OPINIONS

Εμβιλά: Αδιανόητη ποιότητα με τη μπάλα

Sunderland's Yann M'Vila, left, vies for the ball with Manchester United's Juan Mata during the English Premier League soccer match between Sunderland and Manchester United at the Stadium of Light, Sunderland, England, Saturday, Feb. 13, 2016. (AP Photo/Scott Heppell)
Sunderland's Yann M'Vila, left, vies for the ball with Manchester United's Juan Mata during the English Premier League soccer match between Sunderland and Manchester United at the Stadium of Light, Sunderland, England, Saturday, Feb. 13, 2016. (AP Photo/Scott Heppell) AP PHOTO/SCOTT HEPPELL

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει το σπάνιο προσόν του Γιαν Εμβιλά, τα σημεία που υπερτερεί του Γκιλιέρμε, αλλά και τον τομέα που πρέπει να τον θωρακίσει ο Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό.

Ήρθε με αέρα σταρ. Έδειχνε πολύ άνετος μέσα στην πανάκριβη φόρμα του που έφερε υπογραφή διάσημου οίκου μόδας. Πήρε με χαρά στα χέρια τη μάσκα του Ολυμπιακού κι απάντησε σεμνά "ευχαριστώ".

Μόλις είδε συγκεντρωμένες τις κάμερες και τα μικρόφωνα, ρώτησε διακριτικά πως είναι στα ελληνικά το "καλημέρα" και το "ευχαριστώ". Η πρώτη του λέξη προς τους συγκεντρωμένους εκπροσώπους των ΜΜΕ ήταν στη γλώσσα μας. Σήκωσε το αριστερό χέρι για να χαιρετήσει, ευχαρίστησε για την παρουσία τους στο "Βενιζέλος" και παρέπεμψε στην αυριανή μέρα (Κυριακή) για περισσότερα. Σήμερα έχουμε τελικό Κυπέλλου άλλωστε. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα του Γιαν Εμβιλά στη χώρα μας για λογαριασμό των "ερυθρολεύκων".

Το ζητούμενο, βέβαια, δεν είναι τι εικόνα άφησε στο αεροδρόμιο, αλλά αν θα αποδειχθεί μεταγραφή... αεροδρομίου. Αν θα παρουσιάσει μέσα στο γήπεδο όλα αυτά που τον συνοδεύουν. Πριν από μερικές ημέρες διαβάσατε στο Sport24.gr την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Τσάρλι για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού. Για το αρχοντικό του παιχνίδι, τα μέτρα που καλύπτει, την ικανότητά του με τη μπάλα στα πόδια...

ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ BUILD UP

Σήμερα θα το πάμε λίγο πιο πέρα και θα εστιάσουμε στο σπάνιο προσόν που διαθέτει ο 30χρονος Γάλλος μέσος, ο οποίος έχει καταγωγή από το Κονγκό. Με τη βοήθεια προπονητών επιπέδου UEFA PRO που έχουν παρακολουθήσει αναλυτικά τον διεθνή Γάλλο μέσο, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως ο Εμβιλά διαθέτει αδιανόητη επαφή με τη μπάλα και ικανότητα στο build up.

Δεν πρόκειται απλά για έναν ποδοσφαιριστή της μεσαίας γραμμής, ο οποίος θα πάρει τη μπάλα και θα πασάρει σωστά στον μπροστινό του. Πρόκειται για έναν τόσο προικισμένο χαφ που ουσιαστικά καταργεί δύο ζώνες στην ανασταλτική λειτουργία του αντιπάλου.

Για να γίνει πιο κατανόητο, οι προπονητές ζητούν από το 6άρι τους να πάρει σωστά και γρήγορα τη μπάλα στα πόδια και να πασάρει με ασφάλεια στα κεντρικά χαφ, έχοντας αποφύγει την πρώτη ζώνη άμυνας. Με άλλα λόγια, να πάρει τη μπάλα από το πρώτο τρίτο του γηπέδου και να τη μεταφέρει με ασφάλεια στο δεύτερο, για να "χτιστεί" ορθολογικά η επίθεση.

"ΚΑΤΑΡΓΕΙ" ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΡΙΤΟ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Ο Εμβιλά, έχει το τρομερό χάρισμα όταν παίρνει τη μπάλα στα πόδια να βρίσκεται στη σωστή γωνία, ώστε με ένα κοντρόλ να έχει ελευθερωθεί και πριν στηθούν ανασταλτικά οι αντίπαλοι να πασάρει όχι απαραίτητα στο "8" ή το "10" της ομάδας του, αλλά είτε στην κίνηση του εξτρέμ, είτε στην κίνηση του φορ! Να μεταφέρει δηλαδή τη μπάλα, συνήθως συρτά και με κάθετο παίξιμο, από το πρώτο τρίτο του γηπέδου στο απέναντι τρίτο και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για γκολ με άμεσο παιχνίδι!

Για τους προπονητές είναι περίπου... αδιανόητο, το πόσο εύκολα ο Εμβιλά μπορεί να γυρίσει με τη μπάλα και να τη βγάλει είτε στο εξτρέμ είτε στον επιθετικό. Πρόκειται για μια ικανότητα που μόνο χαφ πολύ υψηλού επίπεδου διαθέτουν.

Εμβιλά: Αδιανόητη ποιότητα με τη μπάλα
EUROKINISSI

ΠΟΛΥ ΑΝΕΤΟΣ ΣΤΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ

Είναι απίστευτο το πως θα πάρει τη μπάλα με πρώτο κοντρόλ κατεύθυνσης, δεν χάνει δευτερόλεπτο, για να προλάβει τη μετατόπιση της άμυνας και να κάνει κάθετη πάσα με τη μία. Σπάνια παίζει με περισσότερες από δύο επαφές (κοντρόλ και μεταβίβαση), ενώ σχεδόν πάντα πασάρει συρτά και κάθετα. Κάνει δηλαδή το ιδανικό που ζητά κάθε προπονητής.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι πως νιώθει πολύ άνετα στο πρέσινγκ του αντιπάλου. Επειδή έχει αυξημένη αντιληπτική ικανότητα και ξέρει τι να κάνει κάθε στιγμή, δύσκολα θα νιώσει πίεση, ακόμη κι αν τον μαρκάρουν δύο παίκτες. Θα βρει την κατάλληλη γωνία και θα περάσει τη μπάλα με ασφάλεια. Πως ανταποκρίνεται, ωστόσο, στο ανασταλτικό κομμάτι;

ΔΕΝ... ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ

Το πιο σύνηθες γνώρισμά του είναι πως πέφτει στους αντιπάλους χωρίς επιβράδυνση. Συνήθως μαρκάρει με ένταση, αλλά όχι με όση ηρεμία χρειάζεται, με αποτέλεσμα συχνά να επιστρατεύει το όπλο του τάκλιν, το οποίο είναι αποτελεσματικό μεν, αλλά αν δεν γίνει επιτυχημένα, θέτει τον παίκτη που το επιχειρεί εκτός φάσης. Όταν χρειαστεί να μπει ανάμεσα από τα στόπερ για να φτιάξει τριάδα, το κάνει σωστά και με συνέπεια, αλλά δεν ξεκολλάει γρήγορα. Σε αυτό βέβαια τον βοηθάει ότι μπορεί να παίξει γρήγορα, άρα μικρό το κακό...

Ενώ, λοιπόν, καλύπτει τα τετραγωνικά του 6αριού, με τη μπάλα παίζει περισσότερο ως 8άρι. Και στο πρέσινγκ, ωστόσο, δεν μοιάζει με κλασικό "κόφτη", αφού είναι καλύτερος με τη μπάλα στα πόδια, παρά χωρίς αυτήν. Ποιο είναι το γενικό συμπέρασμα; Πως στα περισσότερα ματς που ο Ολυμπιακός θα κάνει παιχνίδι κατοχής, ο Εμβιλά θα προσφέρει πάρα πολλά για τους λόγους που προαναφέραμε.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΑ

Σε ματς, ωστόσο, κόντρα σε ομάδες και αντιπάλους υψηλού επιπέδου, θα χρειαστεί υποστήριξη στο ανασταλτικό κομμάτι, με έναν παίκτη τύπου Μπουχαλάκη ή Καμαρά που θα μαρκάρει με περισσότερη συνέπεια και θα κλείνει σωστά τις τρύπες μπροστά από την αμυντική τετράδα.

Για τα υπόλοιπα, αρμόδιος να φτιάξει το σενάριο δεν είναι άλλος από τον Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος θα κληθεί να κουμπώσει μια νέα τριάδα στον άξονα, όχι μόνο με τον Εμβιλά, αλλά και με τον - χαζομπαμπά- Πέπε, ο οποίος, επίσης, είναι πολύ ποιοτικός με τη μπάλα, αλλά όχι ιδιαίτερα ικανός στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού.

ΠΟΛΥ ΓΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι μετά τις προσθαφαιρέσεις στον άξονα, ο Ολυμπιακός πλέον έχει πέντε χαφ πρώτης γραμμής, μιας και για το "6", υπάρχει και η αξιόπιστη λύση Καφού. Αν συνυπολογίσουμε και τους Βαλμπουενά, Φορτούνη για το "10", καταλαβαίνουμε ότι ο Πορτογάλος κόουτς του Ολυμπιακού έχει τα απαραίτητα υλικά για κάθε συνταγή, είτε αφορά ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, είτε ευρωπαϊκό. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε προσεχώς στο γήπεδο...

Υ.Γ.: Για την ιστορία η απόκτηση του Γιαν Εμβιλά θα ανακοινωθεί επίσημα από την ΠΑΕ αύριο ή (το πιθανότερο) τη Δευτέρα (14/9).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ