OPINIONS

Καβαλιεράτος blog: Εχει και Αμερικανούς

Καβαλιεράτος blog: Εχει και Αμερικανούς

Ο Σλούκας και ο Πρίντεζης ήταν κορυφαίοι. Αλλά πλέον ο Ολυμπιακούς δεν έχει μόνο Ελληνες. Εχει και πάλι ξένους ικανούς να σταθούν στο ύψος της περίστασης. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Η πραγματική διαφορά του χθεσινοβραδινού Ολυμπιακού σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, ήταν ο Κώστας Σλούκας. Με 17 πόντους και 11 ασίστ είχε ακριβώς τα νούμερα που χρειάζονται οι ερυθρόλευκοι για να ανέβουν επίπεδο και έδειξε πως όταν διώξει το άγχος και νιώσει άνετα, θα αλλάξει επίπεδο και την ομάδα του.

Η εγγύηση στα δύσκολα, ο άνθρωπος που κράτησε την ομάδα του σε δύσκολα σημεία, ήταν και πάλι ο Γιώργος Πρίντεζης. Κι αν τούτη τη φορά δεν χρειάστηκε η συνδρομή του Σπανούλη, του Παπανικολάου και του Βεζένκοβ, είναι δεδομένο πως αν χρειαζόταν κάτι επιπλέον, θα έδιναν το παρών.

Οι Έλληνες παίκτες του Ολυμπιακού ήταν, είναι και θα είναι οι "καπεταναίοι", όπως είχε γράψει και ο Παντελής Διαμαντόπουλος μετά το ματς στο ΟΑΚΑ. Δεν γίνεται όμως μόνο με Ελληνες να φτάσεις ψηλά, ούτε βασιζόμενους απλά σε Αμερικανούς, όπως επιχείρησε να κάνει πριν από δύο χρόνια ο Μπλατ. Χρειάζεται ο ιδανικός συνδυασμός και φαίνεται πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον έχει πετύχει. Ή τέλος πάντων το έψαξε πάρα πολύ καλά, που έχει σημαντικές πιθανότητες να δικαιωθεί απόλυτα όταν ολοκληρωθεί η σεζόν, εκμεταλλευόμενος την απόλυτη ελευθερία που του έδωσαν οι Αγγελόπουλοι.

Λεφτά διατέθηκαν στην αγορά, δίχως αυτό να σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός είχε τη δυνατότητα για τις υπερβάσεις ή το ξόδεμα της Μπαρτσελόνα, της Αρμάνι, των τουρκικών και των ρωσικών οιμάδων. Και οι ερυθρόλευκοι πήραν αυτό που ήθελαν, πάντα σε συνδυασμό με τις οικονομικές του δυνατότητες.

Στους παραμένοντες, λοιπόν, Σακίλ ΜακΚίσικ και Οκτάβιους Ελις, που αποκτήθηκαν μεν στο τέλος της περασμένης σεζόν, αλλά συμπεριλαμβάνονταν στο σχεδιασμό για φέτος, προστέθηκαν άλλοι τρεις παίκτες ικανοί να συμπληρώσουν το ρόστερ. Ο Χασάν Μάρτιν, ο Άαρον Χάρισον και ο Τσαρλς Τζένκινς.

Αυτόν τον σχεδιασμό απόλαυσε το βράδυ της Τετάρτης ο κόσμος του Ολυμπιακού, ο φίλαθλος κόσμος του μπάσκετ. Οι ερυθρόλευκοι ήταν στο δεύτερο ημίχρονο εξαιρετικοί απέναντι σε μια ισχυρή αντίπαλο και όταν η μπάλα γύρισε σωστά και πέρασε απ' όλα τα χέρια, ο Αρμάνι δεν μπορούσε να αντιδράσει.

Ειδικά η φάση που έφερε το προσπέρασμα του Ολυμπιακού (το 48-49) με το τρίποντο του Σλούκα, που η μπάλα γύρισε όπως ακριβώς θέλει ο Μπαρτζώκας, ήταν το σημείο κλειδί που άλλαξε όλη την ψυχολογία.

Ναι μεν είχαν προηγηθεί κι άλλα σημαντικά καλάθια για να επιστρέψουν οι ερυθρόλευκοι από το -7, όμως αυτό το τρίποντο και εν συνεχεία μια ακόμα καλύτερη φάση που καταλήγει σε τρίποντο του Χάρισον από ασίστ του Πρίντεζη (66-58), είναι όλα τα λεφτά. Είναι ο Ολυμπιακός που έχει στο μυαλό του ο προπονητής του.

Σε σχέση με το ματς στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός δεν είχε απλά στιγμές, αλλά διάρκεια για ένα ολόκληρο ημίχρονο. Ο Μπαρτζώκας δεν πήγε σε μεγάλο ροτέισον, αλλά προτίμησε τον καλό ρυθμό και το μικρότερο δυνατό ρίσκο, έστω κι αν θα υπάρχει συσσωρευμένη κούραση για κάποιους εν όψει Μακάμπι. Με τη ίδια λογική, ο Σπανούλης, ο Βεζένκοβ, ο Ζαν Τσαρλς, θα έχουν περίσσευμα ενέργειας για την Παρασκευή.

Για να συμβούν όλα αυτά μαζί, χρειάστηκε να κάνει άλλη μια σπουδαία εμφάνιση ο ΜαΚίσικ και να δείξει για πρώτη φορά τις μεγάλες του δυνατότητες ο Χάρισον. Μην κοιτάτε που ήταν άστοχος και είχε πολλές ακόμα ευκαιρίες να σκοράρει. Είχε 4/11 τρίποντα και συνολικά 6/15 σουτ εντός παιδιάς, αλλά πήρε τα σουτ που έπρεπε να πόνεσε την Αρμάνι σε καίρια σημεία. Δίχως, δηλαδή, να είναι σε μεγάλη μέρα, είχε καθοριστικό ρόλο και βοήθησε τον Σλούκα να ανοίξει το γήπεδο, να έχει χώρους ώστε να δημιουργήσει και να σκοράρει.

Η τριάδα αυτή συμπληρώθηκε από τον Χασάν Μάρτιν, που όχι μόνο είχε το χάι λάιτ της αναμέτρησης με το κάρφωμα στον Λεντέι, αλλά μάζεψε τα ριμπάουντ που του αναλογούσαν (8) και αλλοίωσε όλες τις φάσεις που πήγαν να δημιουργηθούν κοντά στο καλάθι. Προστάτευσε τη ρακέτα και μαζί με τον Ελις έκαναν τη δουλειά που έπρεπε.

Κάπως έτσι τελειοποιήθηκε το παζλ και ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο πραγματικά καλό του παιχνίδι. Κυρίως λόγω Σλούκα, μετά χάρη στον Πρίντεζη, αλλά και γιατί οι Αμερικανοί στάθηκαν στο ύψος της περίστασης. Με αυτόν τον τρόπο ήρθε η δεύτερη νίκη στη σεζόν κι αν την Παρασκευή με την Μακάμπι κλείσει με ιδανικό τρόπο, τότε ο Ολυμπιακός θα κάνει τους οπαδούς του να ονειρεύονται ακόμα περισσότερο. Εστω κι αν υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να διορθωθούν, μέχρι να γίνουν οι ερυθρόλευκοι αληθινή ομάδα Μπαρτζώκα.

Τέτοιες νίκες όμως βοηθούν ώστε να πιστέψουν όλοι το μπάσκετ που ζητά ο προπονητής του και να το υποστηρίξουν με όλη τους την καρδιά μέχρι το τέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ