ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Όχι στη διάλυση του αθλητισμού

Λουκέτο σε ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της Αθήνας
Λουκέτο σε ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της Αθήνας 24MEDIA / SPORT24.GR

Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες και οι Ολυμπιονίκες. Γι' αυτό χρειάζεται ένας ηγέτης να αποκαταστήσει όλες τις αδικίες. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Όποιος θέλει να τους έχει όλους χαρούμενους, μπορεί απλά να πουλάει παγωτά. Οι ηγέτες είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν σκληρές αποφάσεις, όταν όμως αυτές συνδυάζονται με αδικία και ανισότητα, τότε αυτομάτως μετατρέπονται σε αφεντικά. Και υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στους ηγέτες και τα αφεντικά.

Γι' αυτό τις τελευταίες ώρες έχει ξεσηκωθεί δικαίως το σύνολο των αθλητών, των προπονητών και των παραγόντων που δεν ανήκουν στην SuperLeague1 και την Basket League. Διότι οι αρμόδιοι επιτρέπουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα να συνεχιστούν επειδή έχουν λεφτά για τεστ, αλλά προς το παρόν κόβουν τη δράση σε όλους τους άλλους, πλην των αθλητών που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και θα επιτρέψει να αγωνιστούν όσοι βρουν λεφτά για εβδομαδιαία τεστ.

Με άλλα λόγια το πρόβλημα δεν είναι ο κορονοϊός, αλλά το χρήμα. Είσαι πλούσιος; Μπορείς να κάνεις τεστ; Προπονείσαι και παίζεις. Δεν είσαι; Κάθεσαι έναν-δύο-τρεις μήνες σπίτι σου και ουδείς νοιάζεται αν θα καταστραφεί η ζωή σου ή η καριέρα σου. Αν θα πεινάσεις ή αν θα πάθεις κατάθλιψη ή αν θα πάρεις κιλά. Μπορεί να αρρωστήσεις, αλλά θα έχεις γλιτώσει από τον κορονοϊό.

Προφανώς για κάποιους ο αθλητισμός είναι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης σε ανδρικό ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Και οι αθλητές που θα προετοιμαστούν για το Τόκιο. Η βιτρίνα μόνο. Το ανακοίνωσαν κιόλας, έστω κι αν δεν ήξεραν τι έλεγαν βέβαια.

Δεν είναι φυσικά όλοι ίδιοι στα Υπουργεία. Υπάρχουν κι αυτοί που αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και προσπαθούν να βρουν μια λύση. Έστω κι αν είναι άδικος ο διαχωρισμός σε λεφτάδες και φτωχούς. Το όποιος έχει χρήμα για τεστ συνεχίζει είναι μία λύση μπροστά στο διαχωρισμό, αλλά χρειάζεται κάτι ακόμα καλύτερο.

Διότι έτσι μένουν ανενεργοί χιλιάδες αθλητές σε όλα τα ομαδικά σπορ. Δεκάδες προπονητές. Και πηγαίνουν στράφι οι ώρες που καταθέτουν οι παράγοντες των συλλόγων. Τους περισσότερους βέβαια εξ αυτών το Υφυπουργείο αθλητισμού δεν τους αναγνωρίζει διότι δεν έχουν μαζέψει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά αυτή είναι διαφορετική συζήτηση. Απλά με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο έδειξε ότι υπολογίζει ελάχιστα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τα σωματεία και τους αθλητές όλων των ηλικιών, που δεν έχουν πιθανότητες να διαφημίσουν τη Ελλάδα στο εξωτερικό ή να προσφέρουν χιλιάδες ψήφους στις εκλογές. Αν δεν υπολογίζονται, λοιπόν, γιατί να σκεφτεί κάποιος τη λύση γι' αυτούς;

Να κλείσουν λοιπόν τα γυμναστήρια στην κόκκινη ζώνη. Για έναν-δύο-τρεις μήνες να μην γίνονται ούτε προπονήσεις. Να κλείσουν και οι Ακαδημίες που προπονούνται τα μικρά παιδία... Πονάει το χέρι, να κοπεί το χέρι.

Διότι είναι άλλο να σταματήσουν για έναν μήνα οι αγώνες μέχρι να ηρεμήσει κάπως η κατάσταση στην Ελλάδα και άλλο το ολοκληρωτικό λουκέτο για τους μισούς. Διότι στην τελική το επιλεκτικό κλείσιμο είναι το χειρότερο απ' όλα.

Ας μη μπούμε στη διαδικασία να πούμε τα κλασικά. Ότι κολλάει ο ιός στα άδεια γήπεδα και στις Ακαδημίες με παιδιά, αλλά δεν κολλάει στις γεμάτες εκκλησίες και στα σχολεία.

Ας μας πει κάποιος γιατί κολλάει στην προπόνηση στην Κινέτα αλλά δεν κολλάει στους Αγίους Θεοδώρους, στο Λουτράκι, στην Κόρινθο. Γιατί πρέπει να καταστραφεί ο αθλητισμός σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά στη Χαλκίδα, στο Ναύπλιο, στην Κρήτη όλοι θα προπονούνται κανονικά; Γιατί τα παιδιά στη Σαντορίνη θα κάθονται μακριά από τα γήπεδα, αλλά στη Μύκονο, στην Πάρο και τη Νάξο θα παίζουν; Λες κι αν επιτρέπονται οι προπονήσεις με τα αυστηρά πρωτόκολλα, κινδυνεύει η δημόσια υγεία.

Άλλωστε οι ειδικοί στις διαρροές που κάνουν σε αγαπημένα τους ΜΜΕ δεν λένε ότι οι τάδε αθλητές δεν πρόσεξαν την ώρα της προπόνησης ή του αγώνα. Για την εξωγηπεδική ζωή κάνουν παράπονα και για τα... πάρτι που προκαλούν το πρόβλημα. Έτσι δεν είναι γιατρέ;

Με λογικές "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" και βάζοντας μπροστά προσωπικά θέματα, δεν λύνονται τα προβλήματα. Κάθε άλλο μάλιστα, γίνονται χειρότερα. Οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν καν την δυνατότητα σε ορισμένα αθλήματα που έδιναν εγγυήσεις ότι θα πραγματοποιούν εβδομαδιαία τεστ και τα βάζουν στον "πάγο", με τις συνέπειες να είναι ανυπολόγιστες. Να σου λέει ο άλλος "θα κάνω αυτό που μου ζητάς με πιστοποίηση" και εσύ να το αρνείσαι. Ο απόλυτος παραλογισμός εκ μέρους των ειδικών...

Λύσεις υπάρχουν για όλα αρκεί να υπάρχουν και ανοιχτά αυτιά.

Από το Σάββατο ο κόσμος του αθλητισμού φωνάζει. Οι περισσότεροι για την πάρτη τους ενδεχομένως (όπως αθλητές και αθλήτριες που νοιάζονται μόνο για τα δικά τους πρωταθλήματα και όχι για τους πιο κάτω) όμως οι αντιδράσεις είναι πολλές.

Όχι για το 800αρι η το 500αρι που απασχολεί τους λίγους προς το παρόν, αλλά γι' αυτούς που αντιλαμβάνονται πως αν ξανακλείσει ο αθλητισμός, θα είναι σαν να αργοπεθαίνει.. Θα καεί, θα διαλυθεί και θα είναι δύσκολο να αναγεννηθεί από τις στάχτες του.

Εδώ και τώρα λοιπόν ας βρεθεί ένας πραγματικός ηγέτης να δώσει λύσεις.

Από αφεντικά χορτάσαμε.

TAGS ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΕΚ ΠΑΟΚ ΑΡΗΣ ELITE LEAGUE Β' ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN SUPER LEAGUE SUPER LEAGUE 2
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ