OPINIONS

Οι Αγγελόπουλοι "μίλησαν"

ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ / ΟΣΦΠ - DUSAN IVKOVIC STARS / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ / ΟΣΦΠ - DUSAN IVKOVIC STARS / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Οι Αγγελόπουλοι πάτησαν το κουμπί της επανεκκίνησης, ο Μπαρτζώκας γύρισε σε άσπρο άλογο και ο Ολυμπιακός απέκτησε όραμα και προοπτική. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Εδω και καιρό ο κόσμος του Ολυμπιακού απαιτούσε από τους αδελφούς Αγγελόπουλους να βγουν και να πουν την αλήθεια. Να βγουν και να πουν αν έχουν όραμα, αν νοιάζονται για την ομάδα που διοικούν, αν υπάρχει προοπτική και αν έχουν όνειρα.

Μια δήλωση, μια συνέντευξη Τύπου, ζητούσαν, αλλά η απάντηση ήρθε με πράξη. Κανείς δεν βγήκε να μιλήσει, αντίθετα έγινε μια κίνηση που "μίλησε" από μόνη της. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεψε πάνω σε άσπρο άλογο στον Πειραιά και μέσα σε μια μέρα, τα πάντα άλλαξαν στον μπασκετικό Ολυμπιακό.

Ξαφνικά, η ελπίδα γύρισε. Όχι μόνο γιατί ο Μπαρτζώκας είναι αγαπητός και επιστρέφει σε μια ομάδα που ο κόσμος του πραγματικά τον αγαπά και τον εμπιστεύεται, αλλά διότι οι Αγγελόπουλοι έστειλαν μήνυμα επανεκκίνησης. Εκεί που ο Ολυμπιακός έμοιαζε να έχει πιάσει πάτο, εκεί που η διάλυση φαινόταν ότι βρίσκεται προ των πυλών, ήρθαν τα καλά νέα.

Λίγες μέρες πριν, το κοινό διάβαζε για επεισόδιο ανάμεσα σε Τσέρι και Μπάλντγουιν, για διαζύγιο με τον Ριντ και τον Κεστούτις Κεμζούρα και ουδείς πίστευε ότι αυτή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Οι ερυθρόλευκοι ήταν στον πάτο του βαρελιού, έτσι τουλάχιστον το αντιλαμβανόταν ο μέσος φίλαθλος που δεν ήταν στο μυαλό της διοίκησης, όμως η αλήθεια αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Από την προηγούμενη Παρασκευή ο Ολυμπιακός πάτησε το κουμπί της επανεκκίνησης. Η ήττα από την Φενέρμπαχτσε ήταν ουσιαστικά το τέλος της ευκαιρίας στον Κεστούτις Κεμζούρα, η αλλαγή σκυτάλης ήταν πλέον κοινό μυστικό. Οι παίκτες που ήταν αδύναμοι κρίκοι είτε για αγωνιστικούς λόγους, είτε γιατί υπήρχε θέμα συμπεριφοράς, τέθηκαν εκτός ομάδας και απέμενε η τελική κίνηση. Οι Αγγελόπουλοι δεν ήθελαν να κάνουν κάτι σπασμωδικό, πήραν το χρόνο που χρειαζόταν και έβαλαν ένα και μοναδικό στόχο: να πείσουν τον Μπαρτζώκα να γυρίσει στον Ολυμπιακό. Δεν ήταν εύκολο, όμως τα κατάφεραν και ο Ελληνας τεχνικός επιστρέφει "σπίτι" του για να ολοκληρώσει το έργο που άφησε μισό. Οχι με δική του ευθύνη.

Την ίδια στιγμή, οι Αγγελόπουλοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα ότι είναι εδώ, δεν φεύγουν, δεν τα παρατούν και έχουν όραμα για το τμήμα μπάσκετ. Αν δεν είχαν, απλά θα διάλεγαν το δρόμο της συντήρησης, έναν φτηνό προπονητή της σειράς, θα προσπαθήσουν να (ξανα) πείσουν τον κόσμο και θα περνούσε ο χρόνος δίχως κανένα απολύτως κέρδος. Οι οπαδοί θα ζητούσαν επίμονα εξηγήσεις και θα είχαν ίσως το δίκιο τους, αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Συμφώνησαν με έναν από τους καλύτερους της Ευρώπης, έναν προπονητή που οι περισσότεροι φίλαθλοι ήθελαν να δουν και πάλι στον πάγκο.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Πλέον ο Μπαρτζώκας έχει την καθολική αποδοχή, έχει κερδίσει με την αξία και την πορεία του την εμπιστοσύνη και των Ολυμπιακών και των μπασκετικών και πλέον από το καλοκαίρι, καλείται να κτίσει κάτι πραγματικά καινούργιο. Οπως αυτός ξέρει καλύτερα ίσως από καθένα στην Ευρώπη, αν γνωρίζει πως περιβάλλεται από εμπιστοσύνη και κινηθεί όπως ο ίδιος κρίνει. Δίχως δεσμεύσεις, αλλά με γνώμονα την επόμενη μέρα της ομάδας του.

Βέβαια δεν είναι ώρα για να μιλήσει κανείς για το καλοκαίρι, άλλωστε ο Μπαρτζώκας πιάνει από αύριο κιόλας δουλειά και την προσεχή Τρίτη θα καθίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού για το ματς της EuroLeague με την Αλμπα. Οι ερυθρόλευκοι έχουν χάσει έδαφος, όμως η σεζόν είναι μπροστά και απομένουν 16 ματς για να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος. Η νίκη επί της Βαλένθια ήρθε να προστεθεί στα καλά νέα της Παρασκευής και ο Ολυμπιακός είναι ζωντανός στη μάχη της πρόκρισης. Όχι ότι έχει πολλές ελπίδες, αλλά με το πρόγραμμα να είναι βατό και το κλήμα να μην είναι πλέον στραβό, ουδείς μπορεί να καταδικάσει τους Πειραιώτες.

Αρα στο υπόλοιπο της σεζόν ο Μπαρτζώκας καλείται να διαχειριστεί την υπάρχουσα κατάσταση και παράλληλα να θέτει τις βάσεις για το μέλλον. Όχι μόνο το ένα από τα δύο, αλλά και τα δύο μαζί. Να λάβει αποφάσεις για το ρόστερ, να δει τι ακριβώς χρειάζεται μετά τις αποχωρήσεις Ριντ και Τσέρι, αλλά και την επιστροφή Χαραλαμπόπουλου. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός του, από την άλλη βέβαια η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τον βοηθάει να εργαστεί δίχως ψυχολογική πίεση. Απαιτήσεις πολλές δεν υπάρχουν, η στήριξη όμως είναι όλη με το μέρος του.

Αλλωστε και ο Κεζμούρα με τους παίκτες έκαναν και με το παραπάνω το καθήκον τους στη Βαλένθια, μια ήττα στην Ισπανία θα έβαζε τέλος στις όποιες ελπίδες για ανάκαμψη φέτος. Και το ματς της Παρασκευής είναι ίσως οδηγός για τη συνέχεια, αφού το μικρό ροτέισον με τους παίκτες συσπειρωμένους, μεταμόρφωσε όλη την ομάδα. Ο Ολυμπιακός είχε ξεκάθαρους ρόλους, οι παίκτες το χρόνο να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Το πιο τρανό παράδειγμα ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ, που μια εβδομάδα πριν έπαιξε 40 δευτερόλεπτα διότι έπρεπε να χωρέσουν ο Ριντ και ο Ρούμπιτ και στη Βαλένθια ήταν ένας εκ των κορυφαίων, σε 33 λεπτά συμμετοχής.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Και βέβαια, οι τέσσερις παλιοσειρές έδειξαν σε όλους γιατί παραμένουν μπροστάρηδες και αναντικατάστατοι. Ο Σπανούλης ήταν αληθινός ηγέτης, ο Πρίντεζης τα έκανε όλα και ως "4" και ως "5", ο Παπανικολάου κράτησε τον Ολυμπιακό στα δύσκολα και ο Μιλουτίνοφ θυσίασε την υγεία του για να μην αφήσει την ομάδα του "γυμνή".

Αυτή είναι η προίκα των ερυθρολεύκων για το μέλλον, ο Βεζένκοβ, ο Κόνιαρης, ο Χαραλαμπόπουλος (ίσως και ο Λαρεντζάκης) τους ακολουθούν και πλέον έρχεται η ώρα των οπαδών. Οι Αγγελόπουλοι έκαναν αυτό που ήθελε ο κόσμος, μένει να δούμε αν την Τρίτη και την Παρασκευή το ΣΕΦ θα γεμίσει. Κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει κενή θέση, αλλά αυτό είναι εντελώς θεωρητικό. Τα λόγια ποτέ δεν θα αποκτήσουν τη δύναμη της πράξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ