ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η πεντάδα του Ολυμπιακού που σταμάτησε το χρόνο

Οι Γιουσέφ Ελ Αραμπί και Ματιέ Βαλμπουενά
Οι Γιουσέφ Ελ Αραμπί και Ματιέ Βαλμπουενά EUROKINISSI

Κάποτε στα 30 του χρόνια ο ποδοσφαιριστής ήταν “παλιά καραβάνα”. Βαλμπουενά, Αραμπί, Χολέμπας, Σωκράτης, Εμβιλά, έχουν σταματήσει το... χρόνο στον Ολυμπιακό. Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει και χάνει το μέτρημα.

Κάποτε, όχι πολύ μακριά χρονικά, ένας ποδοσφαιριστής με το πού πατούσε τα 30 του χρόνια έμπαινε σε διαδικασία… απόσυρσης. Στα 32-33, άντε 35, έβγαζε την ιδρωμένη φανέλα, κρεμούσε τα παπούτσια κι έμενε με τις γλυκές αναμνήσεις των γηπέδων. Δεν ξέρω πόσοι το έχουν προσέξει, αλλά αυτό έχει καταργηθεί στον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς.

Σε αυτή την ομάδα δεν μετρούν οι ηλικίες, είναι απλά ένας αριθμός. Μια ματιά να ρίξει κανείς στο τι έχουν κάνει και φέτος οι “ερυθρόλευκοι” που έχουν πατήσει τα 30, κάποιοι κατά πολύ, θα καταλάβει όχι μόνο τις… άγριες διαθέσεις που προκαλεί αυτή η ομάδα, αλλά και το τι δουλειά γίνεται, προκειμένου αυτοί οι παίκτες να παραμένουν στην πρώτη γραμμή και να πρωταγωνιστούν.

ΑΠ' ΤΟΝ ΓΚΟΓΚΑ ΣΤΟΝ ΑΡΑΜΠΙ

Όπως λέει και το παλιό σουξέ “έλα στον παππού, αυτόν που τα ‘χει όλα και μην κοιτάς αλλού”. Κάποτε “παππούς” στον Ολυμπιακό ήταν ο Σίνισα Γκόγκιτς που ήρθε από την Κύπρο στα 33, έκανε όργια για μια τριετία στον Πειραιά (1997-2000), πριν επιστρέψει στη Μεγαλόνησο για να κλείσει την καριέρα του. Ο νέος Γκόγκιτς των “ερυθρολεύκων”, 20 χρόνια μετά, είναι ασφαλώς ο τεράστιος Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο οποίος ενώ έχει πατήσει τα 34 χρόνια του εξακολουθεί να τα σπάει σε όλα τα επίπεδα.

To κοντέρ έχει καταγράψει φέτος 37 ματς, με 23 γκολ και δύο ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Πέρυσι έφτασε στις 51 συμμετοχές, με 27 γκολ και 8 ασίστ. Κάτι που σημαίνει ότι φέτος μπορεί να κάνει και ρεκόρ συγκομιδής στον Ολυμπιακό μιας κι απομένουν άλλα 9 παιχνίδια στη φάση των playoffs, καθώς και άλλα δύο ή τρία για τον θεσμό του Κυπέλλου.

Ο απίθανος Μαροκινός “killer” που έχει υπογράψει συμβόλαιο με τους πρωταθλητές Ελλάδας και για την επόμενη σεζόν, δεν είναι μόνο ένας καταπληκτικός γκολτζής, αλλά ένας πολυεργαλείο για όλες τις δουλειές, όπως απέδειξε στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Άρη που μετά την αποβολή του Λαλά, έτρεχε για δύο! Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός σε αυτή την ομάδα που κάνει τη διαφορά σε μια ηλικία που κάποιοι μαζεύουν… ένσημα.

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΕ 36 ΠΑΡΑΣΗΜΑ

Τι να πει κανείς για τον Ματιέ Βαλμπουενά, ο οποίος, μάλιστα, υπέγραψε πρόσφατα νέο συμβόλαιο που τον δένει για τρίτη σεζόν στο μεγάλο λιμάνι; Ο Ματιέ δεν κάνει πλάκα μόνο στους αντιπάλους, αλλά πρέπει να γελάει και ο ίδιος με τα όσα γράφει η ταυτότητά του. Γεννημένος τον Σεπτέμβρη του 1984 είναι ο Γάλλος παικταράς. Το φθινόπωρο θα “πατήσει” στα 37, αλλά δεν αφήνει κανέναν να το καταλάβει μέσα στο γήπεδο.

Πρώτος στη μάχη, ασταμάτητος, βγάζει σπίθες. Μέχρι τώρα έχει παίξει σε 28 παιχνίδια, έχει σκοράρει δύο φορές, έχει μοιράσει και 8 ασίστ. Η στατιστική του δεν είναι το ίδιο καλή με την περσινή, ωστόσο, δεν έπαψε ούτε μέρα να αποτελεί σημείο αναφοράς στην κορυφαία ελληνική ομάδα. Την προηγούμενη σεζόν σε 42 ματς είχε 8 γκολ και 23 ασίστ, αλλά και φέτος είναι ένας από τους μαέστρους της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς, σε όλες τις διοργανώσεις. Δικαίως θα συνεχίσει στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη, όπως από τις 8 Γενάρη διαβάσατε αποκλειστικά στο SPORT 24.

ΑΕΙΘΑΛΗΣ ΧΟΛΕΜΠΑΣ

O Χοσέ Χολέμπας επέστρεψε στο λιμάνι της καρδιάς του έπειτα από πολύ σπουδαία καριέρα σε Ιταλία και Αγγλία, στα 36 του. Το αρχικό πλάνο ήταν να αποτελέσει μια αξιόλογη εναλλακτική πίσω από τον Ρούμπεν Βινάγκρε που ήρθε για βασική επιλογή. Τελικά, τράβηξε όλο το κουπί στη διάρκεια του πρώτου γύρου, έχει παίξει ως τώρα σε 29 παιχνίδια (μία ασίστ) και η καταμέτρηση συνεχίζεται. Στο χέρι του είναι να συνεχίσει και την επόμενη σεζόν, εκτός κι αν αποφασίσει να βάλει τίτλους τέλους σε μια σπουδαία καριέρα.

Ο Γιαν Εμβιλά άφησε το “Σαμπιονά” για το ελληνικό πρωτάθλημα κι όπως ο ίδιος έχει δηλώσει νιώθει ευτυχισμένος γι’ αυτή του την επιλογή. Το ίδιο ασφαλώς νιώθουν και στον Ολυμπιακό, με τον 30χρονο σολίστα να είναι μέσα σε όλα. Στις 28 του Ιούνη θα σβήσει 31 κεράκια. Τα κεράκια των συμμετοχών του με την ερυθρόλευκη, ωστόσο, θα είναι πολλά περισσότερα, καθώς έως τώρα μετράει 40 συμμετοχές, 5 γκολ και 2 ασίστ. Έχει εξαργυρώσει μέχρι σεντ το κάθε ευρώ που δαπανήθηκε για την απόκτησή του.

Το ίδιο ισχύει κι ας εντάχθηκε τελευταίος χρονικά στο γκρουπ, με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Το καλοκαίρι θα κλείσει τα 33. Ήρθε στα τέλη του Γενάρη, ως ανενεργός για αρκετούς μήνες στην Άρσεναλ. Δεν δίστασε να νικήσει το χρόνο και να πέσει στη φωτιά όντας ανέτοιμος, αφού οι συνθήκες το απαίτησαν. Μέχρι τώρα έχει παίξει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε 13 ματς (15 συνολικά φέτος) αποδεικνύοντας ότι άξιζε και ο κόπος και η επιμονή του Βαγγέλη Μαρινάκη να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα.

Αυτή η “χρυσή” 5άδα, έκανε φέτος τη διαφορά σε μια καλοκουρδισμένη μηχανή, με τα καλύτερα να έρχονται. Να μην ξεχάσουμε ασφαλώς και τον αρχηγό Αβραάμ Παπαδόπουλο, ο οποίος δεν χρειάστηκε να παίξει πολύ, αλλά όσες φορές χρειάστηκε και του το επέτρεψαν οι τραυματισμοί ήταν εκεί για να ηγηθεί της προσπάθειας. Κάπως έτσι, με παλιούς και φυσικά νεότερους πρωταγωνιστές φτάσαμε σε μία από τις κορυφαίες χρονιές του Ολυμπιακού σε όλα τα επίπεδα...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ