OPINIONS

Η νύχτα του στρατηγού Μαρτίνς

CHAMPIONS LEAGUE / ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η περσινή ήττα στην Τούμπα πλήγωσε τον Ολυμπιακό και τον εγωισμό του Πέδρο Μαρτίνς. Φέτος φρόντισε να απαντήσει δύο φορές με το ίδιο νόμισμα. Πώς μελέτησε το ματς, τι φοβόταν και πού πόνταρε. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες. Από το βράδυ της Κυριακής ο Πέδρο Μαρτίνς απολαμβάνει ένα ακόμη ποτήρι από το νέκταρ της επιτυχίας, έχοντας οδηγήσει την ομάδα του στη δεύτερη διαδοχική νίκη σε βάρος του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα μέσα στην Τούμπα. Ήταν για εκείνον (και) μια προσωπική ρεβάνς για το αντίστοιχο περσινό παιχνίδι που τον πλήγωσε και τον πείσμωσε ακόμη περισσότερο.

Αν μπορεί κανείς να κατηγορήσει για κάτι τον προπονητή του Ολυμπιακού είναι για το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της ομάδας του. Αυτό έγινε πέρυσι στο αντίστοιχο παιχνίδι της Τούμπας, όταν θεώρησε πως οι “ερυθρόλευκοι” μπορούν να πάνε στα ίσια και να νικήσουν την ομάδα του Λουτσέσκου μέσα στο σπίτι της παίζοντας ανοικτά από το πρώτο λεπτό. Ήταν μια επιλογή που δεν τον δικαίωσε, αφού και η εμφάνιση και το αποτέλεσμα (3-1) ήταν πολύ κατώτερο των μεγάλων προσδοκιών.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΝΑΤΧΟ

Σε εκείνο το ματς, ο σχεδόν πάντα μετρημένος και προσεκτικός Πορτογάλος τεχνικός είχε επιλέξει ένα πολύ επιθετικό σχήμα στο 4-2-3-1 που φόρεσε η ομάδα στα περισσότερα παιχνίδια, με τον Νάτχο στο “8”, θεωρώντας ότι με τον Ισραηλινό -πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ- θα μπορούσε να πιέσει ψηλά, να κρατήσει περισσότερο τη μπάλα και να καθορίσει τον ρυθμό.

Εκείνη η επιλογή της έλλειψης δεύτερου αμυντικού μέσου και η στρατηγική “στα ίσια” δεν τον δικαίωσε. Ο Νάτχο μάλιστα αποδείχθηκε μοιραίος, καθώς μόλις στα πρώτα λεπτά από σουτ του Βιεϊρίνια, η μπάλα χτύπησε στο απλωμένο πόδι του και “κρέμασε” τον Ζοσέ Σα. Εκείνο το 3-1, με τον “δικέφαλο” εμφανώς καλύτερο, έγειρε οριστικά την πλάστιγγα της μάχης του τίτλου υπέρ της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Κι όλα αυτά ενώ έχει προηγηθεί ένα παιχνίδι μονότερμα στο Φάληρο, στο οποίο ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν έχει νικήσει κι εύκολα με βάση την εικόνα του αγώνα, αλλά γνωρίζει αναπάντεχη ήττα από ένα αστείο γκολ απόρροια της ασυνεννοησίας και της κακής εκτίμησης από Βούκοβιτς και Γιαννιώτη. Πάλι έπειτα από ενέργεια του Βιεϊρίνια, σε μία από τις ελάχιστες επιθετικές του ενέργειες, καθώς αμυντικά ο Ποντένσε του είχε βγάλει τα συκώτια…

ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ

Ο καιρός πέρασε, η συνετή δουλειά συνεχίστηκε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη και ο Πέδρο Μαρτίνς ετοίμασε μεθοδικά τη δική του ρεβάνς. Προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις, μέτρησε καλύτερα τον αντίπαλο κι αυτή τη φορά δεν πήγε στην Τούμπα “αέρα τα πανιά”. Διάβασε άριστα το παιχνίδι, περιόρισε τα ατού της ομάδας του Φερέιρα και έφυγε από εκεί με τεράστιο διπλό και σκόρερ τον Ραντζέλοβιτς, κίνηση που δεν την περίμενε κανείς πριν από τη σέντρα.

Τόλμησε, το πίστεψε και δικαιώθηκε πανηγυρικά ο Μαρτίνς, ο οποίος όπως δήλωσε και πριν από το κυριακάτικο ματς θα πόνταρε σε εκείνους που θεωρούσε πιο έτοιμους. Είναι αλήθεια ότι οι αριθμοί των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού ήταν κοντά σε εκείνους πριν από τη διακοπή από πλευράς φυσικής κατάστασης, αλλά ο ρυθμός είναι άλλη ιστορία. Υπήρχαν παίκτες του Ολυμπιακού που παρά την καλή τους απόδοση, παραδέχθηκαν μετά το 0-1 ότι στα πρώτα λεπτά αλλού πατούσαν κι αλλού βρίσκονταν παρότι αυτό δεν φάνηκε συνολικά, μιας και ανάλογα πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι αντίπαλοί τους.

Ο ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΑΣΟΥΡΑΣ

Συγκριτικά με το ματς πρωταθλήματος, η απορία και ο προβληματισμός της τεχνικής ηγεσίας ήταν πως θα επιλέξει να επιτεθεί ο ΠΑΟΚ από τη στιγμή που ήταν τιμωρημένος, άρα απών, ο Γιαννούλης. Ο Φερέιρα επιλέγει συνήθως τριάδα στην άμυνα με τον Μάτος να μένει πίσω ως τρίτο στόπερ και να ανεβαίνει το αριστερό μπακ.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Βιεϊρίνια, δεν είχε ούτε την αντοχή, ούτε το κουράγιο να ανεβοκατεβαίνει την πτέρυγα με αποτέλεσμα ο Μασούρας που επιλέχθηκε αντί του Ραντζέλοβιτς, να τον ελέγξει εύκολα στο επιθετικό σκέλος, ενώ στη φάση του γκολ, του έκλεψε μπάλα και πορτοφόλι ο Βαλμπουενά. Για όσους δεν έχουν προσέξει καλά τη φάση ο Γάλλος έχει μείνει δεξιά έπειτα από μια εκτέλεση φάουλ και στη συνέχεια πιέζει τον αρχηγό του ΠΑΟΚ για να κλέψει και να δημιουργήσει το γκολ του Αραμπί. Με δύο κουβέντες, ο Μαρτίνς "σημάδεψε" τον αντίπαλο αρχηγό για να χτυπήσει, επιλογή που τον δικαίωσε για μία ακόμη φορά.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Γενικά ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν είχε ανησυχία αναφορικά με τις δυνάμεις των παικτών του, αλλά με το πως θα επιχειρήσει να επιτεθεί ο αντίπαλος. Βλέποντας ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ προσπαθούν να επιτεθούν κυρίως από τον άξονα με τα βαριά κορμιά των Μαουρίσιο, Μίσιτς, κατάλαβε ότι το ματς θα κυλήσει όπως το είχε σχεδιάσει. Γι’ αυτό, άλλωστε, προτίμησε την τριάδα στο κέντρο, επιλογή που τον δικαίωσε πανηγυρικά. Στους συνεργάτες του, μάλιστα, έλεγε στα αποδυτήρια πως με λίγη τύχη θα μπορούσαν οι “ερυθρόλευκοι” να πετύχουν και δεύτερο γκολ στο πρώτο ημίωρο που κυριάρχησαν απόλυτα στο τερέν.

Ένας άλλος προβληματισμός του Μαρτίνς έχει να κάνει με τις πέντε αλλαγές και δη με την εντολή ότι κάποιες θα πρέπει να γίνονται μαζεμένες. Η οδηγία αναφέρει πως δεν μπορούν να γίνουν πέντε διακοπές για αλλαγή, αλλά μέχρι τρεις, άρα ή θα πρέπει οι παίκτες από τον πάγκο να μπαίνουν σε ζευγάρια, ή αν επιλεγεί το ένας – ένας, στη συνέχεια θα πρέπει να μπουν τρεις μαζί. Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, ο κόουτς θέλει η ομάδα του να αποκτήσει ρυθμό, άρα στα προσεχή ματς κι έως τον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου, θα πορευτεί με την ίδια ενδεκάδα και μία ή δύο αλλαγές ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε αγώνα. Στα ματς του Καραϊσκάκη, άλλωστε, θεωρείται δεδομένη η επιστροφή Φορτούνη για ευνόητους λόγους...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός: Το αήττητο και το στίγμα του Μαρτίνς
H αλήθεια για όλες τις μεταγραφές
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ