ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Βρήκε τρόπο να χάσει

Οι παίκτες της ΑΕΚ απογοητευμένοι μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ
Οι παίκτες της ΑΕΚ απογοητευμένοι μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

Η εικόνα της ΑΕΚ ήταν για μια ακόμα φορά απογοητευτική, καθώς κατάφερε να χάσει με έναν τρόπο, ενδεικτικό του πώς κυλάει η χρονιά στην Ένωση.

Βλέποντας τους δύο ημιτελικούς το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι πως πρόκειται για αμαρτία που ο ΠΑΣ κληρώθηκε με τον Ολυμπιακό και έχασε την ευκαιρία να παίξει στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Το γήπεδο φωνάζει πως η ομάδα του Γιαννίκη με αυτήν την ένταση, τα τρεξίματα που βγάζει απέναντι στον ΠΑΟΚ ή στην ΆΕΚ, δεν γινόταν να χάσει το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

ΠΑΡΑΝΟΙΑ

Στον ημιτελικό του ΟΑΚΑ είδαμε ένα παιχνίδι που οι δύο Δικέφαλοι έσερναν στο γήπεδο το κουφάρι τους. Που ζούσαν με τον φόβο μην κατά λάθος πάρουν κάποιο ρίσκο και το πληρώσουν. Σε ένα παιχνίδι φόβου, η ΆΕΚ βρήκε τον τρόπο να δεχθεί γκολ. Όσα συνέβησαν στην τελευταία φάση του αγώνα, φωτογραφίζουν και την φετινή χρονιά της ΆΕΚ.

Σε μία εντελώς ακίνδυνη φάση με την μπάλα να φεύγει στα πλάγια, ο Νεντελτσιάρου αποφάσισε να βάλει τα χέρια του και να κάνει φάουλ στον Ουάρντα. Ο Χιμένεθ διαμαρτυρήθηκε, όμως ο παίκτης του χωρίς κανέναν λόγο δίχως να υπάρχει κίνδυνος έβαλε τα χέρια του και έκανε φάουλ. Η παράνοια όμως συνεχίστηκε.

Σε μία εκτέλεση που ήταν αρκετά εκτός περιοχής, ο προπονητής της ΆΕΚ, στο διάλειμμα των διαμαρτυριών του ζήτησε από ποδοσφαιριστή του να κάτσει κάτω πίσω από το τοίχος. Είναι κάτι που συνηθίζεται τον τελευταίο χρόνο στο ποδόσφαιρο, όμως γίνεται μόνο για τις κοντινές εκτελέσεις.

Αυτές που υπάρχει κίνδυνος αν το τοίχος σηκωθεί η μπάλα να περάσει από κάτω και να είναι αδύνατον να αντιδράσει ο αντίπαλος τερματοφύλακας. Αν αυτήν την πατέντα την είχε σκεφτεί κάποιος λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Βλάοβιτς θα είχε κλείσει με πολύ λιγότερα γκολ την καριέρα του.

Αυτή όμως η πατέντα έχει εφευρεθεί για τις κοντινές εκτελέσεις, οι προπονητές ζητάνε προσοχή στην συρτή εκτέλεση, όταν το τοίχος βρίσκεται βαθιά μέσα στην περιοχή. Στην προκειμένη περίπτωση το τοίχος ήταν έξω και από την γραμμή της περιοχής, αν ο Μουργκ αποφάσιζε να το κάνει συρτά, θα ήταν αδύνατον να γίνει απειλητική η εκτέλεση.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΤΣΙΤΩΝΤΑ

Ασφαλώς και δεν σημαίνει αυτό πως η επιλογή του Χιμένεθ ευθύνεται που η μπάλα πήγε στα δίχτυα, δείχνει όμως την σύγχυση που βρίσκεται ο προπονητής της ΑΕΚ. Είναι σκληρό να δέχεται αυτό το τέρμα μία ομάδα που βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση και ελπίζει σε ένα αποτέλεσμα, που τουλάχιστον θα της επιτρέψει να συνεχίσει. Μία χαρά ήταν η εκτέλεση του Μουργκ, να με συγχωρέσει ο Αυστριακός, δεν τρώγεται από επαγγελματία τερματοφύλακα.

Η μπάλα περνάει το τοίχος, χωρίς ιδιαίτερη δύναμη, ο Τσιτώντας γνωρίζει από την φόρα που έχει πάρει ο αντίπαλος πως αν περάσει η μπάλα μόνο αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να πάρει δεν έχει λογική που δεν έκανε γρήγορα βήματα προς την γωνία για να προλάβει με μία εκτίναξη την μπάλα. Είναι στην τελευταία φάση του αγώνα η εκτέλεση είναι αρκετά έξω από την περιοχή και η μπάλα έρχεται, έρχεται, έρχεται, δεν είναι επιλογή τερματοφύλακα να κοιτάει την μπάλα.

Και οι δύο δικέφαλοι, έχουν βασανιστεί πολύ την φετινή χρονιά από στόπερ που χωρίς λόγο προσφέρουν ευκαιρίες στους αντίπαλους και από τερματοφύλακες που παραδίδονται.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ

Ο ΠΑΟΚ πήρε μία σπουδαία νίκη που του δίνει ψυχολογία για την συνέχεια. Η αλήθεια είναι πως δεν έπαιξε με σκοπό να κερδίσει. Ήθελε απλά να διατηρηθεί στην ζωή για ακόμα τρεις εβδομάδες, όπως το ίδιο έκανε και η ΆΕΚ. Μόνο με κάποιον ακραίο τρόπο θα ερχόταν ένα χρυσό γκολ μέσα από λάθος του αντιπάλου. Ο τυχερός ήταν ο ΠΑΟΚ, που πήρε τον τίτλο του φαβορί για την πρόκριση και ψυχολογία για την συνέχεια των playoffs.

Οι δύο ομάδες όμως παρουσίασαν ένα άθλιο ποδοσφαιρικό θέαμα και έδειξαν πως δεν είναι καλά και αυτήν την χρονιά, μοιάζει αδύνατον να βελτιωθούν.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΤΑΝΚΟΒΙΤΣ

Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν. Αναζητείται για παράδειγμα ο λόγος που επιμένει ο Χιμένεθ ακόμα στον Τάνκοβιτς. Δεν προσφέρει το παραμικρό ο Σουηδός δεν υπάρχει ποδοσφαιρική εξήγηση σε μία ομάδα που ψάχνει για τρεξίματα, για ανάσες φρεσκάδας που δεν δίνεται η ευκαιρία στον νεαρό Μαχαίρα να πάρει συνεχόμενα παιχνίδια. Είναι φανερό άλλωστε πως από πλευράς τρεξιμάτων και προσόντων έχει πολλά περισσότερα πράγματα να δώσει από τον Σουηδό.

Ο Τάνκοβιτς συνολικά έχει απελπιστικά αργές αντιδράσεις για την θέση που παίζει. Στο σημερινό παιχνίδι σπατάλησε δύο καλές στιγμές που δημιούργησε η ομάδα του. Στα τέλη του πρώτου μέρους μπήκε βαθιά μέσα στην περιοχή, είχε δύο παίκτες να περιμένουν να τους περάσει την μπάλα και αυτός την πάτησε και έπεσε κάτω.

Στο 58ο λεπτό ο Γκαρσία έφυγε στην πλάτη της άμυνας, του πέρασε μία παράλληλη πάσα που τον έφερε σε θέση εκτέλεσης όμως κινείται τόσο αργά, που πρόλαβε να του ακουμπήσει την μπάλα ο Ίνγκασον και τόσο ράθυμα που το απλό ακούμπημα τον οδήγησε σε τσαφ.

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΚΗ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΣΤΡΑΪΚΕΡ Ο ΓΚΑΡΣΙΑ

Δεν έχει λογική που ο Γκαρσία στην Λεωφόρο που η ομάδα του είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και κράτησε σε χαμηλά μέτρα τον αντίπαλο, χρησιμοποίησε φορ τον πιο γρήγορο Σφιντέρσκι και είχε στον πάγκο τον στράικερ Κρμέντσικ. Σήμερα ήταν φανερό πως δεν ήθελε με τίποτα η ομάδα του να πάρει το παραμικρό ρίσκο και ο φορ ήταν απομονωμένος και εκτός περιοχής. Λογική που δεδομένα θα ταίριαζε περισσότερο στο νευρωτικό γεμάτο ένταση παίξιμο του Σφιντέρσκι, από ότι στον αργό Κρμέντσικ.

Ο ΤΖΟΛΗΣ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ

Θέλω να πω και κάτι ακόμα. Για τον Τζόλη έχει στηθεί, τουλάχιστον στα Ελληνικά ΜΜΕ, ένα χορός εκατομμυρίων έχουμε διαβάσει πως ενδιαφέρονται όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Μακάρι να είναι έτσι, ο ΠΑΟΚ να πάρει τα λεφτά που θέλει και ο ποδοσφαιριστής να κάνει όσο γίνεται μεγαλύτερη καριέρα. Επειδή όμως βλέπω όλη μέρα ποδόσφαιρο νιώθω την ανάγκη να αναφέρω το εξής.

Στην θέση του Τζόλη στο υψηλό επίπεδο παίζουν ποδοσφαιριστές που δεν σταματούν να παράγουν φάσεις. Που είναι τόσο καλά γυμνασμένοι και έχουν και την ποιότητα που τους δίνει την δυνατότητα να παίρνουν την μπάλα και να δημιουργούν με μεγάλη συχνότητα απειλητικές καταστάσεις για την αντίπαλη εστία.

Μηχανές δημιουργίας που βγάζουν το ένα σπριντ μετά το άλλο. Το επίπεδο που πλασάρεται έχει πολύ υψηλό ανταγωνισμό και για να παίξεις πρέπει να μπορείς να κάνεις διαφορά. Το τελευταίο διάστημα περνάει το ένα παιχνίδι μετά το άλλο και ο Τζόλης κάνει περιορισμένα πράγματα.

Στο παιχνίδι με την ΆΕΚ, είχε να παίξει εύκολα μπακ και δεν μπόρεσε να δημιουργήσει για την ομάδα του, ούτε μία καλή στιγμή. Είναι μία πραγματικότητα πως βρίσκεται σε μία ομάδα που δεν είναι καλά. Ασφαλώς και έχει δικαιολογία αυτός όμως τώρα είναι για να πάρει την μεγάλη μεταγραφή και γράφεται σε ομάδες, που οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται δεν σταματάνε ποτέ.

Ο ΠΗΧΗΣ ΕΧΕΙ ΦΘΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ

Ο Χιμένεθ μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό δήλωσε πως οι παίκτες του θέλουν αλλά δεν μπορούν. Στην συνέχεια πήγε σε διορθωτική δήλωση, για να μπορέσει να συνεχίσει να δουλεύει μαζί τους. Μετά από το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ που στην πράξη η ομάδα του δεν δημιούργησε και καμία πραγματική προϋπόθεση για να σκοράρει και προσπάθησε όπως και ο αντίπαλος να κερδίσει τρεις εβδομάδες ζωή, έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες του και τα έβαλε με τον διαιτητή.

Όταν μετά από αυτήν την εικόνα, νιώθεις την ανάγκη να συγχαρείς τους ποδοσφαιριστές σου καταλαβαίνει κανείς πόσο χαμηλά έχει φτάσει ο πήχης. Ο ΠΑΟΚ λυτρώθηκε από έναν ποδοσφαιριστή που έμοιαζε πως δεν έχει τίποτα άλλο να δώσει.

Ο Μουργκ είχε αποδείξει πως δεν μπορεί να σταθεί, να βρει ρόλο στον άξονα και για μεγάλο διάστημα όποτε έπαιρνε την ευκαιρία να αγωνιστεί, απλά χανόταν στα άκρα. Μπήκε σαν τελευταία αλλαγή στις καθυστερήσεις, για να δώσει ένα δύο τελευταία τρεξίματα και πρόσφερε με μία όμορφη εκτέλεση φάουλ που δεν γίνεται να την αφήσει επαγγελματίας τερματοφύλακας να καταλήξει στα δίχτυα μία σπουδαία νίκη στην ομάδα του.

Ο Γκαρσία κέρδισε πολύτιμο χρόνο, η ομάδα του έκανε ένα σημαντικό βήμα για τον τελικό. Αν τα πράγματα πάνε όπως ορίζει η λογική και δεν γίνει κάποια έκπληξη στην ρεβάνς, θα χρειαστεί σημαντική βελτίωση για να μην γίνει διαδικαστική η συμμετοχή στον τελικό.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ