ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αγώνας επιβίωσης για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Μονομαχία των Ανσαριφάρντ και Βαρέλα στο ΑΕΚ - ΠΑΟΚ
Μονομαχία των Ανσαριφάρντ και Βαρέλα στο ΑΕΚ - ΠΑΟΚ EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για την αναμέτρηση ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ (7/4, 20:00) για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, μία μάχη επιβίωσης, στην οποία Χιμένεθ και Γκαρσία πρέπει να κρύψουν τις αδυναμίες τους.

Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, η μάχη ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου (7/4, 20:00, Cosmote Sport 3HD, SPORT 24) είναι και για τους δύο ένα παιχνίδι επιβίωσης. Αν υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα μειώσει δραματικά τις πιθανότητες για πρόκριση στην μία από τις δύο ομάδες, η επόμενη ημέρα θα είναι αφόρητα δύσκολη και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ

Είναι ξεκάθαρο πως με την εικόνα που δείχνουν έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για να οδηγήσουν τις διοικήσεις των δύο ομάδων να ψάξουν την επόμενη ημέρα. Ειδικά στην ΑΕΚ, ανατροπή δεδομένων μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Για να είμαστε όμως ειλικρινείς θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να μπορέσει ένας από τους Δικέφαλους έστω και σε μονό παιχνίδι, να αποδειχτεί ανταγωνιστικός απέναντι στον Ολυμπιακό. Όμως όλα αυτά έχουν να κάνουν με το επόμενη βήμα και οι δύο θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν την ανεπάρκεια του αντιπάλου τους. Στην πράξη θα προσπαθήσουν να πάρουν δύναμη και ώθηση για να βγει η χρονιά, ποντάροντας πως ο αντίπαλος τους είναι χειρότερος.

Η αλήθεια είναι, πως το 3-0 της ήττας του ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό ήταν και λίγο πλασματικό, η εικόνα που έδειξε η ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή τρομάζει.

ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΙ Ο ΧΙΜΕΝΕΘ

Ο ιδιοκτήτης της ομάδας είπε τους παίκτες ξεφτίλες. Διαβάζω και ακούω ρεπόρτερ και φίλους της ομάδας να μιλάνε για ψυχή, πως οι ποδοσφαιριστές δεν αντιλαμβάνονται που βρίσκονται και διάφορς συνηθισμένα κλισέ εκφράσεις που λέγονται σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση. Η αλήθεια είναι, πως έχει να κάνει με τις ικανότητες των ποδοσφαιριστών. Το πρόβλημα στην άμυνα της ΑΕΚ, υπήρχε από το ξεκίνημα της σεζόν και οι τραυματισμοί των Σιμόες, Σάκχοφ, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκη και του Γαλανόπουλου που επέστρεψε, έκαναν την κατάσταση χαοτική.

Ο Χιμένεθ το πιθανότερο είναι, πως θα είχε αποχωρήσει, μετά από το ταπεινωτικό 1-5 της Κυριακής, αν δεν υπήρχε ο κρίσιμος αγώνας με τον ΠΑΟΚ μετά από τρεις ημέρες. Του δόθηκαν λοιπόν τρεις ημέρες να βρει αγωνιστικό πλάνο για να γυρίσει την κατάσταση και να μπορέσει τουλάχιστον να οδηγήσει την ομάδα του μέχρι το τέλος.

Κατάλαβε πως δεν γίνεται να κρατήσει τα αποδυτήρια και να βρει σημεία επικοινωνίας με τους παίκτες του, με ανοιχτή την δήλωση πως οι ποδοσφαιριστές του "δεν μπορούν παραπάνω". Ειλικρινής δήλωση, δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, όμως δεν γίνεται να την κάνει ένας προπονητής, αν δεν έχει αποφασίσει να αποχωρήσει. Ο Χιμένεθ, την έκανε παρότι ήθελε να παραμείνει, δείγμα πως όταν τα πράγματα του στραβώνουν, δεν ξέρει πώς να κρατήσει τα αποδυτήρια.

Θα μου πείτε, πως οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ άκουσαν πολύ χειρότερα αυτές τις ημέρες, μέχρι πως είναι ξεφτίλες. Όμως ο ιδιοκτήτης τα είπε και έφυγε, ο Χιμένεθ πρέπει να δουλέψει μαζί τους και να τους πείσει να βελτιωθούν. Πως μπορεί να συμβεί αυτό, όταν ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν μπορούν περισσότερο; Όπως ήταν φυσικό αναγκάστηκε να ανασκευάσει και να πάει σε διευκρινιστική δήλωση.

ΤΙ ΟΝΕΙΡΟ ΕΙΔΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ;

Ποδοσφαιρικά πρέπει να βρει τρόπο, για να μαζέψει την ομάδα του και να χτυπήσει στις αδυναμίες του ΠΑΟΚ. Ποτέ δεν κατάλαβα, για ποιόν λόγο, πιάστηκε τόσο κορόιδο ο Χιμένεθ, στο πρόσφατο παιχνίδι στην Τούμπα.

Δεν μπόρεσα ποτέ να δώσω λογική εξήγηση στο όνειρο που είδε ο Ισπανός τεχνικός πριν το παιχνίδι στην Τούμπα και κατέβασε την ομάδα του, με την λογική να πάρει αυτή τον έλεγχο του αγώνα, να παίξει με 63,7% κατοχή μπάλας και να αγωνιστεί με δύο καθαρούς φορ,

ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ

Στα μεγάλα παιχνίδια μόνο ο Ολυμπιακός έχει την δυνατότητα να πάρει την μπάλα και να κερδίσει σαν ανώτερος. Ανάμεσα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Άρη και ΠΑΟΚ έχουν διεξαχθεί 24 παιχνίδια. Μόλις στα 7 έχει κερδίσει η ομάδα που είχε την κατοχή μπάλας και τις 5 νίκες από αυτές τις έχει κάνει ο Ολυμπιακός.

Το όπλο των Μπόλονι, Χιμένεθ, Γκαρσία, Μάτζιου σε αυτά τα παιχνίδια είναι πως αν αφήσουν την μπάλα στον αντίπαλο, δεν έχει εκπαιδευτεί για να δημιουργήσει καθαρές ευκαιρίες σε οργανωμένες άμυνες. Επίσης η ποιότητα της τελευταίας γραμμής άμυνας και των τεσσάρων είναι τέτοια, που αν τα μέτρα και η λογική που θα αγωνιστούν, δεν θα προσφέρει βοήθειες από τις υπόλοιπες γραμμές λυγίζουν με χαρακτηριστική ευκολία.

Ο Γκαρσία μετά από τρία συνεχόμενα παιχνίδια στην κανονική περίοδο, με Αστέρα, Άρη και Παναθηναϊκό, που είχε την κατοχή μπάλας και πήρε με το ζόρι έναν βαθμό αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί του.

Επέλεξε για τα playoffs σχηματισμό με τριάδα καθαρών χαφ. Έβγαλε από την θέση του επιτελικού χαφ τον Ουάρντα, χρησιμοποίησε στον άξονα τους Ντούγκλας, Σβαμπ, Ελ Καντουρι και μείωσε σημαντικά την κατοχή μπάλας στο παιχνίδι με την ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ ήταν λιγότερο δημιουργικός από τα υπόλοιπα παιχνίδια, εκμεταλλεύτηκε πως ο αντίπαλος προπονητής είδε ένα όνειρο να παίξει με δύο επιθετικούς και πήγε σε ένα ποδόσφαιρο που δεν είχε εκπαιδευτεί και με άμεσο ποδόσφαιρο πέτυχε μία καθαρή νίκη με 3-1.

ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΓΚΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ

Με τον Παναθηναϊκό ο Πάμπλο Γκαρσία πλήρωσε την απειρία του. Στην πράξη επέλεξε έναν σχηματισμό, που ήταν για διαφορετικό παιχνίδι από αυτό που τελικά κλήθηκε να δώσει. Ο Μπόλονι εμφάνισε σχήμα, με 4 καθαρά χαφ και περίμενε τον ΠΑΟΚ πολύ χαμηλά. Μοιραία αναγκάστηκε ο Γκαρσία να πάρει την μπάλα και να προσπαθήσει να κερδίσει μέτρα.

Προσπάθησε να ανοίξει μία πολυπρόσωπη άμυνα, να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας με ενδεκάδα αντεπιθέσεων. Με τον Σφιντέρσκι αντί τον Κρμέντσικ στην κορυφή της επίθεσης, με τρεις καθαρούς κεντρικούς χαφ, χωρίς τον Ουάρντα, με τον Ζίβκοβιτς στα αριστερά και με τον Τζόλη στον πάγκο.

Δηλαδή είχε μία διάταξη, που τον περιόριζε σημαντικά σε δημιουργία, αποτελεσματικότητα και τον δυσκόλευε στο να βρει εκτελέσεις μέσα από την περιοχή, σε παιχνίδι που κλήθηκε να ανοίξει την πιο σκληρή πολυπρόσωπη άμυνα που μπορεί να βρει σε εγχώριο αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως θα πράξουν οι δύο προπονητές, που έχουν να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα. Έχουν μαζί μία τετράδα από τερματοφύλακες, που κανένας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Εκτός ότι στους Τσιντώτα, Αθανασιάδη, Ζίβκοβιτς, Πασχαλάκη ότι πάει μέσα γράφει, με τον τρόπο που λειτουργούν δημιουργούν και έξτρα ανασφάλεια στην άμυνα τους. Αφήνουν ανοιχτές φάσεις που ένας τερματοφύλακας, ο οποίος βρίσκεται στο επίπεδο της ομάδας που αγωνίζονται οφείλει να τις καθαρίζει.

Στα ρεπορτάζ και των δύο ομάδων, για το καλοκαίρι, λένε πως χρειάζονται σοβαρή ενίσχυση εκτός από την θέση του τερματοφύλακα και σε όλες τις μεσοαμυντικές θέσεις.

ΟΠΛΟ ΤΟΥΣ, Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ

Με βάση όσα έχουν δείξει οι δύο ομάδες μέχρι σήμερα, έστω και οριακά ο ΠΑΟΚ, φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση. Όμως έχει άπειρο προπονητή, η άμυνα του λυγίζει εύκολα και πιάνεται εύκολα κορόιδο.

Οι Χιμένεθ, Γκαρσία, πρέπει να στύψουν το μυαλό τους, για να βρουν τον τρόπο, να κρύψουν τις αδυναμίες τους και να πάρουν ένα αποτέλεσμα, που θα τους κρατήσει στο παιχνίδι της πρόκρισης και δεν θα δημιουργήσει συνθήκες, για να υπάρξουν γρήγορες και άμεσες εξελίξεις.

Το όπλο τους, είναι πως ο αντίπαλος τους έχει πολλούς αδύναμους χώρους για να χτυπήσουν. Ο ένας στον άλλον προσφέρει το δικαίωμα να πιστεύει, πως αν μαζέψει τα κομμάτια του και τις αδυναμίες, θα βρει χώρο και τρόπο για να χτυπήσει.

* Η πρώτη εκπομπή Game Night κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 7 Απριλίου στις 22:00, μετά τη λήξη του δεύτερου ημιτελικού, με καλεσμένο τον πρωταθλητή Ευρώπης Νίκο Νταμπίζα και με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Θέμη Καίσαρη στο studio, ενώ live από το γήπεδο θα είναι ο Βαγγέλης Αρναούτογλου.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕΚ ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ