OPINIONS

Ζίβκοβιτς: Ο Ποντένσε του ΠΑΟΚ

Serbia's Andrija Zivkovic controls the ball during a friendly soccer match between Serbia and Morocco in Turin, Italy, Friday, March 23, 2018. (AP Photo/Antonio Calanni)
Serbia's Andrija Zivkovic controls the ball during a friendly soccer match between Serbia and Morocco in Turin, Italy, Friday, March 23, 2018. (AP Photo/Antonio Calanni) AP

Ποδοσφαιριστής που στην Ελλάδα μπορεί να κάνει τη διαφορά, ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς θα δώσει στον ΠΑΟΚ του Αμπέλ Φερέιρα στοιχεία που έχει ανάγκη ο Πορτογάλος για να υποστηρίξει τη φιλοσοφία του.

Ο ΠΑΟΚ έκανε την πρώτη του μεγάλη μεταγραφική κίνηση την φετινή σεζόν, με την απόκτηση του Σέρβου εξτρέμ Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Πρόκειται για μία κίνηση με προοπτική. Ο Ζίβκοβιτς, θεωρούταν τεράστιο ταλέντο στην Σερβία πριν μετακομίσει για την Λισαβόνα και έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά που στο δικό μας ποδόσφαιρο μπορούν να κάνουν την διαφορά.

ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ

Ο Φερέιρα με αυτήν την μεταγραφή θέλει, να ενισχύσει την τακτική που δουλεύει σε όλη την προετοιμασία. Στο 3-4-3 ο Πορτογάλος τεχνικός, ψάχνει άμεσο ποδόσφαιρο και αποτελεσματικότητα από την επιθετική του τριάδα. Ένας σχηματισμός, με τρία στόπερ και δύο μόλις χαφ άξονα, για να ευδοκιμήσει σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, χρειάζεται γκολ και δημιουργία από την επιθετική τριάδα. Οι παίκτες που θα αγωνίζονται μπροστά πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν την διαφορά και να έχουν την δυνατότητα να κάνουν τον ΠΑΟΚ αποτελεσματικό, απειλώντας με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο Φερέιρα τον Λημνιό των 3 γκολ και 5 ασιστ σε 45 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις την σεζόν 2018/19 και των 6 γκολ και 7 ασιστ σε 49 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις πέρυσι, τον υπολογίζει για τον ρόλο του μπακ χαφ.

ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΑΣΙΣΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ

Η μεταγραφική περίοδο φέτος ολοκληρώνεται πιο αργά από κάθε άλλη χρονιά, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την στελέχωση του ρόστερ. Το σίγουρο όμως είναι, πως ο Φερέιρα θέλει να χρησιμοποιεί στην επιθετική τριάδα, ποδοσφαιριστές που θα είναι σε θέση να του δώσουν γεμάτα νούμερα. Δεν είναι τυχαίο, ούτε που δοκιμάζει ποδοσφαιριστές όπως ο Λημνιός και ο Μπίσεσβαρ στις πλευρές σαν μπακ χαφ, ούτε που χρησιμοποίησε στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, τον Ακπόμ στο πλάι του Σβιντέρσκι. Και φέτος στο τέλος της κανονικής περιόδου θα έχουμε πλέι οφ, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της συμμετοχής του σε ομίλους, οδηγείται σε περισσότερα ανταγωνιστικά παιχνίδια. Περισσότερα παιχνίδια, ίσων μέτρων, που προσφέρουν στον Φερέιρα το δικαίωμα να εφάρμοζε την τακτική που δουλεύει σαν πρώτο σύστημα για τον ΠΑΟΚ. Μια επιλογή, που έχει την ασφάλεια με έναν παίκτη παραπάνω στην τελευταία γραμμή άμυνας, έναν παίκτη λιγότερο στον άξονα, που για να τον κρύψεις, χρειάζεται πίεση ένταση από την επιθετική τριάδα και δημιουργία άμεσων επιθέσεων στον χώρο.

Είναι μία σύνθετη λογική ποδοσφαίρου, που το σίγουρο είναι πως δεν μπορείς να έχεις στην επιθετική σου τριάδα παίκτες που δεν θα μπορέσουν να σου δώσουν σταθερά γκολ και ασιστ, Ο νεαρός Τζόλης, φαίνεται πως έχει πείσει τον προπονητή του, πως μπορεί να του προσφέρει αποτελεσματικότητα, θα είναι σίγουρα ο ένας εξτρέμ που θα υπολογίζεται κι από εκεί και πέρα, είτε θα υπάρχει δημιουργός, ο Πέλκας, είτε τακτική με δύο καθαρούς ακραίους και σε κάποιες περιπτώσεις, ο Φερέιρα έδειξε πως θα δουλέψει και με δύο φορ.

ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΤΕΝΣΕ

Για να στελεχώσει την επιθετική τριάδα και να κάνει την διαφορά που χρειάζεται από τον συγκεκριμένο χώρο στο σύστημα που ακολουθεί ο προπονητής του ΠΑΟΚ, αποκτήθηκε ο Ζίβκοβιτς. Ποδοσφαιριστής με την ικανότητα να τριπλάρει σε μικρό χώρο, μοιάζει πολύ σε αυτό το κομμάτι με τον Ποντένσε όπως και στην ποιότητα στην τελική απόφαση που του επιτρέπει να προσφέρει σε τελικές πάσες. Στην Σερβία θεωρούταν τεράστιο ταλέντο και έφυγε στα 20 του χρόνια για την Μπενφίκα, τον Ιούλιο του 2016. Στην ομάδα της Λισαβόνας δεν κατάφερε να καθιερωθεί, παρότι τα ποιοτικά του προσόντα έβγαζαν μάτι. Ο ανταγωνισμός που είχε ήταν αναμφισβήτητα υψηλός και δεν του επέτρεψε, να πάρει συνεχόμενες συμμετοχές.

Η ΠΤΩΣΗ

Βρίσκεται μόλις στα 24 του χρόνια και η καριέρα του έχει μεγάλη πτώση. Το πόσο σημαντική είναι αυτή, γίνεται αντιληπτό, αν σκεφτεί κάποιος πως πιάνοντας στο 2019 η χρηματιστηριακά του αξία βάση του transfermarkt, ήταν στα 18 εκ ευρώ. Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, ο ποδοσφαιριστής έμεινε ελεύθερος από την Μπενφίκα και η αξία του, δίνεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Ασφαλώς και ο λόγος είναι, πως την περσινή σεζόν αγωνίστηκε μόλις 63 λεπτά, σε τρία παιχνίδια σαν αλλαγή στο πρωτάθλημα και κατέγραψε ένα 60 λεπτό σε μία συμμετοχή για το κύπελλο. Είναι πιθανό να χρειαστεί χρόνο, για να βρει τα πατήματα του. Όταν στα 20 του χρόνια, πήρε μεταγραφή για την Μπενφίκα, με τα προσόντα που διαθέτει, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως στα 24 θα έρθει για κάποιον ελληνικό σύλλογο.

ΕΚΕΙ ΠΑΙΖΕΙ

Ο Ζίβκοβιτς είναι αριστερός, χωρίς όμως να σημαίνει αυτό πως δεν χρησιμοποιεί και το δεξί. Παίζει με ευκολία και στις δύο πλευρές, από τα νούμερα που καταγράφει όμως, φαίνεται πως βολεύεται περίστερο στο σκοράρισμα όταν παίζει με ανάποδο πόδι και συγκλίνει, έχει εντυπωσιακά χτυπήματα σταματώντας την κίνηση του και εκτελώντας με το ανάποδο πόδι. Δημιουργικά είναι πιο αποτελεσματικός, όταν παίζει στην πλευρά που βρίσκεται το καλό του πόδι, χωρίς να σημαίνει πως δεν βοηθά στην τελική δημιουργία παίζοντας στα αριστερά. Έχει καταγράψει πάντως σαν δεξί εξτρέμ σε 92 συμμετοχές, 22 γκολ και 17 ασιστ, ενώ σε 39 παιχνίδια που έχει ξεκινήσει στα αριστερά, έχει 17 ασιστ και κανένα τέρμα. Δεν είναι απόλυτα αυτά τα νούμερα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις, που έχει σκοράρει από τα αριστερά και έχει δημιουργήσει από διαφορετικούς χώρους από αυτούς της αρχικής του θέσης, όμως αυτά τα νούμερα καταγράφουν μία πραγματικότητα. Από τα αριστερά εκτελεί πιο εύκολα, από τα δεξιά δημιουργεί πιο εύκολα.

ΥΠΟΜΟΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΑΤΗΜΑΤΑ

Το σίγουρο είναι πως διαθέτει έναν συνδυασμό, που στο ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να τον βοηθήσει να κάνει την διαφορά, καλή τελική πάσα, μετρά νούμερο καριέρας ανα 90 λεπτά 2,3KeyPasses, παιχνίδι σε μικρό χώρο και καλή πρώτη μικρή ντρίμπλα.

Στον ΠΑΟΚ πρέπει να γνωρίζουν πως απέκτησαν έναν ποδοσφαιριστή, σε πολύ καλή ηλικία, που πριν λίγα χρόνια, θα φάνταζε αστείο το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Προέρχεται όμως από τελείως άδεια σεζόν και από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν πήρε συνεχόμενα παιχνίδια και δεν αποκλείεται να χρειαστεί υπομονή, για να βρει τα πατήματα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ