ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Έχασε μόνος του

Ο Αχμέντ Χασάν
Ο Αχμέντ Χασάν EUROKINISSI

Σε ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος σε όλους τους επιμέρους τομείς, κατάφερε να δεχθεί δύο γκολ, να χάσει πολλά περισσότερα, με κορυφαίο το… άχαστο του Μασούρα και μαζί το ντέρμπι. Αναλύει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Μπάλα είναι και γυρίζει. Όλα μπαίνουν κι όλα χάνονται. Ο Ολυμπιακός μετρούσε 33 εκτός έδρας παιχνίδια αήττητος. Χθες, ενώ ήταν καλύτερος σε όλους τους επιμέρους τομείς, κατάφερε να χάσει. Γιατί; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Επειδή δέχθηκε δύο πολύ “εύκολα” -για την αξία των παικτών του- γκολ, ενώ έχασε τα “άχαστα”. Συνηθίζουμε να λέμε ότι ειδικά στο ποδόσφαιρο η στατιστική πολλές φορές δεν αποτυπώνει την αλήθεια.

Αυτό αποδείχθηκε και χθες στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι “ερυθρόλευκοι” μπήκαν στο γήπεδο με τον αέρα του φαβορί, το απέδειξαν στο μεγαλύτερο μέρος του ντέρμπι, αλλά έχασαν. Έχασαν επειδή δεν είχαν την απαιτούμενη προσοχή, εκεί που έπρεπε, μπροστά στις δύο εστίες. Αν σκεφτούμε πως είχαν σχεδιάσει τον αγώνα οι δύο προπονητές, εκείνος που χαμογέλασε περισσότερο και δικαίως ήταν ο Λάζλο Μπόλονι. Όχι, επειδή νίκησε, αλλά επειδή είδε το πλάνο του να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ενώ και η τύχη του έκλεισε το μάτι.

Να αιφνιδιάσει στα πρώτα λεπτά και των δύο ημιχρόνων επιχείρησε ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Η ομάδα του το κατάφερε μόλις στο 6’, έχοντας προειδοποιήσει ένα λεπτό νωρίτερα. Οι “ερυθρόλευκοι” μπήκαν με αφέλεια και ολίγη έπαρση στο γήπεδο. Έδειχναν να μην περιμένουν ότι οι “πράσινοι” με τον πιτσιρικά Ιωαννίδη στην κορυφή της επίθεσης, τον Καμπετσή στο ένα άκρο και τον Ενγκμπαγκοτό στο άλλο, θα τους δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Έλα όμως, που μια διαγώνια κίνηση του Σανκαρέ ουσιαστικά ξεχαρβάλωσε όλη την αμυντική ισορροπία μπροστά από την εστία του Ζοζέ Σα.

Όπως παραδέχθηκε και ο Πέδρο Μαρτίνς, αυτό το γκολ αποδείχθηκε ουσιαστικά βούτυρο στο ψωμί των γηπεδούχων, οι οποίοι έδωσαν το μισό γήπεδο στον Ολυμπιακό και πάλεψαν να υπερασπιστούν το άλλο μισό.

Είναι γεγονός ότι οι “πράσινοι” έτρεξαν πολύ πίσω από τη μπάλα, πήραν τις μισές μονομαχίες, αποσυντόνισαν από νωρίς τον Μαντί Καμαρά, ο οποίος έπαιζε από νωρίς με νεύρα και με κάρτα. Την ίδια ώρα Φορτούνης και Βρουσάι είχαν πολλά ζόρια ξεκινώντας από τα άκρα, έχοντας διαρκώς να αντιμετωπίσουν διπλά μαρκαρίσματα.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι από τα μισά του πρώτου μέρους ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού έδωσε εντολή για δύο εσωτερικές αλλαγές, μετατρέποντας το πιο συμπαγές 4-2-3-1 του ξεκινήματος, στο πιο επιθετικό 4-2-3-1. Πέρασε αριστερά τον Τιάγκο Σίλβα, έφερε δεξιά τον Βρουσάι για να ελευθερώσει τον Φορτούνη σε ρόλο μπαλαντέρ, ο οποίος, όμως, δεν βρέθηκε σε καλή βραδιά. Παράλληλα, ζήτησε από τους δύο στόπερ να αλλάξουν αμοιβαία θέση. Ο Σωκράτης πέρασε δεξιά και ο Σεμέδο αριστερά, για να λειτουργήσει περισσότερο ως “σκούπα”.

Ουσιαστικά από τους χαφ και τους επιθετικούς του Ολυμπιακού, οι μοναδικοί δύο που στάθηκαν στο ύψος τους από το πρώτο μισό του αγώνα, ήταν ο Μπουχαλάκης και ο Τιάγκο. Όλοι οι άλλοι ήταν κατώτεροι των προσδοκιών, τουλάχιστον μέχρι να μπει ο Βαλμπουενά του οποίου η παρουσία έδωσε πνοή συνολικά στο επιθετικό κομμάτι. Την τεχνική ηγεσία δεν δικαίωσε ούτε η επιλογή του Χασάν στην κορυφή της επίθεσης, ο οποίος είναι ζήτημα αν ήρθε όλες κι όλες τρεις φορές σε επαφή με τη μπάλα.

ΔΥΟ ΛΑΘΗ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ

Όσο για την άμυνα, σοβαρά προβλήματα δεν αντιμετώπισε, αλλά όταν στο πρώτο γκολ, πιάνονται όλοι στον ύπνο και στο δεύτερο ο Καμαρά χάνει την κεφαλιά από τον Βέλεθ και ο Ζοζέ Σα τη μπάλα μέσα από τα χέρια του, τι να πεις… Η μία ομάδα με πολύ πιο περιορισμένες λύσεις βρήκε δύο “εύκολα” γκολ και η άλλη έπρεπε να ματώσει για να πατήσει περιοχή.

Είναι γεγονός ότι ο Ολυμπιακός πάτησε πολύ καλύτερα στο β’ μέρος. Ουσιαστικά έπαιξε μονότερμα. Έφτασε την κατοχή στο 70%, δημιούργησε τις διπλάσιες ευκαιρίες (20 με 10), αλλά για να βρει γκολ έπρεπε να μπει στο γήπεδο ο Ελ Αραμπί και να παίξουν οι “ερυθρόλευκοι” με 4-4-2, αρχικά με τον Χασάν και στη συνέχεια με τον Κάιπερς. Στο διάστημα της απόλυτης κυριαρχίας των “ερυθρολεύκων” έπαιξαν ρόλο και τα ανεβάσματα των Ανδρούτσου, Ρέαμπτσιουκ.

ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ

Απέναντι σε έναν αντίπαλο που από τα μισά του β’ μέρους έδειχνε να πηγαίνει ασθμαίνοντας, οι “ερυθρόλευκοι”κυριάρχησαν απόλυτα, βρήκαν ένα γκολ για να ξαναμπούν στο παιχνίδι, αλλά έχασαν και ευκαιρίες που δεν χάνονται. Με τον Χασάν, τον Ανδρούτσο και στο 89’ με τον Μασούρα.

Δεν έχω κρύψει πως θεωρώ τον Γιώργο Μασούρα έναν από τους πιο τίμιους και πιο παρεξηγημένους παίκτες του Ολυμπιακού, υπό την έννοια του ότι έχει προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα του έχουν πιστωθεί. Είναι πάντα μέσα στο γκολ, σκοράρει συχνά, αλλά αυτό που χάνει στο 89’ από τη λόμπα του Μπουχαλάκη, ξέρει καλύτερα κι από μένα κι από τον καθένα πως δεν χάνεται!

Όσο κι αν πολύς κόσμος αποθεώνει από χθες βράδυ τον Διούδη για την απόκρουση, ο κυνηγός των “ερυθρολεύκων” πιο πολύ πάσα έκανε παρά σουτ, στη φούρια του να τελειώσει τη φάση και να φέρει το ματς στα ίσα. Δεν διαφωνώ ότι ο κίπερ του “τριφυλλιού” στάθηκε και χθες στο ύψος του, αλλά η συγκεκριμένη φάση είναι όλη του Μασούρα. Κι εκεί δεν έπρεπε να λαθέψει… Αυτές οι στιγμές είναι που ξεχωρίζουν τους πολύ καλούς από τους μεγάλους παίκτες. Ειδικά σε τέτοια ματς.

Η καλή φάση ήρθε, έστω και στο φινάλε, το δεύτερο γκολ δεν ήρθε και η καλύτερη ομάδα δε νίκησε, όπως επισήμανε και ο Πέδρο Μαρτίνς. Νίκησε εκείνη που εκμεταλλεύθηκε τις στιγμές της και είχε ποδοσφαιριστές που βγήκαν “πεθαμένοι” από το γήπεδο, δίνοντας ό,τι έχουν και δεν έχουν. Κλείνοντας είναι απορίας άξιο πως το VAR δεν είδε το χέρι του Σανκαρέ στο φάουλ του Βαλμπουενά, ενώ συζητήσιμη είναι και η φάση του Χασάν στο πρώτο μέρος, ο οποίος, όμως, μάλλον βρέθηκε εύκολα στο χορτάρι. Όλα αυτά, ωστόσο, θα ήταν εκτός κουβέντας, αν οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είχαν προδοθεί από δικά τους λάθη...

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός πλήρωσε τις αδυναμίες, πλήρωσε τα λάθη και τις απροσεξίες του, όχι μόνο στην άμυνα, αλλά και την επίθεση. Από την Τούμπα έφυγε όρθιος, έστω και με λίγο ποδόσφαιρο, από τη Λεωφόρο η αποχώρηση είχε πολλά σκυμμένα κεφάλια. Επέτρεψε οι λεπτομέρειες να πάνε απέναντι και έχασε ένα ματς που με λίγη προσοχή ή με λίγο περισσότερη συγκέντρωση, μιας και ακολουθεί το πρώτο ματς με την PSV, θα μπορούσε να έχει εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Και χωρίς να φτάσει το γκάζι στο πάτωμα...

Δείτε πώς σχολίασαν ο Θέμης Καίσαρης με τον Τσάρλυ το ντέρμπι από την αίθουσα σύνταξης του SPORT24:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ