OPINIONS

Διάθεση για επανέναρξη έχουμε. Πλάνο;

Διάθεση για επανέναρξη έχουμε. Πλάνο;
EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος διάβασε πως σκοπεύουν να ξαναρχίσουν τους αγώνες στη Γερμανία με 20.000 τεστ κορονοϊού, πέντε εργαστήρια να τα ετοιμάζουν, λοιμωξιολόγο και δύο... πούλμαν για κάθε ομάδα και αναρωτιέται στην Ελλάδα τι θα κάνουμε για να ξαναπαιχθεί μπάλα με ασφάλεια.

Νομίζω πως όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο θα θέλαμε να ξαναδούμε τη μπάλα να κυλάει στο χορτάρι το συντομότερο δυνατό. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και στη Λίγκα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αφού αυτή η τάση επικράτησε τελικά μεταξύ των ιδιοκτητών.

Αυτό πρόκειται να δρομολογηθεί, όπως όλα δείχνουν, την προσεχή Τρίτη που έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη για την "επόμενη μέρα" στο ποδόσφαιρο . Μέχρι τότε δεν ξέρω πόσοι έχουν μπει στη διαδικασία να ασχοληθούν με το τι πρέπει να ισχύσει προκειμένου οι ομάδες να επιστρέψουν στο γήπεδο με -σχετική- ασφάλεια. Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι το πράσινο φως, όσες προφυλάξεις κι αν ληφθούν από τη διοργανώτρια αρχή και τις ομάδες, θα ανάψει από τις Κυβερνήσεις και τους ειδικούς επί του θέματος – κορονοϊός , ανάλογα με τις συνθήκες σε κάθε χώρα.

Η Ελλάδα είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι κινήθηκε νωρίς και σε συνέπεια για να περιορίσει το κακό και σήμερα (Σάββατο 25/4) οκαθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24άωρο δεν υπήρξε κανένα θύμα στη χώρα μας , είδηση που σκόρπισε χαμόγελα και αισιοδοξία. Αναφορικά με το ποδοσφαιρικό κομμάτι η απορία που παραμείνει είναι το πότε και το πώς θα τσουλήσει ξανά η μπάλα στο χορτάρι. Ο καθένας μπορεί εύκολα να καταλάβει πως δεν θα ανοίξουν έτσι ξαφνικά τα γήπεδα και όλα θα είναι όπως πριν…

ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Διάβασα τις προηγούμενες ώρες το πως σκοπεύουν να ξαναβάλουν ομάδες και παίκτες στο γήπεδο οι Γερμανοί. Ένα από τα κράτη που σε θέματα οργάνωσης και ιατρικών υποδομών είναι χρόνια μπροστά από τα περισσότερα στην Ευρώπη, ενώ και ο κόσμος είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος/ενημερωμένος προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ένας στους δύο Γερμανούς είναι εθελοντής δότης μυελού των οστών, κάτι που δεν συμβαίνει με τέτοιο ποσοστό σε κανένα άλλο κράτος παγκοσμίως. Κι αυτό για όσους γνωρίζουν λέει πάρα πολλά.

Οι Γερμανοί, λοιπόν, παρότι και πολλά κρούσματα ανθρώπων με κορονοϊό έχουν και χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία (σ.σ. αναλογικά τα θύματα συγκριτικά με τα κρούσματα είναι ελάχιστα λόγω των υποδομών που διαθέτει η χώρα), έχουν προτείνει στην Κυβέρνηση να επιστρέψουν στα γήπεδα στις 9 Μαΐου λαμβάνοντας μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα μέτρα, πέρα από το δεδομένο ότι τα ματς θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

ΕΝΑΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ!

Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Αναφέρω ενδεικτικάότι οι γερμανικές ομάδες έχουν δώσει εντολή σε όσους ανήκουν στα ρόστερ τους να επιστρέψουν στις προπονήσεις ανά γκρουπ των 5-6 παικτών και σε διαφορετικές ώρες για να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό. Παράλληλα, έχουν κάνει πρόβλεψη για 20.000 τεστ, προκειμένου να υποβάλλονται τα μέλη των ομάδων πριν από κάθε αγώνα έως το φινάλε της σεζόν. Επίσης, έχει γίνει εισήγηση για να υπάρχει όλο αυτό το διάστημα ένας γιατρός με ειδικότητα λοιμωξιολόγου δίπλα σε κάθε ομάδα επί 24άωρου βάσεως μέχρι το τέλος της περιόδου!

Ο συγκεκριμένος γιατρόςσε συνεργασία με το ιατρικό τιμ της κάθε ομάδας θα είναι υπεύθυνος και για την επίδοσή της κόντρα στον κορονοϊό. Θα είναι υπεύθυνος για τα τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Θα αναλάβει τη θερμομέτρηση και το τσεκάρισμα πριν από κάθε προπόνηση. Θα υπάρχει και ειδική φόρμα με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που το κάθε μέλος ομάδας θα καλείται να συμπληρώνει καθημερινά και να υπογράφει, υπό μορφή υπεύθυνης δήλωσης, αναλαμβάνοντας και τις όποιες συνέπειες.

ΕΙΚΟΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΟΥΛΜΑΝ!

Για τη δημιουργία των 20.000 τεστ οι Γερμανοί απασχολούν ήδη πέντε εργαστήρια που δουλεύουν αποκλειστικά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ οι μετακινήσεις των ομάδων θα γίνονται με πούλμαν εντός της χώρας κι όχι με αεροπλάνο.Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη η κάθε ομάδα να μετακινείται με δύο πούλμαν κι όχι με ένα όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, προκειμένου να λαμβάνονται και οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των επιβαινόντων.Όλα αυτά τα μέτρα προφύλαξης η γερμανική Λίγκα τα έχει καταθέσει ήδη στα αρμόδια Υπουργεία, αλλά απάντηση για να αρχίσουν οι αγώνες στις 9 Μαΐου δεν υπήρξε μέχρι τώρα και μάλλον πάμε για αργότερα…

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι Γερμανοί έχουν κάνει τα περισσότερα τεστ παγκοσμίως ως τώρα, περί τα 2.000.000 συνολικά. Δεν θα χρειαστεί ασφαλώς να γίνουν 20.000 τεστ στην Ελλάδα για να καλυφθούν οι ανάγκες των δικών μας ομάδων, αλλά πολύ λιγότερα. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι τι δυνατότητες υπάρχουν και τι από τα παραπάνω μπορούμε εμείς να εφαρμόσουμε αναλογικά, σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και απαιτήσεις.

Με αυτή την αφορμή, αναρωτιέμαι τι (θα) περιλαμβάνει άραγε το πλάνο της δικής μας Λίγκας, προκειμένου να αρχίσουν ταplayoffsκαι όσα ματς είναι σε εκκρεμότητα για το Κύπελλο Ελλάδας. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό κι εδώ θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα τουλάχιστον στο βασικό πλαίσιο. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν έχουμε αποφασίσει πού θα διεξαχθούν ταplayoffsμε την κατεύθυνση να είναι ένα μέρος για να αποφευχθούν οι περιττές μετακινήσεις. Θα είναι η Αθήνα που έχει και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αλλά και γήπεδα; Θα είναι η Κρήτη, όπως ακούγεται;

ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Μπορούμε να εξασφαλίσουμε για τις ομάδες τεστ για τον κορονοϊό; Και αν ναι πόσα; Ποιος θα καλύψει αυτό το κονδύλι με δεδομένο ότι η κάθε ομάδα στην παρούσα φάση θα έχει για κάθε παιχνίδια αποστολή μίνιμουμ 40 ατόμων (παίκτες, προπονητικό τιμ, ιατρικό τιμ, φροντιστές, συνοδοί); Πως και πότε θα επιστρέψουν οι ομάδες στις προπονήσεις;Θα πλαισιώσει τις ομάδες ειδικός λοιμωξιολόγος όπως θα γίνει στη Γερμανία;

Εν ολίγοις η Ελλάδα που είναι μία από τις χώρες που λειτούργησε εξαιρετικά για να περιορίσει τη λαίλαπα του κορονοϊού πως θα τον αντιμετωπίσει και στο ποδοσφαιρικό κομμάτι; Είμαστε έτοιμοι; Έχουμε τη δυνατότητα, οικονομική και όχι μόνο, να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα και να τα εφαρμόσουμε; Για όλους αυτούς τους λόγους οι αποφάσεις των επόμενων ημερών αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον και ακόμη πιο πολύ, βεβαίως, τα αποτελέσματά τους εντός κι εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Ίδωμεν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ