ΕΛΛΑΔΑ

Το πλάνο της Εθνικής για την Τετάρτη δείχνει έτοιμο

Παυλίδης, Γιακουμάκης και Φορτούνης πανηγυρίζουν στο φιλικό Ελλάδα - Ονδούρα
Παυλίδης, Γιακουμάκης και Φορτούνης πανηγυρίζουν στο φιλικό Ελλάδα - Ονδούρα EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για την Εθνική ομάδα που χωρίς να εντυπωσιάσει επικράτησε 2-1 της Ονδούρας και για το πλάνο για την αναμέτρηση των προκριματικών του Παγκοσμίου κόντρα στην Γεωργία (31/3, 21:45) που μοιάζει έτοιμο.

Η Εθνική μας ομάδα χωρίς να εντυπωσιάσει, δεν γινόταν άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο με το πειραματικό σχήμα που χρησιμοποίησε ο Τζόν Φαν Σιπ, νίκησε με 2-1 την Ονδούρα.

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ

Μετά από τον πολύ σημαντικό βαθμό στην Γρανάδα, ο Φαν Σιπ και οι παίκτες του είχαν σκάρτες έξι μέρες μπροστά τους, για να ετοιμαστούν για ένα παιχνίδι διαφορετικών συνθηκών, έχουν μείνει άλλες τρεις. Για να έχει νόημα ο βαθμός με την Ισπανία, θα πρέπει το βράδυ της Τετάρτης (31/3, 21:45, COSMOTE SPORT 1HD, OPEN TV, SPORT 24) να καταφέρουμε να κερδίσουμε την Γεωργία. Να βρούμε τρόπο να κερδίσουμε μία ομάδα, που δεν έχει κανένα πρόβλημα να παίξει μαζική άμυνα και την περασμένη Πέμπτη στην οριακή ήττα με την Σουηδία, έδειξε πως είναι σε θέση να φανεί απειλητική στις αντεπιθέσεις.

Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία μας, προκειμένου να δώσει ευκαιρία ο Ολλανδός προπονητής και στα υπόλοιπα παιδιά της αποστολής και να γνωρίζει σε τι βαθμό μπορεί να βασίζεται για την συνέχεια στους υπόλοιπους, κλείστηκε το φιλικό με την Ονδούρα.

Αν βοήθησε και αν συνολικά η Εθνική μας έχει ετοιμαστεί σωστά για ένα παιχνίδι διαφορετικών συνθηκών από αυτό που δώσαμε στην πρεμιέρα του ομίλου, θα φανεί το βράδυ της Τετάρτης. Στο φιλικό με την Ονδούρα, μόνο ο Μάνταλος έμεινε στην βασική ενδεκάδα, σε σχέση με το παιχνίδι με την Ισπανία, όμως υπήρχε μία συνολική διαχείριση, που έδειξε το σκεπτικό του Φαν Σιπ, για τον κρίσιμο αγώνα που ακολουθεί.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΩΝ ΤΖΟΛΗ - ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Οι Τζόλης, Φορτούνης στην Γρανάδα ήρθαν από τον πάγκο και βοήθησαν σημαντικά στο δεύτερο μέρος. Έδωσαν μία έστω μικρή επιθετικότητα, ένα ατομικό ταλέντο που ήταν φανερό πως το έχουμε ανάγκη και ειδικά στο παιχνίδι της Τετάρτης θα το χρειαστούμε.

Ο Ολλανδός τεχνικός, όπως και όλοι οι προπονητές έχουν τις δικές τους σκέψεις και προτεραιότητες. Στο πλάνο του για την Εθνική μας ομάδα, ο Φορτούνης δεν είναι ο βασικός επιτελικός χαφ. Είτε έρχεται από τον πάγκο, όταν οι ανάγκες του αγώνα, τον υποχρεώνουν για ένα πιο συντηρητικό σχήμα, όπως συνέβη στην Γρανάδα και σε παιχνίδια, που χρειαζόμαστε περισσότερη δημιουργία, προσπαθεί να τον κουμπώσει σε κάποιο ρόλο, κρατώντας τον Μπακασέτα στον ρόλο του επιτελικού χαφ.

Στο παιχνίδι με την Ονδούρα, είδαμε ένα σχήμα με δύο μόλις κεντρικούς χαφ και την επιθετική τετράδα σε απόσταση. Ο Φορτούνης δεξιά, ο Τζόλης στα αριστερά και ο Παυλίδης, μόνιμα με πρόσωπο προς το τέρμα, πίσω από τον Γιακουμάκη. Από τον ρόλο που είχε μπορεί κάποιος να πει, πως η λογική βοήθησε τον Παυλίδη. Η αλήθεια όμως είναι, πως η ελαφρότητα του αγώνα και ο τρόπος που αγωνιζόταν η Ονδούρα βοήθησε.

Ο αντίπαλος αγωνιζόταν με ένα καθαρό 5-3-2, που άφηνε κενά στα άκρα. Ήταν εύκολο με διαγώνιες πάσες από τον άξονα, να βρεθεί κενό στα άκρα και να μπορεί ο Παυλίδης, κινούμενος σαν δεύτερος επιθετικός, να τροφοδοτηθεί στην αντίπαλη περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο, ήρθαν και τα δύο τέρματα που πετύχαμε, το πρώτο με όμορφη πάσα του Φορτούνη, που του πρόσφερε όλο το τέρμα στο πιάτο για να εκτελέσει και το δεύτερο από σέντρα του Μασούρα, σε μία φάση που ο αντίπαλος, έδωσε την δυνατότητα στον εξτρέμ του Ολυμπιακού, να παραπατήσει, να πέσει κάτω, να σηκωθεί και να σεντράρει χωρίς πρόβλημα.

ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΧΑΦ

Ασφαλώς το γεγονός, πως ο Παυλίδης πέτυχε δύο τέρματα, δεν είναι αμελητέο. Όμως η παρουσία του, στην συγκεκριμένη θέση, δημιουργούσε συνθήκες, για σχηματισμό που παραπέμπει περισσότερο σε 4-4-2. Είναι περισσότερο επιθετικός παρά χαφ, αφήνει αποστάσεις από το δίδυμο στον άξονα και η Εθνική μας δεν βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορέσει να δώσει στο δίδυμο που θα χρησιμοποιήσει στο κέντρο ο Φαν Σίπ τόσο μεγάλο βάρος.

Είδαμε και στο παιχνίδι με την Ονδούρα πως οι Μάνταλος, Σιόπης ήταν απομονωμένοι, υπήρχε φανερά ένας σχηματισμός, που τους άφηνε μόνους στον άξονα και δημιουργούσε συνθήκες, για να χτυπήσουν οι παίκτες της Ονδούρας στην αντεπίθεση και η Γεωργία φωνάζει πως χρειάζεται προσοχή στις αντεπιθέσεις.

Το παιχνίδι ήταν ελαφρύ για να βγάλουμε σοβαρά συμπεράσματα, περισσότερο σαν μία ευκαιρία, να πάρουν χρόνο κάποια παιδιά, αλλά και να βοηθηθεί σε κάποιες τελευταίες αποφάσεις του ο Φαν Σιπ.

ΖΕΚΑ - ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ Ο ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ

Είναι δεδομένο πως ο Ολλανδός προπονητής, θα πάει σε σχήμα με τρεις χαφ. Στον άξονα δύσκολα να πειραχτεί το δίδυμο των Ζέκα, Μπουχαλάκη. Ο Μάνταλος δεν ήταν καλός ούτε στο πρώτο μέρος στην Γρανάδα, ούτε στο φιλικό κόντρα στην Ονδούρα.

Επίσης ο Σιώπης που βοήθησε σημαντικά στο δεύτερο ημίχρονο την περασμένη Πέμπτη με την επιθετικότητα που έβγαινε στα μαρκαρίσματα, δεν είχε καλή απόδοση στο σημερινό φιλικό και έκανε πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις. Είχε δηλαδή πρόβλημα, σε παιχνίδι που είχε μέτρα με την μπάλα αλλά δεν έφτανε να τα τρέξει, αλλά έπρεπε να μοιράσει σωστά την μπάλα και να είναι δημιουργικός.

Όπως έγραψα και παραπάνω ο Μπακασέτας, είναι ηγέτης στην ομάδα του Φαν Σιπ και είναι σίγουρο πως με την Γεωργία, θα υπάρχει καθαρός φορ και αυτός θα πάρει τον ρόλο, που είχε ο Παυλίδης με την Ονδούρα. Στην θέση του επιτελικού χαφ, θα βοηθήσει περισσότερο το δίδυμο των χαφ, αλλά και θα έχει την δυνατότητα, παίζοντας πρόσωπο με την εστία, να μπορεί να πάει σε απευθείας εκτέλεση.

ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ

Το τελευταίο διάστημα ο Φορτούνης, έχει ξεκινήσει πολλές φορές στα άκρα και στον Ολυμπιακό και το γεγονός αυτό λύνει τα χέρια και στον ομοσπονδιακό τεχνικό.

Δεν χρειαζόταν επαλήθευση στο παιχνίδι με την Ονδούρα, όμως στο πρώτο ημίχρονο, έδειξε πως σε αυτόν τον χώρο θα μπορεί να προσφέρει μία έξτρα δημιουργία. Είναι ένα πρόβλημα που δεν έχουμε στα δεξιά κάποιον υψηλού επιπέδου μπακ, που θα του επέτρεπε να συγκλίνει και να μένει μόνιμα πιο μέσα, χωρίς να χάνουμε πλάτος.

Στα αριστερά μπορεί ο ομοσπονδιακός να επιλέγει ανάμεσα σε Γιαννούλη, Τσιμίκα και έχουμε τρίτο τον Κυριακόπουλο. Στα δεξιά το επίπεδο του ανταγωνισμού, είναι πιο χαμηλό. Οι Μπακάκης, Μαυρίας που είναι οι μοναδικές μας επιλογές, είναι συγκεκριμένων δυνατοτήτων και δεν μπορούν να προσφέρουν το απαιτούμενο πλάτος. Όταν στην ίδια πλευρά, πηγαίνεις με καθαρό δημιουργό και όχι με εξτρέμ, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.

Το γεγονός πως ο Φαν Σιπ επέλεξε να βγάλει στο ημίχρονο με την Ονδούρα τους Τζόλη, Φορτούνη, δείχνει πως τους ετοιμάζει για βασικούς για το παιχνίδι της Τετάρτης και μαζί με τον Μπακασέτα, θα αποτελέσουν την τριάδα της Εθνικής μας, πίσω από τον φορ.

ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Αν η εμφάνιση του Παυλίδη, τα δύο τέρματα που πέτυχε, δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις στον Ολλανδό τεχνικό, σίγουρα θα έχουν να κάνουν, με την θέση του φορ. Στην Γρανάδα την περασμένη Πέμπτη, η ενδεκάδα μας δεν είχε κανέναν, στο φιλικό με την Ονδούρα είχαμε δύο, στο παιχνίδι της Τετάρτης θα υπάρξει ισορροπία και θα χρησιμοποιήσουμε έναν.

Εκεί είναι και η μία θέση που παίζεται ανάμεσα στον Γιακουμάκη και τον Παυλίδη. Πριν από το ματς με την Ονδούρα φαβορί ήταν ο αρχισκόρερ της Φένλο, στο φιλικό όμως έδειξε να πατάει πιο γερά στα πόδια του και να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση παίζοντας στην Εθνική ο Παυλίδης.

Πέρα από την μεσοεπιθετική τετράδα και όσα θα προσπαθήσει η Εθνική μας ομάδα, να κάνει, για να φθάσει στην νίκη με την Γεωργία και να μην την πατήσει όπως στα δύο τελευταία εντός έδρας παιχνίδια για το Nations League με Κόσσοβο και Σλοβενία, που κολλήσαμε στο 0-0 και χάσαμε την πρώτη θέση, θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και στο ανασταλτικό κομμάτι.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ

Είχαμε πολλές αλλαγές στο φιλικό με την Ονδούρα, αλλά αν αφήσουμε τόσους χώρους για αντεπιθέσεις στους Γεωργιανούς, θα έχουμε πρόβλημα. Στην Γρανάδα τα πήγαμε υπέροχα στο ανασταλτικά σχέδιο, παίζοντας σε πολύ χαμηλά μέτρα. Την Τετάρτη οι διεθνείς μας θα πρέπει να επιβάλλουν την παρουσία μας ψηλά, είναι ένα θέμα το πώς θα λειτουργήσει το δίδυμο Τζαβέλας, Παπαδόπουλος σε αυτές τις συνθήκες. Είναι σίγουρο, πως θα χρειαστούν βοήθειες από τον άξονα, αλλά και μία συνολική διαφοροποίηση και στην τακτική αλλά και στην συνολική λειτουργία των υπόλοιπων γραμμών.

Κανένας δεν περίμενε, να δώσουν το 100% οι παίκτες μας στο σημερινό φιλικό και ήταν σίγουρο πως θα έχει χαρακτήρα προπόνησης. Είναι ξεκάθαρο πως με μία παρόμοια εικόνα, θα έχουμε σημαντικά προβλήματα το βράδυ της Τετάρτης.

Φαίνεται πάντως, πως ο Φαν Σιπ, έχει φέρει την Εθνική μας σε ένα σημείο, που του επιτρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να διαχειρίζεται διαφορετικά δεδομένα. Πήραμε ένα σπουδαίο βαθμό, την περασμένη Πέμπτη και πραγματικά θα είναι αμαρτία, να τον πετάξουμε στα σκουπίδια. Όλοι μας περιμένουμε από τους διεθνείς μας, να είναι αυτοί που πρέπει στο παιχνίδι της Τετάρτης, ώστε να μην γκρεμίσουν όσα έχτισαν στην Γρανάδα.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ