ΑΕΚ

Το θαύμα του Χιμένεθ

Ο Μανόλο Χιμένεθ στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Άρη για τη Super League Interwetten
Ο Μανόλο Χιμένεθ στο παιχνίδι με τον Άρη EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταμόρφωσε κομβικούς παίκτες, έμαθε την ΑΕΚ να παίζει άμυνα και γενικότερα έφερε την ομάδα στα δικά του μέτρα, κάτι που φάνηκε στη νίκη επί του Άρη.

Η μεταμόρφωση της ΑΕΚ, είναι έργο Χιμένεθ. Ο Ισπανός τεχνικός, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έφερε την ομάδα στα μέτρα του. Μεταμόρφωσε κομβικούς ποδοσφαιριστές, επανέφερε σε αυτούς την χαρά του να παίζεις ποδόσφαιρο, έμαθε ξανά την ΑΕΚ να παίζει άμυνα.

ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Ο Χιμέμεθ νίκησε τον χρόνο, πετυχαίνοντας κάτι που έμοιαζε μακρινό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η εικόνα της ομάδας που ανέλαβε, στο αμυντικό κομμάτι ήταν χαοτική και το πρόβλημα ήταν συνολικό. Αφορούσε την ατομική κατάσταση των ποδοσφαιριστών, την ποιότητα του ρόστερ, την συνολική λειτουργία αλλά και το γενικό σχεδιασμό της ομάδας. Στον Χιμένεθ δεν δόθηκε μία ομάδα, που ήταν εύκολο να την κάνει, άμεσα να κερδίζει στο 1-0. Το γεγονός ότι το κατάφερε αμέσως, είναι ένα δικό του θαύμα.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ

Μετά από την ήττα στο Καραϊσκάκης, ήρθε το πρώτο παιχνίδι, που θα μπορούσε ο Ισπανός να έχει επιρροή. Το γεγονός πως κέρδισε τον Παναιτωλικό με 1-0, δεν ήταν κάποια μεγάλη επιτυχία, ήταν ένα πρώτο βήμα και πολύ σημαντικό το γεγονός πως έβγαλε επιτέλους η ΑΕΚ ένα παιχνίδι, χωρίς να δεχτεί γκολ μετά από 13 παιχνίδια.

Ήταν ένα θετικό βήμα που αυτό συνέβη, χωρίς η ομάδα του Δέλλα να δημιουργήσει κάποια καθαρή ευκαιρία. Την περασμένη Δευτέρα, με τις αλλαγές του, με την διάθεση που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές του κατάφεραν να κρατήσουν το 1-0, παίζοντας για σημαντικό χρόνο με παίκτη λιγότερο. Έγινε φανερό πως κάτι αλλάζει και στο κείμενο μου έγραψα, πως την φέρνει στα μέτρα του.

Στο Βικελίδης όμως περιμέναμε να πάρουμε ασφαλείς απαντήσεις. Ο Χιμένεθ ανέλαβε μία ομάδα που δεχόταν για 12 συνεχόμενα παιχνίδι γκολ, με αυτόν στον πάγκο έγιναν 13, χρειάστηκε όμως μόνο ένα παιχνίδι και λίγες προπονήσεις, για να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά και να πετύχει ένα μικρό προπονητικό θαύμα. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις το γεγονός ότι κατάφερε με μία ομάδα που δεχόταν επί 13 συνεχόμενα παιχνίδια γκολ να πάρει τρεις νίκες στην σειρά στο 1-0.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στο Βικελίδης, από την αρχική σύνθεση έκανε ξεκάθαρο τον τρόπο που θα προσπαθήσει να διαχειριστεί το παιχνίδι. Έβαλε την πιο σκληρή τριάδα άξονα που διαθέτει και πήρε το ρίσκο να απολέσει κατοχή μπάλας και κάποιες σίγουρες μεταβιβάσεις, για να συνδυάσει την σκληράδα στον άξονα με ταχύτητα στην επίθεση.

Ο Άκης Μάντζιος δεν δικαιώθηκε από τον τρόπο που επέλεξε να διαχειριστεί την απουσία του Μπερτόγλιο. Κράτησε στον πάγκο τον Τζέκο, δεν έβαλε καθαρό τρίτο χαφ και χρησιμοποίησε τον Ματίγια σε ρόλο περιφερειακού επιθετικού, πίσω από τον Μάνο, ποντάροντας πως θα πάρει πράγματα από τα δύο άκρα. Στην πράξη ο μοναδικός τρόπος που προσπάθησε να απειλήσει ο Αρης, ήταν από την πλευρά του Λόπεζ, προσπαθώντας με τους Μαντσίνι, Γκάμα, Σούντγκρεν, να δημιουργήσει υπεραριθμία.

Στην πράξη ευκαιρίες από δική του δημιουργία, δεν κατάφερε να βρει. Ο Χιμένεθ έχοντας δύο εσωτερικούς χαφ και δύο παίκτες σε κάθε πλευρά, είχε φροντίσει να κλειδώσει τα άκρα του. Δεν επέτρεψε στους παίκτες του Άρη, να δημιουργήσουν την παραμικρή απειλή, ένα λάθος στο ξεκίνημα έγινε και από εκεί και πέρα μπήκε λουκέτο. Χαρακτηριστικό είναι, πως επέτρεψαν στην ομάδα του Μάντζιου να δημιουργήσει φάσεις για μόλις 0,26 xg, βάση των στατιστικών της OPTA.

Ο ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΑΡΗ

Είναι μικρό το δείγμα όμως οφείλω να ομολογήσω πως δεν μπορούσα να φανταστώ την επιστροφή του Μπακάκη στην δική του κανονικότητα. Φαίνεται πως ο Ισπανός έχει βρει το κουμπί του, πως χρησιμοποιεί τις μαγικές λέξεις για να του ενεργοποιήσει τον εγωισμό του, να τον κάνει να βγάζει τον καλύτερο του εαυτό.

Από την δική του πλευρά του ο Άρης δεν έβγαλε ούτε υποψία ευκαιρίες και η αποστολή του ήταν πολύ δύσκολη. Ο Σίλβα με την ταχύτητα του, στα τελευταία παιχνίδια είναι το όπλο του Μάντζιου και το γεγονός πως ο Μπακάκης τον εξαφάνισε ήταν μία τεράστια νίκη, για την αμυντική θωράκιση της ΑΕΚ. Παίζοντας η ΑΕΚ με την πιο σκληρή στον άξονα τριάδα που διαθέτει και ο Άρης χωρίς τον Μπερτόγλιο, ήταν δεδομένο, πως αν έβγαινε η άμυνα στις πλευρές, το παιχνίδι θα πήγαινε στα μέτρα της, κάτι που έγινε.

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ

Η τριάδα στον άξονα που χρησιμοποίησε ο Άρης τον οδήγησε στο να έχει μεγάλη δυσκολία στην κυκλοφορία της μπάλας. Σε ένα παιχνίδι με ποσοστό ευστοχίας στις πάσες μόλις 69,4%, που με το που πέρναγε η μπάλα στην σέντρα γινόταν 54,1%. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, πως κατάφερναν σχεδόν οι μισές μεταβιβάσεις του αντιπάλου πάνω από την σέντρα να είναι λανθασμένες, ταυτόχρονα δεν άφησαν χώρους, για να πάνε οι παίκτες του Μάντζιου σε ατομικές ενέργειες.

Η OPTA δεν κατέγραψε ούτε μία πετυχημένη ντρίπλα παίκτη του Άρη. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να γίνει κατανοητό, το πόσο του βγήκε το αμυντικό πλάνο του Χιμένεθ. Η νίκη χτίστηκε μέσα από την λογική να παίξει το παιχνίδι, με τρία κεντρικά χαφ και δύο εξτρέμ που δεν θα αφήνουν αποστάσεις από τους μπακ.

Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΝΤΊΠΑΛΟ

Ούτε η ΑΕΚ είχε κάποια εξαιρετική δημιουργία, τακτικά εκμεταλλευόταν πως το κέντρο του Άρη, είχε δύο και όχι τρεις παίκτες και οι μεταβιβάσεις ήταν συνολικά καλύτερες και με λιγότερη πίεση. Στο 75,1% συνολικά, 69,1% πάνω από την σέντρα ήταν η ευστοχία στις μεταβιβάσεις. Το πιο σημαντικό ήταν πως είχε στο γήπεδο τον ποδοσφαιριστή που έκανε ατομικά την διαφορά. Για την ακρίβεια ο Χιμένεθ, είχε χτίσει ένα παιχνίδι που είχε εξασφαλίσει το μηδέν και έψαχνε τον τρόπο για να το κερδίσει στο μισό μηδέν.

Και αυτό το μισό μηδέν, φαινόταν από το πρώτο ημίχρονο, όταν ο Γκαρσία πέρασε δύο φορές με εντυπωσιακό τρόπο τον Σάκιτς, πως είναι ο μόνος στο γήπεδο, που μπορεί να δημιουργήσει την προϋπόθεση για να το βρει η ΑΕΚ. Ο μοναδικός παίκτης που πέρασε δύο φορές αντίπαλο του, ήταν αυτός που πέτυχε τελικά το γκολ. Ένα τέρμα που δεν ήρθε από κάποια δική του ατομική ενέργεια, αλλά από μία υπέροχη εκτέλεση φάουλ. Τώρα που η ΑΕΚ γίνεται κανονική ομάδα, ο κάθε ποδοσφαιριστής μπορεί να προσφέρει με τα πλεονεκτήματα του. Στο χάος που υπήρχε με τον Καρέρα, όλα χάνονταν.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ

Ο Χιμένεθ μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έφερε την ΑΕΚ στην δεύτερη θέση, αποδεικνύοντας στην πράξη, πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ανεβάσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ομάδας. Είτε τον συμπαθεί κανείς τον Χιμένεθ, είτε όχι στα δικά του χέρια η ΑΕΚ, έκανε μία αήττητη πορεία στην Ευρώπη, την έφθασε στο σημείο να μην χάνει μέσα εκτός έδρας από την Μίλαν, την έφθασε στους 32 του Europa League και το επίπεδο της ομάδας που δημιούργησε ήταν πιο υψηλό από αυτό της Ντιναμό Κιέβου, που τελικά την απέκλεισε συγκυριακά. Ασφαλώς και υπάρχουν καλύτεροι προπονητές από τον Χιμένεθ, όμως όσες φορές η ΑΕΚ υποτίμησε την προσφορά του και την αξία του και επέλεξε να ανέβει επίπεδο με άλλον προπονητή, έφαγε τα μούτρα της.

Είναι ξεκάθαρο, πως ήρθε η ώρα η διοίκηση της ΑΕΚ να προσπαθήσει να ανεβάσει τον σύλλογο επίπεδο με τον Μανόλο Χιμένεθ προπονητή. Να του δώσει χρόνο, εμπιστοσύνη και όπλα που να του δίνουν το δικαίωμα να κοιτάξει στα μάτια τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, όπλα για να δημιουργήσει ξανά, μία ΑΕΚ που θα κάνει πρωταθλητισμό και θα βρει το μέγεθος της στην Ευρώπη. Να ξαναφέρει τον σύλλογο στο επίπεδο που τον είχε φθάσει την σεζόν 2017-18.

Ο Χιμένεθ είναι ο μόνος προπονητής που πήρε την δύσκολη δουλειά που προσφέρει η διοίκηση. Που ανέλαβε δηλαδή το καλοκαίρι να ξεκινήσει από την αρχή την χρονιά και κατάφερε να φτάσει όσο πιο μακριά γινόταν και στις τρεις διοργανώσεις. Είναι ξεκάθαρο, πως πλέον κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κάνει δεύτερες σκέψεις, η ΑΕΚ πρέπει να οργανωθεί, για να παίξει το χαρτί του Χιμένεθ όσο πιο σωστά μπορεί.

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ