ΠΑΟΚ

Το αντίο στην Ευρώπη του αφήνει πικρή γεύση

Ο απογοητευμένος Βαρέλα στο ΠΑΟΚ - Γρανάδα
Ο απογοητευμένος Βαρέλα στο ΠΑΟΚ - Γρανάδα EUROKINISSI SPORTS

 Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με την Γρανάδα που έριξε την αυλαία στο φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του Δικεφάλου.

Το 200ο παιχνίδι του ΠΑΟΚ στα κύπελλα Ευρώπης ήταν και το τελευταίο του φετινό στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Η λευκή ισοπαλία απέναντι στην Γρανάδα έκλεισε το ευρωπαϊκό ταξίδι του Δικεφάλου που ξεκίνησε με δύο μεγάλες προκρίσεις απέναντι στην Μπεσίκτας και την Μπενφίκα στα προκριματικά του Champions League, που είχε τον αποκλεισμό από την Κράσνονταρ ένα βήμα πριν από τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και κατέληξε με μάλλον πικρή γεύση και σε ένα αδιάφορο για τον ΠΑΟΚ αγώνα με την Γρανάδα στο Europa League.

Μια πικρή γεύση που δημιουργήθηκε από την αίσθηση ότι ο Δικέφαλος θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα αν δεν σκόνταφτε στους δύο αγώνες με την Ομόνοια. Αυτοί έκαναν την διαφορά γιατί ο ΠΑΟΚ κοίταξε στα μάτια και τις δύο ομάδες που προκρίθηκαν από τον όμιλο του με τα αποτελέσματα του απέναντι σε αυτές να είναι απόλυτα ισορροπημένα. Δύο ισοπαλίες με την Γρανάδα, μια νίκη και μια ήττα με την Αϊντχόφεν θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να προχωρήσει και πέρα από τη φάση των ομίλων αν κατάφερνε να πάρει κάτι παραπάνω από τους Κύπριους.

Όπως και να έχει το Europa League τελείωσε για τον ΠΑΟΚ και είναι αμφίβολο αν θα αναβιώσει και πάλι του χρόνου για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Και αυτό διότι για να βρεθεί και πάλι είτε στο Champions League, είτε στο Europa θα πρέπει να κατακτήσει το πρωτάθλημα και εκεί θα στρέψει από εδώ και πέρα όλο το ενδιαφέρον του.

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΚΟΥΤΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΝΟΪΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Το παιχνίδι της Πέμπτης (10/12), ήταν ορόσημο για το Γιώργο Κούτσια που έγινε ο νεότερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε ευρωπαϊκό παιχνίδι του Δικεφάλου. Ο Κούτσιας πήρε φανέλα βασικού σε ηλικία 16 ετών 10 μηνών και 2 ημερών και έσπασε το ρεκόρ που είχε Σταύρος Σαράφης, που είχε παίξει 17 ετών, 7 μηνών και 17 ημερών το 1967 απέναντι στην Ροαγιάλ Λιέγης στο 3ο ευρωπαϊκό παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Το ρεκόρ του Σαράφη κράτησε 53 χρόνια και…. 197 παιχνίδια.

Ο προηγούμενος που έφτασε κοντά για να το σπάσει ήταν ο Στέλιος Πόζογλου. Αυτός είχε μπει αλλαγή στο 74' του αγώνα με την Άλκμααρ την σεζόν 2013-14 και είχε μάλιστα σκοράρει στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο ισοφαρίζοντας σε 2-2 σε ηλικία 17 ετών 10 μηνών και 20 ημερών.

Τα χρόνια, οι μήνες και οι ημέρες λίγη σημασία έχουν…Το θέμα είναι η προοπτική που υπάρχει πλέον στον ΠΑΟΚ για νεαρούς ποδοσφαιριστές όπως ο Κούτσιας. Σίγουρα είναι πιο τυχερός από τον Πόζογλου γιατί ανήκει σε μια φουρνιά για την οποία έχει παρθεί στρατηγική απόφαση για την αξιοποίηση της από τη διοίκηση και την οικογένεια Σαββίδη.

ΚΡΑΤΗΣΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ

Στα του παιχνιδιού ο ΠΑΟΚ με τόσες αλλαγές που έκανε ο Γκαρσία προσπαθώντας να κρατήσει την ομάδα του φρέσκια για το τοπικό ντέρμπι με τον Άρη, ήταν λογικό να μην έχει και μεγάλη ομοιογένεια. Τουλάχιστον όχι τόση ώστε να τον κάνει απειλητικό στο πρώτο ημίχρονο. Οι Ισπανοί πιέζοντας απλά τους ποδοσφαιριστές του Πάμπλο Γκαρσία κατάφεραν μάλλον άνετα για ένα ημίχρονο περίπου να τους κρατούν πολύ μακριά από την εστία τους. Η αλήθεια είναι ότι μόνο μια στιγμή βρήκε ο Δικέφαλος σε στατική φάση για να απειλήσει με το δοκάρι του Φερνάντο Βαρέλα. Κατά τα άλλα…μηδέν.

Ο Γκαρσία όπως συνηθίζει έκανε δύο αλλαγές στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου με Ζίβκοβιτς και Τσιγγάρα να παίρνουν την θέση του Τζόλη κα του Κούτσια. Ο Ουρουγουανός έδωσε από ένα ημίχρονο στους δυο ποδοσφαιριστές που ήταν οι ακρογωνιαίοι λίθοι για τη νίκη επί τους αστέρα Τρίπολης, μοιράζοντας το χρόνο χρησιμοποίησης τους καθώς τους προορίζει για βασικούς την Κυριακή.

ΚΡΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ Ο ΓΚΑΡΣΙΑ

Από εκεί και πέρα έδωσε χρόνο συμμετοχής σε παίκτες τους οποίους συνεχίζει να αξιολογεί και έβγαλε αρκετά συμπεράσματα. Ο Πασχαλάκης για παράδειγμα έκανε καλή εμφάνιση, αν εξαιρέσει κανείς την λάθος εκτίμηση του στην φάση που βγήκε με την μπάλα στα χέρια από την περιοχή και δείχνει να είναι σε καλή κατάσταση. Ο Τσόλακ συνεχίζει να περιορίζει την προσφορά του στο πάθος που δείχνει στις προσωπικές μονομαχίες και στην πίεση που βάζει στους αντιπάλους του και δεν καταφέρνει να γίνει απειλητικός για την αντίπαλη εστία. Κάτι που μοιάζει και είναι απαραίτητο όταν είσαι επιθετικός.

Στα ίδια πάνω κάτω κινήθηκε και ο Εσίτι που επέστρεψε μετά από καιρό αλλά δεν κατάφερε να δείξει αυτό το κάτι παραπάνω που περιμένουν όλοι στον ΠΑΟΚ από την ημέρα που τον απέκτησαν.

Το σίγουρο είναι ότι παιχνίδια σαν αυτό της Πέμπτης, που στην πραγματικότητα δεν κρίνουν κάτι αποτελούν ευκαιρία για κάθε προπονητή να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε στα μέσα σχεδόν του Δεκέμβρη και λίγες ημέρες πριν ανοίξει η μεταγραφική περίοδος.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ