ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Φαν Σιπ δημιούργησε ομάδα με χαμηλό ταβάνι

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η Εθνική μας ομάδα το βράδυ της Πέμπτης (25/3) μπαίνει στην μάχη των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε κάποιο στοιχείο στα χέρια μας που να μας δίνει το δικαίωμα αισιοδοξίας.

Τα καλά χρόνια της Εθνικής μας ομάδας, πέρασαν και δυστυχώς φαίνεται να είναι ανεπιστρεπτί. Το Ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά κατρακύλησε στην 20η θέση της βαθμολογίας της UEFA, ενώ η Εθνική μας, στην 53η στο FIFA RANKING. Η Εθνική μας ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, αντιμετωπίζοντας στην πρεμιέρα την Ισπανία (25/3, 21:45, Cosmote Sport 1HD, SPORT 24) στη Γρανάδα, όμως οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ μας.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΛΟΙΔΟΡΟΙΘΗΚΑΝ

Από την επιστροφή μας από τα γήπεδα της Βραζιλίας και από την στιγμή που έφυγαν και οι τελευταίοι συνδετικοί κρίκοι με την ομάδα του 2004, η Εθνική μας ομάδα επέστρεψε στην ανυποληψία. Όποιος προπονητής έκανε το λάθος να αναλάβει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετά τον Σάντος, λοιδορήθηκε και απέτυχε εμφατικά. Ρανιέρι, Τσάνας, Μαρκαριάν, Σκίμπε, Αναστασιάδης, δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύνολο ικανό να διεκδικήσει βάσιμα συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις.

Μπορεί να πει κάποιος πως πιο κοντά από όλους έφτασε ο Σκίμπε. Με τον Γερμανό προπονητή φθάσαμε στα μπαράζ για το Μουντιάλ του 2018, στην πράξη όμως δεν καταφέραμε να παρουσιαστούμε καθόλου ανταγωνιστικοί στα διπλά παιχνίδια με την Κροατία. Ο Σκίμπε λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στο παιχνίδι για το Νations League στη Βουδαπέστη με την Ουγγαρία, κατηγορήθηκε πως δεν τους προετοίμασε σωστά και δεν είχαν σωστή γνώση για τον τρόπο που αγωνιζόταν ο αντίπαλος.

ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Ο Σκίμπε αποχώρησε λίγο καιρό αργότερο και ξανά οι διεθνείς και συγκεκριμένα οι Παπασταθόπουλος και Μανωλάς βγήκαν μπροστά για να απομακρυνθεί ο Αναστασιάδης.

Το γεγονός πως το χατίρι τους έγινε αλλά δεν βγήκαν μπροστά ως πιο έμπειροι και πιο ποιοτικοί για να γυρίσουν το κλίμα, έφερε και την δικιά τους απομάκρυνση. Μετά την ταπεινωτική ισοπαλία εντός έδρας με το Λιχνενστάιν, ήρθε και η δικιά τους σιωπηλή τιμωρία.

Στην διαδικασία του Νations League ο Φαν Σιπ άφησε εκτός τους Παπασταθόπουλο, Μανωλά και προσπάθησε να χτίσει μία νέα ομάδα βελτιώνοντας και τα αποδυτήρια. Πράγματι υπήρξε σημαντική πρόοδος στην εσωτερική λειτουργία, στην καθημερινότητα της ομάδας, αλλά και στην διάθεση που δείχνουν οι διεθνείς για να προσφέρουν στην Εθνική. Επίσης είναι μία πραγματικότητα πως ο Ολλανδός προπονητή κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύνολο που βγάζει υγεία, που οι διεθνείς δεν βλέπουν σαν αγγαρεία την συμμετοχή τους στην Εθνική και προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό.

ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

Ο Φαν Σιπ πέτυχε κάτι σημαντικό, να δημιουργήσει ομάδα. Υπήρχε όμως μία σημαντική λεπτομέρεια. Το ταβάνι του καλύτερου εαυτού των ποδοσφαιριστών που έχει στην διάθεση του ο Φαν Σιπ, δείχνει πολύ χαμηλό. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί κανείς. Αποτελεί όμως πραγματικότητα πως η ομάδα που δημιουργήθηκε, είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, για πολλούς λόγους σταμάτησε να βγάζει ολοκληρωμένους ποδοσφαιριστές. Η Εθνική μας ομάδα παρότι βρέθηκε στην Γ' κατηγορία στο Νations, δεν κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση σε όμιλο με Σλοβενία, Κόσοβο, Μολδαβία. Όταν αποτυγχάνεις συνέχεια, όταν χρειάζεσαι μία νίκη στα εντός έδρας παιχνίδια με Κόσοβο και Σλοβενία και δεν καταφέρνεις ούτε να σκοράρεις- και τα δύο έληξαν 0-0- δεν είναι εύκολο να ελπίζεις, πως μπορεί να διεκδικήσεις να μπεις σφήνα ανάμεσα σε Ισπανία και Σουηδία.

ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΜΑΝΩΛΑΣ - ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Το γεγονός πως υπάρχει ξεκάθαρο ταβάνι στις δυνατότητες των διεθνών, έκανε τον Φαν Σιπ να κάνει ένα άνοιγμα στους Παπασταθόπουλο, Μανωλά, όμως οι δύο πιο ποιοτικοί στόπερ που διαθέτουμε, αρνήθηκαν να επιστρέψουν. Η αλήθεια είναι πως οι δύο τους απέτυχαν εμφατικά στον ρόλο που έπρεπε να πάρουν στην Εθνική. Είχαν τις παραστάσεις, την ποιότητα αλλά και μία γνώση από όσα πρέπει να πρεσβεύει η Εθνική ομάδα, καθώς βρέθηκαν σε μεγάλες διοργανώσεις. Έπρεπε να λειτουργήσουν σαν συνεχιστές του Καραγκούνη και του Κατσουράνη.

Δεν τα κατάφεραν, δεν μπόρεσαν να εμπνεύσουν τα αποδυτήρια της Εθνικής, λειτούργησαν διχαστικά και όχι συσπειρωτικά. Επίσης για ένα λόγο που δεν μπορεί εύκολα να εξηγηθεί, ακόμα και στο γήπεδο δεν ταίριαξαν ποτέ μεταξύ τους. Περιμέναμε πως το δίδυμο που είναι ικανοί να δημιουργήσουν οι Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, θα αποτελέσει για πολλά χρόνια το όπλο της Εθνικής μας. Ποτέ δεν συνέβη, καθώς έμοιαζαν σαν να μην δένουν μεταξύ τους.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο έχουν κάνει μία σπουδαία ποδοσφαιρική διαδρομή και θα ήταν καλό να τους έχουμε σε αυτήν την νέα προσπάθεια. Είναι και παράλογο να ξεκινάει διοργάνωση εν έτη 2021 και να διαβάζουμε πως θα ξεκινήσουμε απέναντι στην Ισπανία, με βασικό στόπερ τον Τζαβέλα.

Μακάρι οι διεθνείς του Φαν Σιπ να μας διαψεύσουν, όμως με βάση όσα έχουμε δει από το 2014 και μετά, αλλά και οι δυνατότητες που έχει το ρόστερ, δεν μας δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξούμε. Όσο φιλότιμο και να βγάλουν οι διεθνείς μας, το ταβάνι μας είναι πολύ χαμηλό.

Δεν υπάρχουν οι προσωπικότητες, η ποιότητα μέσα στην ομάδα που να μας επιτρέπει να πιστεύουμε πως μπορούμε να επαναλάβουμε ένα θαύμα σαν αυτό του 2003 στην Σαραγόσα, ούτε πως είμαστε σε θέση να κοντράρουμε την Ισπανία και την Σουηδία. Εύχομαι πραγματικά οι διεθνείς του Φαν Σιπ να με διαψεύσουν.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ