άδικος, συνολικά όλη την σεζόν είναι με διαφορά ο πιο σταθερός μπακ της ΑΕΚ. Άλλωστε, από την εικόνα που υπάρχει σε ολόκληρο το πρώτο μέρος, είναι φανερό πως μεγαλύτερα προβλήματα η ΑΕΚ αντιμετώπισε στον χώρο του Ινσούα, χωρίς να σημαίνει πως δεν πληγώθηκε και από τη δεξιά της πλευρά.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός έβγαλε κούραση και μετά το 70ο λεπτό η έξοδος, κυρίως, του Βιγιαφάνες, τον έκαναν να χάσει σημαντικά μέτρα. Υπάρχει όμως μία ακόμα φάση στο 58ο λεπτό με τον ίδιο τρόπο που χτίστηκαν πολλές από τις καθαρές ευκαιρίες της ομάδας του Μπόλονι στο πρώτο ημίχρονο.

58Ο λεπτό στο 4:20. Κερδισμένη μάχη στα άκρα με την βοήθεια των επιπλέων χαφ που υπάρχουν στο κέντρο, κίνηση πάνω στον Ινσούα, αυτήν την φορά από τον Μακέντα, με τον Ιταλό να βγαίνει μόνος του με τον Τσιντώτα και να εκτελεί επιπόλαια. Σηκώθηκε το σημαιάκι αλλά αν δείτε προσεχτικά το ριπλέι, το πιθανότερο είναι να τον κάλυπτε ο απέναντι μπακ, οπότε αν ο Ιταλός σκόραρε θα είχαμε το 0-3. Φέρτε λίγο στο μυαλό σας το γκολ του Βρουσάι.

ΔΕΧΤΗΚΕ 7 ΚΑΘΑΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Η ΑΕΚ λοιπόν δέχτηκε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό 7 καθαρές ευκαιρίες για γκολ. Αναλύοντας τον τρόπο που χτυπήθηκε η άμυνα της, είναι ξεκάθαρο πως δεν μπόρεσε να αντέξει συνολικά τον παραπάνω παίκτη που υπήρχε στον άξονα του Παναθηναϊκού. Την ποιοτική πρώτη επιλογή του Βιγιαφάνες, το τρεξίμο πάνω κυρίως στον Ινσούα του Χατζηγιοβάννη και σε καμία περίπτωση να βρει ασφάλεια από τους ακραίους της μπακ.

Πάμε λοιπόν στο ντέρμπι της Τετάρτης να δούμε πόσα κοινά χαρακτηριστικά υπάρχουν από την στιγμή που ο Μαρτίνς έριξε στο γήπεδο Καμαρά-Φορτούνη και πήγε σε ένα παρόμοιο 4-3-3, με τη διαφορά πως ο Φορτούνης ξεκινούσε από τα δεξιά και ο Βρουσάι ήταν πιο τακτικά μαζεμένος στον χώρο του στα αριστερά, απ'ότι ο φανερά πιο ελεύθερος Χατζηγιοβάννης.

Ακραία μπακ: Μπακάκης-Λόπεζ, στο 71ο λεπτό μπήκε ο Παουλίνιο αντί του Μπακάκη, στο 86ο λεπτό ο Ινσούα αντί του Λόπεζ.

Το πρώτο ημίχρονο δεν έχει την παραμικρή ευκαιρία σε ροή αγώνα. Ο Ολυμπιακός έχει δημιουργήσει μία επικίνδυνη στιγμή από στημένο μετά από εκτέλεση φάουλ του Μασούρα και κεφαλιά του Ελ Αραμπί.

Υπάρχει και η ευκαιρία στο 5ο λεπτό που δείχνει τι μπορεί να συμβεί αν ο Ολυμπιακός αποφασίσει και καταφέρει να πιέσει πάνω στον Μπακάκη.

5ο λεπτό βίντεο 0:18. Ο Βρουσάι πιέζει τον Μπακάκη, αυτός πανικόβλητος γυρνάει την μπάλα χωρίς ασφάλεια και δίχως να βλέπει πως υπάρχουν δύο παίκτες έτοιμοι να πιέσουν τον Τσιντώτα, που επίσης σε πανικό δίνει την μπάλα στον Σίλβα. Το πιθανότερο ήταν, αν είχε ξεκινήσει ο Φορτούνης και ήταν σε αυτή την θέση, η κατάληξη να ήταν διαφορετική από ένα λανθασμένο κοντρόλ.

ΟΤΑΝ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΠΗΓΕ ΣΕ 4-3-3 ΜΕ ΔΕΚΑΡΙ ΣΤΗ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ

Στο ημίχρονο ο Μαρτίνς αποφασίζει να ρίξει στην μάχη τους Φορτούνη-Καμαρά. Τρία χαφ και τον Φορτούνη στα δεξιά. Με αυτόν τον τρόπο ο Ολυμπιακός, μέχρι να κάνει ο Καρέρα τις διορθωτικές κινήσεις στο 71ο λεπτό, δημιουργεί 4 καθαρές ευκαιρίες. Αν δούμε προσεχτικά τις φάσεις θα παρατηρήσετε πως έχουν αρκετά κοινά με τον τρόπο που δέχτηκε η ΑΕΚ τις καθαρές ευκαιρίες και με τον Παναθηναϊκό.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

52ο λεπτό 2:25. Ο Φορτούνης ξεκινώντας από τα δεξιά και κινούμενος προς τα μέσα μένει ελεύθερος, όπως και ο Βιγιαφάνες υποχρεώνει να βγει πάνω του χαφ, περνάει με ευκολία τον Σιμόες και με ακρίβεια την μπάλα στον Βρουσάι στον χώρο του Μπακάκη. Η κίνηση του Εμβιλα δημιουργεί υπεραριθμία, το τακουνάκι του Βρουσάι τον ελευθερώνει και με σέντρα που βγαίνει από τα δεξιά της άμυνας της ΑΕΚ, όπως στην ευκαιρία του Μαουρίτσιο και στο γκολ του Κουρμπέλη, βρίσκει τον Ελ Αραμπί μέσα στην περιοχή, με την εκτέλεση του επιθετικού του Ολυμπιακού να πηγαίνει πάνω από τα δοκάρια.

55ο λεπτό 2:41. Δείτε πόσο λανθασμένη είναι η συνολική αντίδραση του Λόπεζ σε όλους του χρόνους και φυσικά τον τρόπο που καταφέρνει ο Μπακάκης με τον τρόπο που λειτουργεί να μοιάζει αόρατος. Προσέξτε: η πάσα του Ραφίνια μοιάζει λανθασμένη, κανένας -και κυρίως ο Λόπεζ καθώς η φάση εξελίσσεται σε χώρο ευθύνης του- δεν πηγαίνει επιθετικά στην φάση για να μην επιτρέψει στον Φορτούνη να κερδίσει την κατοχή.

Ο Φορτούνης παίρνει την μπάλα, ο Λόπεζ τον παίζει σε απόσταση, επιλέγει να πάρει το κόψιμο του Ραφίνια χωρίς να υπάρχει κανένας από τον άξονα για να μαρκάρει τον Φορτούνη, ταυτόχρονα όλη η άμυνα της ΑΕΚ είναι πιο βαθιά από ότι πρέπει, με αποτέλεσμα να είναι μόνος του και ο Μπουχαλάκης παίρνει την μπάλα, έχει χώρο και χρόνο για να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή και να εκμεταλλευτεί πως ο Μπακάκης παίζει πιο μέσα από ότι πρέπει και με άνεση να δώσει έτοιμο γκολ στον Βρουσάι.

Σαν κερασάκι στην τούρτα έρχεται ο ράθυμος τρόπος που προσπαθεί να παίξει το τεχνικό οφσάιντ ο Λόπεζ που είχε μείνει χαμηλά στην προσπάθεια του να πάρει το μαρκάρισμα του Ραφίνια. Όπως λοιπόν και στην φάση του 58ου λεπτού στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό προκύπτει επίθεση στα άκρα της άμυνας που ο απέναντι μπακ φροντίζει με την λανθασμένη θέση του να καλύπτει τον αντίπαλο. Ινσούα- Παουλίνιο στο τετ ατ ετ του Μακέντα, Μπακάκης-Λόπεζ στο γκολ του Βρουσάι. Δύο διαφορετικά δίδυμα, παρόμοιες οι συμπεριφορές και οι αδυναμίες.

67ο λεπτό 4:26. Ο Φορτούνης έχει κινηθεί προς τον άξονα, όπως συνηθίζεται δεν υπάρχει παίκτης να μαρκάρει το δεκάρι πλευράς τον έξτρα χαφ όταν μπαίνει προς τα μέσα με την μπάλα. Παρατηρούνται κοινά στοιχεία με το γκολ του Βρουσάι και την ευκαιρία του Ελ Αραμπί. Κανένας δεν πιέζει τον παίκτη που έχει την μπάλα λίγο έξω από την περιοχή και του δίνει το δικαίωμα για εύκολη μεταβίβαση, ο Μπακάκης κινείται πιο εσωτερικά από ότι πρέπει χωρίς να έχει βοήθεια από τον εξτρέμ στην πλάτη του, κάτι που επιτρέπει ένα απλό ανέβασμα στην πλευρά του Χολέμπας να δημιουργήσει υπεραριθμία και να τον αφήσει ελεύθερο -όπως και τον Εμβιλά στο 52ο λεπτό όπως και τον Ζαγαρίτη στην φάση του δεύτερου γκολ του Παναθηναϊκού- να περάσει την μπάλα βαθιά στην περιοχή της. Ο Ελ Αραμπί ήθελε την μπάλα πιο χαμηλά και η ευκαιρία χάθηκε.

68ο λεπτό στο 4:34. Ξανά ο Φορτούνης κινούμενος προς τα μέσα βγήκε στον χώρο του Μπακάκη που έχτισε όλες του τις ευκαιρίες ο Ολυμπιακός, έφερε την μπάλα στο δεξί και εκτέλεσε λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι του Τσιτώντα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ

Από την ανάλυση του τρόπου που δημιούργησαν οι αντίπαλοι της ΑΕΚ στα δύο ντέρμπι που έδωσε, γίνεται ξεκάθαρο το πόσο μεγάλο πλεονέκτημα είχαν οι αντίπαλοι της από την αδυναμία των δύο ακραίων της μπακ και στο να επιτεθούν και να αμυνθούν. Αδυναμία που κατάφεραν τόσο ο Μπόλονι όσο και ο Μαρτίνς να την αναδείξουν το διάστημα που είχαν στο γήπεδο 4 χαφ.

Τρία στον άξονα και τους Φορτούνη-Βιγιαφάνες στην πλευρά να μην ελέγχονται όταν κινούνται εσωτερικά. Κέρδισαν με αυτόν τον τρόπο να πάρουν μόνο οφέλη. Να κερδίσουν τον χώρο του κέντρου δίχως να συναντήσουν το παραμικρό αμυντικό πρόβλημα. Βρήκαν ελεύθερους χώρους για να στοχεύσουν στο αδύναμο σημείο της άμυνας της ΑΕΚ. Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν κυρίως ο χώρος που επιτηρούσε ο Ινσούα, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ο χώρος του Μπακάκη, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ασφάλεια και επιθετικότητα από την απέναντι πλευρά.

Πάντοτε η καλή δουλειά μπορεί να φέρει βελτίωση, πάντοτε όμως υπάρχει και κάπου ταβάνι. Η ΑΕΚ χρειάζεται καλύτερες επιλογές ποδοσφαιριστών στα άκρα της για να μπορέσει να κάνει πρωταθλητισμό. Και οι δυνατότητες των προπονητών φθάνουν μέχρις ενός σημείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ