ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Εκπαιδεύει κι άλλους Χασάν

Ο Αχμέντ Χασάν σκοράρει κατά του Απόλλωνα Σμύρνης και χαρίζει τη νίκη στον Ολυμπιακό
Ο Αχμέντ Χασάν πανηγυρίζει γκολ του Ολυμπιακού κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης EUROKINISSI

Το επόμενο στοίχημα του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό δεν είναι το πότε θα ρολάρουν οι μεταγραφές στο πλάνο του, αλλά το πώς θα τους κρατήσει όλους ζεστούς ακόμη και στον πάγκο. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Για πρώτη φορά πήραμε χθες μια καλή γεύση από τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα του Ολυμπιακού. Το δείγμα, βέβαια, δεν είναι ενδεικτικό, καθώς θα ήταν διαφορετικό να μπουν ένας ή δύο στην “καλή” ενδεκάδα και να δείξουν μαζί με τους πιο μπαρουτοκαπνισμένους τι μπορούν να προσφέρουν, παρά να βρεθούν ξαφνικά παρέα οκτώ νέα πρόσωπα. Ήταν δεδομένο ότι θα υπήρχε έλλειψη ομοιογένειας, αλλά ο Πέδρο Μαρτίνς τα έχει ξανακάνει αυτά…

Ποιος ξεχνά ότι πρόπερσι στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Μίλαν είχε αλλάξει έντεκα παίκτες, παρουσιάζοντας απέναντι στους “ροσονέρι” ένα εντελώς διαφορετικό σχήμα, συγκριτικά με ό,τι είχαμε δει ως εκείνη την ώρα; Σε μια ομάδα με τόσες και τέτοιες υποχρεώσεις το βάπτισμα του πυρός συνήθως γίνεται απότομα. Όπως το μωρό όταν προσγειώνεται στην κολυμπήθρα για την πρώτη βουτιά. Αν θα το αντέξει ή θα κλάψει, δεν μπορεί να το προεξοφλήσει κανείς.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ

Στη διάρκεια του αγώνα με τον Απόλλωνα, τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα, λοιπόν, φανέρωσαν το βαθμό ετοιμότητάς, αλλά και προσαρμογής τους. Δεν είναι για όλους το ίδιο. Ο Μοχάμεντ Ντρέγκερ, όπως αποτυπώθηκε όχι μόνο στο μάτι, αλλά και μέσα από τα γραφήματα της Opta, έχει στοιχεία που παραπέμπουν σε Ομάρ Ελαμπντελαουί.

Γρήγορος, με γεμάτο ρεζερβουάρ, μπουκαδόρος, με καλές επιλογές και πάνω απ’ όλα τρελή διάθεση να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Θέλει να παίξει μπάλα στον Ολυμπιακό ο Τυνήσιος με τις γερμανικές… προδιαγραφές και το “φώναξε” με το “καλησπέρα”.

Πιο τρακαρισμένος απ’ όλους τους νέους ήταν ο Πέπε, προφανώς επειδή ξέρει τι απαιτήσεις υπάρχουν. Ξέρει πόσα χρήματα στοίχισε, πόσο πολύ τον ήθελε ο Πέδρο Μαρτίνς και τι ρόλο σκοπεύει να του αναθέσει στην ομάδα. Πήρε και τη βαριά φανέλα με το “10”, ωστόσο, εμφανίστηκε αγχωμένος και ξεκούρδιστος με τους υπόλοιπους. Μπάλα ξέρει, ποιότητα έχει, άρα θα το βρει αργά ή γρήγορα μέσα από τα αγωνιστικά λεπτά.

Μην ξεχνάμε ότι και ο Εμβιλά στις πρώτες του συμμετοχές, “τράκαρε” με τον Μπουχαλάκη, στα ίδια περίπου τετραγωνικά του γηπέδου, αλλά πλέον το βρήκαν και συνεργάζονται μια χαρά. Όταν υπάρχει ποιότητα και διάθεση για υπακοή στις εντολές, όλα τα άλλα έρχονται με τον χρόνο. Αυτόν που χρειάζεται και ο “ταύρος” Βινάγκρε, ο οποίος είναι ένας πολύ δυνατός και κόμπακτ αριστερός μπακ, αλλά θέλει ματς για να συντονιστεί με τους διπλανούς του και τις απαιτήσεις του πλάνου. Όσο έχει στοιχεία Ομάρ ο Ντρέγκερ και ο Βινάγκρε έχει κοινά με τον Τσιμίκα κι αυτό θα φανεί περισσότερο στην πορεία της σεζόν…

Ο Μπρούμα έκανε ορισμένες μπούκες, απέδειξε ότι στον κενό χώρο δεν σταματιέται, αλλά δεν είχε καλές επιλογές στην τελική προσπάθεια. Οι πάσες του ήταν ή λανθασμένες ή αναιμικές, ωστόσο, κι αυτό είναι θέμα έλλειψης χημείας, ίσως και αυτοπεποίθησης σε αυτή τη φάση. Μιλάμε, σίγουρα, για παίκτες υψηλής ποιότητας, οι οποίοι ο καθένας στη θέση του και ξέρει και μπορεί. Δεν έχουμε δει ακόμη μόνο τον Τιάγκο Σίλβα, ο οποίος χρειάστηκε να μείνει στα πιτς για μερικές ημέρες, αλλά πλέον έχει ενταχθεί κανονικά στις προπονήσεις και περιμένει την ευκαιρία του.

Η ουσία -εκτιμώ- ότι δεν βρίσκεται στο τι είδαμε χθες, αλλά στο τι θα δούμε από εδώ και πέρα. Το πιο δύσκολο δεν είναι ο καθένας από αυτούς να βρει τον εαυτό του, αλλά το πως θα μείνει ζεστός για να παίξει όταν κι όποτε κληθεί να το κάνει.

Ο Ολυμπιακός φέτος δεν έχει μια καλή ενδεκάδα και μερικές ακόμη αξιόπιστες λύσεις για να έρθουν από τον πάγκο, αν κι εφόσον. Διαθέτει περισσότερους από 20 πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές που θεωρούνται εν δυνάμει βασικοί. Στη χθεσινή ενδεκάδα, προσθέστε Ραφίνια, Σεμέδο, Μπα, Καμαρά, Χολέμπας, Βαλμπουενά, Μασούρα, Ραντζέλοβιτς, Ελ Αραμπί, Σουντανί, Τιάγκο Σίλβα. Μιλάμε για άλλους έντεκα που θα μπορούσαν να απαρτίσουν μια άλλη ενδεκάδα, ίσως και ακόμη πιο δυνατή.

Δεν είναι λίγοι οι προπονητές που έχουν περάσει από το μεγάλο λιμάνι κι όχι μόνο που δηλώνουν ότι θέλουν “κοντά” ρόστερ. Αυτό δεν γίνεται από δική τους τρέλα, αλλά για να γίνεται καλύτερα η διαχείριση του υλικού. Να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι οι απογοητευμένοι επειδή δεν παίζουν. Να υπάρχουν λιγότερες μουρμούρες, γκρίνιες. Να νιώθουν όλοι απαραίτητοι…

ΜΙΑ ΕΝΔΕΚΑΔΑ... ΧΑΣΑΝ

Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και ο Μαρτίνς το ξέρει πρώτος απ’ όλους. Η ομάδα είναι φορτωμένη πολύ από πέρυσι, χρειάζεται φρεσκάρισμα και βάθος στο ρόστερ. Χρειάζεται, όμως, και οι ρεζέρβες να έχουν τη νοοτροπία του Χασάν. Ο Αιγύπτιος είτε είναι στην ενδεκάδα όπως χθες, είτε έρχεται από τον πάγκο για ένα ημίχρονο ή για μερικά λεπτά, ό,τι έχει να δώσει, θα το δώσει σα να μην υπάρχει αύριο. Δεν θα νοιαστεί για το αν θα είναι βασικός ή όχι, αλλά για το τι θα δείξει όσο είναι πάνω στο χορτάρι. Γι’ αυτό τον γουστάρει ο κόουτς και τον θέλει κοντά του. Επειδή έχει όχι μόνο καλά προσόντα, αλλά και καλή νοοτροπία.

Την ίδια θέλει να δει και από τους υπόλοιπους. Να “φτιάξει” κι άλλους Χασάν θέλει ο Πέδρο. Παίκτες που είτε βρίσκονται στο αρχικό σχήμα, είτε όχι, θα μπαίνουν στο γήπεδο λυσσασμένοι. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι μπορεί να παίζουν μια φορά ανά πέντε ματς ή και ακόμη περισσότερα. Θα έχουν την υπομονή, την αντοχή, τη διάθεση να συνεχίσουν τη δουλειά με κίνητρο και να μην τα παρατήσουν όπως συμβαίνει συχνά με παίκτες που δεν παίζουν όσο θα ήθελαν; Αυτό είναι ένα πολύ καλό ερώτημα που θα απαντηθεί στην πορεία.

Ενόψει του αγώνα με τη Μάντσεστερ Σίτι, πάντως, είναι πολύ σημαντικό ότι “καθάρισε” με τον Covid 19 o Μαντί Καμαρά, ειδικά μετά τις ενοχλήσεις στη μέση του Ανδρέα Μπουχαλάκη που μπορεί να τον αφήσουν στον πάγκο ή ακόμη και εκτός αποστολής.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ