ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Όταν δεν ορίζεις το ματς

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης προβληματισμένος κατά την διάρκεια του αγώνα Παναθηναϊκός - Ζενίτ την σεζόν 2020/21
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης προβληματισμένος κατά την διάρκεια του αγώνα Παναθηναϊκός - Ζενίτ την σεζόν 2020/21 EUROKINISSI

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τη μεγαλύτερη κρίση του Παναθηναϊκού στη σύγχρονη ιστορία του. Η κακοφτιαγμένη ομάδα, η πίεση εκτός παρκέ, η μηδενική αντίδραση και το ρόστερ που είναι σχεδόν EuroCup.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποχωρεί αργά, μακρόσυρτα και πιάνοντας το κεφάλι του από το παρκέ του ΟΑΚΑ. Επτά λεπτά πριν τελειώσει αγώνας (33'), ο διοικητικός παράγοντας του Παναθηναϊκού δεν αντέχει με την εικόνα της ομάδας του και κατευθύνεται στα αποδυτήρια. Είναι από τις πιο δυνατές στιγμές, από τα πιο δυνατά πλάνα που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά γήπεδα.

Ο Θρύλος του "τριφυλλιού" βλέποντας τον ηλεκτρονικό πίνακα να γράφει (56-78), σηκώνεται από τη θέση του.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ενστικτώδης κίνηση του Διαμαντίδη, μπορεί να σχολιάστηκε με ποικιλοτρόπως, αλλά η ουσία είναι η ίδια. Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή, όσον αφορά στο πνευματικό και στο ψυχολογικό κομμάτι βρίσκεται στο μηδέν. Η χρονιά είναι χαμένη, οι "πράσινοι" φαίνονται συμβιβασμένοι με την ήττα, είτε παίζοντας με το Λαύριο για τη Stoiximan Basket League, είτε αντιμετωπίζοντας ομάδες με μεγαλύτερη ποιότητα στην Ευρωλίγκα.

Παραδομένος, χωρίς πλάνο και κυρίως χωρίς αντίδραση.

Και αν οι παράγοντες και οι προπονητές του Παναθηναϊκού έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη γι' αυτή την φετινή παρουσία σε Ελλάδα και Ευρώπη, άλλο τόσο έχουν και οι παίκτες. Κι αν οι Φραγκίσκος Αλβέρτης και Δημήτρης Διαμαντίδης, οι μύθοι του Παναθηναϊκού, δεν μπορούν να τους εμπνεύσουν, τότε ποιος μπορεί να το κάνει;

Όχι πάντως ο Όντεντ Κάτας στην παρούσα φάση, ο οποίος αναμένεται να έρθει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. και να αναλάβει ρόλο όχι μόνο coach, αλλά και αναγεννητή.

Ένα εξαιρετικά δύσκολο πρότζεκτ.

ΑΛΛΟ ΠΑΙΚΤΗΣ, ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης μαζί με τον Βασίλη Σπανούλη αποτελούν ό,τι καλύτερο έχει γεννήσει αυτή η χώρα στο μπάσκετ, μετά τον Νίκο Γκάλη. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης αποτελεί τη διαχρονική, σταθερή άξια της ομάδας και τον παίκτη σύμβολο.

Ο Διαμαντίδης κυρίως έχοντας τη μπάλα στα χέρια, όριζε τα ματς. Είχε τον απόλυτο έλεγχο μέσα στον αγώνα και παρέσυρε τους συμπαίκτες, τους φιλάθλους, ακόμη και τον προπονητή του στον δικό του ρυθμό. Τώρα τα πράγματα αντιστράφηκαν.

Το να είσαι παράγοντας είναι μία εντελώς διαφορετική συνθήκη. Πιο μοναχική και φυσικά με ξεχωριστό άγχος, που δεν αισθάνεσαι όταν βρίσκεσαι εντός παρκέ. Ο τρόπος με τον οποίο έχεις να διαχειριστείς την πίεση και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες είναι πολύπλευρη.

Και για να την συνηθίσεις, πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια. Να βρεθείς αντιμέτωπος με μεγάλες και μικρότερες κρίσεις. Και το κυριότερο: να πάρεις μεγάλες αποφάσεις.

Ωστόσο η κατάσταση του Παναθηναϊκού, δεν έχει εύκολη γιατρειά. Τουλάχιστον εφέτος. Η αλλαγή προπονητή δεν μπορεί να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα. Το "τριφύλλι" για να κάνει το θαύμα και να πάρει πρόκριση στους "8", θέλει παίκτες. Υπάρχει αυτή την ώρα πλάνο ή προοπτική ενίσχυσης; Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς δεν θα υπάρχουν ριζικές αλλαγές στο δυναμικό.

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΡΙΣΚΟ ΜΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΚΑΙ ΡΟΣΤΕΡ

Στις 2 Οκτωβρίου με τον Βασίλη Σκουντή, στην ενότητα Head to head του SPORT24, αναλύσαμε όλες τις ομάδες της Euroleague. Για τον Παναθηναϊκό επισημάναμε από την πρώτη στιγμή, την απουσία βάθους και επιλογών στο ρόστερ. Παράλληλα αναφερθήκαμε στη απόφαση της διοίκησης, να δώσουν τα κλειδιά σ' έναν ελπιδοφόρο αλλά άπειρο από τέτοιες καταστάσεις προπονητή. Τον Γιώργο Βόβορα.

Ο 43χρονος τεχνικός θα επωμιστεί τις ευθύνες που του αναλογούν, όμως όπως ακούσατε και στο Podcast του Παντελή Διαμαντόπουλου "The Show Must Go On", τώρα φταίει ο Βόβορας για την αποτυχημένη πορεία; Προφανώς και όχι.

Το μείγμα νέα ομάδα, μικρό μπάτζετ και ρόστερ, προπονητής χωρίς εικόνες και ευρωπαϊκό υπόβαθρο και η απουσία των οπαδών από το "φρούριο" του ΟΑΚΑ , είχε εκ προοιμίου αρκετά ερωτηματικά.

Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία 30 χρόνια ήταν πολύ ανταγωνιστικός στην Ευρωλίγκα. Αποτέλεσμα έξι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ήταν προδιαγεγραμμένο, ότι τη φετινή σεζόν θα ακολουθήσει άλλα μονοπάτια. Το ρόστερ του "τριφυλλιού" βρίσκεται στις παρυφές ομάδας που συμμετέχει στο EuroCup.

Ακούγεται βαρύ, αλλά είναι αλήθεια. Μετά την αποχώρηση του Νικ Καλάθη για τη Μπαρτσελόνα, η ελληνική ομάδα είχε ν' ανέβει ένα βουνό, προκειμένου να μάθει να αγωνίζεται χωρίς τον "μαέστρο" της. Και απ' ότι φαίνεται δεν θα το καταφέρει άμεσα.

Υπάρχει ελπίδα για τον Παναθηναϊκό; Για τη φετινή χρονιά όχι. Και το θέμα δεν έχει να κάνει με τους τίτλους και τις νίκες. Αλλά με τις βάσεις που θα κάνουν τους "πράσινους" εκ νέου ανταγωνιστικούς.

* Το φετινό ρόστερ μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το πλέον ανορθόδοξο στα χρονικά του μπάσκετ. Χωρίς κλασικό playmaker και χωρίς έναν σύγχρονο αθλητικό ψηλό που να παίζει πάνω από το καλάθι και να μπορεί να ανταποκριθεί αμυντικά στο pick and roll. Απόφαση προπονητή ή συλλογική κίνηση;

** Ο Παναθηναϊκός για να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, χρειάζεται μία δυνατή αλλαγή. Και αυτή θα έρθει μόνο από τον πάγκο. Η ομάδα για να αποκτήσει ξανά την ευρωπαϊκή αίγλη της, πρέπει να ξεκινήσει από το Α. Και αυτό είναι ο προπονητής.

Τεχνικός με προσωπικότητα, εμπειρίες, σεβασμό και όραμα, ο οποίος θα πάρει τα ηνία και θα προχωρήσει χωρίς μικροπολιτικές, επικοινωνιακές πρακτικές και υποδείξεις. Με κλειστό συμβόλαιο και με πλήρη ελευθερία κινήσεων. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρει τον νέο Ομπράντοβιτς του, όσο κι αν ακούγεται κοινότυπο.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ