OPINIONS

Μόνο από βλακεία δεν θα προκριθεί ο Ολυμπιακός

Μόνο από βλακεία δεν θα προκριθεί ο Ολυμπιακός
EUROKINISSI

Ο καλός Ολυμπιακός δεν μπορεί να αποκλειστεί ποτέ από την φιλότιμη Ομόνοια και ο Παντελής Διαμαντόπουλος εξηγεί τους λόγους που η ομάδα του Μαρτίνς είναι το ακλόνητο φαβορί για είσοδο στους ομίλους του Champions League.

Η ρημάδα η πανδημία, έχει αλλάξει πολλά και στο ποδόσφαιρο. Ακόμη και τις ισορροπίες στην διεξαγωγή των διοργανώσεων. Μάνι- μάνι η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι τα περιβόητα μονά παιχνίδια. Όπως το φέρει η τύχη δηλαδή, ορίζεται η έδρα του ματς. Και πριν προλάβει να πει κάποιος "σιγά, είναι άδεια τα γήπεδα" θα προσθέσω πως όσο άδεια κι αν είναι, πάντα έχει σημασία ποιος παίζει στο δικό του περιβάλλον και ποιος όχι.

Στην προκειμένη περίπτωση, ποτέ δεν θα μάθουμε τι θα γινόταν στο ζευγάρι Ομόνοια- Ερυθρός Αστέρας, αν οι Σέρβοι είχαν και ένα ματσάκι στο δικό τους σπίτι. Όμως δεν έχει τώρα σημασία. Δεν θα συζητήσω με υποθέσεις και εικασίες. Η υπόθεση πρόκριση έπρεπε να παιχτεί στην Λευκωσία και αυτό συνέβη. Ο Ολυμπιακός περίμενε ποια από τις δυο ομάδες με τις οποίες υπάρχουν εξαιρετικές σχέσεις, θα είναι η αντίπαλός του.

Και τελικά η μοίρα θέλει τους Πειραιώτες να παίξουν με την αδερφή τους και όχι τον αδερφό τους. Για όσους -λίγους- δε γνωρίζουν σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω ότι πάνω από το 90% των φίλων της Ομόνοιας είναι οπαδοί του Ολυμπιακού και το μόνο παράξενο της ιστορίας είναι τα πράσινα και το τριφύλλι στη φανέλα για μια ομάδα της Κύπρου που ο κόσμος της λατρεύει τους ερυθρόλευκους.

Α, μη το ξεχάσω. Με ερυθρόλευκα έπαιξαν οι Κύπριοι το βράδυ της Τετάρτης (παρότι ονομάζονται "πράσινοι") και με αυτά προκρίθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι. Παρακολουθώντας προσεκτικά την αναμέτρηση των δυο ομάδων, για ένα πράγμα ήμουν βέβαιος. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλύτερος και από τους δυο. Παρά τη μεταβατική κατάσταση, τη φρεσκάδα των μεταγραφών, τις όποιες αποχωρήσεις.

Τολμώ να γράψω ότι θα πρέπει να κάνει πολλές βλακείες ο νταμπλούχος της χώρας μας για να αποκλειστεί από την φιλότιμη και μαχητική Ομόνοια. Ως εκεί. Φιλότιμη και μαχητική. Η αναμέτρηση με τους Σέρβους ήταν πεντακάθαρος καθρέφτης και για τις δυο ομάδες. Ο Αστέρας τελείωσε το 90λεπτο με 16 τελικές, η ομάδα της Κύπρου είχε μόνο 6, στην παράταση έκαιγαν και οι δυο μαζούτ αλλά με τους αριθμούς δεν κερδίζεις.

Κακές επιλογές μπροστά από τους Σέρβους, οι οποίοι τη περασμένη σεζόν ήταν στους ομίλους του Champions League, τώρα θα μετακομίσουν στο Europa. Όσο για την Ομόνοια; Μεγάλη βραδιά. Και κρίμα να μην έχει κόσμο το ΓΣΠ να πανηγυρίσουν με την ψυχή τους την πρόκριση. Από'κει και πέρα, για να πάμε και στα ουσιαστικά.

Ο Φαμπιάνο που έπιασε δυο πέναλτι των Σέρβων (Φαλτσινέλι και Ντέγενεκ τα "θύματα") στην διαδικασία, υπερασπίζεται το τέρμα, με αδυναμία τη μπάλα στον αέρα. Η τετράδα της άμυνας με στόπερ τους Χούμποτσα - Λούφτνερ και στα πλάγια τους Λάνγκ - Λέτσιακς (έβαλε το νικητήριο πέναλτι).

Στο κέντρο ο Παπουλής στη μια πλευρά με τον Τιάγκο στην άλλη. Ζόρντι Γκόμεζ και Βίτορ Γκόμεζ στην κουλούρα. Μπροστά τους τρέχει (και το κάνει με όρεξη) ο Μποτεάκ και πιο μπροστά ήταν ο Κακκουλής. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω πως ο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές του, έχουν πάρει μια γεύση από την Ομόνοια, αντιμετωπίζοντάς τη σε φιλικό στου Ρέντη. Οπότε δεν μιλάμε για δυο άγνωστους μονομάχους. Και αυτή τη φορά, οι αναμετρήσεις θα είναι διπλές. Για να συνεχίσω λοιπόν με τα βασικά στοιχεία της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι Κύπριοι:

Είναι ιδιαίτερα μαχητικοί και αυτό μάλιστα τους χάρισε τόσο τη συντήρηση στα λεπτά πίεσης του Ερυθρού Αστέρα, όσο και το εύκολο πέρασμα των -πάντα- κουραστικών 30 λεπτών της παράτασης. Προηγήθηκαν με την μπάλα να τους φέρεται αγαπησιάρικα. Γενικά όλες τις στημένες μπάλες τις έστελναν στο πρώτο δοκάρι. Σε ένα κόρνερ λοιπόν του Ζόρντι Γκόμεζ, ο Μπόριαν έκανε υπολογισμό για τα πανηγύρια και η μπάλα αφού πρώτα πήγε και έσκασε στο δοκάρι μετά πήγε στο κεφάλι του Λούφτνερ ο οποίος έβαλε γκολ δίχως να κουραστεί. Η Ομόνοια χωρίς να 'ναι καλύτερη είχε βάλει το γκολ και ισοφαρίστηκε από τον κακό υπολογισμό σε αποστάσεις. Άφησαν τον Μπεν να βγάλει άνετα σέντρα, άφησαν και τον Ίβανιτς να πιάσει κεφαλιά ανενόχλητος στην περιοχή τους. Πριν τελειώσει το ημίχρονο.

Η Ομόνοια προσπαθεί να παίξει κλειστά, να ψάξει μια καλή κόντρα, να αναζητήσει την κίνηση στον χώρο γιατί έχει παίκτες που ξέρουν μπάλα. Δεν έχουν τη δύναμη των χαφ του Ολυμπιακού. Δεν έχουν την ποιότητα του Ολυμπιακού. Το δεύτερο πλάνο απειλής, είναι οι στημένες φάσεις. Κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, βρήκαν προϋποθέσεις, αλλά σε αυτό συνετέλεσε και η αφέλεια των Σέρβων.

Τα δυο στόπερ παίρνουν καλές θέσεις μέσα στην αντίπαλη περιοχή, ενώ σε συνθήκες αντεπίθεσης, οι δυο Γκόμεζ συνεργάζονται πολύ καλά με τον Μποτεάκ. Για τη θέση που παίζουν πάντως και οι τρεις παρασύρονται και πολλές φορές δημιουργείται χάος μεταξύ μεσαίας γραμμής και των δυο στόπερ. Εκεί ο Ολυμπιακός είναι "μανούλα" στο να "σκοτώνει" είτε με τον Καμαρά, είτε με τον Βαλμπουενά, είτε με τον Φορτούνη.

Πάνε δυνατά στις διεκδικήσεις, αλλά είναι η κλασική ομάδα που έχει άλλη ταχύτητα με τη μπάλα δική της και άλλη, όταν την έχει ο απέναντι. Επίσης δε κάνουν και την πιο γρήγορη μετατόπιση όταν η μπάλα είναι στο πλάι για τον αντίπαλο. Ίσως βέβαια μέτρησε και το ότι ο Ερυθρός Αστέρας δεν δημιούργησε μισή υπεραριθμία. Πήγαν αρκετά από τον άξονα οι Σέρβοι και ήταν λουκουμάκι αυτό για την κυπριακή ομάδα.

Γενικά δεν ξέρω αν οι ποδοσφαιριστές του Ερυθρού Αστέρα πίστεψαν ότι θα πέρναγαν εύκολα. Το φανέρωναν με την συμπεριφορά τους, αλλά αυτό δε μειώνει καθόλου την προσπάθεια της Ομόνοιας. Η οποία στην τελική, για να φτάσει μέχρι τα playoffs του Champions League έχει κάνει την πορεία της παίζοντας μάλιστα περισσότερο από 90 λεπτά με τους αντιπάλους της. Ο Ολυμπιακός επαναλαμβάνω για να αποκλειστεί από την Ομόνοια, θα πρέπει να κάνει πολλές γκάφες.

Ο Μαρτίνς έχει φτιάξει ένα σύνολο που έχει τρόπο να παίρνει το αποτέλεσμα. Δε ξέρω σε τι κατάσταση θα βρίσκονται οι καινούργιοι ποδοσφαιριστές, αυτό μόνο είναι το ερωτηματικό. Σε μάζωξη ενδεκάδας δηλαδή, οι Κύπριοι έχουν περισσότερα αγωνιστικά λεπτά μαζί, απ’ ότι οι Έλληνες. Όμως ακόμη και αυτό, με την εικόνα των δυο ομάδων και τις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών δεν αρκεί για να φέρει έστω στα ίσια την πλάστιγγα.

Ο Ολυμπιακός είναι ακλόνητο φαβορί σε αυτό το ζευγάρι, μέχρι εκεί που μπορείς να βαφτίσεις φαβορί και αουτσάιντερ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος των νταμπλούχων; Ότι στην Ομόνοια ζουν και απολαμβάνουν (και μπράβο τους) ένα υπέροχο ταξίδι που σίγουρα δε θα ήθελαν να τελειώσει εδώ. Όμως αν δούμε κυνικά το ποδόσφαιρο, όπως πρέπει να το βλέπουμε είναι δύσκολο τους μεσοεπιθετικούς του Ολυμπιακού να τους περιορίσει η ανασταλτική λειτουργία των Κυπρίων.

Και στο κέντρο επίσης οι Πειραιώτες έχουν πιο δυνατούς ποδοσφαιριστές. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να αρχίσει ο αγώνας, γιατί και η Λέγκια και ο Αστέρας μάλλον θα έβλεπαν "παιχνιδάκι" τους παίκτες του Νορβηγού Χένινγκ Μπέργκ, αλλά στο τέλος είδαν "τα ραδίκια ανάποδα". Η Ομόνοια έβαλε ήδη πολλά λεφτά στο ταμείο της και έχει εξασφαλισμένους τους ομίλους του Europa League. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να περιοριστεί σε αυτό. Ο στόχος του είναι ξεκάθαρα οι όμιλοι του Champions League. Και με σοβαρότητα θα βρεθεί σε αυτούς ξανά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τι είδε ο Μαρτίνς από την Ομόνοια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ