ΑΕΚ

Τίποτα δεν είναι όπως το άφησε

O απογοητευμένος Μανόλο Χιμένεθ στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ
O απογοητευμένος Μανόλο Χιμένεθ στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ EUROKINISSI

Ο Χιμένεθ κατάλαβε νωρίς πως χρειάζεται να σηκώσει τα μανίκια και να κάνει σπουδαία δουλειά για να πετύχει. Βοήθησε την ΑΕΚ με τις τρεις αλλαγές στο ημίχρονο, όμως δεν ήταν αρκετό, για να φέρει θετικό αποτέλεσμα κόντρα στον Ολυμπιακό. Γράφει ο Τσάρλυ.

Από το πρόσφατο παιχνίδι μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ είχε φανεί πως η απόσταση των δύο ομάδων είναι μεγάλη. Το τελικό 1-1 ήταν πλασματικό και είχε δώσει μία τελευταία ευκαιρία στον Μάσιμο Καρέρα που τελικά σώθηκε στο επόμενο παιχνίδι με τον Βόλο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΦΗΣΕ

Ο Μανόλο Χιμένεθ επέστρεψε σε μία ομάδα που γνωρίζει καλά, όμως υπάρχουν πράγματα που δεν είναι όπως τα άφησε. Κυρίως με την εικόνα που δείχνουν κάποιοι κομβικοί μεσοαμυντικοί ποδοσφαιριστές και ο Κροάτης σταρ.

Ο Ισπανός τεχνικός επέλεξε μία ενδεκάδα, με οχτώ παίκτες που έχει ξανασυνεργαστεί μαζί τους και εμπιστεύεται. Χρησιμοποίησε τους Μπακάκη-Λόπες για τα άκρα της άμυνας, τον Τσιγκρίνσκι στο κέντρο της άμυνας, τριάδα στον άξονα με τους Σιμόες-Κρίστισιτς, Μάνταλο και τον Λιβάγια στα αριστερά.

Μοναδικοί νέοι για τον Ισπανό τεχνικό, οι Νεντελετσεάρου, Λιβάι Γκαρσία, Ανσαριφάρντ. Γρήγορα κατάλαβε πως πολλά από τα δικά του παιδιά, δεν βρίσκονται σήμερα στο αγωνιστικό επίπεδο, που τους θυμόταν.

ΤΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΤΥΠΗΣΕ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Το ντέρμπι στις 16 Δεκεμβρίου είχε αφήσει την εξής πραγματικότητα. Πως μόνο οι ερυθρόλευκοι είχαν τρόπο να δημιουργήσουν ευκαιρίες σε ροή αγώνα, πιέζοντας στα άκρα της άμυνας της ΑΕΚ και φέρνοντας από εκεί την μπάλα μέσα στην περιοχή.

Ήταν ξεκάθαρο και από την επιλογή του Μαρτίνς να παίξει 4-2-3-1 με δύο καθαρά εξτρέμ αλλά και από τον τρόπο που έχτιζε τις επιθέσεις του ο Ολυμπιακός, πως υπήρχε κατεύθυνση να χτυπήσουν πάνω στους Μπακάκη-Λόπες και από τα άκρα, να μπαίνει η μπάλα στην περιοχή.

Ο Ολυμπιακός έχοντας σε υπέροχη ημέρα τους Καμαρά, Εμβιλά κυριάρχησε απόλυτα στην μάχη του άξονα, πήρε μεγάλο και εύκολο νούμερο κατοχή μπάλας και μπόρεσε να χτίσει τις επιθέσεις του, με τον τρόπο που ήθελε να χτυπήσει ο προπονητής του.

Στο 10ό λεπτό, ανέβασμα του Χολέμπας, παράλληλη πάσα στην κίνηση του Ελ Αραμπί, έφερε το χειροκρότημα του Μαρτίνς και την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα.

Ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση, για να φορτώσει με παίκτες τα άκρα της άμυνας της ΑΕΚ και να φέρνει την μπάλα μέσα στην περιοχή της. Αποδείχθηκε γρήγορα, πως ούτε την κίνηση προς τα πλάγια από τον παίκτη παραπάνω μπορούσε να αντιμετωπίσει η άμυνα της ΑΕΚ, ούτε τον φονιά του Ολυμπιακού.

Στο 14ο λεπτό, ο Εμβιλά έκανε κίνηση προς τα αριστερά, σέντραρε και ο Ελ Αραμπί νίκησε στον αέρα τον Τσιγκρίνσκι και τον Τσιτώντα, γράφοντας το 1-0.

Στη συνέχεια οι ερυθρόλευκοι έμοιαζαν σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο λες και έπαιζαν με έναν πολύ κατώτερο αντίπαλο. Δεν απειλήθηκε καθόλου και έφτιαξε τέσσερις καθαρές φάσεις για γκολ.

ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Δεν υπήρχε καμία γραμμή της ΑΕΚ, να μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια και να βάλει την παραμικρή δυσκολία στον Ολυμπιακό. Ο Ανσαριφάρντ έμοιαζε με θεατής του αγώνα, ο Γκαρσία προσπάθησε πολλές φορές, όμως δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Χολέμπας και να δημιουργήσει ρήγμα, ο Λιβάγια ήταν θεατής. Ο άξονας της ΑΕΚ είχε χάσει τη μάχη με εμφατικό τρόπο. Σε μεγάλο βαθμό, εκεί έχτισε την κυριαρχία του ο Ολυμπιακός. Οι Εμβιλά, Καμαρά έκαναν ένα πολύ γεμάτο παιχνίδι, κέρδισαν πολλές μάχες στον άξονα και πρόσφεραν τον απόλυτο έλεγχο στην ομάδα τους.

Μέσα σε όλα αυτά ο Χιμένεθ βίωσε και την σκληρή πραγματικότητα που έχει να αντιμετωπίσει. Ο Τσιγκρίνσκι δεν είναι ο ηγέτης που ο ίδιος θυμάται, ο παρτενέρ του δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και δεν έχει τις γρήγορες αντιδράσεις του Βράνιες, οι Μπακάκης, Λόπες ούτε ανεβάσματα προσφέρουν, ούτε είναι σε θέση να καλύψουν με αυτοπεποίθηση την πλευρά τους.

Το 1-0 που έληξε το πρώτο ημίχρονο ήταν ένα μεγάλο κέρδος για την ΑΕΚ, η εικόνα του αγώνα δικαιολογούσε ένα ευρύ προβάδισμα για τον Ολυμπιακό.

ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ

Ο Χιμένεθ στο ημίχρονο προσπάθησε να αλλάξει την κατάσταση και έκανε τρεις αλλαγές, η αλήθεια είναι πως κατάφερε να παρέμβει σημαντικά στο παιχνίδι. Άλλαξε φορ, καθώς ο Ανσαριφάρντ δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή στο παιχνίδι, τον Μπακάκη που αντιμετώπισε πρόβλημα, όμως για ακόμα ένα παιχνίδι δεν μπορούσε να προσφέρει βοήθεια και από την πλευρά του δεχόταν την μεγαλύτερη πίεση η ομάδα του.

Η σημαντική αλλαγή, όμως, που έκανε και τη διαφορά, ήταν πως πρόσθεσε έναν ποδοσφαιριστή στον άξονα, βάζοντας τον Γαλανόπουλο, αντί του Λιβάι Γκαρσία. Χρησιμοποίησε δηλαδή ένα σχήμα με 4 καθαρούς κεντρικούς χαφ, αλλάζοντας πλευρά τον Λιβάγια, βάζοντας σαν μέσα αριστερά τον Μάνταλο και την τριάδα στον άξονα των Σιμόες, Κρίστισιτς, Μάνταλο.

ΜΕ 4 ΚΑΘΑΡΟΥΣ ΧΑΦ ΗΛΕΓΞΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Η αλήθεια είναι πως αυτή η επιλογή, του βγήκε στο γήπεδο. Ο Χιμένεθ βοήθησε σημαντικά τους ποδοσφαιριστές του να βρουν τρόπο να σταματήσουν την κυριαρχία στον άξονα του Ολυμπιακού, να δυσκολέψει την κυκλοφορία μπάλας των γηπεδούχων, να τους οδηγήσει σε λανθασμένες μεταβιβάσεις στον άξονα, με αποτέλεσμα να κερδίσει μέτρα και αυτοπεποίθηση η ομάδα του στο γήπεδο.

Κατάφερε, λοιπόν, να σταματήσει την πίεση του Ολυμπιακού, που στο διάστημα από το 45ο λεπτό, μέχρι και το 68ο είχε μόνο μία ευκαιρία, στο 63ο λεπτό με σέντρα του Βαλμπουενά και προβολή του Ελ Αραμπί που πέρασε άουτ. Στο ίδιο διάστημα η ΑΕΚ κατάφερε να δημιουργήσει δύο τεράστιες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει την ιστορία του αγώνα, κάτι που αν συνέβαινε θα είχε την υπογραφή του Χιμένεθ.

ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Σιμόες στο 51ο λεπτό είχε φάτσα όλο το τέρμα, την μπάλα στρωμένη για καθαρή εκτέλεση και την έστειλε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ο Μάνταλος, στο 67ο λεπτό, αρχικά νικήθηκε από τον Σα, στην συνέχεια έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

Η ΑΕΚ ήταν ξεκάθαρο πως με τις αλλαγές του Χιμένεθ είχε ισορροπήσει, βρήκε δύο μεγάλες στιγμές που θα μπορούσαν να φέρουν την ισοφάριση, όμως η άμυνα της δεν της επέτρεψε να μείνει περισσότερο στο παιχνίδι.

ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΚΑΣΕ ΒΟΜΒΑ

Στην επόμενη ακριβώς φάση από τη διπλή μεγάλη στιγμή του Μάνταλου, μία απλή σέντρα και εύκολα διαχειρίσιμη από τον Βαλμπουενά, αντιμετωπίστηκε από τον τερματοφύλακα και συνολικά την άμυνα της ΑΕΚ σαν ωρολογιακή βόμβα και έληξε το παιχνίδι.

Ο Θέμης Καίσαρης, με την βοήθεια της Opta, συνεχώς επισημαίνει το πρόβλημα που έχει η άμυνα της ΑΕΚ στο ψηλό παιχνίδι των αντιπάλων και τη συχνότητα που δέχεται γκολ με το κεφάλι. Το πρώτο γκολ του Ελ Αραμπί είναι το 8ο που δέχεται με το κεφάλι η άμυνα της. Είναι ένας συνδυασμός προβλημάτων που επισημαίνω συνεχώς. Π

ου έχει να κάνει και με την πολύ έντονη πίεση που δέχεται η ΑΕΚ από τα άκρα της άμυνας, που επιτρέπει να φεύγουν πολλές και εύκολες σέντρες προς την περιοχή, αλλά και από τις αργές προβληματικές αντιδράσεις των αμυντικών της. Και το πρώτο και το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού, ήρθαν από αυτό τον συνδυασμό αδυναμιών της ΑΕΚ.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 4 ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Η πραγματικότητα είναι πως κέρδισε η καλύτερη ομάδα. Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, έπαιξαν σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο φορές και τις δύο ήταν ξεκάθαρο, πως και τρόπο είχε να επιβληθεί και τον χώρο για να χτίσει τις ευκαιρίες του.

Ο Χιμένεθ κατάλαβε από το πρώτο παιχνίδι του πως χρειάζεται από τον ίδιο σκληρή δουλειά. Βρίσκει μία ομάδα, με πολύ μεγάλο ζήτημα και στις 4 θέσεις στην τελευταία γραμμή άμυνας και όταν συμβαίνει αυτό, δεν μπορείς να χτίσεις το παραμικρό, δεν έχεις σε κανέναν χώρο την απαιτούμενη συνοχή που θα στο επιτρέπει.

Έγιναν λάθη στον καλοκαιρινό σχεδιασμό και όταν οι σημαντικές παραλείψεις ή οι λανθασμένες επιλογές αφορούν και τις τέσσερις θέσεις της άμυνας, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Κανένας από τους Μπακάκη, Λόπες, Τσιγκρίνσκι, Νεντελετσεάρου δεν παίζουν την θέση τους, όπως θα έπρεπε.

Επίσης είναι πολλά τα παιχνίδια που περνάνε με τον Λιβάγια να είναι θεατής. Είναι μία πραγματικότητα που έκανε εδώ και καιρό δύσκολη τη ζωή του Καρέρα, φάνηκε πως απλά η επιστροφή του Χιμένεθ, δεν είναι από μόνη της αρκετή για να αλλάξει την εικόνα του Κροάτη.

Μπορεί το γεγονός, πως το 1-0 έγινε 3-0, να μην βοηθά για να γίνει αντιληπτό πως ο Χιμένεθ βοήθησε σημαντικά την ομάδα του με τις παρεμβάσεις που έκανε στο ημίχρονο, όμως είναι μία πραγματικότητα και το μοναδικό κέρδος που πήρε η ΑΕΚ, από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο ίδιος σίγουρα θα κατάλαβε πως ανέλαβε δύσκολη αποστολή.

ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΔΟΥΛΕΙΑ

Θέλω να κλείσω με κάτι που έχω επαναλάβει σε κείμενα που αφορούσαν το μέλλον του Καρέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν φθάνει μόνο η δουλειά, η δυνατότητα που μπορεί να παρέμβει ένας προπονητής έχει και ταβάνι, η ΑΕΚ χρειάζεται καλύτερους ποδοσφαιριστές από αυτούς που έχει σε κομβικές θέσεις.

Πρέπει οπωσδήποτε να βάλει ταχύτητα και γρήγορες αντιδράσεις στο κέντρο της άμυνας και να πάρει καλύτερους μπακ χαφ. Για την ακρίβεια, με τον τρόπο που παίζουν οι Μπακάκης, Λόπες δεν έχει μπακ-χαφ και το γεγονός αυτό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ