OPINIONS

Kορονοϊός: Stop the Game

Kορονοϊός: Stop the Game

Η υγεία δεν διαπραγματεύεται, με κανέναν και με οτιδήποτε. Για οποιοδήποτε αγώνα, οποιοδήποτε αποτέλεσμα, οποιαδήποτε πρόκριση. Ο ιός του Kορονοϊού είναι μία παγκόσμια κρίση, την οποία μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Συνεπώς τι νόημα έχει να γίνονται παιχνίδια σε "κόκκινη ζώνη" (Ιταλία). Οι στάσεις της UEFA και της Euroleague κινούνται στο όριο του επικίνδυνου. Γράφει ο Παντελής Βλαχόπουλος.

Ο Kορονοϊός έχει εισβάλει στη ζωή μας, επηρεάζει την καθημερινότητά μας και τις συνήθειές μας. Πλέον ακόμη και ο πιο δύσπιστος έχει συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα είναι παραπάνω του κανονικού σοβαρά και όλοι μας πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Εντός και εκτός συνόρων.

Ο Kορονοϊός αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία, πρόληψη και σωστές πολιτικές αποφάσεις. Τα κράτη σ' όλο τον κόσμο σύμφωνα με το οικονομικό και βιοτικό επίπεδό τους "υποδέχονται" την κατάσταση με την πρέπουσα σοβαρότητα. Ποιος αρνείται ότι το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας, που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας για δύο εβδομάδες δεν ήταν μέτρο προς στη σωστή κατεύθυνση; Όλες οι χώρες "θωρακίζονται" απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό. Και εκεί που διακρίνεις μία παγκόσμια συστράτευση, δύο πανίσχυρες αθλητικές ομοσπονδίες θέτουν σε κίνδυνο αθλητές και ομάδες.

H UEFA και η Euroleague λειτουργούν μέχρι στιγμής, με γνώμονα τη ψυχρή λογική και τους αριθμούς. Είναι αδιανόητο, χωρίς ουσία και ανεπίτρεπτο οι αξιωματούχοι τους να μην καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ουσιαστικά θέλουν να στείλουν σε μία τρόπο τινά "εμπόλεμη ζώνη" ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες για να παίξουν δύο παιχνίδια. Μία απόφαση στις παρυφές του ανεξήγητου. Οι αποστολές βρίσκονται σε αδιέξοδο και τα μέλη τους έχουν μείνει με την απορία: γιατί ένας αγώνας είναι πιο σημαντικός από τη ζωή μας;

Ο Ολυμπιακός με δύο επιστολές ζητά την αναβολή της αναμέτρησης με την Αρμάνι και ο πρόεδρος της Χετάφε ξεκαθαρίζει πως η ομάδα του δεν θα ταξιδέψει στο Μιλάνο για το ματς με την Ίντερ (12/3, 22:00) ακόμη κι αν αυτό σημαίνει αποκλεισμός. Μάλιστα η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας ενημέρωσε τους "ερυθρόλευκους" να αναστείλουν το ταξίδι τους στο Μιλάνο. Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν ότι η υγεία υπερβαίνει κάθε αθλητικό γεγονός;

Είναι εντελώς ανακόλουθο όταν ένα κράτος (Ιταλία) αναστέλλει όλες τις αθλητικές διοργανώσεις εντός των συνόρων του, οι διεθνείς ομοσπονδίες να επιμένουν στη διεξαγωγή αναμετρήσεων στο ίδιο έδαφος.

UEFA και Euroleague θα έπρεπε να είχαν πάρει δραστικά μέτρα και να προστάτευαν με κάθε δυνατό τρόπο τα μέλη τους για τις επόμενες εβδομάδες. Κι αν αυτό θεωρείται ή ακούγεται ως μία ρηξικέλευθη αντίδραση, τουλάχιστον θα έπρεπε να είχαν αναβληθεί όλα τα ευρωπαϊκά ματς, σε όλα τα αθλήματα που είναι να διεξαχθούν στην Ιταλία. Η γειτονική χώρα δοκιμάζεται. Μετρά πάνω από 600 νεκρούς. Αρκετές πόλεις έχουν ερημώσει.

Πολλοί ξένοι αθλητές έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αναχωρήσουν άρον άρον από τις ομάδες τους, ενώ άλλοι Αμερικανοί με τις οικογένειες τους το έχουν κάνει ήδη. Όπως και οι Έλληνες Κυριακόπουλος - Μιχελής, οι οποίοι επέστρεψαν στην Ελλάδα με ειδικές άδειες από Σασουόλο και Μίλαν αντίστοιχα. Κάτω, λοιπόν, από αυτές τις συνθήκες πώς μπορούν να διεξαχθούν αθλητικά γεγονότα στην Ιταλία. Με ποιο υπόβαθρο, με ποιες σκέψεις και ποια ουσία. Με το φόβο στα μάτια των παικτών πώς μπορούν αυτοί οι δύο κολοσσοί των σπορ να στέλνουν ανθρώπους στη ζώνη του πυρός.

Ίσως όλα αυτά να ακούγονται για μερικούς υπερβολικά. Ωστόσο τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Με τον Kορονοϊό δεν μπορεί να παίξει κανείς. Η αναστολή όλων για το επόμενο κρίσιμο διάστημα σε πόλεις που έχουν χτυπήσει κόκκινο αποτελεί μονόδρομο. Και αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Πριν γραφτεί το συγκεκριμένο κείμενο, οι περισσότεροι συντάκτες του Sport24.gr είχαν συνομιλήσει με Έλληνες και ξένους αθλητές.

Όλοι τους δεν εξέφρασαν μόνο την ανησυχία και τον προβληματισμό για την εξάπλωση του Kορονοϊού, αλλά ήταν κατηγορηματικοί. Στο μυαλό τους στην παρούσα φάση μόνο ο αθλητισμός δεν υπάρχει. Δεν θέλουν καν να μπαίνουν σε αεροπλάνα και να ταξιδεύουν για οποιοδήποτε προορισμό. Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Σ' αυτή τη βάση ποιος οργανισμός μπορεί να τους αναγκάσει να αγωνιστούν; Ακόμη και οι ενώσεις παικτών σε όλη την Ευρώπη, δεν φαίνεται ή δεν θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτή την αντίφαση.

* Όπως είναι φυσικό -για την Ελλάδα- το θέμα με την εκκλησία και τη Θεία Κοινωνία να πάρει μεγάλη έκταση. Είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα στη θρησκεία και τις διαδικασίες της. Ωστόσο, ο διαφορετικός τρόπος αντίληψης, η πρακτική, η γνώση και κυρίως η σκέψη του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, μας κάνει να αισιοδοξούμε σε πολλαπλά επίπεδα.

** Μιλήσαμε χθες με Έλληνα διεθνή μπασκετμπολίστα, ο οποίος αγωνίζεται σε μία από τις πληγείσες περιοχές της χώρας. Δεν βγαίνει από το σπίτι του, δεν θέλει να ταξιδέψει πουθενά. Αυτή είναι και η εντολή από τον μάνατζέρ του.

*** Στάση ευθύνης από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, και όλους όσοι δημοσιοποίησαν ότι έχουν προσβληθεί από τον Kορονοϊό.

**** Σε αντίθεση με την Euroleague, η FIBA εδώ και δύο εβδομάδες έστειλε τα ματς που ήταν να γίνουν στην Ιταλία, να διεξαχθούν στη Σλοβενία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ