ΠΑΟΚ

Υπέφερε ο ΠΑΟΚ, αλλά είναι στον τελικό

Ο Ζίβκοβιτς πανηγυρίζει γκολ του στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.
Ο Ζίβκοβιτς πανηγυρίζει γκολ του στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τον χαρακτήρα που έδειξε ο ΠΑΟΚ και του έδωσε, χάρη στην ποιότητα και τις εμπνεύσεις των παικτών του την πρόκριση στο μεγάλο τελικό.

Ο ΠΑΟΚ τα είχε όλα στα χέρια του. Το υπέρ του 1-0 στο ΟΑΚΑ και το Βιεϊρίνια στο 60΄να στήνει την μπάλα στο σημείο του πέναλτι. Και κινδύνευσε να τα χάσει όλα. Κάτι που του έχει συμβεί πολλές φορές στην φετινή σεζόν. Ωστόσο στο τέλος της ημέρες βγήκε νικητής σε έναν ημιτελικό με εναλλαγές συναισθημάτων που κρίθηκε τελικά στις εμπνεύσεις των ποδοσφαιριστών του όταν η μπάλα έκαιγε.

Στην έμπνευση του Ράχμαν Μπάμπα που διεκδίκησε εντός της περιοχής της ΑΕΚ μια μπάλα που έμοιαζε χαμένη και την πέρασε στον Κρμέντσικ για το γκολ της… λύτρωσης και το κρύο μυαλό του Άντριγια Ζίβκοβιτς που του εξασφάλισε την πρόκριση.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΓΚΑΡΣΙΑ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 60'

Ο Πάμπλο Γκαρσία έχει δείξει και στα προηγούμενα παιχνίδια ότι στηρίζει πολλά στο σχήμα με τους τρεις στόπερ στην ποιότητα του Βιεϊρίνια. Αυτό έκανε και στον ημιτελικό με την ΑΕΚ τοποθετώντας τον αρχηγό του στα αριστερά της τριάδας των στόπερ, με τον Ίνγκασον δεξιά και τον Βαρέλα στο κέντρο. Τι περίμενε να πάρει από τον Πορτογάλο; Ηρεμία στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, για να μπορεί να χτίσει επιθέσεις και από την πίσω ζώνη κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να κάνει ο Βαρέλα ή ο Μιχαηλίδης. Γέμισε με ποιότητα την αριστερή του πλευρά αλλά σπάνια ο αρχηγός του ανέβηκε και έτσι περιορίστηκε στο να δίνει ασφάλεια στην ανασταλτική του λειτουργεία.

Αυτό το… τρικ του Γκαρσία ήταν και το μοναδικό καθώς ήταν ξεκάθαρο ότι ο Αμρ Ουάρντα θα ήταν ο αντικαταστάτης του τραυματία Ομάρ Ελ Καντουρί. Λογική επιλογή από την άποψη ότι ο Αιγύπτιος μπορεί περισσότερο από τον Χρήστο Τζόλη να κλείνει προς τα μέσα και εκτός της περιοχή του αντιπάλου και να γίνει έτσι δημιουργικός ανάμεσα τις γραμμές της άμυνας του άμυνας του. Ο Ουάρντα όμως είχε πολλές ημιτελείς ενέργειες... Λογικό και αναμενόμενο ήταν επίσης να ξεκινήσει στην κορυφή και πάλι ο Σβιντέρσκι και όχι ο Κρμέντσικ που τελικά ήταν αυτός που λύτρωσε την ομάδα του.

Λειτούργησε το σχήμα αυτό; Στο πρώτο ημίχρονο ναι. Με τον ΠΑΟΚ να μην δέχεται ούτε μια φάση από την ΑΕΚ και να έχει αυτός δυο τρεις καλές στιγμές στις οποίες θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ. Οι φάσεις του βγήκαν αλλά ο Ουάρντα αρχικά και ο Σβιντέρσκι στη συνέχεια δεν κατάφεραν να σκοράρουν. Με τη δεξιά του πλευρά παραδόξως με Ζίβκοβιτς και Ροντρίγκο να είναι περισσότερο πάντως επικίνδυνη από την αριστερή .

ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΝΘΙΜΕΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΗΧΗΣΑΝ

Όλα αυτά μέχρι το 60΄… Όταν ο Βιεϊρίνια έχασε το πέναλτι και ο Χιμένεθ έκανε τριπλή αλλαγή που έμεινε για ώρα αναπάντητη από τον Πάμπλο Γκαρσία.

Το 6ο πέναλτι που έχασε φέτος ο ΠΑΟΚ και το δεύτερο που πετάει στα σκουπίδια μπορούσε να είναι καθοριστικό για όλη τη σεζόν αλλά τελικά οι καμπάνες που χτυπούσαν πένθιμα από την Αγία Βαρβάρα την εκκλησία που βρίσκεται πίσω από τη θύρα 4 του γηπέδου της Τούμπα και που τελικά δεν ήχησαν για τον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ υπέφερε μέχρι το 84΄όταν χρειάστηκε μια εμπνευσμένη πάσα του Ράχμαν Μπάμπα και το εκπληκτικό τελείωμα του Μάικλ Κρμέντσικ που αντικατέστησε τον Κάρολ Σβιντέρσκι για να ισοφαρίσει και μια ακόμη πιο εμπνευσμένη λόμπα για να επιστρέψει μετά από ένα διάλλειμα ενός χρόνου στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

ΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΙ ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΑΡΣΙΑ

Τα πανηγύρια των παικτών του με τον Πάμπλο Γκαρσία δείχνουν ίσως και τη συνέχεια που θα είναι μάλλον ομαλή. Και αυτό εδώ που τα λέμε γιατί ο ΠΑΟΚ μπορεί να υπέφερε πραγματικά από μια ομάδα δυσκολοκατάβλητη σε τέτοιου είδους παιχνίδια, αλλά έχει μπροστά του μια ευκαιρία να κλείσει μια χρονιά με τρόπαιο.

Κάτι που θα λειτουργήσει ως "μάννα εξ ουρανού" για μια ομάδα που άλλαξε τρεις φορές στην διάρκεια μιας αγωνιστικής περιόδου και σε φιλοσοφία και σε πρόσωπα, μια ομάδα που βρέθηκε πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο, αλλά αν μη τι άλλο δείχνει χαρακτήρα στα δύσκολα.

Όπως και να το δει κανείς η πρόκριση αυτή, κυρίως αν συνοδευτεί και με την κατάκτηση του Κυπέλλου, αποτελεί και μια είδους δικαίωση για τον Πάμπλο Γκαρσία. Ο Ουρουγουανός μπορεί να μην είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου, μπορεί να κάνει λάθη και να είναι προφανές ότι ακόμη να χρειάζεται ακόμη πολλά στοιχεία για να καθιερωθεί.

Ωστόσο το λιγότερο που θα πρέπει να του αποδώσει κανείς είναι ότι όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, μετά όσα έγιναν στο τοπικό ντέρμπι με τον Άρη πήρε θέση στηρίζοντας τους ποδοσφαιριστές του και η σημερινή αγκαλιά που του έκαναν οι παίκτες ήταν απόδειξη ότι εισπράττει και από αυτούς την στήριξη που περίμενε.

Στο τέλος της ημέρας ο ΠΑΟΚ έχει να παίξει έναν ακόμη τελικό τον 21ο της ιστορίας και για πρώτη φορά μετά εκείνο τον τελικό της περιόδου 2000-01 που αντίπαλος του θα είναι ο Ολυμπιακός.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ