OPINIONS

Τέλος εποχής και απαρχή μιας άλλης στον ΠΑΟΚ

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 2019-2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 2019-2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τον ΠΑΟΚ που, έστω και λαβωμένος από τις πολλές απουσίες, το πάλεψε στο "Καραϊσκάκης" αλλά δεν τα κατάφερε και αποχαιρέτησε το κύπελλο που κρατούσε για τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΠΑΟΚ παρέδωσε το Κύπελλο που κρατούσε τα τελευταία τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη και έχασε τις ελπίδες του να κλείσει με έναν τίτλο τη φετινή αγωνιστική σεζόν, την επόμενη από το ιστορικό του νταμπλ. Για πρώτη φορά μετά την άνοιξη του 2016 και πάλι σε ζευγάρι με το Ολυμπιακό με τον ΠΑΟΚ να μην κατεβαίνει να παίξει στο "Καραϊσκάκης", ο Δικέφαλος γνωρίζει αποκλεισμό σε μια διοργάνωση που μονοπώλησε με τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις. Και για πρώτη φορά μετά από τρεις αγωνιστικές περιόδους θα κλείσει μια σεζόν χωρίς την χαρά της κατάκτησης ενός τροπαίου.

Τέλος εποχής και απαρχή μιας άλλης; Πιθανότατα… Οι συνθήκες ήταν έτσι και αλλιώς δυσμενείς για αυτόν. Ο ΠΑΟΚ έδωσε την ύστατη μάχη για να μείνει ζωντανός στην διεκδίκηση του κυπέλλου κυριολεκτικά λαβωμένος από τις πολλές απουσίες. Από την στιγμή που Βιεϊρίνια και Πέλκας δεν τα κατάφεραν και έμειναν τελικά και εκτός αποστολής ο Δικεφάλου δεν είχε σε αυτόν τον ημιτελικό τους τρεις αρχηγούς του μαζί τους δυο που ταξίδεψαν αλλά δεν αγωνίστηκαν και τον Κρέσπο, τον πολυτιμότερο παίκτη του στην κανονική περίοδο το Γιόζιπ Μίσιτς, τους δύο Βραζιλιάνους του Ντόουγκλας Αουγκούστο και Λέο Ζαμπά.

Την ιστορία στο ποδόσφαιρο τη γράφουν, όμως, οι παρόντες και αυτοί που έπαιξαν ότι καλύτερο είχαν για να προκριθούν σε ένα ακόμη τελικό.

ΑΠΕΔΩΣΕ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΦΕΡΕΙΡΑ

Ο Αμπέλ Φερέιρα έχοντας να διαχειριστεί τόσες σημαντικές απώλειες προχώρησε σε δύο κινήσεις με σκοπό να αιφνιδιάσει τον Μαρτίνς. Παρέταξε την ομάδα του με τρεις χαφ, τον Εσίτι στο έξι και δύο "οκτάρια" τους Ελ Καντουρί και Μαουρίσιο. Μια κίνηση που σκόπευε φυσικά στο να διαταράξει την κυριαρχία που είχε ο Ολυμπιακός στη μεσαία γραμμή στα δύο παιχνίδια πρωταθλήματος στην Τούμπα.

Η δεύτερη ήταν να δώσει φανέλα βασικό στον Χρήστο Τζόλη. Ποιες ήταν οι επιλογές του; Λάμπρου και Στοχ θα μπορούσαν να παίξουν στα εξτρέμ, ωστόσο ο Αμπέλ Φερέιρα αποφάσισε να εμπιστευτεί το μικρό και να τον ρίξει στα βαθιά.

Η τακτική προσέγγιση του παιχνιδιού από την πλευρά του Πορτογάλου ήταν σωστή. Ο ΠΑΟΚ έκανε ό,τι δεν είχε κάνει στα δύο παιχνίδια πρωταθλήματος στην Τούμπα. Πίεση κυρίως στον χαφ του Ολυμπιακού, συνήθως τον Γκιλιέρμε, που έμπαινε ανάμεσα στους στόπερ για να ξεκινήσει την ανάπτυξη. Επιστροφές από τους δύο ακραίους τον Τζόλη από τα δεξιά και το Λημνιό αριστερά για να μην επιτρέπουν τα μπακ των ερυθρολεύκων να ανεβαίνουν και έτσι κατάφερε να ελέγχει το ρυθμό. Μπορεί να πιέστηκε άλλα ήταν μέσα στο παιχνίδι και είχε τις στιγμές του ακόμη και όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ.

Ήταν μάλλον άτυχος γιατί δέχθηκε το γκολ σε μια φάση που η άμυνα του έδειξε αδυναμία λίγο μετά τις αλλαγές που έκανε ο προπονητής του θέλοντας να αλλάξει την τακτική του. Όταν θέλησε να θωρακίσει τη δεξιά του πλευρά βάζοντας τον Ροντρίγκο μπροστά από τον Μάτος, τον Λάμπρου αντί του Λημνιού και το Σβιντέρσκι αντί του Άκπομ θεωρώντας ότι όσο διατηρούνταν το 0-0 η ομάδα του θα έβρισκε περισσότερους χώρους να εκμεταλλευτεί. Ήρθε όμως το γκολ του Ολυμπιακού για να αλλάξει τα δεδομένα με τον ΠΑΟΚ να προσπαθεί να σκοράρει να έχει συνολικά στο παιχνίδι 9 τελικές με 3 στην εστία και την ευκαιρία να ισοφαρίσει με την κεφαλιά του Βαρέλα και να πάρει αυτός προβάδισμα πρόκρισης.

Εν τέλει ο ΠΑΟΚ το πάλεψε, σίγουρα περισσότερο από το πρόσφατο παιχνίδι στα playoffs αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί και πρέπει από εδώ και πέρα εκτός από την διεκδίκηση του εισιτηρίου για τα προκριματικά του επόμενου Champions League να προετοιμάσει και την επόμενη του ημέρα…

Ο ΤΖΟΛΗΣ ΤΗΣ… ΕΛΠΙΔΑΣ

Πρόσωπο της ελπίδας σε αυτήν τη νέα εποχή στην οποία θα πρέπει να μπει ο ΠΑΟΚ είναι ο Χρήστος Τζόλης. Ο μικρός ξεκίνησε το παιχνίδι με τέσσερις λάθος πάσες και μάλιστα εύκολες και το σημαντικό ήταν ότι δεν τον πήρε από κάτω. Η 5η του ήταν αυτή που έπρεπε στην πρώτη φάση του παιχνιδιού που ήταν για το Δικέφαλο αλλά ο Λημνιός δεν σημάδεψε σωστά. Αν προηγείτο ο ΠΑΟΚ στη φάση αυτή τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά

Ο "Βενιαμίν" του Δικεφάλου πάντως έδειξε και πάλι τα στοιχεία που τον έχουν κάνει ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα προϊόντα των ακαδημιών του ΠΑΟΚ εδώ και χρόνια. Γρήγορος, τεχνίτης και τσαμπουκάς έδωσε μάχες, μπήκε στις φάσεις και πήρε πρωτοβουλίες. Το να αξιοποιηθεί ο Τζόλης που το Σάββατο στον αγώνα με τον ΟΦΗ πέτυχε το πρώτο του με την πρώτη ομάδα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για όλο το οικοδόμημα των Υποδομών του ΠΑΟΚ. Και για αυτούς που δουλεύουν σε αυτές και για τους μικρούς που πασχίζουν με το όνειρο κάποια ημέρα θα τα καταφέρουν να φτάσουν στην πρώτη ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 2-0: Πρόκριση με το μυαλό του και το σπαθί του
Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Η φάση που διαμαρτύρεται ο ΠΑΟΚ πριν από το 2-0
Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Το μαρκάρισμα του Τζόλη που εξόργισε τον Τσιμίκα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ