ΑΕΚ

Το ήθελε περισσότερο η κατώτερη ΑΕΚ

Το ήθελε περισσότερο η κατώτερη ΑΕΚ
Ο Πορτογάλος, Αντρέ Σιμόες, στον αγώνα με τον Ολυμπιακό EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για το ντέρμπι του ΟΑΚΑ όπου μόνο ο Ολυμπιακός, μπορούσε να φτιάξει φάσεις σε ροή αγώνα στο ματς με την ΑΕΚ, πλήρωσε όμως την αλαζονεία του.

Οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν τεράστιο κίνητρο στο παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό. Έπαιζαν για τον προπονητή τους, για την παραμονή της στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, για ήρεμες γιορτές. Κανένας δεν μπορεί να πει, πως ήταν πειστική, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί, όμως, πως οι ποδοσφαιριστές δεν προσπάθησαν.

Οι ποδοσφαιριστές του Καρέρα, έδωσαν τη μάχη τους, ήθελαν πολύ να κερδίσουν τον Ολυμπιακό, ήταν όμως ξεκάθαρο πως οι δυνατότητες τους ήταν συγκεκριμένες και δεν τους επέτρεπαν να έχουν ταυτόχρονα αμυντική συνοχή και να μπορούν να είναι δημιουργικοί.

ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ

Δύο ήταν στοιχεία που φώναζαν και τελικά, καθόρισαν και το ντέρμπι. Το πρόβλημα που είχε η ΑΕΚ, στο χώρο που αμυνόταν ο Μπακάκης και το πόσο επικίνδυνες είναι οι εκτελέσεις κόρνερ του Λιβάι Γκαρσία,. Το τελικό αποτέλεσμα και για τους δύο μοιάζει το μη χείρον βέλτιστον. Το πιθανότερο είναι να παγώνει δυσάρεστες εξελίξεις στην ΑΕΚ και κρατά τον Ολυμπιακό απόλυτο φαβορί για τον τίτλο.

Φυσικά κανένας από τους δύο, δεν έκανε κάποιο σημαντικό βήμα. Ούτε η ΑΕΚ, κατάφερε να μειώσει τη διαφορά στους 3 βαθμούς και να μπει στη μάχη του τίτλου και με βάση την εικόνα του αγώνα, είναι ξεκάθαρο, πως οι ερυθρόλευκοι, έχασαν τεράστια ευκαιρία, να ξεφύγουν 7 βαθμούς από τον ΠΑΟΚ και 9 από την ΑΕΚ. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο Μαρτίνς έκανε ένα μικρό δώρο στην ΑΕΚ με την ενδεκάδα που κατέβασε. Δεν αποκλείεται να ήταν βάση πλάνου, να μπουν οι Φορτούνης, Καμαρά στο ημίχρονο. Οι παίκτες του Ολυμπιακού, είναι επιβαρημένοι από τα πολλά παιχνίδια και ίσως να έκρινε ο Πορτογάλος τεχνικός, πως χρειάζεται ειδική διαχείριση στους δύο ποδοσφαιριστές, δεν αποκλείεται απλά να ήταν και ένα από τα λίγα λάθη, που έχει κάνει στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Με την απόφαση του, να μην ξεκινήσει τους Καμαρά, Φορτούνη και να χρησιμοποιήσει στη θέση του επιτελικού χαφ τον Σίλβα, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολόγησε την επιλογή του, έδωσε το δικαίωμα για ένα ήρεμο ημίχρονο στους παίκτες της ΑΕΚ.

Έγινε όμως γρήγορα φανερό, πως το δώρο της απουσίας της ενέργεια του Καμαρά και της ποιότητας του Φορτούνη, η ΑΕΚ δεν μπορούσε να το εκμεταλλευτεί για να γίνει επιθετική.

Είδαμε ένα πρώτο ημίχρονο, που σε ροή αγώνα, δεν είχε ούτε μία ευκαιρία. Από δύο κόρνερ του Γκαρσία απείλησε η ΑΕΚ, από μία εκτέλεση φάουλ του Μασούρα και κεφαλιά του Ελ Αραμπί απείλησαν οι ερυθρόλευκοι.

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο, δεν ήταν δημιουργικός, είχε μία ακίνδυνη κατοχή μπάλας στο 57%, που αναλωνόταν σε παράλληλες πάσες. Ο Σίλβα δεν βοηθούσε καθόλου, η μπάλα δεν έφτανε ψηλά και οι ερυθρόλευκοι δεν μπορούσαν να αναδείξουν την ανασφάλεια της αμυντικής τετράδας των γηπεδούχων.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ ΣΕ ΡΟΗ ΑΓΩΝΑ

Οι παίκτες του Καρέρα είχαν πάθος, η παρουσία του Σιμόες αντί του Σάκχοφ, σε συνδυασμό με την απουσία του Καμαρά και την παρουσία ενός πολύ ελαφρύ επιτελικού χαφ, έκανε εύκολη την ζωή στον άξονα για τους παίκτες του, όμως υπήρχε τεράστια αδυναμία στο να μπορέσουν, όλα αυτά να τα αξιοποιήσουν και να γίνουν απειλητικοί.

Βλέπεται επιθετικά η ΑΕΚ, δεν μπορεί να πάρει το παραμικρό από τους ακραίους μπακ, ο Λιβάγια δεν έδειχνε να σκίζεται για την παραμονή του Ιταλού παιχνιδιού και η μπάλα δεν έφτανε ποτέ στον Ανσαριφάντ, τουλάχιστον από προσπάθεια συμπαίκτη του.

ΟΙ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ-ΚΑΜΑΡΑ, ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΑΦΕΝΤΙΚΟ

Οι αλλαγές που έκανε ο Μαρτίνς στο ημίχρονο έδωσαν το δικαίωμα στον Ολυμπιακό, να κερδίσει μάχες στο κέντρο. Έχοντας τον Καμαρά τρίτο στον άξονα και τον Φορτούνη να βγαίνει στα δεξιά, η ΑΕΚ μπλόκαρε, όπως και απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Στην πράξη ήταν ίδια συνταγή, το γεγονός πως τα μπακ της ΑΕΚ δεν απειλούν, δίνουν τη δυνατότητα στον αντίπαλο προπονητή να χρησιμοποιήσει ,χωρίς να έχει το παραμικρό αμυντικό πρόβλημα δεκάρι στην πλευρά και όταν παίζει 4-3-3 να κάνει δικό του το κέντρο.

Στο πρώτο ημίχρονο, καμία ομάδα δεν είχε δημιουργήσει φάση σε ροή αγώνα, ο Ολυμπιακός όμως βρήκε τρόπο για να είναι απειλητικός.

ΠΗΓΕ ΝΑ ΤΗΝ "ΣΚΟΤΩΣΕΙ" ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΜΠΑΚΑΚΗ

Από την στιγμή που μπήκαν οι Καμαρά, Φορτούνης, ο Ολυμπιακός απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα στον άξονα, παίζοντας στο γήπεδο με τέσσερα χαφ και η παρουσία του Μπακάκη η ανασφάλεια που παίζει την θέση, έδωσε έναν συγκεκριμένο χώρο για να χτίσει τις επιθέσεις του.

Στο 52ο λεπτό ο Φορτούνης πέρασε τον Σιμόες, πάσαρε στον αδύναμο χώρο της ΑΕΚ, συνεργασία Βρουσάι-Εμβιλά και ο Ελ Αραμπί έχασε την πρώτη ευκαιρία σε ροή αγώνα.

Στο 55ο λεπτό, ο Μπουχαλάκης πάσαρε στον αδύναμο χώρο της ΑΕΚ, ο Μπακάκης πήγε να συγκλίνει και δεν μάρκαρε το παραμικρό, ο απέναντι μπακ Λόπεζ, κάλυπτε τον Βρουσάι, τρικυμία και 0-1.

Στο 67ο λεπτό, ο Χολέμπας πήρε την πλευρά, χτύπησε στον γνωστό χώρο που δεν υπήρχε αντίσταση, πάσαρε στον Ελ Αραμπί, με τον Μαροκινό να ζητά την μπάλα λίγο, πιο χαμηλά και να χάνει μία σπουδαία ευκαιρία.

Στο 68ο λεπτό, στον ίδιο πάλι χώρο βρέθηκε ο Φορτούνης, πλάσαρε με φάλτσο, η μπάλα σηκώθηκε περισσότερο από ότι θα ήθελε.

ΑΝΕΧΤΗΚΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΙΒΑΓΙΑ, ΜΠΑΚΑΚΗ

Η αλήθεια είναι, πως επέμεινε πολύ περισσότερο από ότι του έδειχνε το παιχνίδι, ο Καρέρα με τους Μπακαάκη, Λιβάγια.

Στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα που τους αντικατέστησε, η ΑΕΚ ηρέμησε στα αριστερά, ο Τάνκοβιτς είχε μεγαλύτερη συμμετοχή από τον Λιβάγια και κερδήθηκαν μέτρα.

Εξακολουθούσε να ψάχνει ευκαιρίες, είτε από εκτελέσεις του Γκαρσία,-του Μάνταλου ήταν απογοητευτικές-, από λάθη αντιπάλων κυρίως του Σισέ, που ήταν ο αδύναμος κρίκος στην άμυνα του Ολυμπιακού και υπήρχε και η συνολική εικόνα του Γκαρσία, να δείχνει πως κάποια στιγμή μπορεί να κάνει κάποια καλή ατομική ενέργεια.

Τελικά τα κερδισμένα μέτρα και τα στημένα που έφεραν, έδωσαν και το γκολ της ισοφάρισης.

ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΕ

Η ΑΕΚ για να σκοράρει από το πρώτο λεπτό, μέχρι και το τέλος του αγώνα, βασιζόταν στην ελπίδα. Στην ελπίδα ένα από τα κόρνερ του Γκαρσία να γίνει με κάποιο τρόπο γκολ, είτε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να βγάλει ο Γκαρσία κάποια ατομική ενέργεια.

Είναι μεγάλη αποτυχία της άμυνας του Ολυμπιακού, απαράδεκτο για το επίπεδο που έχει φθάσει η ομάδα, το γεγονός πως δέχτηκαν γκολ, από κόρνερ στο πίσω δοκάρι και που ατομική ενέργεια του Γκαρσία, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανατροπή στο 90ο λεπτό.

Τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός, όχι άδικα. Ήταν φανερό από την εικόνα του αγώνα, πως σαν ομάδα έχει περισσότερες δυνατότητες. Δεν υπάρχει σύγκριση, όμως κατέβηκε με αδύναμη ενδεκάδα, θα μπορούσε να "σκοτώσει" την ΑΕΚ από το 45ο- 70ο λεπτό, δεν το έκανε και χάρισε αδικαιολόγητα μέτρα στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα. Επίσης η άμυνα του, ήταν σε έναν μόνιμο πανικό, στα στημένα που εκτελούσε στο πίσω δοκάρι, ο Γκαρσία.

Η ΑΕΚ ΤΟ ΗΘΕΛΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Ένα τέρμα δώρο του Σα, που έχει ευθύνη και ο Σισέ, αλλά και η συνολική λογική της άμυνας του Ολυμπιακού, που δεν είχε δεύτερο παίκτη στο πίσω δοκάρι. Από τη στιγμή που με το ίδιο φάλτσο, είχε περάσει και στο πρώτο ημίχρονο η μπάλα πάνω από το κεφάλι του Πορτογάλου τερματοφύλακα, είναι παράλογο, για την εμπειρία του που δεν πήγε σε γρήγορα πλάγια βήματα, για να την βρει ενώ κατεβαίνει και πήδηξε ξανά στο πρώτο δοκάρι, για να φάει την λόμπα.

Ο Ολυμπιακός ήταν η μοναδική ομάδα στο γήπεδο, που μπορούσε να φτιάξει φάσεις σε ροή αγώνα, από το 45ο λεπτό, μέχρι το 70 λεπτό, όμως σε ολόκληρο το υπόλοιπο διάστημα, η σαφώς κατώτερη ΑΕΚ, σου άφηνε την αίσθηση, πως το ήθελε περισσότερο.

Αυτός είναι για εμένα και ο κυριότερος λόγος, που κατάφερε να σώσει προσωρινά την παρτίδα.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Είναι νωρίς, για να μιλήσουμε με σιγουριά για το μέλλον της ΑΕΚ, το σίγουρο είναι πως έγιναν κάποια λάθη το καλοκαίρι.

Ο Γκαρσία είναι μία μεταγραφή σημαντική, προσφέρει ταχύτητα και στοιχεία που στο ντέρμπι, έκαναν τη διαφορά. Ο Τάνκοβιτς, έχει εκτελέσεις, ποιότητα στην τελική απόφαση, όταν στρώσει η ομάδα θα προσφέρει, ο Ανσαριφάντ έχει σημειώσει πολύτιμα γκολ, όμως οι μεταγραφές πίσω δεν έχουν βγει.

Όποιος και να έρθει προπονητής, με το πρόβλημα που υπάρχει στα άκρα αλλά και ηγεσία στο κέντρο της άμυνας, δεν μπορεί να επιτρέψει στην ΑΕΚ, να κάνει πρωταθλητισμό. Χρειάζεται να προλάβουν τον Ιανουάριο να διορθώσουν το λάθος, σε αυτούς τους δύο χώρους και μέχρι να εγκλιματιστούν οι ποδοσφαιριστές να μην έχει ανοίξει ακόμα περισσότερο η διαφορά. Ασφαλώς και δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά.

Μπορούν πάντως στην ΑΕΚ να κρατήσουν την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών τους και την σπουδαία εμφάνιση του Γκαρσία. Δεν νομίζω πως υπήρχε αμφιβολία, αλλά το παιχνίδι με την ΑΕΚ, έδειξε για ακόμα μία φορά, πόσο ανώτεροι είναι οι ερυθρόλευκοι από τον εγχώριο ανταγωνισμό, όμως υπήρξε μία μορφή αλαζονείας, που δεν είναι καλός σύμβουλος. Χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία, για να πάρει νωρίς σημαντικό προβάδισμα στο πρωτάθλημα.

TAGS ΑΕΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ