OPINIONS

"Ευρωπαίος" ΠΑΟΚ δύο χρόνια μετά

CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου εξηγείγιατί η διάκριση στην Ευρώπη, ανεξαρτήτου διοργάνωσης, πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος του ΠΑΟΚ τα επόμενα χρόνια καισχολιάζει την πιο ωραία βραδιά του Αμπέλ Φερέιρα στη Θεσσαλονίκη.

Έπρεπε να περάσουν περισσότερα από δύο χρόνια μέχρι επιτέλους ο ΠΑΟΚ να ζήσει μια μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά στην Τούμπα. Για την ακρίβεια είχαν περάσει 748 ημέρες από εκείνη την επική ανατροπή και το 3-2 επί της Σπαρτάκ Μόσχας για να πετύχει μια μεγάλη νίκη στο γήπεδο του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το πιο πρόσφατο 3-2, πέρυσι με την Σλόβαν Μπρατισλάβας, ήταν σαν ήττα αφού τον περιόρισε στις εντός συνόρων διοργανώσεις.

Σε αυτά τα δύο χρόνια ο ΠΑΟΚ πήρε, μετά από πολλά χρόνια, το πρωτάθλημα, κατέκτησε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του και έμαθε ότι είναι πιο δύσκολο να παραμείνεις, παρά να φτάσεις στην κορυφή. Σε αυτά τα δυο χρόνια ο Δικέφαλος προτίμησε τον εντός συνόρων πρωταθλητισμό και άφησε την Ευρώπη σε δεύτερη μοίρα… Ή καλύτερα ο ΠΑΟΚ ασχολήθηκε με την Ευρώπη μόνο όταν διεκδίκησε την είσοδο του στους ομίλους του Champions League και όταν δεν τα κατάφερε κοίταξε αφ' υψηλού το Europa League.

Ακόμη και την προπέρσινη σεζόν της μεγάλης του δόξας έφτασε να τερματίζει τελευταίος σε όμιλο που εκτός από την Τσέλσι είχε να αντιμετωπίσει την Μπάτε Μπόρισοφ και τη Βίντι. Λάθος μεγάλο που έφερε στην Τούμπα πολλά προβλήματα με κυριότερο το βραχνά του Financial Fair Play.

Φέτος τα πράγματα άλλαξαν και η ευρωπαϊκή διάκριση έστω και αναγκαστικά έγινε ο πρώτος στόχος. Όσοι βρέθηκαν στην Τούμπα κατάλαβαν καλά από τον τρόπο που πανηγύρισαν με το σφύριγμα της λήξης τα στελέχη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ πόσο μεγάλη υπόθεση ήταν για τον Δικέφαλο να κερδίσει την Μπεσίκτας, να παραμείνει στο κυνήγι του ονείρου μια συμμετοχής στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης έχοντας παράλληλα διασφαλίσει το… μαξιλαράκι του Europa.

Μπορεί ο λόγος να είναι τα εξασφαλισμένα έσοδα που δίνουν μια ανάσα στο βραχνά που έχει δημιουργήσει στην Τούμπα το FFP αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο αυτά.

Η πρόκριση επί της Μπεσίκτας έβαλε τέλος στην… ευρωπαϊκή ξηρασία δυο ολόκληρων χρόνων που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Στον ΠΑΟΚ φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι για μια ομάδα που θέλει να αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα, η διάκριση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ο Δικέφαλος θα παλέψει, ελπίζοντας σε ευνοϊκή κλήρωση που ποτέ δεν είχε στο παρελθόν- "μονός" τρίτος προκριματικός στην Τούμπα με τη Γάνδη ας πούμε, θα ήταν το ιδανικό σενάριο- να εξαντλήσει όσες πιθανότητες μπορεί να έχει για το Champions League και αυτό είναι δεδομένο. Θα πρέπει όμως να έχει πάρει το μάθημα του και να αντιμετωπίσει με την πρέπουσα σοβαρότητα και δίψα για ευρωπαϊκή διάκριση ακόμη και το Europa League σε περίπτωση που δεν καταφέρει να κάνει την υπέρβαση.

Ο ΤΖΟΛΗΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Και αυτό διότι μόνο παίζοντας στην Ευρώπη μπορείς να επιδείξεις τις ικανότητες των ποδοσφαιριστών σου και να τους δώσεις υπεραξία. Πόσο άραγε ανέβηκε μέσα σε δυο ώρες η μετοχή του Χρήστου Τζόλη του μεγάλου πρωταγωνιστή της πρόκρισης επί της Μπεσίκτας, μπορεί να το εκτιμήσει κανείς; Δεν έχει μπει σε περισσότερα μπλοκάκια σκάουτερ το όνομα του 18χρονου μετά την αποθέωση που τους επιφύλαξε στο λογαριασμό της στο Twitter η FIFA;

"Ευρωπαίος" ΠΑΟΚ δύο χρόνια μετά

Ή αντίστροφα δεν μειώθηκε η αγοραστική αξία του Γιαννούλη, του Άκπομ, του Λημνιού και υπόλοιπων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, όταν το περασμένο καλοκαίρι ήρθε η σφαλιάρα από την Σλόβαν Μπρατισλάβας και έμειναν να παίζουν μόνο στις εγχώριες διοργανώσεις;

Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν που θέλει να εξορθολογίσει το μπάτζετ του, να δώσει υπεραξία στην επένδυση που θέλει να κάνει στα παιδιά που βγάζει από τις ακαδημίες του δεν μπορεί να περιορίζεται στις εγχώριες διοργανώσεις. Οφείλει να αναζητά με κάθε τρόπο και κάθε σεζόν μια καλή πορεία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όποιες και αν είναι αυτές στις οποίες συμμετέχει και να το προσπαθεί με επιμονή και διάρκεια.

Ξεπερνώντας το εμπόδιο της Μπεσίκτας στην Τούμπα μπορούν να προχωρήσουν με πολύ μεγαλύτερη άνεση και χωρίς πίεση τον προγραμματισμό τους . Έχουν πλέον μπροστά τους 3 ολόκληρες εβδομάδες μέχρι το επόμενο ευρωπαϊκό τους παιχνίδι και μπορούν να τις εκμεταλλευτούν για να κάνουν προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της ομάδας. Να "πουλήσουν" αν το κρίνουν απαραίτητο αλλά με μεγαλύτερη άνεση στις διαπραγματεύσεις με όποιους ενδιαφερόμενους, αλλά και να «αγοράσουν» εκεί που θεωρείται απαραίτητη η ενίσχυση. Οι απαιτήσεις άλλωστε θα είναι μεγαλύτερες από την στιγμή που η ομάδα που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να ανταποκριθεί σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΦΕΡΕΪΡΑ

Η χθεσινή νύχτα θα πρέπει να είναι πάντως η καλύτερη που έζησε ο Αμπέλ Φερέιρα από την στιγμή που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος που επιφύλαξε τελικά αρκετές εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα μπορεί να νιώθει πλέον πολύ πιο άνετος. Η ατάκα του "ξέρω ότι σε όλου σας... αρέσω πολύ" με την οποία ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου την παραμονή του αγώνα με την Μπεσίκτας ήταν μάλλον δεικτική. Βέβαια δεν είναι οι εκπρόσωποι του Τύπου τους οποίους πρέπει να… κερδίσει ο Πορτογάλος, αλλά τους ίδιους του τους ποδοσφαιριστές.

Το γεγονός λοιπόν ότι οι παίκτες του έτρεξαν σε αυτόν για να πανηγυρίσουν μαζί του το πρώτο γκολ που πέτυχαν σε βάρος της τουρκικής ομάδας δείχνει ότι αυτό αρχίζει να συμβαίνει, αν όχι με όλους με αρκετούς από αυτούς. Άλλωστε ο Φερέιρα έδειξε με τις επιλογές του με όσους άφησε εκτός αποστολής ή στον πάγκο ότι έχει τη διάθεση να δημιουργήσει κάτι πολύ πιο "νέο" σε πρόσωπα και φιλοσοφία σε σχέση με την ομάδα που είχε πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ