ΠΑΟΚ

Το γκολ του Μουργκ απέδωσε δικαιοσύνη

Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν το γκολ του Μουργκ και την ισοφάριση σε 1-1 στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.
Στιγμιότυπο από το ντέρμπι ΑΕΚ - ΠΑΟΚ της 18ης Νοεμβρίου 2020 EUROKINISSI

Η λάθος λογική του καθρέφτη, η κατώτερη ΑΕΚ, η αλλαγή συστήματος κι η αποτελεσματικότητα του ΠΑΟΚ. Τα θετικά και τα αρνητικά συμπεράσματα που βγήκαν από το ντέρμπι Δικεφάλων, μέσα από το μικροσκόπιο του Τσάρλυ.

Το ντέρμπι δικεφάλων ήρθε ισόπαλο. Το τέλος του και για τις δύο ομάδες, έφερε και θετικά και αρνητικά συμπεράσματα. Είναι δεδομένο, πως με βάση τη συνολική εικόνα του αγώνα, θα ήταν άδικο να χάσει το συγκεκριμένο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ. Το τέρμα του Μουργκ στο τέλος του παιχνιδιού, απέδωσε δικαιοσύνη.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΜΟΕΣ

Από συζητήσεις που είχα, μετά το τέλος του παιχνιδιού με φίλους της ΑΕΚ, συνειδητοποίησα πως υπάρχει προβληματισμός για την λογική του Καρέρα, να παίζει πίσω από την μπάλα και σε πολύ χαμηλά μέτρα, σε αυτά τα είδους τα παιχνίδια. Καταλαβαίνω ο φίλος της ΑΕΚ, ειδικά στα εντός έδρας ντέρμπι, να θέλει μια διαφορετική προσέγγιση.

Η αλήθεια είναι, πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι, οι απουσίες του Μάνταλου και του Σιμόες, του πρόσφεραν φτωχές επιλογές στο κέντρο και τον οδήγησαν σε ένα παιχνίδι με μόλις δύο κεντρικούς χαφ. Το δίδυμο των Κρίστισιτς-Σάκχοφ που χρησιμοποιήθηκε αναγκαστικά, είναι βαρύ και αν το ανεβάσεις πιο ψηλά, χωρίς κάλυψη τρίτου ποδοσφαιριστή, είναι επικίνδυνο να εκτεθεί. Ασφαλώς και είναι πρόβλημα για την ΑΕΚ, το γεγονός πως παρότι ήρθε σημαντική μεταγραφική ενίσχυση, εξακολουθεί να παραμένει σημαντικά εξαρτώμενη στον άξονα, από τα τρεξίματα του Σιμόες. Χωρίς τον Σιμόες στο κέντρο, λείπει η ενέργεια και η ένταση σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.

Ήρθε ταυτόχρονα και η απουσία του Μάνταλου, που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες, για σχηματισμό με τριάδα στο κέντρο, που η συμμετοχή του θα ήταν ικανή να δώσει ισορροπία στον άξονα της ΑΕΚ.

ΛΑΘΟΣ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΘΡΕΦΤΗ

Όπως ήρθαν τα πράγματα η επιλογή για 3-4-3, ήταν λίγο πολύ αναγκαστική. Το πρόβλημα, όμως, ήταν πως ο Καρέρα κατέφυγε σε μία λογική, σε ένα σύστημα καθρέφτη με αυτό που δουλεύει ο ΠΑΟΚ από τα περσινά playoffs. Θυμάμαι τον εμβληματικό προπονητή της Ντέπορ, Ιρουρέτα, γεμάτος αλαζονεία στα καλά χρόνια της ομάδας, να λέει συχνά στους δημοσιογράφους πως περιμένει να μάθει τι σύστημα θα παίξει ο αντίπαλος για να ακολουθήσει το ίδιο.

"Είμαστε καλύτερη ομάδα, αν παίξουμε ακριβώς με την ίδια τακτική με του αντιπάλου, θα κερδίσουμε" συνήθιζε να λέει. Αυτή η λογική αφορούσε μία παλιότερη εποχή του ποδοσφαίρου. Η AΕΚ δεν είναι καλύτερη είναι από τον ΠΑΟΚ, αλλά υπάρχει και η εξής πραγματικότητα. Είναι λάθος, όταν έχεις αδυναμίες, προβλήματα που σε αναγκάζουν να διαφοροποιήσεις την λογική σου, να καταφύγεις σε μία ποδοσφαιρική λογική, που αποτελεί το σχέδιο που δουλεύει μόνιμα ο αντίπαλος σου. Ξεκάθαρα το γεγονός αυτό ,του δίνει ένα σημαντικό αρχικό πλεονέκτημα.

Το ντέρμπι των δικεφάλων χωρίστηκε σε τρεις περιόδους, που αν τις θυμηθούμε, δείχνουν και τα πλεονεκτήματα και την μεγάλη αδυναμία της φετινής ομάδας του Φερέιρα.

ΠΗΡΕ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩΤΕΡΗ

Στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, ο ΠΑΟΚ είδε το αρχικό του σχέδιο, να αποδίδει. Πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού, χτύπησε πάνω στον 17χρονό Μιτάι, παρουσιάστηκε με περισσότερα τρεξίματα και είχε μία εικόνα, πως μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στην ΆΕΚ. Εντελώς κόντρα στην ροή του αγώνα, ήρθε το τέρμα του Ανσαριφάρντ.

Θα μπορούσε να μην στοιχήσει, να μην αλλοιώσει την εικόνα του παιχνιδιού, αν είχε μετρήσει το γκολ του Τζόλη, το VAR όμως είδε την παράβαση και από εκεί και πέρα, οδηγηθήκαμε σε ένα διαφορετικό παιχνίδι, μέχρι το 81ο λεπτό, που παρενέβη ο Φερέιρα.

ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 24' ΜΕΧΡΙ ΤΟ 81'

Από την στιγμή που χωρίς να το αξίζει η AΕΚ, με την κλάση δύο παικτών της, κατάφερε να αποκτήσει προβάδισμα να υπερασπιστεί, απέκτησε αυτοπεποίθηση στην άμυνά της και το δικαίωμα, να μπει ακόμα πιο βαθιά και να ζητήσει ακόμα λιγότερη κατοχή μπάλας, μία συνθήκη που την βόλευε.

Όπως και να το κάνουμε το 3-4-3, η συγκεκριμένη φιλοσοφία, με τους τρείς στόπερ στο κέντρο άμυνας, τον Εσίτι να είναι ένας από τους δύο χαφ, δεν βοηθά στο να αποδώσει μία ποδοσφαιρική λογική, με κατοχή μπάλας μόνιμα πάνω από το 60% και στόχο να ανοίξεις μία άμυνα, με τρείς στόπερ να μένουν βαθιά μέσα στην περιοχή και δύο κεντρικούς χαφ, σε μικρή απόσταση μπροστά τους.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΙΣΟΦΑΡΙΣΗ

Από το γκολ που ακυρώθηκε του Τζόλη, μέχρι και το σημείο που το γυρνά σε 4-4-2 ο Φερέιρα στο 81ο λεπτό, ο ΠΑΟΚ είχε τον απόλυτο έλεγχο, χωρίς όμως να μπορεί να το μετατρέψει σε απειλή. Σε όλο αυτό το διάστημα, το 1-0 το κρατάει εύκολα η ΑΕΚ. Τα πράγματα αλλάζουν, όταν καθυστερημένα ο Πορτογάλος τεχνικός, αποφασίζει να καταφύγει, σε ένα 4-4-2, που ταίριαζε, με τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί.

Ο Σφιντέρσκι έγινε ό έξτρα παίκτης στην περιοχή της ΑΕΚ και επέτρεψε να κερδηθεί μονομαχία μετά από σήκωμα μπάλας από τα πλάγια. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα βλέπαμε την μπάλα να βρίσκεται στα άκρα, να γίνεται σέντρα στην περιοχή να βρίσκονται μόνο παίκτες της ΆΕΚ και ο Τσολάκ, με τον Κροάτη να μην μπορεί να κερδίσει μονομαχία.

Επίσης παίζοντας με έναν μόνο χαφ, τον Σβαμπ, να μπορεί να απειλήσει από τον άξονα, δεν δημιουργείς προϋποθέσεις, για παιχνίδι από τις πίσω γραμμές. Δηλαδή σε μία άμυνα, που περιμένει ταμπουρωμένη χαμηλά, δεν έχεις ούτε την δυνατότητα να κρατήσεις την μπάλα μέσα στην περιοχή, κερδίζοντας μία μάχη, ούτε να φέρεις παίκτη από τις πίσω γραμμές κάνοντας, με κίνηση από πίσω. Ότι ακριβώς έγινε στην φάση του γκολ της ισοφάρισης. Σε μία από τις πολλές σέντρες που έγιναν στο δεύτερο ημίχρονο από τα αριστερά, μπόρεσε ο Σφιντέρσκι να πάρει την πρώτη κεφαλιά και ο Μουργκ, έκανε την κίνηση στο πίσω δοκάρι, που έφερε το γκολ της ισοφάρισης. Τίποτα από όλα, αυτά δεν θα γινόταν, αν υπήρχε ακόμα στο γήπεδο το 3-4-3.

Το γράφω συχνά, αλλά είναι πραγματικότητα, πως η συγκεκριμένη διάταξη, έχει δώσει σταθερές στον ΠΑΟΚ, σωστά ξεκίνησε με αυτήν στο ντέρμπι και για μεγάλο διάστημα πήρε οφέλη, όμως δεν ταιριάζει σε όλες τις καταστάσεις, δεν ταιριάζει για όλα τα παιχνίδια. Ο ΠΑΟΚ θα βρει αρκετές ομάδες που ταμπουρώνονται και αν ο Φερέιρα δεν βρει εναλλακτικό σύστημα θα έχει πρόβλημα. Επίσης ο Τσολάκ, σε δύσκολο δεδομένα ρόλο, δεν κατάφερε να κερδίσει μονομαχία. Είναι πράγματα που πρέπει να απασχολήσουν τον Φερέιρα, που έφθασε κοντά στο να ηττηθεί, παρότι η ομάδα του ήταν καλύτερη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

To θέμα της αναποτελεσματικότητας που το ανέλυσε διεξοδικά ο Θέμης, με την βοήθεια της Opta, σε μία ανάλυση που αξίζει να διαβάσετε. Σε μεγάλο βαθμό, έπαιξε τον ρόλο της στο πρώτο κομμάτι του ντέρμπι, για να μην πάρει προβάδισμα ο ΠΑΟΚ και να κυνηγάει μέχρι το τέλος. Όσον αφορά στον φετινό ΠΑΟΚ, δεν στέκομαι σε αυτό το κομμάτι. Ο λόγος είναι πως το δείγμα είναι μικρό, μιλάμε μόλις για ένα παιχνίδι και για ένα διάστημα που ο ΠΑΟΚ σπατάλησε ευκαιρίες, 24 λεπτών.

Άλλωστε ο Τζόλης πέτυχε ένα εντυπωσιακό τέρμα, που δεν μέτρησε, γιατί η μπάλα βρήκε στο χέρι του.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο λόγος που δεν στέκομαι, είναι πως στον ΠΑΟΚ, το συγκεκριμένο θέμα το γνωρίζουν και το καλοκαίρι, έκαναν μεταγραφές και κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Δηλαδή πήραν τον Κροάτη φορ, Τσόλακ που έχει σαν πλεονέκτημα που τον συνοδεύει, αλλά ακόμα στον ΠΑΟΚ δεν το έχει δείξει, την σωστή τελική απόφαση.

Η αποτελεσματικότητα επίσης είναι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του Τζόλη, που τον έκανε βασικό και αναντικατάστατο, όπως και αυτό είναι το μεγαλύτερο προτέρημα του Ζίφκοβιτς. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που από πολύ νωρίς, το σχέδιο για τον φετινό ΠΑΟΚ, δεν είχε μέσα τον Λημνιό και στο πλάνο ήταν να πουληθεί και για τον ίδιο λόγο, μιλώντας μόνο για το αγωνιστικό κίνητρο, δεν ίδρωσαν να αποχωριστούν τον Πέλκα. Θεωρητικά υπάρχουν λόγοι να πιστεύουν στον ΠΑΟΚ, πως αυτό το χάσμα στην αποτελεσματικότητα σε σχέση με τον Ολυμπιακό, φέτος μπορεί να καλυφτεί.

Πιστεύω πάντως πως αν δεν αποκτήσει και ένα διαφορετικό σχέδιο ο Φερέιρα, θα κάνει γκέλες, που δεν επιτρέπονται σε ομάδα, που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό.

Ασφαλώς το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, φέρνει και πολλά θετικά μηνύματα για τον ΠΑΟΚ. Συνολικά η ομάδα ήταν ανώτερη, είχε περισσότερα τρεξίματα από τον αντίπαλο και από την αρχή της σεζόν, έχει φανεί πως στο θέμα της φυσικής κατάστασης, έχει γίνει πολύ καλύτερη δουλειά από πέρυσι, ενώ με την ώθηση που πήρε από τις αλλαγές, φαίνεται πως υπάρχει βάθος και ο Τόμας Μουργκ πως αποτελεί μία σοβαρή προσθήκη.

ΠΕΝΤΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ

Στην ΑΕΚ υπάρχει ο προβληματισμός που ανέφερα στον πρόλογο μου. Οι φίλοι της ΑΕ νιώθω πως έχουν κουραστεί να βλέπουν την ομάδα τους, να παίζει αμυντικά σε αυτά τα παιχνίδια. Και όταν το αποτέλεσμα έρχεται δεν υπάρχει πρόβλημα, κανένας προπονητής όμως, δεν γίνεται αρεστός, όταν παίζει αμυντικά και δεν κερδίζει.

Είναι σίγουρο πως ο Καρέρα, έχει δώσει ταυτότητα στην ΑΕΚ, δεν ξέρω αν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να την κάνει πιο επιθετική, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν οι προσθήκες που έγιναν είναι ικανές για να αλλάξουν την ΑΕΚ, δεν ήταν το κατάλληλο παιχνίδι, για να συμβεί αυτό. Οι απουσίες των Σιμόες-Μάνταλου, ανάγκαζαν τον Ιταλό τεχνικό να πρέπει να προστατέψει το δυσλειτουργικό δίδυμο των Σάκχοφ-Κρίστισιτς.

Η ΑΕΚ μπορεί να κράταγε την νίκη μέχρι το τέλος, όμως με βάση την εικόνα και τις δυνατότητες, που είχε το διαθέσιμο ρόστερ των δύο προπονητών, είναι τυχερή που δεν έχασε. Κρατάει τον βαθμό, την φάση του γκολ, που δείχνει την υψηλή ποιότητα του Τάνκοβιτς και του Ανσαριφάρντ. Συνολικά έχει μια 5άδα μεσοεπιθετικών Τάνκοβιτς, Λιβάγια, Ανσαριφάντ, Λιβάι Γκαρσία, Ολιβέιρα που επιτρέπουν στον Καρέρα, να προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες, έχοντας μόνιμα ταλέντο, προσωπικότητα, ποιότητα και ταχύτητα στην επίθεση.

TAGS ΠΑΟΚ ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ