ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όταν βολεύτηκε ο Φορτούνης...

Ο Κώστας Φορτούνης σε στιγμιότυπο από το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα για το Κύπελλο Ελλάδας
Ο Κώστας Φορτούνης σε στιγμιότυπο από το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα EUROKINISSI

Τα βρήκε σκούρα ο Ολυμπιακός στους Ζωσιμάδες από το καλό διάβασμα του Γιαννίκη στο 3-4-3 κυρίως λόγω δυσκολίας προσαρμογής του Φορτούνη. Με το 4-4-2 όλοι βρήκαν το ρόλο τους και ήρθε το σκορ πρόκρισης. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Οι… ψυλλιασμένοι ή έστω όσοι παρακολουθούν χρόνια τον Ολυμπιακό, την είχαν δει την παγίδα των Ζωσιμάδων. Τους "ερυθρόλευκους" σε κάτι τέτοια παιχνίδια πρέπει να τους φοβάσαι για γκέλα. Όταν προέρχονται από τη νιρβάνα που προκάλεσε το 5-1 σε βάρος της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όταν έχει διαμορφωθεί η αίσθηση "έλα μωρέ ποιος ΠΑΣ;".

Έλα, όμως, που η ομάδα των Ιωαννίνων όχι απλά στάθηκε στο ύψος της, αλλά ήταν και εξαιρετικά διαβασμένη. Ο Αργύρης Γιαννίκης το περίμενε, όπως κι όλοι μας, πως κι αυτή τη φορά θα ισχύσει για τον Πέδρο Μαρτίνς το “ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει”.

ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ ΤΟ 3-4-3

Είναι της συνήθειας ο Πορτογάλος τεχνικός. Δεν αλλάζει κάτι μέχρι να χρειαστεί να το αλλάξει. Αν κάτι δεν πάει καλά, εκεί θα παρέμβει και θα κάνει βελτιώσεις. Εδώ που τα λέμε το 3-4-3 της Τετάρτης (8/4), ήταν μάλλον αχρείαστο απέναντι σε μια ομάδα που έπαιζε με μισό επιθετικό.

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την τριάδα της άμυνας. Οι γηπεδούχοι με καλή οργάνωση ανασταλτικά, δύναμη στις μονομαχίες και "τόσο όσο" πίεση ψηλά, κατάφεραν και στο δυναμικό ξεκίνημα των φιλοξενούμενων να αντέξουν και να φέρουν το παιχνίδι εκεί που το ήθελαν, κυρίως μετά το 25ο λεπτό.

Οι "ερυθρόλευκοι" έδειχναν μπλοκαρισμένοι στο παιχνίδι τους. Πιο πολύ φλύαροι ήταν με τη μπάλα παρά ουσιαστικοί. Πολύ σέντρα, πολύ γέμισμα, από... μέλι τίποτα. Σαν κάτι να μη δούλευε σωστά σε αυτή τη νέα διάταξη. Εκείνος που δεν βολεύτηκε κυρίως ήταν ο Κώστας Φορτούνης.

Ο "μίστερ 7" του Ολυμπιακού και διάθεση είχε και στη φωτιά μπήκε, αλλά δεν προσαρμόστηκε σωστά στο σενάριο. Επηρεασμένος από το ρόλο που παίζει συνήθως στην τριάδα πίσω από τον επιθετικό στα συστήματα που ξεκινούν με τέσσερις στην άμυνα, ο Κώστας έδειχνε, παρά τη διαρκή προσπάθειά του, να μην βρίσκεται πολλές φορές στον κατάλληλο χώρο για να γίνει σωστά η δουλειά.

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο "ΦΟΡΤΟΥ", ΑΛΛΑΞΕ Η ΔΙΑΤΑΞΗ

Ο Πέδρο Μαρτίνς, ωστόσο, ήξερε το πώς αυτό το παιχνίδι θα μπορούσε να αποκτήσει την υπογραφή του αρχηγού. Προτίμησε να μην τον αντικαταστήσει, αλλά να τον κάνει να πατήσει καλύτερα. Να βολευτεί περισσότερο. Να του δώσει τα μέτρα που χρειάζεται για να ξεκλειδώσει αυτό που ξέρει πιο καλά από τον καθένα. Μετέτρεψε, λοιπόν, τη διάταξη σε 4-4-2 στο τελευταίο μισάωρο, έριξε στη μάχη τον Ελ Αραμπί, για να ντουμπλάρει τον Χασάν και κάπως έτσι υπήρξε ανατροπή στο σενάριο.

Ο ΠΑΣ προηγήθηκε με ένα γκολ από το πέναλτι μέσω VAR που δίνεται και δεν δίνεται (σ.σ. το χέρι είναι σε αφύσικη θέση, αλλά ο Μπα δεν βλέπει καν την πορεία της μπάλας, η οποία χτυπά προηγουμένως και στο στήθος του...), ενώ θα μπορούσε σε τουλάχιστον άλλες δύο περιπτώσεις να βρει κι άλλο γκολ.

Σε αυτό το διάστημα, βέβαια, χάθηκε και το απίθανο τετ α τετ του Χασάν, ο οποίος βρέθηκε προ του Λοντίγκιν, αλλά αντί να τον εκτελέσει, έστειλε τη μπάλα πάνω του. Έχασε το θεωρητικά εύκολο, για να βάλει το πολύ πιο δύσκολο ο Αιγύπτιος μετά από σέντρα -ποιου άλλου;- του Κώστα Φορτούνη.

Άλλος παίκτης ο "Φορτού" μόλις διαμορφώθηκαν οι συνθήκες να κολυμπήσει στα νερά που ξέρει. Και την ασίστ για το 1-1 που οδήγησε τους πρωταθλητές σκορ πρόκρισης έδωσε και καλύτερα πάτησε και απειλητικός θα μπορούσε να γίνει, αν τον έβλεπε νωρίτερα ο Ελ Αραμπί σε αντεπίθεση του Ολυμπιακού που βγήκαν τέσσερις κόντρα σε δύο. Η διαχείριση του Πέδρο Μαρτίνς για μία ακόμη φορά έφερε αποτέλεσμα, έστω κι αν το αρχικό πλάνο δεν τον δικαίωσε και χρειάστηκε αρκετή δουλειά από τον πάγκο, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ισορροπίες.

Από ‘κει και πέρα, είναι δεδομένο ότι ο Γιαννίκης έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική ομάδα. Με πλάνο, σφιχτή ανασταλτικά, ικανή να εκμεταλλευθεί το παραμικρό λάθος και να τιμωρήσει. Ομάδα με κίνητρο, δυνάμεις και παίκτες διαβασμένους σε όλα τα κεφάλαια της αναμέτρησης. Δεν έφτασε τυχαία ως εδώ.

Γράφαμε και μερικές ώρες πριν από τη σέντρα του συγκεκριμένου αγώνα ότι ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να είναι περισσότερο υποψιασμένος. Ο Πορτογάλος κόουτς επιχείρησε να περάσει τα σχετικά μηνύματα πριν από τη σέντρα, κρατώντας όλους τους παίκτες στην πρίζα. Τελικά, έβαλε στην ενδεκάδα τους Λαλά, Ρέαμπτσιουκ, Μπουχαλάκη, Φορτούνη και Χασάν, όπως είχατε διαβάσει σχετικά στο SPORT 24.

ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ 3-4-3, ΑΛΛΑ...

Ποια είναι η ουσία; Το 3-4-3 είναι ένα σύστημα που εφάρμοσε με επιτυχία η ομάδα του Πειραιά το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν είναι και για χόρταση. Σε άλλα ματς όπως το ντέρμπι της Κυριακής στο ΟΑΚΑ ή στον αγώνα με την Άρσεναλ στο Λονδίνο, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποδοτικό, σε κάποια άλλα, όπως το χθεσινό, απλά… αχρείαστο.

Το σημαντικό είναι ότι πλέον ο Ολυμπιακός έχει άλλο ένα όπλο στην φαρέτρα του. Από εκεί που δεν άλλαζε η τετράδα πίσω κι όλες οι διατάξεις ήταν προσαρμοσμένες σε αυτό το μοντέλο (4-2-3-1, 4-3-3, 4-4-2), πλέον μπορεί να παίξει και 3-4-3 ή 3-5-2, με τον Χασάν να αναλαμβάνει ρόλο ανάλογο με αυτό του Ελ Αραμπί στην Καλογρέζα.

Η ιστορία του χθεσινού ημιτελικού δίδαξε και κάτι ακόμη. Ότι η ομάδα του ΠΑΣ θα πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αιφνιδίασε τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και τελικά τον πέταξε εκτός 4άδας Κυπέλλου. Το ίδιο πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι "ερυθρόλευκοι" και για τη ρεβάνς. Να μην υποτιμήσουν την ομάδα των Ιωαννίνων ούτε τώρα που το αποτέλεσμα του πρώτου ματς τους στέλνει στη μεγάλη βραδιά του δρόμου για νταμπλ.

Η ομάδα του Γιαννίκη δεν έχει τίποτα να χάσει, την ώρα που ο Ολυμπιακός έχει υποχρέωση να βρεθεί στον τελικό. Και για να κυνηγήσει μέχρι τέλους το δεύτερο διαδοχικό νταμπλ, αλλά κι επειδή το αξίζει με τη φετινή του πορεία βρε αδερφέ. Έστω κι αν η ψυχή πήγε στην Κούλουρη και στην πρόσφατη ρεβάνς με τον Άρη στο "Βικελίδης" όπου καθάρισε ο από μηχανής Θεός Μπουχαλάκης...

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ