ΑΕΚ

Την έφερε στα δικά του μέτρα

Ο Μανόλο Χιμένεθ στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τη Λαμία
Ο Μανόλο Χιμένεθ στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τη Λαμία EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για την ΑΕΚ που έχει ευεργετηθεί από την αλλαγή προπονητή και τον Μανόλο Χιμένεθ ο οποίος διαχειρίστηκε σπουδαία την αποβολή του Ινσούα στη Λαμία.

Ήταν δεδομένο πως αργά η γρήγορα, θα την έβρισκε την άκρη ο Μανόλο Χιμένεθ και θα την μάζευε την ομάδα. Δεν είναι πρώτη φορά που αναλαμβάνει την συγκεκριμένη αποστολή, έχει αποδείξει πως έχει τον τρόπο του να φέρνει την ομάδα στα δικά του μέτρα. Το ζητούμενο ήταν πόσο χρόνος θα του χρειαστεί. Φαίνεται πως βρίσκει γρήγορα κάποια άκρη. Ασφαλώς και είχε την τύχη, μετά από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που του έδειξε πόσο δρόμο έχει να ανέβει, ώστε να κάνει την ομάδα του ανταγωνιστική στους πραγματικούς της στόχους, να έχει μπροστά του δύο από τις τρεις χειρότερες ομάδες του φετινού πρωταθλήματος.

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

Τον βοήθησε σημαντικά που ούτε ο Παναιτωλικός, ούτε η Λαμία έχουν την δυνατότητα να ανεβάσουν τον ρυθμό και είναι ομάδες φτωχές σε δημιουργία. Όμως για την ΑΕΚ που ανέλαβε, είναι ένα βήμα, που έστω σε αυτά τα δύο κολλητά παιχνίδια κράτησε το μηδέν. Δεν πήρε ο Χιμένεθ στα χέρια του μία ομάδα που ήξερε το πώς να κερδίζει με 1-0, αυτός κατάφερε να την ξαναβάλει σε αυτόν τον δρόμο και το γεγονός αυτό αποτελεί ένα μικρό πρώτο βήμα.

ΕΧΕΙ ΤΟ ΓΚΟΛ Ο ΑΝΣΑΡΙΦΑΝΤ

Απέναντι στην αδύναμη Λαμία, η ΑΕΚ μπήκε δυνατά με φανερό στόχο να βρει ένα γρήγορο γκολ, να την βοηθήσει στα πλάνα της και το πέτυχε με τον καλύτερο της φετινό εκτελεστή. Στην ΑΕΚ φέτος υπάρχει μία ιδιορρυθμία: Ο Ολιβέιρα έχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στο παιχνίδι, όμως δεν βάζει το γκολ με τίποτα. Ο Ανσαριφάντ αντίθετα είναι πιο νωθρός στο παιχνίδι, δεν τον νοιώθει ιδιαίτερα η αντίπαλη άμυνα, προσφέρει όμως την ουσία.

Δύσκολες εκτελέσεις τις κάνει να μοιάζουν εύκολες και είναι ο πιο αξιόπιστος σκόρερ της ΑΕΚ.

ΑΡΓΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ

Πολύ γρήγορα ο αρχικός ενθουσιασμός κόπασε και παρότι ο αντίπαλος δεν ήταν σε θέση να βάλει πραγματικά προβλήματα, ο Χιμένθ επέλεξε να πάει σε ένα απολύτως ελεγχόμενο παιχνίδι.

Η αλήθεια είναι πως ανέλαβε μία ομάδα που είχε ταλαιπωρηθεί πολύ από παιχνίδια που γινόντουσαν ροκ, με σοβαρές αμυντικές αδυναμίες και για τον ίδιο είναι σοβαρό κίνητρο και προαπαιτούμενο για να έρθει μία μελλοντική βελτίωση, να μπορεί να έχει σε έλεγχο και να μην κινδυνεύει αμυντικά στα παιχνίδια της, ακόμα και με τις αδύναμες ομάδες του πρωταθλήματος.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ

Η αλλαγή στην διάθεση και στην αμυντική συμπεριφορά, φάνηκε κυρίως μετά από την αποβολή. Σε αυτό το σημείο, αποδείχθηκε πως υπάρχει σοβαρή διαφορά σε σχέση με την εποχή Καρέρα, τόσο με τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο Χιμένεθ τον παίκτη λιγότερο, αλλά και από την συνολική ένταση και διάθεση που έβγαλαν οι παίκτες του στο παιχνίδι χωρίς μπάλα.

Ως όφειλε, βοήθησε σημαντικά την ομάδα με τις αλλαγές του. Όταν παίζεις με δέκα παίκτες, πρέπει να φροντίζεις με τις επιλογές παικτών να κρύβεις το αριθμητικό μειονέκτημα. Είναι πολύ ενοχλητικό όταν βλέπεις επαγγελματία προπονητή να μην κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Χιμένεθ λειτούργησε χειρουργικά. Είχε να διαχειριστεί ένα μεγάλο διάστημα με παίκτη λιγότερο και έκανε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και τις 5 αλλαγές του. Άμεσα πέρασε τον Λόπες στην θέση του Αλμπάνη και στη συνέχεια φρόντισε να θωρακίσει την ομάδα του.

Στο 61ο λεπτό έβγαλε τον Ανσαριφάντ για να βάλει τον επιθετικό του –Ολιβέιρα- που δουλεύει και κάνει περισσότερα πράγματα στο γήπεδο και τον Μάνταλο, για να περάσει στο γήπεδο τον καλύτερο στα ανασταλτικά καθήκοντα Γαλανόπουλο. Στο 69ο λεπτό πέρασε τον Κρίστισιτς στην θέση του Σαχόφ και τον Λιβάγια στην θέση του Τάνκοβιτς. Είχε 5 φρέσκους ποδοσφαιριστές στο γήπεδο, για να βγάλουν ενέργεια, να καλύψουν τον παίκτη λιγότερο. Αποφάσισε να κλειδώσει τον αγώνα, με ένα σφιχτό 4-5-1. Ο Γαλανόπουλος πήγε στην δεξιά πλευρά, ο Λιβάγια στα αριστερά και οι Κρίστισιτς-Σιμόες στον άξονα έχοντας μόνιμα μπροστά τους, τον Ολιβέιρα.

Η 4άδα χαφ λειτούργησε σαν μία ασπίδα ώστε να μην επιτραπεί στους παίκτες της Λαμίας να κερδίσουν μέτρα και να απειλήσουν την άμυνά τους. Ο Γαλανόπουλος στήριξε τον Μπακάκη, ο Ολιβέιρα είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, πρόσφερε κρατήματα μπάλας που δεν θα έδινε ο Ανσαριφάντ και βοήθησε την ΑΕΚ να μένει ψηλά, να μην χάνει μέτρα και κατοχή. Μέχρι και τον Λιβάγια, είδαμε να κάνει τάκλιν στο πλάγιο.

ΕΧΕΙ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Μέσα από αυτήν την αμυντική προσπάθεια δεν επιτράπηκε στην Λαμία να δημιουργήσει καμία πραγματική ευκαιρία. Ασφαλώς έπαιξε σημαντικό ρόλο και η περιορισμένη για να το γράψω κομψά, ποιότητα του αντιπάλου. Όμως η AΕΚ του Καρέρα δεν χρειαζόταν να έχει υψηλή ποιότητα ο αντίπαλος για να θαλασσώσει. Ο τρόπος που αμύνθηκε η ομάδα, σε συνδυασμό με τις στοχευμένες επιλογές Χιμένεθ που βοήθησαν να μην φανεί ο παίκτης λιγότερος, έδειξαν πως έχει ευεργετηθεί η AΕΚ από την αλλαγή προπονητή.

Είναι κέρδος λοιπόν που στα δύο παιχνίδια με τον Παναιτωλικό και τη Λαμία δεν δέχτηκε γκολ και δεν απειλήθηκε. Που πήρε δύο παιχνίδια σαν βασικός ο Αθανασιάδης, που θα του επιτρέψουν να βρει ρυθμό και αυτοπεποίθηση, χωρίς να βιώσει λάθη από την άμυνα του, που θα του έφερναν πίεση.

Ο βαθμός δυσκολίας χαμηλός και στην πράξη αφορά αποκλειστικά τα ελαττώματα της ίδιας της AΕΚ, σε αυτό το κομμάτι βελτίωση υπήρξε. Το πραγματικό ζύγισμα όμως θα γίνει την Πέμπτη στο Βικελίδης. Επαναλαμβάνω όμως σε αυτήν την αποστολή έχει δοκιμαστεί και έχει πετύχει ξανά ο Χιμένεθ, άλλωστε στην ίδια ακριβώς αποστολή πέτυχε πέρυσι και ο Καρέρα.

Το ζητούμενο είναι αν θα δώσει η διοίκηση στον Ισπανό προπονητή εμπιστοσύνη και τα όπλα για να δημιουργήσει μία ομάδα που δεν θα χρειάζεται να κάνει διαχείριση σε αυτά τα παιχνίδια και να είναι σε θέση να κάνει πρωταθλητισμό. Υπάρχει σημαντική απόσταση, για να φθάσει η ΑΕΚ σε αυτό το σημείο.

TAGS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΛΑΜΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ