ΑΡΗΣ

Το οχυρό του Μάντζιου

Οι παίκτες του Άρη πανηγυρίζουν το γκολ του Μπρούνο Γκάμα κόντρα στον ΠΑΟΚ
Οι παίκτες του Άρη πανηγυρίζουν το γκολ του Μπρούνο Γκάμα κόντρα στον ΠΑΟΚ EUROKINISSI

Στο αμυντικό κομμάτι ο Άκης Μάντζιος είχε εκπαιδεύσει τους παίκτες του σε κάθε κίνηση των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ. Ένα πέναλτι που δόθηκε στον Άρη, ένα πέναλτι που αρχικά δόθηκε υπέρ του ΠΑΟΚ, αλλά με την βοήθεια του VAR ο Ολλανδός διαιτητής το πήρε πίσω, έγραψαν σε σημαντικό βαθμό, την ιστορία του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Άρης βρήκε στο 40ό λεπτό προβάδισμα που του έδωσε την δυνατότητα μέσα από το αμυντικό σχέδιο του Μάντζιου να πάρει μία μεγάλη νίκη. Ο προπονητής του Άρη, όλη την εβδομάδα, είχε εκπαιδεύσει τους παίκτες του, στο πως θα αντιμετωπίσουν τις κινήσεις των αντιπάλων του. Το πέναλτι που κέρδισε ο Μπερτόγλιο και εκτέλεσε ο Μπρούνο Γκάμα, του έδωσε την δυνατότητα, να χτίσει οχυρό και να εξαργυρώσει την πολύ καλή δουλειά που έκανε όλη την εβδομάδα. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Όποιος παρακολουθεί ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει εκπαιδευτεί και γνωρίζει πως είναι συχνό το φαινόμενο σε πολλές περιπτώσεις από το VAR να μην φωνάζουν τον διαιτητή για να διορθώσουν παράβαση που υπέδειξε. Συμβαίνει, όμως υπάρχει η λογική πως για να τον καλέσεις για κάτι που υπέδειξε, είναι σαν να διορθώνεις απόφαση του κάτι που αν δεν συμβεί κάτι ακραίο οι ελεγκτές στο VAR συνηθίζεται να το αποφεύγουν.

Είναι λοιπόν πιο συνηθισμένο το φαινόμενο, να του ζητάνε να τσεκάρει κάτι που δεν έχει υπέπεσε στην αντίληψη του διαιτητή. Εντύπωση μου έκανε, το γεγονός πως τον φώναξαν να επανεξετάσει το πέναλτι που αρχικά δόθηκε στον Τζόλη.

Σε μία φάση που είχε παρόμοια λογική, με το πέναλτι που είχε κερδίσει ο Άρης, φώναξαν τον Ολλανδό διαιτητή να επανεξετάσει την απόφαση του. Σωστά είδε πως ο Σούντγκρεν βρίσκει την μπάλα και πήρε πίσω το πέναλτι, όμως το πιο πιθανό είναι πως το ίδιο ακριβώς θα έκανε αν τον φώναζαν και στο πέναλτι που κέρδισε ο Μπερτόγλιο από τον Πασχαλάκη.

Το λάθος είναι από το VAR που σε δύο περιπτώσεις που είχαν κοινά στοιχεία, πήρε διαφορετική απόφαση. Είτε έπρεπε να φωνάξουν και στις δύο περιπτώσεις τον διαιτητή, είτε σε καμία.

ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ

Ασφαλώς και το προβάδισμα που βρήκε ο Άρης τον βοήθησε να ακολουθήσει ένα συντηρητικό πλάνο, το οποίο τον οδήγησε σχετικά εύκολα προς την νίκη. Ο Άρης είχε την τύχη να βρει ένα πολύτιμο τέρμα, για να υπερασπιστεί και το γεγονός αυτό του έδωσε το δικαίωμα, να πάει σε ένα παιχνίδι αναχαίτισης απέναντι σε έναν αντίπαλο, που δεν είχε ούτε ιδέες ούτε τρόπο, για να ανοίξει την άμυνα του.

Είναι μία πραγματικότητα πως ο διαιτητής και κυρίως οι υπεύθυνοι του VAR φέρθηκαν σκληρά στον ΠΑΟΚ, επίσης όμως είναι και πραγματικότητα πως δεν υπήρχαν ούτε ιδέες ούτε σχέδιο, για να ανοίξουν την οργανωμένη άμυνα του Άρη.

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ

Αντίθετα, αν υπήρχε ένας τρόπος που μπορούσε μία ομάδα, να δημιουργήσει κίνδυνο στον αντίπαλο στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ήταν ο Άρης με το κάθετο παιχνίδι του Μπερτόγλιο. Μία κίνηση, που έφερε το κερδισμένο πέναλτι και την μεγάλη ευκαιρία στο 60ο λεπτό που με αυτοθυσία σταμάτησε ο Βαγκέ. Αν δεν είχε προλάβει ο Αφρικανός μπακ, το τέρμα θα μετρούσε κανονικά, καθώς είναι ξεκάθαρο πως κακώς είχε υποδεχτεί ο Μπερτόγλιο σε θέση οφσάιντ.

Ο Γκαρσία λοιπόν, από την απόφαση του να παίξει με δύο καθαρά 6άρια σε ολόκληρο το 90 λεπτό, δεν πήρε το παραμικρό κέρδος. Έχασε δημιουργικά, δεν μπορούσε ο ΠΑΟΚ να κερδίσει μέτρα και να χτίσει από τον άξονα, την παραμικρή επικίνδυνη κατάσταση για την άμυνα του Άρη, αλλά ούτε κατάφερε να ελέγξει τον δημιουργικό μέσο του Άρη, που ήταν και ο πιο επικίνδυνος παίκτης στον αγώνα.

ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΛΑ

Όπως συνηθίζει ο ΠΑΟΚ, προσπάθησε να χτίσει το παιχνίδι του από τα άκρα, να ακουμπήσει το παιχνίδι στους Τζόλη, Ζίβκοβιτς και με κάποια ατομική ενέργεια, με μία ευφυή προσπάθεια των δύο εξτρέμ του, να βρει τρόπο για να γίνει απειλητικός. Δεν υπήρξε κανένας άλλος τρόπος, που προσπάθησε να επιτεθεί.

Ήταν προβλέψιμος και ο Τζόλης και ο Ζίφκοβιτς, ήταν δραστήριοι, αλλά είχαν απέναντι τους έναν αντίπαλο που τους είχε διαβάσει καλά. Ο Μάντζιος φρόντισε με την τακτική του, να μην έχουν την βοήθεια από overlap, κράτησε ψηλά τον Γιανούλη, δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα από την άλλη πλευρά και πρέπει μέσα του να πανηγύρισε την είσοδο του Κρέσπο, καθώς του έκανε πιο εύκολη την ζωή με τον Ζίβκοβιτς, να μην έχει ανεβάσματα να το υποστηρίζουν από τον μπακ του.

Ο λόγος που ήταν πολύ σημαντικό για το πλάνο του Άρη να μην υπάρξουν ανεβάσματα από τα μπακ, ήταν γιατί είχε εκπαιδεύσει ο Μάντζιος την ομάδα του στο πως θα αντιμετωπίσουν τους Ζίβκοβιτς, Τζόλη.

Δηλαδή είχε δουλέψει με τους παίκτες του, το γεγονός πως και οι δύο παίζουν με ανάποδο πόδι, έχουν τρομακτική ικανότητα, αν τους αφήσεις ανοιχτή την εξωτερική και δούλευε, ώστε να μην τους προσφέρουν ποτέ ορατότητα προς το τέρμα, αλλά και δυνατότητα ντρίπλας προς τα έξω.

Αν προσέξατε σε όλο το παιχνίδι, τις ελάχιστες φορές που κατάφεραν να κάνουν μία πετυχημένη ενέργεια, ο χώρος που έβρισκαν ήταν στην εσωτερική, προς το πόδι της πλευράς, που δεν τους δίνει την δυνατότητα να κοιτάξουν ούτε εστία, ούτε να βρουν εκτέλεση.

ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΗΝ ΝΙΚΗ

Ο ΠΑΟΚ, πέρα από το παιχνίδι των δύο αποτελεσματικών του ακραίων, δεν μπόρεσε να βάλει την παραμικρή δυσκολία στον Άρη. Επαναλαμβάνω, το παιχνίδι το έκανε πολύ εύκολο και επέτρεψε στον απόλυτα Άκη Μάντζιο να παίξει σκάκι, το προβάδισμα που βρήκε ο Άρης.

Η διαχείριση του αποτελέσματος ήταν υποδειγματική και προβληματικός ο τρόπος, που προσπάθησε να βρει γκολ ισοφάρισης ο ΠΑΟΚ. Ο τεχνικός του Άρη, ενίσχυσε στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, τον άξονα του παίζοντας με τρία καθαρά κεντρικά χαφ, προσθέτοντας τον Τζέκο, στους Ματίγια, Σάσα και φρόντισε, να μην επιτρέψει στον Γιανούλη να κερδίσει μέτρα. Πέρασε μπροστά του τον γρήγορο Σίλβα και κατάφερε μέχρι τέλους, να μην του επιτρέψει να γίνει επικίνδυνος.

Κατανοώ πως έχει λόγους ο ΠΑΟΚ να έχει παράπονα από τον τρόπο που εξελίχθηκε και κρίθηκε το παιχνίδι. Όμως επίσης είναι πραγματικότητα πως υπήρχε χρόνος, από την στιγμή που έγινε το 1-0 και δεν έδειξε να έχει καμία ιδέα στο παιχνίδι του.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΝΟΗΜΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΣΙΤΙ

Ακόμα και όταν πέρασε στο γήπεδο, δεύτερος φορ, εκτός ότι είναι πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ, το γεγονός πως δεν μπορεί να πάρει από τον Τσόλακ ουσιαστικά πράγματα πέρα από την παρουσία του στην αντίπαλη περιοχή, δεν βοήθησε καθόλου που ταυτόχρονα, πέρασε στο γήπεδο ο Εσίτι.

Δηλαδή το γεγονός πως πάρθηκε η επιλογή από τον πάγκο, να βγει με δύο 6άρια όλο το παιχνίδι και να μην υπάρχει, η δυνατότητα για να πατήσει κάποιος παίκτης περιοχή από τον άξονα.

ΝΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑΣ

Ο Άρης πέτυχε μία πολύ μεγάλη νίκη, γοήτρου αλλά και ουσίας, καθώς παραμένει σε υψηλές θέσεις στην βαθμολογία και έχει τεράστιο βαθμολογικό πλεονέκτημα στην μάχη για την πρώτη 4άδα. Είναι ξεκάθαρο και το έχω γράψει αρκετές φορές, πως έχει ωφεληθεί σημαντικά από την συνεργασία με τον Άκη Μάντζιο.

Ο Έλληνας τεχνικός, σε πολύ μικρό διάστημα κατάφερε, να μάθει την ομάδα του να παίζει άμυνα, να έχει ισορροπία και να λειτουργεί με ασφάλεια σε παιχνίδι χωρίς μπάλα. Μόνο την εμφάνιση του Σούντγκρεν που ήταν αδικαιολόγητα κομμένος την εποχή του Ένινγκ, το πόσο προσηλωμένη ήταν όλη η ομάδα στο αμυντικό σχέδιο και πως γνώριζαν τις αρετές και τα πλεονεκτήματα των παικτών, φθάνει για να καταλάβεις πόσο ευεργετική είναι η συνεργασία μαζί του.

Ασφαλώς χρειάζεται δουλειά στο δημιουργικό κομμάτι, σε αυτήν την κατεύθυνση έγινε ένα καλό βήμα στο Περιστέρι, όταν κατάφερε ο Άρης και με παίκτη λιγότερο να δημιουργήσει ευκαιρίες και να φέρει το παιχνίδι από το 2-0 στο 2-2.

Η αλήθεια είναι πώς συνολικά παράγει λιγότερο από ότι θα έπρεπε, για μία ομάδα που έχει σαν στόχο την πρώτη 4άδα. Τα αποτελέσματα όμως, σε συνδυασμό με την αμυντική ισορροπία, σου δίνουν χρόνο και ψυχολογία για να δουλέψεις και τα υπόλοιπα.

TAGS ΑΡΗΣ ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ