ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τσάρλυ Blog: Ο Μπρούμα δένει ιδανικά το παζλ

Ο Μπρούμα εν δράσει (AP Photo/Armando Franca)
Ο Μπρούμα εν δράσει (AP Photo/Armando Franca) AP

Ο Τσάρλυ γράφει για την απόκτηση του Μπρούμα, ο οποίος κουμπώνει ιδανικά το παζλ του Μαρτίνς στο μεσοεπιθετικό κομμάτι και πάει τον Ολυμπιακό, ένα βήμα πιο πάνω.

Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν για να δέσει το παζλ, έναν καθαρό εξτρέμ. Τον έψαχνε από τα τέλη του Ιανουαρίου, όταν και αποδέχτηκε την πρόταση της Γουλβς για τον Ποντένσε. Η ικανότητα του Μαρτίνς και η απόφαση για περισσότερο 4-3-3 με καθαρή τριάδα κεντρικών μέσων στον άξονα, δεν επέτρεψαν να φανεί η απουσία του Πορτογάλου.

Είναι οξύμωρο, αλλά αποδεικνύει και πόσο καλή δουλειά γίνεται στον Ολυμπιακό, το γεγονός πως το κενό που άφησε ένας ακραίος δημιουργός, δεν κόστισε ποτέ σε αποτελέσματα, από την αξιοποίηση σε μεγαλύτερο βαθμό, ενός καθαρού κεντρικού χαφ, όπως είναι ο Καμαρά.

ΕΨΑΧΝΕ ΚΑΘΑΡΟ ΕΞΤΡΕΜ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Εχθρός όμως του καλού, είναι το καλύτερο και στα πλαίσια εξέλιξης της ομάδας, ήταν ξεκάθαρο πως ο Ολυμπιακός χρειαζόταν έναν εξτρέμ. Γνωρίζοντας τι μπορεί να προσφέρει ο Βαλμπουενά και πως η επιστροφή Φορτούνη, αλλά και η προσθήκη του Τιάγκο Σίλβα, δίνει την δυνατότητα στον έμπειρο Γάλλο να παίξει σε περισσότερα παιχνίδια στα άκρα, έκανε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να ψάχνουν για έναν καθαρό εξτρέμ ταχύτητας. Δηλαδή έναν ποδοσφαιριστή με διαφορετικά χαρακτηριστικά, από τους Ποντένσε, Βαλμπουενά.

ΕΞΤΡΕΜ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ

Αν ολοκληρωθεί όπως φαίνεται η μεταγραφή του Μπρουμά, ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει το παζλ στα άκρα της επίθεσης του, έχοντας ακραίους ποδοσφαιριστές για όλα τα ενδεχόμενα. Ό,τι και να αποφασίσει ο Μαρτίνς, όποιο και να είναι το τακτικό του σχέδιο, πλέον στα άκρα της επίθεσης έχει παίκτες να το υπηρετήσει, διαθέτει το κατάλληλο εργαλείο. Ο Βαλμπουενά δίνει δημιουργία, ποιότητα, αποτελεσματική τελική απόφαση, τόσο στην τελική πάσα, όσο και στην εκτέλεση και ασφαλώς εμπειρία και γνώση να κερδίζει μεγάλα παιχνίδια. Ο Μασούρας καλός στο αμυντικό κομμάτι, αν χρειαστεί να θυσιαστεί για να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο μπακ, είναι πρόθυμος να το κάνει, ενώ έχει πάντα σαν όπλο τα τρεξίματα στον κενό χώρο, που συνοδεύονται με εκτελέσεις με αυτοπεποίθηση που χαρίζουν σημαντικά γκολ, όταν καίει η μπάλα.

Ασφαλώς έχει ταβάνι, αλλά κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως πρόκειται για έναν απόλυτα τίμιο ποδοσφαιριστή, ένα εργαλείο για τον Μαρτίνς. Ο 23 ετών, Ρατζέλοβιτς, έχει στοιχεία παραπλήσια με τον Μασούρα, επιτρέπει στον προπονητή του, να του δίνει ειδικούς ρόλου, έχει καλύτερη μικρή τρίπλα, είναι εξελίξιμος και αυτός έχει σαν παράσημο πως δεν φοβάται τα μεγάλα παιχνίδια. Εξτρέμ να μετατρέπεται σαν δεύτερος επιθετικός, σαν inside forward και ικανός και για καθαρό 4-4-2, είναι ο Σουντανί.

Σε αυτόν τον ρόλο βοήθησε πέρυσι στο ξεκίνημα της σεζόν, να ξεκλειδώνει άμυνες ο Ολυμπιακός, στα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Μακάρι να μπορέσει να επιστρέψει υγιής από τον τραυματισμό, γιατί είναι δεδομένο πως αν ο Μαρτίνς θέλει να παίξει 4-4-2, κουμπώνει περισσότερο αυτός σαν δίδυμο, τόσο με τον Ελ Αραμπί, όσο και με τον Χασάν από ότι ταιριάζουν μεταξύ τους.

ΒΑΖΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Θα μπορούσε κανείς, να ισχυριστεί, πως ο Ολυμπιακός με αυτούς τους 4 εξτρέμ είναι καλυμμένος. Η αλήθεια όμως είναι πως έλειπε ένα γρήγορος εξτρέμ, διασκελισμού, με ικανότητα στην ντρίπλα, που να παίζει σε υψηλούς ρυθμούς. Να μπορεί να απομονώσει τον αντίπαλο μπακ και να τον βασανίσει αλλά και να είναι ένα όπλο, σε παιχνίδια αντεπιθέσεων στο Champions League. Από τις περιπτώσεις των Γκραντέλ, Μπουφάλ, Μπρουμά που κατά σειρά έψαξε, είναι δεδομένο πως υπήρχε συγκεκριμένη στόχευση και καταλήγει σε έναν ποδοσφαιριστή, που μπορεί να δώσει ένα χαρακτηριστικό που δεν υπήρχαν, τα τελευταία χρόνια στο ρόστερ του Ολυμπιακού.

Αν θέλετε να συγκρίνουμε, με κάποιον τον Μπρουμά, σε μεγάλο βαθμό, μοιάζει με τον Λιβάι Γκαρσία. Στην πράξη θα φανεί, ποιος από τους δύο θα είναι πιο αποτελεσματικός, με τον Μπρουμά να έχει στο βιογραφικό του μία σεζόν στην Τουρκία, που δείχνει πως μπορεί με ευκολία να γράψει καλά νούμερα στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Θεωρώ πάντως δεδομένο πως και οι δύο θα βοηθήσουν σημαντικά τις ομάδες τους.

Η ΣΕΖΟΝ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μπρουμά παίζει σε υψηλή ένταση, μπορεί να ανεβάσει ταχύτητα τρέχοντας με την μπάλα και αυτό το όπλο τον κάνει και εξαιρετικό ντριπλέρ. Σαν καθαρός εξτρέμ, που έχει σαν όπλο την ταχύτητα, υπήρξε παίκτης rotation, πάντα μέσα στην 14άδα που υπολόγιζαν οι προπονητές του, αλλά όχι βασικός και αναντικατάστατος, στην Σοσιεδάδ, στην Λειψία και στην Αιντχόφεν. Τι όμως ακριβώς μπορεί να κάνει στο Ελληνικό πρωτάθλημα, μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό, βλέποντας τους αριθμούς του, την σεζόν που ήταν το βασικό εξτρέμ στην Γαλατασαράι.

Η σεζόν 2016-17 ήταν η καλύτερη στην καριέρα του. Στα 22 του χρόνια, έπαιξε 30 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, πέτυχε 11 τέρματα, έδωσε 6 ασίστ, είχε 2,5 σουτ το παιχνίδι, 2,1 key passes και ήταν ο κορυφαίος ντριπλέρ του πρωταθλήματος με 4,7 επιτυχημένες ντρίπλες σε 7 προσπάθειες. Για να καταλάβετε τι χρονιά έκανε, με βάση την αξιολόγηση του whoscored.com, ήταν ο κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος εκείνη την σεζόν με μέσο όρο 7,69.

ΤΡΕΙΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Ο Μπρουμά προέρχεται από τις ακαδημίες της Σπόρτινκ. Η ικανότητα του, να παίζει σε υψηλές ταχύτητες, οδήγησε τους ανθρώπους της Γαλατασαράι να δώσουν 13 εκ ευρώ, όταν ήταν ακόμα στα 19 του χρόνια, τον Σεπτέμβριο τους 2013. Μετά από την εντυπωσιακή σεζόν, το 2016-17, η Λειψία έδωσε 15 εκ για να τον αγοράσει και πέρυσι το καλοκαίρι, η Αιντχόφεν 12 εκ ευρώ. Καταλαβαίνεται πως δεν μιλάμε για μία απλή περίπτωση, αλλά για έναν εξτρέμ που στα 25 του χρόνια, έχει κάνει τρείς δυνατές μεταγραφές που έχουν δώσει στις ομάδες του, 13, 15 και 12 εκ ευρώ.

ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

Η προσθήκη του θα προσφέρει μία έξτρα ώθηση στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού. Δεξής στο πόδι, έχει πάρει παιχνίδια και από τις δύο πλευρές. Όταν παίζει στο καλό του πόδι, δίνει περίστερο πλάτος και βασανίζει τον αντίπαλο μπακ, αφού έχει σπουδαία ικανότητα να περνά τον παίκτη του στο ένας με ένας. Όταν παίζει στα αριστερά, πηγαίνει περισσότερο εσωτερικά και είναι φανερό πως βολεύεται περισσότερο να έχει την μπάλα στο δεξί του πόδι και το γεγονός αυτό τον οδηγεί να κλείνει προς τα μέσα.

Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν να βάλει σε καλή ηλικία, έναν ακραίο ποδοσφαιριστή που θα τον ανεβάσει ταχύτητα και θα του δώσει φρεσκάδα. Με την απόκτηση του Μπρουμά, κουμπώνει ιδανικά το παζλ του Μαρτίνς στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Η διοίκηση παρέχει στον απόλυτα επιτυχημένο προπονητή λύσεις στα άκρα της επίθεσης, για όλες τις συνθήκες αγώνων, μπορεί να έχει όποιος εργαλείο χρειαστεί. Η προσθήκη του Μπρουμά πάει τον Ολυμπιακό, ένα βήμα πιο πάνω.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ