ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Χασάν Μάρτιν δεν είναι λαχείο

Ο σέντερ του Ολυμπιακού, Χασάν Μάρτιν, σε στιγμιότυπο από αγώνα της EuroLeague
Ο σέντερ του Ολυμπιακού, Χασάν Μάρτιν, σε στιγμιότυπο από αγώνα της EuroLeague EUROKINISSI

Η επιλογή του Χασάν Μάρτιν από τον Ολυμπιακό δεν έτυχε, αλλά πέτυχε. Και ο Αμερικανός μπορεί να είναι το κλειδί του παραδείσου και για τον Κώστα Σλούκα. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Εν μέσω της πρώτης απαγόρευσης κυκλοφορίας, αρχές Απριλίου, το όνομα του Χασάν Μάρτιν πρωτοεμφανίστηκε στο ρεπορτάζ μπάσκετ του Ολυμπιακού. Βέβαια οι ερυθρόλευκοι είχαν ήδη φροντίσει να κλείσουν από τότε τον Αμερικανό σέντερ, απλά εν μέσω πανδημίας, συνεπώς και αβεβαιότητας, η επισημοποίηση μια μεταγραφής ήταν το τελευταίο πράγμα που μπορούσε να γίνει.

Πολλοί είπαν τότε πως ο Ολυμπιακός τζογάρει. Αγοράζει ένα λαχείο και ελπίζει να του βγει ο αριθμός. Πολλοί συνέχισαν να το λένε ακόμα και μέχρι πριν από λίγες μέρες, ίσως να συνεχίσουν να το λένε και για όλη τους τη ζωή. Αυτό όμως δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Οποιος έχει μάτια βλέπει (ο Στέφανος Μακρής έβλεπε) ότι ο Χασάν Μάρτιν είναι ο ιδανικός σέντερ για την σύγχρονη EuroLeague, ταιριάζει απόλυτα στο μπάσκετ που θέλει να παίξει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ίσως να είναι και το κλειδί, που θα ανοίξει μια καλή την πόρτα που ψάχνει ο Κώστας Σλούκας. Αλλά για τον 30χρονο Ελληνα πλέι μέικερ θα τα πούμε στην πορεία, προς το παρόν το θέμα μας είναι ο Αμερικανός σέντερ.

Ο Μάρτιν, λοιπόν, έχει μπει ήδη στην καρδιά των οπαδών του Ολυμπιακού και κανείς δεν πρόκειται να τους αλλάξει γνώμη, ακόμα κι αν μια μέρα δεν έχει καλή απόδοση. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει απέναντι σε έναν ψηλό σέντερ. Διότι η διάρκεια μετράει περισσότερο και ο γεννημένος τον Νοέμβρη του 1995 Αμερικανός, είναι ξεκάθαρο πως αν παραμείνει υγιής, θα κυριαρχήσει στην EuroLeague για τα επόμενα 10 χρόνια.

Θα λέγαμε πως σύντομα το ΝΒΑ θα τον έπαιρνε κοντά του, αλλά το ένα από τα δύο μειονεκτήματά του, το ύψος του (το άλλο είναι το κακό ποσοστό στις βολές) μοιάζει απαγορευτικό για ένα τέτοιο ταξίδι. Αλλά ας κρατήσουμε μικρό καλάθι και για αυτό.

Από κάθε άποψη όμως η EuroLeague του ταιριάζει. Το άνοιγμα των χεριών του είναι ιδανικό, ο τρόπος που ξέρει να κινείται χωρίς την μπάλα είναι εξαιρετικός, όπως και τα τελειώματα κοντά στο καλάθι. Γι αυτό και έχει 32 στα 35 δίποντα σε επτά παιχνίδια. Οσο για την άμυνα; Προστατεύει το καλάθι με τις τάπες και τις αλλοιώσεις του και πλέον μπορεί να ανταποκριθεί σωστά και στις αλλαγές.

Συνολικά είναι ένα πλήρες πακέτο σέντερ και οι περισσότερες ομάδες της EuroLeague θα ήθελαν να τον έχουν δικό τους. Μπροστά στα μάτια τους ήταν, φτηνός - σχετικά ήταν - αλλά μόνο ο Ολυμπιακός έκανε την κίνηση. Οχι γιατί ήταν τυχερός, ούτε γιατί τζόγαρε - όπως είπαμε και πριν - αλλά γιατί τον παρακολοθούσε προσεκτικά στην Μπούντουτσνοστ και πρόλαβε να κτυπήσει την κατάλληλη στιγμή. Οταν όλη - σχεδόν η γη - είχε κλείσει λόγω κορονοϊού, ο Ολυμπιακός δούλευε στα... κρυφά και έκλεισε τον Μάρτιν. Για να το πούμε και αλλιώς, δεν έτυχε, αλλά πέτυχε διάνα με την κίνησή του ο Ολυμπιακός.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως δεν χρειάζονται πολλά. Απλά να μην σταματάς να δουλεύεις ποτέ, ακόμα και αν υπάρχει lockdown. Να παρακολουθείς αγώνες, να δεις πώς κινείται η αγορά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και ο Χάρης Σταύρου, εδώ στο Sport24.gr, στην πρώτη του αναφορά στον Μάρτιν στις 7/4/2020 μόνο καλά λόγια να πει. "Ο 24χρονος undersized ψηλός που έχει χαρακτηριστεί ως ο επόμενος Κάιλ Χάινς βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο στόχαστρο του Γιώργου Μπαρτζώκα και των συνεργατών του, έκανε σπουδαία ματς με τη φανέλα της Μπουντούτσνοστ στο EuroCup και φαίνεται πως έχει αποφασίσει και εκείνος να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα για να φτάσει τα επόμενα χρόνια ακόμη και στο ΝΒΑ που είναι και ο μεγάλος του στόχος".

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που δυσανασχέτησαν και απλά πίστευαν - ακόμα - πως πρόκειται για τον αναπληρωματικό του Μιλουτίνοβ. Οταν αντιλήφθηκαν πως θα είναι ο βασικός σέντερ και μάλιστα με ύψος μόνο 2.01μ απογοητεύτηκαν. Πλέον, επτά μήνες μετά ο Χασάν Μάρτιν τους έχει κλέψει την καρδιά (μεταξύ άλλων έχει 32/35 δίποντα στις πρώτες επτά αγωνιστικές) και συγχαίρουν τον οργανισμό του Ολυμπιακού για την επιλογή που έγινε. Στο δρόμο που άνοιξε ο Χάινς και ακολούθησαν οι Ντάνστον, Χάντερ, Μπιρτς...

ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΙΣ

Είναι όμως ο Ολυμπιακός πλήρης στους ψηλούς; Εντάξει, ο Χασάν Μάρτιν πείθει τους αμφισβητίες, αλλά τώρα μοιάζει να είναι πρόβλημα ο Ελις. Αρα να βρεθεί ένας δεύτερος σέντερ, καλύτερος του πρώην παίκτη του Προμηθέα. Πόσο όμως καλύτερος; Να είναι καλύτερος και από τον Μάρτιν, άρα να παίζει περισσότερο απ' αυτόν; Ή να είναι τόσο σημαντικός που να μην υπάρχει χώρος ούτε για τον Ζαν Σαρλ, αλλά και για τον Γιώργο Πρίντεζη, που πλέον δέιχνει ότι στο 5 μπορεί να βοηθήσει πιο πολύ τον Ολυμπιακό;

Αυτό που δυστυχώς δεν μπορεί - ή μάλλον δεν θέλει - να καταλάβει το ευρύ κοινό, παρότι στην Ελλάδα η πλειοψηφία έχει έστω τη βασική γνώση του μπάσκετ είναι ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι ρόλοι και η χημεία. Και με τους πεντε ψηλούς που έχει αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός, υπάρχει χώρος και χρόνος για όλους. Ακόμα και ο Γάλλος Ζαν Σαρλ δίνει ό,τι λείπει από Βεζένκοβ και Πρίντεζη και συμπληρώνει τον Μάρτιν με τον Ελις. Ο οποίος Ελις έχει κασέ 300.000 δολάρια και μάλλον δεν βρίσκεις ποτέ τόσο καλό ψηλό με τόσα λίγα λεφτά, που να έχει ταιριάξει με μια ομάδα.

Κι επίσης ας δούμε λίγο και την αγορά. Για τον Ποϊθρές συζητούσαν τόσο καιρό κάποιοι, αλλά οι ψηλοί του Ολυμπιακού τον κέρδισαν κατά κράτος την περασμένη Πέμπτη. Η ΤΣΣΚΑ έχει τον Μπολομπόι να έρχεται από τον πάγκο και γενικά δεν υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές. Αρα ο Ολυμπιακός διαθέτει μια πολύ καλή φροντ λάιν, όχι βέβαια την καλύτερη στην EuroLeague και δεν έχει κανένα λόγο να προβληματίζεται. Φυσικά και υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, όχι όμως και η ισοπέδωση που παρατηρήθηκε στην αρχή της σεζόν.

Ο ΜΑΡΤΙΝ ΚΑΙ Ο ΣΛΟΥΚΑΣ

Να κλείσουμε και με το πιο ουσιαστικό κομμάτι. Οσο σημαντικοί κι αν είναι οι ψηλοί, τα πάντα κρίνονται από τα κέφια και την απόδοση των περιφερειακών. Εν πολλοίς, η σεζόν θα στεφθεί ή όχι με επιτυχία για τον Ολυμπιακό αν ο Κώστας Σλούκας παίξει το μπάσκετ που ξέρει. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να τον βοηθήσει και ο Ολυμπιακός, όμως πάνω από όλα να βοηθήσει και ο Σλούκας τον εαυτό του και την ομάδα. Αλλά φαίνεται πως αρχής γενομένης από το ματς με την Ζενίτ, αυτό αλλάζει.

Τι θέλουμε να πούμε; Ο Σλούκας έχει ανάγκη να παίζει περισσότερο, να είναι ο ηγέτης όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Και το κυριότερο να βρίσκεται στο παρκέ με παίκτες που του ταιριάζουν. Το κλειδί, λοιπόν, για τον Κώστα Σλούκα είναι ο Χασάν Μάρτιν. Είδαμε άλλωστε πόσο καλά συνεργάστηκαν στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα με την Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Μάρτιν κάνει καλά σκριν, ξέρει να κόβει προς το καλάθι και μαζί του ο Σλούκας νιώθει πιο άνετα. Ο ένας βοηθάει τον άλλον και στη Ρωσία ήταν η πρώτη φορά που ξεκίνησαν μαζί. Μέχρι τότε, το προνόμιο να παίζει με τον βασικό σέντερ στο πρώτο ημίχρονο είχε ως επί το πλείστον ο Σπανούλης, με συνέπεια να μην βρίσκει το ρυθμό του ο βασικός γκαρντ του Ολυμπιακού. Ο Μπαρτζώκας το άλλαξε και προφανώς αυτή την επιλογή θα τη βλέπουμε και συχνότερα.

Αν συνολικά ο Μπαρτζώκας βρει και τους υπόλοιπους που θα ταιριάξουν ιδανικά με τον Σλούκα, ο Ολυμπιακός θα βρει πιο γρήγορα το δρόμο μου. Δεν είναι εύκολος δρόμος για κανέναν, ειδικά σε μια τόσο περίεργη σεζόν όπως η φετινή, όμως από κάθε άποψη, υπάρχει το υλικό για κάτι πολύ καλό φέτος. Δεν χρειάζονται ούτε προσθήκες, ούτε ψηλοί, ούτε κοντοί. Απλά ο χρόνος μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του Ολυμπιακού, αρκεί να μην χαλάσει το μυαλό κανενός επειδή κάποιος είπε, κάποιος έγραψε ή κάποιος υπονόησε κάτι...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ EUROLEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ