STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Το τελευταίο χαρτί του Καρέρα κι η ευκαιρία του Ολυμπιακού για άνετο πρωτάθλημα

Η χειραψία Καρέρα - Μαρτίνς
Η χειραψία Καρέρα - Μαρτίνς EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ καλείται να παραμείνει ζωντανή στη μάχη του τίτλου, ενώ ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση ενός άνετου πρωταθλήματος. Ο Τσάρλυ γράφει για το ντέρμπι αποδείξεων του ΟΑΚΑ.

Από τα ρεπορτάζ προκύπτει πως στο αυριανό ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό (16/12, 19:30) παίζεται η παραμονή του Μάσιμο Καρέρα. Το συγκεκριμένο παιχνίδι, ειδικά του πρώτου γύρου, αποτελεί συνήθως αφορμή για αντικατάσταση προπονητή. Τα τελευταία 5 χρόνια μετά από ΑΕΚ - Ολυμπιακός ή Ολυμπιακός - ΑΕΚ έχασαν την δουλειά τους οι Δέλλας, Κετσπάγια και Χάσι. Αυτή τη φορά πάντως σε κίνδυνο βρίσκεται μόνο ο προπονητής της ΑΕΚ.

ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

Αν τελικά το αποτέλεσμα δεν επιτρέψει στον Καρέρα να κάνει γιορτές ως προπονητής της ΑΕΚ θα είναι η 5η φορά σε 6 σεζόν από το καλοκαίρι του 2015, που ο σύλλογος επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία, που ο προπονητής που ξεκίνησε την χρονιά δεν κατάφερε να την ολοκληρώσει. Θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούν αν βγάζει πουθενά αυτή η λογική.

Μια λογική που στην πράξη δίνει τη δύναμη σε κακομαθημένους αθλητές να θεωρούν πως από τη διάθεση τους εξαρτάται το μέλλον του κάθε προπονητή.

Ο Καρέρα πέτυχε την περασμένη χρονιά όταν κλήθηκε να αναλάβει μία ομάδα που δεν ήταν δικιά του. Πήρε ποδοσφαιριστές που είχαν κίνητρο να αποδείξουν πως για την άσχημη κατάσταση της ομάδας δεν έφταιγαν οι ίδιοι αλλά οι προκάτοχοι του. Το ίδιο κίνητρο είναι σίγουρο πως θα έχουν και με τον επόμενο. Το ζητούμενο είναι αν βγάζει πουθενά αυτή η πραγματικότητα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην ομάδα. Μία χρονιά παρέμεινε ο προπονητής που ξεκίνησε την σεζόν και για να συμβεί αυτό έπρεπε ο Χιμένεθ να κάνει πρωταθλητισμό και στο τέλος να κατακτήσει και το πρωτάθλημα.

Είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ χρειάζεται να ψάξει για έναν άνθρωπο που θα της αλλάξει κατεύθυνση, θα τη βάλει σε μία νέα ποδοσφαιρική πρόταση που θα είναι πιο συμβατή με το παρελθόν της ομάδας και τα θέλω του κόσμου της. Αυτή όμως είναι μία απόφαση που πρέπει ο σύλλογος να την πάρει συντεταγμένα. Δεν λαμβάνεται στο πόδι και σίγουρα όχι στη διάρκεια μίας σεζόν. Αυτή όμως είναι κουβέντα επόμενης ημέρας αν δεν πάνε καλά για την ΑΕΚ τα πράγματα στο αυριανό ντέρμπι.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΡΑ

Φθάσαμε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και η ΑΕΚ δεν έχει βρει ξεκάθαρη βασική ενδεκάδα για τα μεγάλα παιχνίδια. Υπάρχει μία δύσκολη πραγματικότητα για τους προπονητές, καθώς τα συνεχόμενα παιχνίδια τούς οδηγούν στο να πηγαίνουν σε ένα μόνιμο rotation. Όμως πάντοτε ο προπονητής οφείλει να έχει χτίσει μία βασική ενδεκάδα. Να υπάρχει δηλαδή για τα σημαντικά παιχνίδια μία βάση ποδοσφαιριστών που να είναι ξεκάθαρο πως θα αγωνιστούν και έχουν αποκτήσει μεταξύ τους χημεία.

Έχει ευθύνη που δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Στην πράξη το μόνο που έχει γίνει δεδομένο στην φετινή ΑΕΚ είναι πως ο Τσιτώντας είναι ο τερματοφύλακας, ο Ανσαριφάρντ είναι ο στράικερ της καλής ενδεκάδας και ο Μάνταλος απαραίτητος στην μεσαία γραμμή. Τίποτα άλλο δεν μοιάζει σίγουρο. Ούτε μία θέση από την αμυντική τετράδα δεν είναι κλειδωμένη.

Υπάρχουν οι εξής πραγματικότητες που φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Καρέρα και του καταλογίζονται δικαιολογημένα ευθύνες. Ο ίδιος είναι αμυντικογενής προπονητής, όμως η ομάδα του έχει τεράστιο αμυντικό πρόβλημα και δέχεται γκολ σε δέκα συνεχόμενα επίσημα παιχνίδια. Δεν έχει καταφέρει να επιτίθεται με ασφάλεια μέσα από ένα δημιουργικό σχήμα ούτε να είναι αποτελεσματική και λειτουργική με πιο αμυντικές πρακτικές.

Η ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΡΟΣΤΕΡ

Είναι πραγματικότητα πως το φετινό ρόστερ έχει την εξής ιδιομορφία: διαθέτει πολλές μεσοεπιθετικές λύσεις που δίνουν την δυνατότητα στον προπονητή να χτυπήσει με όποιον τρόπο έχει στο μυαλό του, όμως ειδικά στην τελευταία γραμμή άμυνας δεν υπάρχουν ποδοσφαιριστές που να ξεχωρίζουν και να δείχνουν ικανοί για πρωταθλητισμό.

Ασφαλώς το γεγονός αυτό δεν εξιλεώνει τον Καρέρα. Πολλές φορές, ειδικά στο κέντρο άμυνας, αν ένας προπονητής επιμείνει σε ένα συγκεκριμένο δίδυμο μπορεί μέσα από τα παιχνίδια και παίζοντας ο ένας με τον άλλον να υπάρξει σοβαρή βελτίωση. Είναι όμως κάτι που δεν έχει συμβεί.

Η ΑΕΚ δεν έχει ξεκάθαρο βασικό αμυντικό δίδυμο και ψάχνεται ακόμα για το ποιοι είναι οι καλοί της ακραίοι μπακ. Ο Βασιλαντονόπουλος είχε ένα κακό ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό, συνολικά όμως έχει κερδίσει πόντους και είναι πιο σταθερός. Οι Παουλίνιο, Μπακάκης, Λόπες, Ινσούα απογοητεύουν και στην Ριζούπολη ο Καρέρα έριξε στην μάχη τον Μιτάι και ο μικρός τον δικαίωσε.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα ρισκάρει με τον μικρό και συνολικά ποια θα είναι η αμυντική τετράδα της ΑΕΚ. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι ακραίοι μπακ είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης. Η ΑΕΚ δεν παίρνει βοήθεια σε αυτό το κομμάτι ούτε ασφάλεια από το αμυντικό της δίδυμο.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑ ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΙΜΟΕΣ

Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει στον άξονα. Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό δεν χρησιμοποίησε τον Σιμόες και επέτρεψε στον Βιγιαφάνιες να πηγαίνει προς τα μέσα και να οργιάσει. Το δίδυμο των Κρίστισιτς, Σάκχοφ αποδείχτηκε πολύ αργό και δυσλειτουργικό για παιχνίδι που ο αντίπαλος γεμίζει τον άξονα. Ο Μαρτίνς έχει μία τριάδα στο κέντρο που έχει φάει μεγάλα παιχνίδια με το κουτάλι κι αν στον χώρο που δεσπόζει ο Καμαρά δεν υπάρχουν τα τρεξίματα και η ένταση του Σιμόες θα υπάρξει πρόβλημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό υπάρχει η υποχρέωση αντίδρασης. Για την ακρίβεια είναι η τελευταία ευκαιρία όχι μόνο για τον Καρέρα αλλά για να μπορέσει να κάνει πρωταθλητισμό η φετινή ΑΕΚ. Αν καταφέρουν και κερδίσουν δια μαγείας, όλα θα φανούν διαφορετικά. Η ΑΕΚ θα έχει μειώσει τη διαφορά στους 3 βαθμούς, θα υποδεχτεί τον Βόλο στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς και με απόσταση 3 βαθμών θα ετοιμαστεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων για το παιχνίδι στο Καραϊσκάκης.

Με ήττα οι ελπίδες για να διεκδικήσει πρωτάθλημα θα σβήσουν πρόωρα.

ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥΣ

Υπάρχει και ένας ακόμα παράγοντας που μαθαίνω πως παίζει σημαντικό ρόλο στα αποδυτήρια της ΑΕΚ. Οι διακοπές των εορτών. Αν τα πράγματα πάνε καλά γνωρίζουν πως μετά το παιχνίδι με τον Βόλο θα πάρουν εορταστική άδεια, κάτι που οι ποδοσφαιριστές περιμένουν. Σε περίπτωση όμως που κάτι στραβώσει και η πάει σε αλλαγή προπονητή κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Το πιθανότερο είναι να θέλει να δει τους παίκτες γιατί έρχεται και παιχνίδι στις 3 Ιανουαρίου στο Καραϊσκάκης.

ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΒΑΖΟΥΝ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΕΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Για τον Ολυμπιακό τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο Πέδρο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές του γνωρίζουν πως πρέπει να βρουν δυνάμεις για ένα παιχνίδι για να βάλουν βάσεις για να κατακτήσουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με άνεση το πρωτάθλημα. Όπως έκαναν και πέρυσι να μετατρέψουν σε μία διαδικαστική διαδικασία τα playoffs. Έχουν την ευκαιρία με ισοπαλία να κάνουν γιορτές με προβάδισμα 5 βαθμών από τον ΠΑΟΚ και 6 από την ΑΕΚ και αν κερδίσουν στο ΟΑΚΑ με 7 βαθμούς από τον ΠΑΟΚ και 9 από την .

Κι όλα αυτά σε μία εποχή που υπάρχει η παραδοχή από τον προπονητή και η κατανόηση από διοίκηση, οπαδούς και τον Tύπο πως ο Ολυμπιακός δεν είναι σε καλή κατάσταση. Η διαφορά, όμως, οργάνωσης είναι τεράστια.

ΘΑ ΨΑΞΕΙ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΝΙΚΗ

Για τον Ολυμπιακό θα είναι αποτυχία ακόμα και στην προβληματική κατάσταση που βρίσκεται να ηττηθεί από την AEK. Μοιάζει αρκετό να βρει τον τρόπο να πιέσει τις αμυντικές αδυναμίες της ΑΕΚ για να την αποδιοργανώσει, να της δημιουργήσει ανασφάλεια και να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει.

Είναι σημείο κλειδί αν θα μπορέσει η ΑΕΚ να βρει αμυντική ισορροπία και το πώς θα λειτουργήσει μέσα στο παιχνίδι. Μέχρι σήμερα σε κανένα μεγάλο παιχνίδι δεν κατάφερε να είναι επιθετική και να έχει ταυτόχρονα αμυντική συνοχή και είναι ένα ζήτημα το πώς θα διαχειριστεί ο Καρέρα το γεγονός πως η ομάδα του θέλει μόνο την νίκη. Θυμίζω τον τελικό κυπέλλου που άνοιξε την φετινή σεζόν στην Ελλάδα με τον Καρέρα να προσπαθεί να αξιοποιήσει τις περισσότερες απουσίες που είχε ο Ολυμπιακός και να παίξει μόνο για την νίκη. Το αποτέλεσμα ήταν να έχει την κατοχή της μπάλας να κερδίσει ένα μεγάλο νούμερο στημένων αλλά να μην καταφέρει να κάνει ούτε μία ευκαιρία.

Ασφαλώς σε σχέση με εκείνο το παιχνίδι υπάρχει η διαφορά πως η ΑΕΚ έχει ποιοτικές επιλογές μεσοεπιθετικά. Το πρόβλημα όμως είναι πως δεν μοιάζει με ένα σύνολο που μπορεί να βάλει ρίσκο, επιθετικότητα στο παιχνίδι του και να λειτουργήσει με ασφάλεια. Ο Μαρτίνς έχει εκμεταλλευτεί ήδη μία φορά την ανάγκη που είχε νιώσει ο Καρέρα να τον αντιμετωπίσει με έναν τρόπο που δεν είναι εκπαιδευμένη να ακολουθεί η ομάδα του δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να το ξανακάνει.

ΤΟ ΝΤΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άλλωστε ο ίδιος γνωρίζει καλά και φρόντισε να το κοινοποιήσει πριν από το παιχνίδι με την Πόρτο πως η ομάδα του δεν είναι καλά αυτήν την εποχή. Ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα απέναντι στην ΑΕΚ γιατί είναι ξεκάθαρο πως είναι πιο ομάδα, έχει συγκεκριμένες βάσεις ως σύνολο και ξεκάθαρούς παίκτες κορμού. Όμως το να μην έχεις τα τρεξίματα που θες είναι σοβαρό πρόβλημα, δεν είναι απλό και πάντοτε το ντεφορμάρισμα δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσει την πόρτα με ένα αποτέλεσμα που δεν μπορείς να φανταστείς.

ΚΛΕΙΔΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Η ΑΕΚ δεν είναι στα καλά της, αλλά θα παίξει για την ζωή της. Και αν είναι κάτι δεδομένο είναι πως μεσοεπιθετικά διαθέτει περισσότερες επιλογές από κάθε άλλη φορά που την έχει αντιμετωπίσει ο Πορτογάλος τεχνικός. Είναι λοιπόν σημαντικό στην κατάσταση που βρίσκεται αυτήν την εποχή να μην ανοίξει το παιχνίδι και να κυριαρχήσει στον άξονα κάτι που πέτυχε και ο Μπόλονι και επέτρεψε στους ποδοσφαιριστές του να έχουν μέχρι να βγει ο Βιγιαφάνες τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα.

Ο Μαρτίνς θα ψάξει για μία έξυπνη νίκη που θα δημιουργήσει τις βάσεις για να του κάνει πιο εύκολη την σεζόν και να επιτρέψει στον Ολυμπιακό να αφιερωθεί στο ευρωπαϊκό του όνειρο όπως παραδέχτηκε ο Μαρτίνς έχοντας ανοίξει αρκετά την διαφορά στα μέσα Φεβρουαρίου.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ