ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η Ευρώπη στο κορμί του

Οι πανηγυρισμοί των παικτών του Ολυμπιακού για την πρόκριση επί της Ομόνοιας
Οι πανηγυρισμοί των παικτών του Ολυμπιακού για την πρόκριση επί της Ομόνοιας EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον σημαντικά αλλαγμένο, αλλά αξιοθαύμαστα σταθερό Ολυμπιακό που αν δεν χάσει άλλα βασικά στελέχη και κάνει άλλες δύο κινήσεις, μπορεί την υπέρβαση.

Κάποτε έβγαιναν από τα σύνορα κι έτρεμε το φυλλοκάρδι τους. Πλέον έχουν αποκτήσει τέτοια ωριμότητα, τέτοια δυναμική και τόσο μεγάλο βάρος στη φανέλα που νιώθεις να περνούν τα νοκ άουτ ματς λες και πίνουν ένα ποτήρι νερό. Ο Ολυμπιακός της Ευρώπης, μεγάλωσε, εξελίχθηκε, εγκλιματίστηκε, δεν βλέπει πλέον με δέος τους αντιπάλους του. Αντίθετα εκείνοι τον κοιτούν με… μισό μάτι, επειδή (δεν) ξέρουν τι τους περιμένει.

Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν κερδίσει τον θαυμασμό της Ευρώπης. Την έχουν πλέον στο κορμί τους. Τη νιώθουν στο πετσί, στο αίμα τους. Είτε βρουν απέναντί τους την Ομόνοια, είτε τη Μπάγερν, θα ορθώσουν ανάστημα, θα παίξουν στα ίσια, θα διεκδικήσουν τα πάντα από κάθε αντίπαλο. Μπορεί κόντρα στο “τριφύλλι” της Κύπρου να μη ζορίστηκαν ιδιαίτερα σε κανένα από τα δύο ματς, αλλά κι αυτό ως γεγονός συνιστά επιτυχία. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από οδυνηρές ήττες στη Μεγαλόνησο, αλλά και στο ΓΣΠ, όπου πριν από μερικές ώρες η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς μπορεί να μη νίκησε τον γίγαντα Φαμπιάνο, αλλά δημιούργησε 29 τελικές προσπάθειες, τις 12 στην εστία.

Το ποδόσφαιρο έχει εμπνεύσει συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες. Πάνω στο χορτάρι έχουν γραφτεί έργα τέχνης. Αν το δούμε ρεαλιστικά, ωστόσο, πρόκειται για απλά μαθηματικά. Όσο πιο καλός είσαι, όσο πιο έξυπνος, όσο πιο ικανός, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να πετύχεις κι ας είναι η μπάλα… πόρνη όπως έλεγε κάποτε και ο Ίβιτσα Όσιμ, υπό την έννοια ότι η τύχη παίζει και θα παίζει πάντα ρόλο στις εξελίξεις.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς αποδεικνύει διαρκώς ότι είναι μια καλοφτιαγμένη μηχανή. Με ρόλους ξεκάθαρους, καλούς πρωταγωνιστές, άριστο σενάριο, εξαιρετικό σκηνοθέτη. Ο Πορτογάλος κόουτς για μία ακόμη φορά προετοίμασε το τιμ του έτσι ώστε να είναι αυτό που οι συνθήκες απαιτούσαν.

Δεν χρειάστηκε να ιδρώσουν για να φτάσουν στην άνετη πρόκριση, προσθέτοντας λίγους ακόμη βαθμούς στο σακούλι της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα ήταν λίγο πολύ γνωστό και αναμενόμενο από την ημέρα της κλήρωσης. Αυτή η Ομόνοια, όση δυναμική κι αν διαθέτει, δεν είχε το ειδικό βάρος να κοιτάξει στα μάτια τους πρωταθλητές Ελλάδας. Η διαφορά ποιότητας ήταν τεράστια.

Πόσο εύκολο, ωστόσο, είναι για μια ομάδα που έδωσε πέρυσι 60 επίσημα παιχνίδια, με μόλις 12 μέρες διακοπές και σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ της να δείχνει τέτοια αξιοθαύμαστη σταθερότητα; Αν μπούμε στον κόπο να δούμε με ποιους παίκτες ξεκίνησε πέρυσι ο Ολυμπιακός τη σεζόν και με ποιους φέτος θα καταλάβει και το πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα.

ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ 5/11

Από την πρώτη περσινή ενδεκάδα στα προκριματικά της ίδιας διοργάνωσης (με τη Βικτόρια Πλζεν εκτός έδρας, 0-0) δεν ανήκουν πλέον στο ρόστερ ο Ομάρ, ο Τσιμίκας, ο Γκιλιέρμε, ο Ποντένσε, ο Γκερέρο. Αντικαταστάθηκαν αντίστοιχα από τους Ραφίνια, Χολέμπας, Εμβιλά, Ραντζέλοβιτς, Ελ Αραμπί. Η ομάδα άλλαξε κατά τα 5/11 μέσα σε έναν χρόνο και κάτι, αλλά δεν έχασε τίποτα από τη δυναμική και τη στιβαρότητά της, παρότι μεσολάβησε μια πάρα πολύ δύσκολη σεζόν σε όλα τα επίπεδα.

Παρατηρώντας την ενδεκάδα που παρέταξε χθες βράδυ στη Λευκωσία ο Πέδρο Μαρτίνς θα διαπιστώσουμε ότι οι δέκα από τους εκλεκτούς είναι ιδιαίτερα ποιοτικοί ποδοσφαιριστές. Εξαιρώ τον Μπα, ο οποίος δεν είναι άτεχνος, αλλά δεν έχει και κάποια ιδιαίτερη επαφή με τη μπάλα. Είναι άλλη η δουλειά του άλλωστε. Ο Ραφίνια σταθερή αξία στη δεξιά πτέρυγα, σχεδόν αλάνθαστος για μία ακόμη φορά και πάντα με τη σωστή επιλογή στη φαρέτρα.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΜΠΟ-ΧΟΣΕ

Ο Χολέμπας ανεβάζει στροφές, άρχισε τις επελάσεις και δείχνει πως θα προσφέρει πολλά και φέτος, έχοντας πλάι του έναν ακόμη αξιόπιστο αριστερό μπακ που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο Ματέους Ρέις της Ρίο Άβε. Ο Εμβιλά, όπως αναμενόταν, έχει απίστευτη τεχνική κατάρτιση. Μπορεί να πασάρει παντού και να κοιτάζει αλλού. Κυριολεκτικά. Συνεργάστηκε, μάλιστα, άψογα με Καμαρά, Μπουχαλάκη, παίζοντας εκείνος μπροστά από τους στόπερ, ενώ οι δύο συμπαίκτες του χώρισαν τον άξονα, δεξιά ο πρώτος, αριστερά ο δεύτερος. Η τριάδα στα χαφ λειτούργησε σε εξαιρετικό επίπεδο κι ας έχουν παίξει οι τρεις τους μόλις δύο φορές μαζί.

Ο Σεμέδο ό,τι κι αν λέμε για την… ελαφρότητα στη συμπεριφορά του κάποιες φορές, είναι πάστα αμυντικού. Άρχοντας με τη μπάλα, με αστείρευτες δυνάμεις και παρεμβάσεις καταλυτικές. Παίζει λες και δεν… βλέπει τους αντιπάλους του. Μακάρι να ισχύσει και στην πράξη η δήλωσή του “είμαι ευτυχισμένος στον Ολυμπιακό” κι όχι το “θα δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες για το μέλλον μου”. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια να μείνει για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο...

ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...

Για να ανοίξουμε λίγο τη σκέψη και την προσέγγιση, αν η διοίκηση του Ολυμπιακού καταφέρει να κρατήσει τον Ρούμπεν, τον Καμαρά και τον Σα, τους τρεις δηλαδή που έχουν υψηλό market και μπορούν να φέρουν πολύ μεγάλες προτάσεις, θα έχει θέσει τις βάσεις για μια πορεία εφάμιλλη και ίσως ανώτερη της περσινής.

Με την επιπλέον λύση του Τιάγκο Σίλβα, ο οποίος αναμένεται στη χώρα μας σήμερα – αύριο, τις προσθήκες των Πέπε, Ντρέγκερ κι έναν ακόμη εξτρέμ που θα έρθει μέχρι την προσεχή Δευτέρα (Ροντρίγκες, Μπουφάλ ή έκπληξη...) ο Ολυμπιακός και γεμάτος δείχνει σε όλες τις θέσεις. Και ψαγμένες επιλογές έχει κάνει όπως φαίνεται από τα βιογραφικά των νεοφερμένων, αλλά και στο γήπεδο, τουλάχιστον για όσους έχουμε δει ως τώρα.

ΝΑ ΠΕΙΣΜΩΣΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ

Προσωπικά θα ήθελα λίγο περισσότερο… πεισμωμένο τον Κώστα Φορτούνη για να επιστρέψει δριμύτερος στην ενδεκάδα, αφού και ξέρει και μπορεί, αλλά έχουμε πολύ καιρό μπροστά και δεν περισσεύει κανείς με τόσες υποχρεώσεις μπροστά. Δεν είναι ο “Φορτού” για να μπαίνει στο γήπεδο στο 90’ κι αυτό πρέπει να προβληματίσει πρώτα απ’ όλους τον ίδιο. Και ο Ματιέ Βαλμπουενά, άλλωστε, που και χθες ήταν ένα από τα πρώτα βιολιά έχοντας σβήσει ήδη τα 36 στη γενέθλια τούρτα, θα χρειαστεί και συντήρηση και διαχείριση για να αποδίδει στο τοπ επίπεδο.

Όλα τα παραπάνω, πάντως, δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικό για τους ομίλους του Champions League. Όπως φαίνεται αυτή η ομάδα ετοιμάζει κι άλλες εκπλήξεις στους αντιπάλους που θα βρεθούν στο δρόμο της… Στην πορεία θα μπορέσουμε να πούμε και πολλά περισσότερα, όταν ολοκληρωθεί το παζλ με όλα τα κομμάτια. Η Δευτέρα είναι πλέον πολύ κοντά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ομόνοια - Ολυμπιακός 0-0: Εύκολα κι απλά στους ομίλους του Champions League
Οι υποψήφιοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο Champions League
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ