ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Πήρε (μόνο) ισοπαλία, ας πάρει το μάθημα του

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν το 1-1 με την ΑΕΚ
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν το 1-1 με την ΑΕΚ EUROKINISSI

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για το πως ο ΠΑΟΚ απέναντι στην ΑΕΚ κυριάρχησε στο ΟΑΚΑ ωστόσο όχι μόνο δεν κέρδισε αλλά χρειάστηκε ένα γκολ στο 89΄ για να αποφύγει την ήττα.

Ο ΠΑΟΚ κινδύνευσε να φύγει με άδεια χέρια από το ΟΑΚΑ και να χάσει το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς από την ΑΕΚ που σκόραρε στη μια και μοναδική τελική που δημιούργησε στην εστία του.

Και αν κατάφερε να αποφύγει μια οδυνηρή ήττα από μια ομάδα που δεν ήταν καλύτερη του, ακόμη και είχε την ευκαιρία στο τελευταίο δευτερόλεπτο να πάρει ακόμη και τη νίκη με τη φάση του Σβιντέρσκι, από το παιχνίδι με την ΑΕΚ θα πρέπει να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα για τη συνέχεια.

Μπορεί να κρατήσει το γκολ του Τόμας Μουργκ στο ντεμπούτο του Αυστριακού, την συμβολή του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στο λίγο διάστημα που αγωνίστηκε ακόμη και το γεγονός ότι ο Σβιντέρσκι βοήθησε για ένα ακόμη παιχνίδι, ωστόσο για τον ΠΑΟΚ θα είναι περισσότερο εποικοδομητικό να αναλυθούν οι λόγοι που για ένα μεγάλο διάστημα του αγώνα ο Δικέφαλος περιορίστηκε στο να κρατά τη μπάλα στην κατοχή του και να μην μπορεί να την βάλει στην αντίπαλη περιοχή.

ΑΠΕΔΩΣΕ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟ

Για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή….Τα ερωτηματικά που υπήρχαν για την αρχική ενδεκάδα του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι για τον Αμπέλ Φερέιρα είχαν απαντηθεί στην προπόνηση του Σαββάτου. Ο Πορτογάλος είχε δοκιμάσει σχήμα με τον Τσόλακ στην κορυφή της επίθεσης, με τους Τζόλη και Άντριγια Ζίβκοβιτς πίσω από τον Κροάτη ως μεσοεπιθετικούς με τον Μουργκ να μένει στον πάγκο και τον Εσίτι στην θέση του τραυματία Καντουρί.

Θεωρητικά η επιλογή του του Νιγηριανού στην θέση του Ομάρ Ελ Καντουρί σήμαινε ότι ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει πράγματα στην ανασταλτική του λειτουργία, με τον Εσίτι μπροστά από τους τρεις στόπερ αλλά θα έχανε πολλά και στη δημιουργία του παιχνιδιού αλλά κυρίως δεν θα είχε τα πατήματα του Μαροκινού μέσα στην αντίπαλη περιοχή και στις παρυφές της. Το σίγουρο είναι ότι από όλες τις δουλειές που κάνει ο Καντουρί στο γήπεδο – και τις κάνει καλά στην φετινή περίοδο- ο Εσίτι μπορεί να αναπληρώσει μόνο κάποιες συγκεκριμένες και όχι όλες.

ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΗΣ ΑΕΚ ΤΟΝ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ

Θεωρητικά όμως γιατί μέχρι και το γκολ που δέχθηκε από τον Ανσαριφάρντ ο ΠΑΟΚ δεν είχε πρόβλημα στην ανάπτυξη του, προσπαθώντας να μεταφέρει το παιχνίδι από τα δεξιά κυρίως, ωστόσο έδειξε μεγάλο πρόβλημα στην ανασταλτική του λειτουργία στην φάση αυτή που έδωσε το προβάδισμα στην Ένωση. Ο Εσίτι ήταν μακριά από την μπάλα, ο Σβαμπ επίσης και η πάσα του Τάνκοβιτς στον Ιρανό ξεκλείδωσε το κέντρο της άμυνας του ΠΑΟΚ έβγαλε από το παιχνίδι και τους τρεις στόπερ του.

Και ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ σε ένα παιχνίδι το οποίο ήλεγχε σε απόλυτο βαθμό και από την στιγμή που δεν μέτρησε και το γκολ του Τζόλη δυσκολεύτηκε πολύ να αντιδράσει. Με σαφώς μικρότερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με την αρχή του αγώνα και απέναντι σε μια ομάδα που πρόσεχε πλέον πολύ περισσότερο την άμυνα της, το πλάνο του ΠΑΟΚ που ξεκίνησε πετυχημένα άρχισε να κλονίζεται και να μην λειτουργεί όπως θα έπρεπε στον αγωνιστικό χώρο.

ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ

Έτσι και αλλιώς θα πρέπει και ο Αμπέλ Φερέιρα να παραδεχθεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα του είναι ότι όσο μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας έχει, τόσο δεν ξέρει τι να την κάνει και πως να την εκμεταλλευτεί. Όσο εύκολα μπορεί να φέρει την μπάλα στην περιοχή απέναντι σε ομάδες που του δίνουν χώρο, τόσο περισσότερο δυσκολεύεται όταν οι αντίπαλοι του μένουν κλεισμένοι πίσω και προσέχουν περισσότερο τα νώτα τους. Και το ερώτημα είναι ότι πόσες ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα θα αποδειχθούν τόσο αφελείς ώστε να βγουν μπροστά για να τον πιέσουν και να του δώσουν χώρο;

Ο ΠΑΟΚ για να κερδίζει παίζοντας κυριαρχικό ποδόσφαιρο, με κατοχή της μπάλας πάνω από 60 και μερικές φορές πάνω από 70% θα πρέπει να βρει και άλλους τρόπους να είναι απειλητικός εκτός από τα συνεχόμενα γεμίσματα. Και το πρόβλημα του δεν είναι μόνο η έλλειψη δημιουργίας από τον άξονα αλλά και το γεγονός ότι οι φορ του δεν είναι αυτοί που γεμίζουν με όγκο την αντίπαλη περιοχή.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ

Το γεγονός ότι έπρεπε να φτάσει το παιχνίδι στο 89’ για να ισοφαρίσει και θα μπορούσε να πάρει και την νίκη στην τελευταία φάση δεν αλλάζει την γεύση που του αφήνει όλο το προηγούμενο διάστημα του αγώνα. Εκτός και αν η παρουσία δύο επιθετικών, δύο και όχι τριών στόπερ και περισσότερων δημιουργικών μέσων με την ποιότητα του Μπίσεσβαρ είναι ο τρόπος που θα πρέπει να ακολουθήσει στους αγώνες πρωταθλήματος.

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ