OPINIONS

Χάθηκαν πολλά στα Πηγάδια

SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για το στραπάτσο του ΠΑΟΚ στον εκτός έδρας αγώνα με την Ξάνθη που ανέδειξε όλα τα κακώς κείμενα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Ο ΠΑΟΚ στα Πηγάδια δεν έχασε μόνο δύο βαθμούς. Έχασε και δύο βαθμούς που μάλλον θα αποδειχθούν καθοριστική στην τελική οικονομία του πρωταθλήματα αλλά και πολλά περισσότερα σε όλα τα επίπεδα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Ο Δικέφαλος έκλεισε την κανονική περίοδο…αυτοκαταστροφικά σε ότι αφορά στις βλέψεις του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Από το -2 πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα βρέθηκε στο -7 μετά την ήττα από τους ερυθρόλευκους και την ισοπαλία στα Πηγάδια και βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Ακόμη και στην ιδανική περίπτωση για αυτόν, να πετύχει δηλαδή το απόλυτο στα πλέι οφ κερδίζοντας δύο φορές τον Ολυμπιακό, μέσα-έξω και πάλι δεν μπορεί να καλύψει την διαφορά που τους χωρίζει. Τι άλλο έχασε; Δυο ποδοσφαιριστές με κάρτες: τον Αουγκούστο σε δύο παιχνίδια των πλέι οφ, με τον Βραζιλιάνο να συμπληρώνει 7 κίτρινες και τον Ίνγκασον που έφτασε στις 4 σε ένα.

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΡΕΛΑ

Αν συνυπολογίζει κανείς ότι ο Βαρέλα βγήκε αναγκαστικά από το παιχνίδι δείχνοντας να έχει υποστεί τράβηγμα κάθε απουσία στο κέντρο της άμυνας του Δικέφαλου, από την στιγμή που και ο Κρέσπο είναι στα πιτς για καιρό είναι πολύ σημαντική.Βέβαια η αγωνία για την κατάσταση του Αφρικανού στόπερ είναι μεγάλη κυρίως για τον αγώνα της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό.

Αύριο θα κριθεί η συμμετοχή του. Από τις εξετάσεις που θα κάνει αν πρόλαβε να περιορίσει τη ζημιά ή αν ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βρει λύσεις στο κέντρο της άμυνας του στον πρώτο ημιτελικό με τους ερυθρόλευκους.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΑ

Ο τραυματισμός του Βαρέλα και η έλλειψη άλλου κεντρικού αμυντικού στην αποστολή δημιουργεί ερωτηματικά. Ο Αμπέλ Φερέιρα έκοψε από την αποστολή και το Μιχάι και το Μιχαηλίδη τους άλλους δύο στόπερ που διαθέτει το ρόστερ τους και είχε στον πάγκο Μάτος και Ροντρίγκο Σοάρες. Είχε δηλαδή στους 18 της αποστολής τρεις παίκτες για να καλύψουν το δεξί άκρο της άμυνας στο οποίο ξεκίνησε ο Βιεϊρίνια και κανέναν στόπερ πέρα από τους δύο που ξεκίνησαν το παιχνίδι.

Και όταν… έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και τραυματίστηκε ο Βαρέλα δεν πήγε στα στόπερ ο Μάτος που τον αντικατέστησε αλλά ο Βιεϊρίνια. Όχι ο Μάτοςπου όλο το προηγούμενο διάστημα έπαιζε ως τρίτο στόπερ, στο περιβόητο πλάνο ανάπτυξης του ΠΑΟΚ όταν έχει την κατοχή της μπάλας,αλλά ο Βιεϊρίνια, που μόνο τερματοφύλακας δεν έχει παίξει ακόμη…

Δίκαια θα αναρωτηθεί κανείς: "Αυτό έφταιξε που ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε στην Ξάνθη; Ότι ο Βιεϊρίνια έπαιξε στόπερ;" Και φυσικά όχι…αλλά και αυτό το αξιοπερίεργο που έγινε με τα στόπερ δείχνει ότι κάτι γίνεται λάθος τον τελευταίο καιρό στο Δικέφαλο.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ… ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ

Το σίγουρο είναι ότι όσοι περιμέναν αντίδραση σήμερα στα Πηγάδια διαψεύστηκαν οικτρά και οι αποδοκιμασίες προς τους παίκτες στο τέλος του αγώνα δείχνει ότι αυτοί είναι που θα πρέπει να βρουν τρόπους να αλλάξουν την κατάσταση.

Η κριτική στον Αμπέλ Φερέιρα είναι μάλλον…εύκολη, αλλά και οι ποδοσφαιριστές έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης και στο σημερινό κάζο στην Ξάνθη. Δεδομένααπαιτούνται δράσεις για να αλλάξει η εικόνα της ομάδας μέσα σε λίγα 24ωρα και ο ΠΑΟΚ να εμφανιστεί ανταγωνιστικός στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό για να πάρει προβάδισμα πρόκρισης.

Ο Δικέφαλος έχει να δώσει έναν κρίσιμο αγώνα το βράδυ της Τετάρτης για το θεσμό του Κυπέλλου και οφείλει να είναι έτοιμος. Όπως οφείλει να διεκδικήσει όσες πιθανότητες του έχουν απομείνει για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος στα πλέι οφ, ανεξάρτητα από το αν θα καταφέρει κάτι που σήμερα μοιάζει με…θαύμα.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Για την ώρα δεν έχει καταγραφεί κάποια μορφή αντίδρασης από την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη ούτε καν στην ήττα στο ντέρμπι κορυφής της περασμένης αγωνιστικής. Αυτή η «ηχηρή» σιωπή από την πλευρά του ισχυρού άνδρα του Δικεφάλου δείχνει ότι ζυγίζει τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και μετρά τις ευθύνες όλων…

Γιατί η αλήθεια είναι ότι για τον τρόπο που εξελίσσεται η χρονιά μετά την κατάκτηση του πρώτου νταμπλ στην ιστορία του ΠΑΟΚ έχουν όλοι ευθύνες. Και η ίδια η διοίκηση πρώτα από όλους για το γεγονός ότι για διάφορους λόγους -είτε είναι τοFinancialFairPlay, είτε άλλοι- δεν στήριξε εμπράκτως τον προπονητή με τους παίκτες που ήθελε. Αυτοί που έκαναν τον προγραμματισμό και το καλοκαίρι και το Γενάρη που δεν κατάφεραν ούτε να βελτιώσουν τα οικονομικά μεγέθη της ομάδας, ούτε και να την ενισχύσουν.

Ο προπονητής για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να κερδίσει τα αποδυτήρια και για τις αλλαγές στα πλάνα που δεν του βγήκαν. Και φυσικά και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Αυτοί που φέτος έχουν εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που έδειχνα πέρυσι και αγωνιστικά αλλά και σε επίπεδο νοοτροπίας. Αυτοί που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι και δεν έχουν αποδώσει αυτά που όλοι περίμεναν και αυτοί που έψαχναν όλο αυτό το καιρό ευκαιρίες και όταν τις πήραν δεν τις εκμεταλλευτήκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ