OPINIONS

Ποδόσφαιρο, σε ξεφτίλισαν

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για το ανέκδοτο που λέγεται τελικός Kυπέλλου, την ανίκανη ΕΠΟ, τον θεατή Αυγενάκη και την ανήμπορη (!) αστυνομία, την ώρα που ΑΕΚ και Ολυμπιακός ανταλλάσσουν μηνυματάκια.

Δεν υπάρχει κανένα Κύπελλο σας έχω πει! Μόνο αυτό της Αγγλίας, γιατί πολύ απλά το σέβονται όλοι, το περιμένουν πως και πως και στην τελική ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα το κατακτήσει. Ακόμη όμως και σε άλλες χώρες, ο θεσμός αυτός αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα. Όλες τις χώρες; Όχι. Στην Ελλάδα ο τελικός Κυπέλλου είναι μια αηδία.

Και το έχουν κάνει έτσι, όλοι όσοι ασχολούνται. Εδώ και χρόνια. Ξεκινώντας από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό και φτάνοντας στον τελευταίο φίλαθλο που 'χει μπουκάρει σε αγωνιστικό χώρο. Υπήρχε μια ελπίδα φέτος. Που την δημιούργησαν οι δύσκολες συνθήκες. Ελπίδα να κυλήσει ήρεμα το κωλοπαίχνιδο και να πάνε όλοι στα σπίτια τους. Να λήξει -επιτέλους- και η αγωνιστική σεζόν.

Λέει ένας νορμάλ άνθρωπος: " Μέσα στο κατακαλόκαιρο, με πανδημία, με συνθήκες δύσκολες, με αυστηρά μέτρα, με καλεντάρι που πιέζει για την επόμενη σεζόν, ε θα γίνει το ματς ήρεμα επιτέλους". Αγγούρια... Για να μη γράψω κάτι άλλο. Πάλι βρήκαν τρόπο να ξεφτιλίσουν την διοργάνωση. Οι τύποι έχουν ξεπεράσει την Ομοσπονδία του μπάσκετ. Εύκολα... Κάθε φορά τον τελικό κυπέλλου τον κάνουν μπάχαλο, όποιοι κι αν αγωνίζονται.

ΠΕΡΙ ΓΗΠΕΔΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ

Τι έγινε λοιπόν τώρα; Βρήκαν αφορμή το μέρος διεξαγωγής. Κι όμως στις περισσότερες χώρες, παίζουν πάντα σε ένα γήπεδο. Ουέμπλεϊ, Ολίμπικο, Πάρκ Ντε Πρενς. Άντε στην Ισπανία αλλάζουν την έδρα, αλλά εκεί ρε παιδιά το ένα γήπεδο είναι καλύτερο από το άλλο. Από πότε η ποδοσφαιρική Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει κάτι παρόμοιο; Πάρθηκε λοιπόν κάποτε η σωστή απόφαση. ΟΑΚΑ και τέλος. Όμως δε κράτησε πολύ.

Φώναξε ο ΠΑΟΚ και άλλαξε το καταστατικό. Βρε και ο δικέφαλος ένα δίκιο το 'χε. Σου λέει " θα παίζω πάντα εκτός έδρας;". Και έτσι οι μεγαλοπαράγοντες της ΕΠΟ το άφησαν ανοιχτό και εκεί πάτησαν τώρα και τα έκαναν σκατά. Γιατί θα μπορούσαν να πουν " ΟΑΚΑ ο τελικός και αν υπάρχει λόγος θα το συζητάμε". Γιατί στο ζευγάρι ΑΕΚ - Ολυμπιακού δεν υπάρχει λόγος συζήτησης. Απλά αυτοί όλοι βρήκαν λόγο και το διέλυσαν το ματς. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία της απόλυτης ξεφτίλας και ανικανότητας.

ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ... ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Στα καλά του καθουμένου λοιπόν, εκεί που όλοι θεωρούν ότι θα γίνει στο ΟΑΚΑ και όλα καλά, ήρθαν τα πάνω- κάτω. Η ΕΠΟ θυμήθηκε το καταστατικό της και είπε " ούτε Καραϊσκάκη - ούτε ΟΑΚΑ". Και πήγε το ματς στην Ριζούπολη!

Σε ένα γήπεδο παντελώς ανέτοιμο. Τι ανέτοιμο; Ξεχασμένο. Και εκτέθηκε εύκολα η Ομοσπονδία, ξέρετε πότε; Όταν η περιφέρεια πήγε για επανέλεγχο. Όταν ο Πατούλης είπε "ΟΚ ας ελέγξουμε το γήπεδο". Στην ΕΠΟ έλεγαν ότι έκαναν έλεγχο και όλα ήταν καλά. Μόλις πήγε η περιφέρεια για επανέλεγχο, είπαν ότι βρίσκονται σε διακοπές. Ειλικρινά πείτε μου σε ποια χώρα... Πείτε μου σας παρακαλώ μια χώρα που συμβαίνει αυτό και βάζω μέσα και όσες θεωρείτε εσείς υπανάπτυκτες! Πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, συντηρητές, όλοι είχαν κάνει τον... Αλέκο. Γεια σας και καλό καλοκαίρι.

Μα και πώς οι άνθρωποι να εμφανιστούν; Και που να εμφανιστούν; Σε ένα γήπεδο που δε θα μπορούσε με τίποτα να πείσει τους αρμόδιους; Και εγώ θα έλειπα. Η ΕΠΟ όμως ήθελε να κάνει εκεί τον αγώνα. Και στο ερώτημα " γιατί όχι Περιστέρι ή Νέα Σμύρνη;" απάντηση δεν υπάρχει. Έτσι, θες δε θες (γιατί η ΑΕΚ το έχει παράπονο ότι τη χρεώνουν) σε αναγκάζει μετά να σκέφτεσαι ποδοσφαιρικά. Μικρό γήπεδο, ποιον από τους δυο βολεύει κλπ κλπ. Όμως κακά τα ψέματα, δε μπορούσε να γίνει παιχνίδι στην Ριζούπολη και το ήξεραν στην Ομοσπονδία.

Απλά ο Ολυμπιακός που επικοινωνιακά παρουσίασε ένα κενό, θα μπορούσε να είχε βγει επίσημα κατά ριπάς και όχι με διαρροές. Όταν έχεις όλο το δίκιο με το μέρος σου το διεκδικείς στα ίσια με βομβαρδισμούς. Γνώμη μου. Θα φτάσω και εκεί πιο κάτω. Δεν έχω τελειώσει όμως με τους πρωταγωνιστές της... επιθεώρησης

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

Και αφού οι "θιασάρχες" είναι 100% στην ΕΠΟ, είναι λογικό σε αυτή την καλοκαιρινή απόλαυση να υπάρχουν και άλλα μεγάλα ονόματα. Κάποια στιγμή λοιπόν, όπως αναμενόταν, εμφανίστηκε και η αστυνομία. Εδώ πάλι τι να πεις; Αστυνομία και λέει " δε μπορώ να εγγυηθώ στην Αττική". ΣΕ ΑΔΕΙΟ ΓΗΠΕΔΟ και φοβούνται. Εμφανίστηκαν κάτι μολότοφ σε ένα πάρκο. Μάλιστα. Μα το θέμα δεν είναι να βλέπουμε τις φωτογραφίες με τα μπουκάλια. Να πιάσουν όσους ετοίμασαν τις μολότοφ είναι το ζήτημα και να τους μπαγλαρώσουν.

Λέει η αστυνομία " θα βγουν στους δρόμους οπαδοί, θα δώσουν ραντεβού, είναι δύσκολα εντός Αττικής". Τώρα μισό λεπτό ρε παιδιά, τα πιστεύουν αυτά; Τέλη Ιούλη; Δηλαδή η Αστυνομία ομολογεί ότι δε μπορεί να εγγυηθεί για έναν αγώνα που θα πάνε δυο ομάδες και 50 δημοσιογράφοι και από καμιά 30αρια σουλατσαδόροι;

Η Αστυνομία έχει καταγράψει τις τελευταίες μέρες μια ανταλλαγή επιθετικών και ακραίων μηνυμάτων στο διαδίκτυο μεταξύ των οργανωμένων και προειδοποίησε τις ομάδες! Μάλιστα. Και; Τι πάει να πει προειδοποίησε; Δε μπορούν να πάνε να μαζέψουν δέκα κουτσαβάκια; Και από πότε ενημερώνεις τις ομάδες; Άντε τράβα άρπαξέ τους και τέλος. Ο Υπουργός πού είναι; Ο Αυγενάκης τι κάνει; Τζάμπα οι δηλώσεις τόσους μήνες.

Ένα κωλοπαίχνιδο κάθε χρόνο έχει γελοιοποιήσει ένα άθλημα και μια χώρα. Μα κάθε χρόνο. Μην κολλάτε σε ομάδες και ονόματα. Αυτά και να τα αλλάξετε η ξεφτίλα ίδια μένει. Κύριε Αυγενάκη μου, θυμάστε την κωμωδία επί Κοντονή; Πώς ανέχεστε να έχει ανέβει νέα παράσταση επί της θητείας σας; Εκτός αν αλήθεύουν όσα λέγονται ότι το μόνο που νοιάζει τώρα τον Υπουργό είναι οι εκλογές στην ομοσπονδία του μπάσκετ για να βγει ο κ. Λιόλιος.

Μη φεύγουμε όμως από την ιστορία μας. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε και η Cosmote TV. Εγώ με αυτούς είμαι. Οι μόνοι που δεν φταίνε σε κάτι. Έχουν τα δικαιώματα, πληρώνουν και δε ξέρουν αν θα δείξουν και πότε το ματς. Οι ρήτρες ελπίζω να είναι εξοντωτικές. Και για το επόμενο συμβόλαιο, ακόμη χειρότερες...

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ

Την Τρίτη το θέμα τερματίστηκε με την Ομοσπονδία να δείχνει ανίκανη, όποιον προσπαθούσε να δικαιολογήσει να μη γίνεται πιστευτός και τις δυο ομάδες να κάνουν διάλογο του στυλ "έλα μη κωλώνεις πάμε να πλακωθούμε όπου θες". " Πάμε στο ΟΑΚΑ;", "θα μας πουν πού θα πάμε". "Βρε πες εσύ ΟΑΚΑ και πάμε".

Νύχτα έξω από μπαρ, δυο τύποι κανονίζουν να παίξουν φάπες. Δυο - τρεις κρατάνε τον καθένα και ανταλλάσσουν λόγια. Κάπως έτσι μου φάνηκε για να το δροσίσουμε και λίγο. Για να το σοβαρέψω: Στην ΑΕΚ της λένε να παίξει στην έδρα της και δε θέλει! Απίστευτο. Και ολοκάθαρα καλύπτεται από την απόφαση της ΕΠΟ, εκεί κολλάει και η απάντηση " όπου μας πουν". Επαναλαμβάνω, μια ομάδα ΔΕ ΘΕΛΕΙ να παίξει στην έδρα της αν και νομίζω ότι ξεκάθαρα η ΑΕΚ δε θέλει να παίξει λόγω Τσιγκρίνσκι. Αν ο Ουκρανός ήταν καλά, η Ένωση θα έλεγε "ΟΑΚΑ".

Δεν υπάρχει προπονητής, τεχνικός διευθυντής και ποδοσφαιριστής σε καμία ομάδα, που να γουστάρει αυτή την περίεργη εποχή να μένουν εκκρεμότητες. Είναι η δική μου άποψη. Μη γελιόμαστε. Αν ήθελε η ΑΕΚ θα έπαιζε. Θα έβγαζε ανακοίνωση για να τελειώσει και η ιστορία. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του, γίνεται η πρώτη ομάδα στην ιστορία, που δεν έχει θέμα να πάει να παίξει στην αντίπαλη έδρα. Αρκεί να παίξει. Προειδοποίησαν οι πρωταθλητές στις 3 και στις 10 του μήνα με ανακοινώσεις και μετά άφησαν να δουν πού θα πάει η δουλειά. Έχει το δίκιο στην ιστορία ο Ολυμπιακός, από τη στιγμή που περίμενε απλά να πάει στις 26 του μήνα να αγωνιστεί.

Μπορούμε να πούμε κι άλλα πολλά για το επικοινωνιακό κομμάτι, αλλά όχι τώρα. Είσαι η μεγαλύτερη ομάδα της χώρας, έχεις στις 6 Αυγούστου να παίξεις με τους Γουλβς. Από τη στιγμή που έχεις αλλάξει επίπεδο η γνώμη μου είναι ότι επισήμως τους "αλλάζεις τα φώτα" με κάθε λεπτομέρεια και χωρίς να 'χεις ανάγκη διαρροές.

Η ευθύνη είναι της ομοσπονδίας ξεκάθαρα. Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να κάνουν αυτό που λέει η διοργανώτρια αρχή. Η ΕΠΟ τα έκανε μπάχαλο αυτή τη φορά, χωρίς λόγο. Και το χειρότερο; Έδωσε το δικαίωμα ακόμη και στον πιο αγαθό φίλαθλο της χώρας, να αναρωτηθεί " γιατί όλο αυτό;". Δε μπορείτε κύριοι να κάνετε έναν τελικό κυπέλλου σε άδειο γήπεδο, με κανόνες πανδημίας. Δε μπορείτε; Αλήθεια πείτε μου, τι μπορείτε να κάνετε;

Αποδείξτε επιτέλους ότι ίσως είστε ικανοί έστω και για αυτό που σίγουρα δεν είστε...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ