OPINIONS

Κλείστε τους τα στόματα

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ / ΚΙΝΑ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2019 / ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FOR EDITORIAL USE ONLY / XINHUA NEWS AGENCY)
ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ / ΚΙΝΑ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2019 / ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FOR EDITORIAL USE ONLY / XINHUA NEWS AGENCY) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για μια Εθνική αγνώριστη, αλαζονική, απογοητευτική αλλά και με στοιχεία να επανέλθει. Η "άρνηση" του Γιάννη να γίνει αλλαγή, η κίνηση του Μπουρούση στον Σκουρτόπουλο, η εικόνα όλης της ομάδας σε μία φάση και η απάντηση που πρέπει να έρθει μέσα στο γήπεδο.

Η Εθνική ομάδα δεν μπορούσε σε κανένα σημείο να βρει τον ρυθμό της και να ελέγξει τη ροή του ματς. Οι Βραζιλιάνοι έκαναν τα βασικά. Κάτι που θα έκανε και θα κάνει κάθε ομάδα που θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τι έκανε, λοιπόν, η Βραζιλία και νίκησε την Ελλάδα 79-78 και έβαλε σε μπελάδες την πορεία μας στη διοργάνωση; Αυτά που γράψαμε πριν το παιχνίδι και ακόμη ένα στοιχείο.

Δεχθήκαμε συνολικά 18 πόντους από κακές - αργές επιστροφές. Από ένα σύνολο βαρύ και από παίκτες με μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας. Και βέβαια η συγκεκριμένη εικόνα αντικατοπτρίζεται στη φάση 4'56'' πριν το τέλος, όταν ο Αντετοκούνμπο εκτελεί βολές, τις βάζει και από την επαναφορά δεχόμαστε καλάθι με "Baseball Pass" για να γίνει το σκορ 69-64 για τη Βραζιλία. Καμία συγκέντρωση, καμία πειθαρχία, κανένα αμυντικό πλάνο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αμυνόταν, αλλά κυρίως έπαιζε στην επίθεση χωρίς καμία λογική. Φωτεινή εξαίρεση το διάβασμα του παιχνιδιού των Σλούκα και Πρίντεζη. Αλλά δεν μπορείς να νικήσεις μ' αυτόν τον τρόπο basketball.

Τα 5 σημεία που κρίθηκε ο αγώνας:

  • Ευάλωτοι στο αμυντικό τρανζίσιον και στο διάβασμα των επιθέσεων από τον Βαρεζάο
  • Ανύπαρκτο pick and roll και στατικοί παίκτες στην επίθεση
  • Καμία προσαρμογή στο 5/5 όταν η Εθνική αγωνιζόταν με ψηλά σχήματα
  • Καμία προστασία της ρακέτας, οι Βραζιλιάνοι σημείωσαν 46 από τους 79 από το ζωγραφιστό
  • Ο Αντετοκούνμπο δεν βοήθησε και δεν τον βοήθησαν συμπαίκτες και προπονητής

Η προσαρμογή του Γιάννη ήταν δύσκολη. Τέτοιες άμυνες θα αντιμετωπίσει σε όλα τα ματς του τουρνουά. Θα φάει ξύλο, θα του σπάσουν τον τσαμπουκά, θα παίξουν με το μυαλό του, θα του χαλάσουν το παιχνίδι του. Να τρέξει και ν' ανοίξει το γήπεδο. Αν δεν γίνει αυτό και ο Αντετοκούνμπο πάει σε παιχνίδι επαφών, τότε η Εθνική δεν θα έχει μέλλον στο Παγκόσμιο.

Μπορούν να αλλάξουν αυτά τα απογοητευτικά στοιχεία που έφτασαν στο όριο της αγωνιστικής αλαζονείας - η ομάδα ήταν στο +17 - και της μπασκετικής παράνοιας; (πάμε για μετάλλιο κτλ)

Η απάντηση είναι: ναι, μπορούν. Οι διεθνείς έχουν την ποιότητα, τη σκληράδα, το μπασκετικό υπόβαθρο να κλείσουν τα στόματα όλων όσοι τους βάζουν στο αεροπλάνο της επιστροφής, πριν τις νοκ άουτ αναμετρήσεις. Αρκεί να καταλάβουν 100% τι έγινε στη δεύτερη αγωνιστική και τι σημαίνει επί της ουσίας Μουντομπάσκετ (όπως έλεγαν και οι παλιότεροι). Σημαίνει ότι κανείς δεν νικά με τα λόγια. Το κατάλαβαν καλά και οι παίκτες του Πόποβιτς κόντρα στην Τουρκία. Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας μόλις άρχισε και όλοι μπορούν να νικήσουν όλους.

Σίγουρα αυτή η ήττα θα μας ωφελήσει όχι μόνο σ' αυτό το τουρνουά, αλλά και στο μέλλον. Είναι μία ήττα με αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να μάθουμε από αυτό το παιχνίδι, αλλά να το διαγράψουμε από τη μνήμη μας. Δεν είναι η ώρα για κριτική στους παίκτες και στον προπονητή. Ένας ακροατής το επισήμανε πολύ σωστά στην εκπομπή "Είναι να γελάει κανείς" στον Sport24 Radio 103.3. "Θα είμαστε οι ίδιοι που θα τους αποθεώσουμε αν πάρουν μετάλλιο", εννοώντας βέβαια τη σκληρή κριτική που δέχθηκαν όλοι τους από οπαδούς μέσω των social media και τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Οι κινήσεις των Μπουρούση και Αντετοκούνμπο ναι μεν ήταν λανθασμένες, αλλά ήταν αυθόρμητες. Ειδικά του αρχηγού της Εθνικής ομάδας έγινε εντελώς ασυναίσθητα με σκοπό να καθησυχάσει τον coach και τον πάγκο. Το έκανε ως αρχηγός και δεν ήταν κακοπροαίρετη. Τα σχόλια περί σεβασμού και δεν θα το έκανε αν ήταν ο Ομπράντοβιτς και ο Ίβκοβιτς, είναι πρακτικές που σε παραπέμπουν στη δεκαετία του '80. Ο σεβασμός υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις, εντός και εκτός γηπέδου. Και ο Μπουρούσης -μέχρι τώρα- δείχνει να είναι θεματοφύλακας του καλού κλίματος των αποδυτηρίων της ομάδας.

Κλείστε τους τα στόματα

Όσο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και αυτός αρχικά έκανε λάθος, αφού δεν είχε καταλάβει ότι είχε τρία φάουλ. Φαίνεται καθαρά στην κάμερα όταν κάθεται στον πάγκο και ρωτά τους συμπαίκτες του πόσα φάουλ είχε. Ήταν θολωμένος και δεν ήθελε να βγει από το παρκέ. Το έχουν κάνει όλοι οι μεγάλοι παίκτες, που εκείνη τη στιγμή έχουν μόνο στο μυαλό τους πώς θα νικήσουν. Δεν χάσαμε από αυτά.

* Καταλάβαμε ότι οι διαιτησίες στο τουρνουά "Ακρόπολις" δεν μας κάνουν καλό.

** Εριστικός για ακόμη μία φορά ο Πέτροβιτς, με τις δηλώσεις του. Αλλά στη σκακιέρα των πάγκων, ήταν ο μεγάλος κερδισμένος. Ανέδειξε όλες τις αδυναμίες μας στο set παιχνίδι και έκανε τον 36χρονο Βαρεζάο, να φαίνεται Ολάζουον απέναντι στη γραμμή ψηλών της Ελλάδας.

*** Τα σενάρια είναι σενάρια και καλά κάνουν και υπάρχουν. Όμως η Ελλάδα θέλει νίκη επί της Νέας Ζηλανδίας και για να καμφθεί η αντίστασή της, θα χρειαστεί κόπος και ιδρώτας.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ