ΕΛΛΑΔΑ

Το πιο κρίσιμο παιχνίδι της Εθνικής απ' όταν ανέλαβε ο Φαν Σιπ

Οι Παυλίδης, Φορτούνης και Γιακουμάκης στο Ελλάδα - Ονδούρα
Οι Παυλίδης, Φορτούνης και Γιακουμάκης στο Ελλάδα - Ονδούρα EUROKINISSI

Ό,τι και να συμβεί στη συνέχεια, το παιχνίδι με τη Γεωργία μάς δίνει την ευκαιρία να ζήσουμε πραγματικά το ταξίδι των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Γράφει ο Τσάρλυ.

Η Εθνική ομάδα του βράδυ της Τετάρτης (31/03, 21:45, COSMOTE SPORT 1 HD, OPEN TV) χρειάζεται την νίκη απέναντι στη Γεωργία για να εξαργυρώσει τον σημαντικό βαθμό που πήρε απέναντι στην Ισπανία.

Με τέσσερις βαθμούς στα δύο πρώτα παιχνίδια και έχοντας πάρει ισοπαλία στην έδρα του πιο ισχυρού αντιπάλου του ομίλου, την Ισπανία θα έχουμε πραγματοποιήσει ένα πολύ καλό ξεκίνημα. Αν δεν κερδίσουμε τη Γεωργία είναι θέμα χρόνου να πάρουμε το ρόλο της αδιάφορης ομάδας στον όμιλό μας.

ΜΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Θεωρητικά για μία ομάδα που κατάφερε να πάρει ισοπαλία στην έδρα της Ισπανίας, το να κερδίσει εντός τη Γεωργία φαντάζει μία εύκολη αποστολή. Μακάρι στο γήπεδο να αποδειχτεί πως είναι έτσι τα πράγματα το πρόσφατο παρελθόν όμως δείχνει πως αυτά τα παιχνίδια μας δυσκολεύουν αρκετά.

Ο λόγος άλλωστε που στο Nations League δεν πήραμε την πρώτη θέση και χάσαμε την άνοδο ήταν πως δεν καταφέραμε να διαχειριστούμε παρόμοια παιχνίδια στην έδρα μας. Πληρώσαμε που μείναμε στο 0-0 με το Κόσοβο και την Σλοβενία εντός ένα από τα δύο παιχνίδια να είχαμε κερδίσει θα είχαμε πάρει την πρώτη θέση.

Είναι δεδομένο πως οι διεθνείς μας δυσκολεύονται σε παιχνίδια που πρέπει να πάρουν την μπάλα και να ανοίξουν μία οργανωμένη άμυνα. Ασφαλώς και είναι πολύ δύσκολο και είχαμε και τύχη για να πάρουμε τον βαθμό στην Ισπανία. Οι διεθνείς μας κατάφεραν και πήραν τον βαθμό αποκλειστικά γιατί πέτυχαν σε μία συγκεκριμένη αμυντική αποστολή που δεν είχε να κάνει σε τίποτα με δουλειά με την μπάλα.

ΣΑΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ

Είναι τελείως διαφορετικό παιχνίδι το να πας σε έναν αγώνα σε χαμηλά μέτρα με 20,3% κατοχή και να σκέφτεσαι αποκλειστικά το πώς θα περιορίσεις τον αντίπαλο σου από το να πρέπει να πάρει εσύ την μπάλα να επιβάλεις να αγωνίζεσαι σε πιο ψηλά μέτρα και να ανοίξεις την αντίπαλη άμυνα διατηρώντας την αμυντική ασφάλεια. Είναι τόσο διαφορετικά τα ζητούμενα που μοιάζει σαν να μιλάμε για άλλον άθλημα μιας και η αποστολή που θα τεθεί στο αυριανό παιχνίδι ξεχωριστά στον κάθε ποδοσφαιριστή μας δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά που τους είχαν ζητηθεί στην Γρανάδα.

ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΗΤΤΕΣ

Το καλό είναι πως ο αντίπαλος μας δεν κρύφτηκε στα δύο προηγούμενα παιχνίδια. Η εθνική Γεωργίας ήταν ανταγωνιστική και στην Στοκχόλμη που έχασε άδικα με 1-0 πληρώνοντας κυρίως την αδυναμία τους να τελειώσουν σωστά τις αντεπιθέσεις που δημιούργησαν. Τρεις ημέρες αργότερα, απέναντι στους πιεσμένου Ισπανούς βρήκαν προβάδισμα με το τέρμα στην αντεπίθεση του επικινδύνου 20 ετών αριστερού εξτρέμ της Ρούμπιν, Κβαρατσχέλια. Κράταγε τον βαθμό μέχρι τις καθυστερήσεις όπου πλήρωσε μία λανθασμένη τοποθέτηση του τερματοφύλακα Λόρια που την αξιοποίησε με ένα εντυπωσιακό χτύπημα ο Ντάνι Όλμο.

Όπως ήταν λογικό το παιχνίδι της Γεωργίας με την Ισπανία έμοιαζε πολύ σε αυτό που έδωσε η Εθνική μας στην Γρανάδα. Εμείς μπορεί να πήραμε τον βαθμό στις λεπτομέρειες, όμως η ομάδα του Σανιόλ στάθηκε καλύτερα.

Ήμασταν κοντά σε ποσοστό κατοχή μπάλας, πήραν 21,3% οι Γεωργιανοί 20,3% εμείς. Διεκδικήσαν το τέρμα στο πρώτο ημίχρονο είχαν συνολικά 5 τελικές εμείς δεν μπορέσαμε να σκεφτούμε ούτε καν να πάμε σε τελική και οι δύο είχαμε πολύ χαμηλό ποσοστό στις εύστοχες πάσες η Γεωργία στο 68% η Εθνική μας στο 62%. Το νούμερο που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι οι 12 ντρίπλες που έκαναν στους παίκτες της Ισπανίας και οι 10 απέναντι στην Ισπανία. Έδειξαν πως έχουν την δυνατότητα απέναντι σε ομάδες υψηλού επιπέδου να σπάσουν την πίεση και να χτυπήσουν στην αντεπίθεση.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΡΙΠΛΕΡ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Σε αυτά τα δύο παιχνίδια με διαφορά ο πιο απειλητικός παίκτες ήταν ο 20χρόνος Κβαρατσχέλια που βγαίνει από τα αριστερά και θα πέφτει πάνω στον Μπακάκη. Σε 45 λεπτά συμμετοχής στο παιχνίδι με την Σουηδία πέτυχε 4 ντρίπλες στο παιχνίδι με την Ισπανία πέρασε 5 φορές τον προσωπικό του αντίπαλο είχε 2 Key passes πέτυχε και το γκολ της ομάδας του. Έδειξε πως έχει μεγάλη ικανότητα στην ατομική ενέργεια και είναι με διαφορά ο πιο απειλητικός παίκτης των Γεωργιανών.

Σε αυτά τα δύο παιχνίδια σε 135 λεπτά που αγωνίστηκε δοκίμασε 15 ντρίπλες και πέρασε 9 φορές τον αντίπαλο του ο Μπακάκης θα πρέπει να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει και φυσικά να πάρει βοήθειες. Ρίχνοντας μία ματιά στα νούμερα του με σκοπό να τσεκάρω όσα φανέρωσαν τα δύο πρόσφατα παιχνίδια της Εθνικής Γεωργίας διαπίστωσα πως είναι ο καλύτερος ντριπλέρ στο ρώσικο πρωτάθλημα με 3,7 εύστοχες ντρίπλες ανά παιχνίδι.

Ο βαθμός με την Ισπανία ήρθε επειδή σε μεγάλο βαθμό λειτούργησε το αμυντικό μας σχέδιο. Στο παιχνίδι με την Γεωργία θα είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να είμαστε ασφαλής στο αμυντικό κομμάτι επιβάλλοντας τα μέτρα που πρέπει να παίξουμε για να πετύχουμε τους επιθετικούς μας στόχους.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΦΑΝ ΣΙΠ

Όταν μιλάμε για επίπεδο Εθνικών ομάδων δεν μπορείς να έχεις απαίτηση από τον οποιοδήποτε προπονητή να φτιάξει συνεργασίες να παρουσιάσει ένα ελκυστικό ποδόσφαιρο. Σε μεγάλο βαθμό η δουλειά του εξαρτάται από πράγματα που δεν μπορεί να ορίσει. Ποδοσφαιριστές που παράγει ή δεν παράγει το ποδόσφαιρο στην χώρα που εργάζεται την ποιότητα των ποδοσφαιριστών και από την ατομική κατάσταση που οι ίδιοι βρίσκονται.

Ο Ομοσπονδιακός και το επιτελείο του ως δική τους ευθύνη έχουν να δώσουν κίνητρο στους διεθνείς. Να δημιουργήσουν ένα καλό κλίμα και πάνω από όλα να βρουν ένα αγωνιστικό σχέδιο που θα βοηθάει τους ποδοσφαιριστές τους να φθάσουν στο πιο υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας που μπορούν αξιοποιώντας όσο γίνεται καλύτερα το υλικό που προσφέρει η χώρα που εργάζονται.

Πρόκειται για μία ξεκούραστη δουλειά, καθώς εργάζεσαι συγκεκριμένες ημέρες τον χρόνο και έχεις τη δυνατότητα να αφιερώσεις χρόνο για τον εαυτό σου και την οικογένεια σου, είναι όμως δύσκολο να γίνεις πραγματικά αρεστός και συνήθως κρίνεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις. Δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις μεταγραφές για να διορθώσεις ένα πρόβλημα που έχεις εντοπίσει ούτε φυσικά για να δουλέψεις και να βελτιώσεις τα στοιχεία που θες να βάλεις στην ομάδα σου.

Στην πράξη, ο καλύτερος δρόμος είναι να φτιάξεις όσο είναι δυνατόν ένα πιο σφιχτό σύνολο που μέσα από μία συγκεκριμένη λογική ποδόσφαιρου θα μάθουν να αγωνίζονται μαζί ο ένας με τον άλλον ακόμα καλύτερο είναι να υπάρχει μία συγκεκριμένη βάση ποδοσφαιριστών από μία ομάδα ώστε να βοηθά στο να υπάρχουν ισορροπίες. Στο δικό μας ποδόσφαιρο η ομάδα που βρίσκεται στο πιο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού είναι ο Ολυμπιακός που στην Εθνική μας μπορεί να προσφέρει τα σίγουρα πόδια του Μπουχαλάκη στον άξονα την ποιότητα του Φορτούνη και τον τίμιο ποδοσφαιριστή για τον ροτέισον, Μασούρα. Καταλαβαίνεται πως τον κορμό πρέπει να τον φτιάξει ο ομοσπονδιακός προπονητής κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αποστολή του.

Ο Φαν Σιπ βρίσκεται στο τιμόνι της Εθνικής μας ομάδας από τις 31 Ιουλίου του 2019 και η αλήθεια είναι πως δεν του δώσαμε μία εύκολη δουλειά αλλά μία ομάδα που από το καλοκαίρι του 2014 και μετά είχε μόνο αποτυχίες. Είχε χρόνο για να δημιουργήσει την δικιά του ομάδα και σε αυτήν την προκριματική φάση θα αποδειχτεί που μπορεί να φθάσει.

ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ο ίδιος έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά το κλίμα που υπάρχει στις αποστολές της Εθνικής μας και αυτό είναι στα υπέρ του. Με όποιον τρόπο και αν ήρθε είναι πολύ σημαντικό που καταφέραμε να πάρουμε αποτέλεσμα στην Ισπανία και αν κερδίσουμε την Γεωργία θα έχουμε πετύχει ένα πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Ό,τι και να συμβεί στη συνέχεια, αυτό το παιχνίδι μας δίνει την ευκαιρία να ζήσουμε πραγματικά το ταξίδι των προκριματικών. Κερδίζουμε και βλέπουμε την προκριματική φάση παιχνίδι με το παιχνίδι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ανεξάρτητα τι πιστεύει ο καθένας για την δυναμική της ομάδας η πραγματικότητα του ομίλου θα μας βάλει στο κόλπο. Αν δεν τα καταφέρουμε αμέσως θα ξεφουσκώσει η επιτυχία της Γρανάδα θα γίνει σε όλους αντιληπτό πως το ταβάνι του ρόστερ είναι εξαιρετικά χαμηλό και η συνέχεια θα είναι απλά θέμα χρόνου να γίνει διαδικαστική. Το χειρότερο που θα έρθει είναι πως η διακοπή για τις Εθνικές ομάδες θα είναι για όλους μία μεγάλη αγγαρεία. Το παιχνίδι που έχει να δώσει η Εθνική μας είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμο καθορίζει σε απίστευτα μεγάλο βαθμό τον τρόπο που θα συμμετέχει η Εθνική μας στην συνέχεια της προκριματικής φάση του Μουντιάλ και φυσικά το ενδιαφέρον που θα τους δείξουμε.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ