ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η ΑΕΚ που δεν είναι Λαμία και τα πέναλτι

Ο Φορτούνης στο ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ για τα playoffs της Super League, στις 19/7/2020
Ο Φορτούνης στο ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ για τα playoffs της Super League, στις 19/7/2020 EUROKINISSI

Εν μέσω καταγγελιών και αντιδράσεων για την “υπόθεση Σιαμπάνη”, ο Σταύρος Γεωργακόπουλος επισημαίνει τον πραγματικό βαθμό δυσκολίας που θα έχει για τον Ολυμπιακό το ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Εν μέσω καταγγελιών και αντιδράσεων που προκάλεσε τις τελευταίες μέρες η “υπόθεση Σιαμπάνη”, ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Ολυμπιακός καλείται να ξαναμπεί το απόγευμα της Τετάρτης (19.30) στο γήπεδο για να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στο εξ αναβολής παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ - ΠΑΓΙΔΑ

Για τον περισσότερο κόσμο οι “ερυθρόλευκοι” θα μπουν σε αυτό το παιχνίδι με ένα γερό προβάδισμα λόγω της καλύτερης κατάστασης που βρίσκονται γενικότερα από τους “κιτρινόμαυρους”. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως πρόκειται για ένα παιχνίδι – παγίδα, στο οποίο οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς πρέπει να εμφανιστούν στο τερέν όχι μόνο πανέτοιμοι, αλλά και αποφασισμένοι για όλα.

Παραδοσιακά οι μεγάλοι ανταγωνιστές του Ολυμπιακού, ιδιαίτερα σε χρονικά σημεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα, βγάζουν αντίδραση κόντρα στον μεγάλο τους αντίπαλο. Η ΑΕΚ αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι για τα playoffs που έγινε το καλοκαίρι, πάντα είναι ανταγωνιστική και βγάζει αντίδραση απέναντι στους “ερυθρόλευκους”. Και μέσα από τέτοια παιχνίδια οι αντίπαλοι της ομάδας του Πειραιά, προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν, να “γιατρέψουν” τις πληγές τους, να επιστρέψουν.

ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΤΩΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Δεν έχω αμφιβολία ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας αν αντιμετωπίσουν το παιχνίδι με τη δέουσα σοβαρότητα, θα φύγουν από την Καλογρέζα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να το ζητήσουν περισσότερο μέσα στο γήπεδο, να είναι αποφασισμένοι να παλέψουν πιο πολύ, να “ματώσουν” περισσότερο πάνω στο χορτάρι. Θα είναι καταστροφικό και πολύ επικίνδυνο αν σταθούν στο 6-0 σε βάρος της Λαμίας επειδή πολύ απλά μεταξύ του πρώην και του νέου αντιπάλου δεν υπάρχει καμία σχέση…

Η ΑΕΚ μπορεί να μην πατάει καλά τελευταία, να έχει αγωνιστικά προβλήματα και ο προπονητής της να τελεί υπό αμφισβήτηση, αλλά έχει καλό ρόστερ, παίκτες με προσωπικότητα κι εμπειρία, ενώ άπαντες είναι αποφασισμένοι να δουν αυτό το ματς ως “απάντηση”, κυρίως μετά τις κατσάδες που ακούστηκαν από Μελισσανίδη και Καρέρα τις τελευταίες ημέρες.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ GUINNESS

Από την άλλη, οι “ερυθρόλευκοι” έχουν αποδείξει ότι παραμένουν το πιο ισχυρό συγκρότημα εντός των συνόρων, ωστόσο, έχουν τα δικά τους θέματα να βελτιώσουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι να αρχίσει να γράφει το κοντέρ στη Λαμία, οι γηπεδούχοι πάτησαν δύο φορές με αξιώσεις την περιοχή του Ολυμπιακού, επειδή η επιθετική λειτουργία της ομάδας του Μαρτίνς δεν ήταν η επιβεβλημένη. Επίσης, στα τελευταία παιχνίδια διεκδικούν την είσοδό τους στο βιβλίο Guinness, με τα πέντε πέναλτι σε βάρος τους μέσα σε τέσσερα διαδοχικά παιχνίδια. Το αν δόθηκαν μέσω του VAR, δεν έχει την παραμικρή σημασία, καθώς VAR θα υπάρχει και στο ντέρμπι, άρα το κάθε λάθος εντός περιοχής πληρώνεται πολύ ακριβά.

Δύο πέναλτι στον αγώνα με τη Μαρσέιγ στο “Βελοντρόμ”. Πέναλτι με τον Βόλο, πέναλτι – χέρι με την Πόρτο, αλλά και με τη Λαμία, άσχετα αν ο Ντέλετιτς σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι. Την Τετάρτη το βράδυ η άμυνα και γενικότερα η ανασταλτική λειτουργία του Ολυμπιακού θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε ποδοσφαιριστές επιπέδου Λιβάγια, Ολιβέιρα, Ανσαριφάρντ, Μάνταλου. Παικτών υψηλού επιπέδου και μπαρουτοκαπνισμένων από τέτοια παιχνίδια.

ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία έγιναν κάποια επιπόλαια μαρκαρίσματα ή χέρια εντός περιοχής, ακόμη και χωρίς πίεση όπως με τον Ραντζέλοβιτς στη Λαμία, θα πρέπει να μείνει στα αποδυτήρια. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει τον αέρα της ΑΕΚ το τελευταίο διάστημα. Την κερδίζει εύκολα στο Φάληρο, την υπέταξε και στα playoffs και στον τελικό του Κυπέλλου. Το ματς της Τετάρτης, όμως, μπορεί να μην έχει σχέση με τα προηγούμενα…

Ότι είναι καλύτερη, πιο δουλεμένη και πιο σταθερή ομάδα οι “ερυθρόλευκοι”, με τον ίδιο κόουτς εδώ και 2,5 χρόνια δεν αμφισβητείται, τουλάχιστον στη δική μου προσέγγιση. Ακόμη, όμως, υπάρχουν δεδομένα προβλήματα, αδυναμίες ή τομείς ΄που χρειάζονται ενίσχυση. Για παράδειγμα, υπήρξαν παιχνίδια που είτε η επίθεση μπλόκαρε, είτε η επιθετική λειτουργία συνολικά δεν απέδωσε στα πρώτα ημίχρονα.

Υπήρξαν παιχνίδια που ο Ολυμπιακός δεν πήρε όσα είχε συνηθίσει μέχρι πέρυσι να παίρνει από τις πτέρυγες ή από τους δύο ακραίους αμυντικούς στο δημιουργικό σκέλος. Υπήρξαν παιχνίδια που δεν είχε η ομάδα αποτελεσματικότητα ή -όπως είχε δηλώσει ο Πέδρο Μαρτίνς- ματς που το αποτέλεσμα κρίθηκε από σοβαρά ατομικά λάθη.

Μια ματιά, ωστόσο, να ρίξει κανείς στον πίνακα της βαθμολογίας, θα διαπιστώσει ότι το αποψινό παιχνίδι μπορεί να αποδειχθεί και μισό πρωτάθλημα, αν η νίκη πάρει ρότα προς τον Πειραιά. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας, αήττητοι ως τώρα και με μόλις μια ισοπαλία στο ματς με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα, έχουν αέρα δύο βαθμών από τον Άρη, με ένα ματς λιγότερο, τεσσάρων από τον ΠΑΟΚ, ενώ με την ΑΕΚ τους χωρίζουν 6 βαθμοί που θα γίνουν 9 αν το ντέρμπι βαφτεί “κόκκινο”.

ΤΑ "ΠΡΕΠΕΙ"

Για να συμβεί αυτό, όμως, είναι επιτακτική ανάγκη:

1. Ο Πέδρο Μαρτίνς να κρατήσει συγκεντρωμένη την ομάδα του και… κουφή απ’ όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες κι έχουν στρέψει πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.

2. Ο Ολυμπιακός να μπει στο γήπεδο όχι απλά με τον αέρα της ομάδας που προπορεύεται στον πίνακα, αλλά με τη δίψα ομάδας που δεν έχει… αύριο, επειδή κάπως έτσι θα μπουν στο γήπεδο οι “κιτρινόμαυροι”.

3. Να είναι έτοιμη η ομάδα για το κλίμα που θα επικρατήσει ή αν το παιχνίδι πάει στη δύναμη και το πάθος, ενδεχόμενο που είναι και το πιο πιθανό. Στο “ξύλο” νικά συνήθως η ομάδα που το ρίχνει και όχι πάντα ο καλύτερος, αλλά εκείνος που το θέλει πιο πολύ.

4. Οι “ερυθρόλευκοι” οφείλουν να έχουν πέρα από τη συγκέντρωση στο πλάνο και καθαρό μυαλό. Να ακολουθήσουν πιστά το σχέδιο, με υπομονή και διάρκεια για να φτάσουν στο πολύτιμο τρίποντο.

5. Να είναι πανέτοιμοι να βάλουν... πλάτη, όχι μόνο οι ένδεκα που θα ξεκινήσουν, αλλά και όσοι βρεθούν στον πάγκο, καθώς και σε αυτό τον τομέα, η ομάδα του Πειραιά υπερτερεί με πολλές και καλύτερες λύσεις ανά θέση συνολικά.

Κάπως έτσι, με αυτό το σκεπτικό προετοιμάζεται την ομάδα του ο Πέδρο Μαρτίνς. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε στο γήπεδο σε λίγες ώρες, αλλά ότι το συγκεκριμένο ματς είναι κομβικό, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος προπονητής για να το καταλάβει. Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς, ξέρει και από μάχες και από δυσκολίες και από ντέρμπι, αλλά θα πρέπει πριν από την ΑΕΚ να νικήσει τις δικές του αδυναμίες, τον δικό του κακό εαυτό. Εάν αυτό συμβεί θα πρέπει να αποδειχθεί… πόρνη η μπάλα όπως έλεγε ο Όσιμ για να μην καταλήξει άλλη μία νίκη στον Πειραιά.

Υ.Γ.: Πολύ σημαντική για την οικονομία του αγώνα η επιστροφή των Φορτούνη και Καμαρά, οι οποίοι απέναντι στην ΑΕΚ έχουν υπογράψει πολύ σημαντικές νίκες και καθοριστικά γκολ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ