ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η Σίτι κι ο Φορτούνης

Ο Μαντί Καμαρά με τον Κώστα Φορτούνη σε αγώνα της Super League
Ο Μαντί Καμαρά με τον Κώστα Φορτούνη EUROKINISSI

Πιο πολύ κι από την επιστροφή του Καμαρά, συζητήθηκε η απουσία του Φορτούνη από την αποστολή για τον αγώνα με τη Μάντσεστερ Σίτι κι αυτό είναι θέμα που πρέπει να λυθεί. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Η αποστολή του Ολυμπιακού αναχώρησε το πρωί για το Μάντσεστερ, εκεί που θα επιχειρήσει να προκαλέσει... σεισμό στο γήπεδο της Σίτι, όπως συνέβη πέρυσι στο Λονδίνο με αντίπαλο την Άρσεναλ. Μέσα στα ονόματα που θα ταξιδέψουν σήμερα για το Νησί δεν συμπεριλαμβάνεται ο Κώστας Φορτούνης, ο παίκτης από τον οποίον, υπό άλλες συνθήκες, θα ξεκινούσε η ενδεκάδα…

Δεν είναι υπερβολή ότι περισσότερο συζητήθηκε και μεταξύ των οπαδών, αλλά και στα δημοσιογραφικά γραφεία αυτή η απουσία, ακόμη κι από την επιστροφή του Μαντί Καμαρά, του οποίου η συμμετοχή απέναντι στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική.

ΤΟΝ "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ"

Έχει σημασία ότι ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσισε να θέσει δημόσια τον Κώστα Φορτούνη προ των ευθυνών του. Ζητάει περισσότερα από τον πιο προικισμένο Έλληνα ποδοσφαιριστή της γενιάς του και δεν το κράτησε μέσα στους τέσσερις τοίχους του αθλητικού κέντρου στο Ρέντη. Με τα λόγια του, μετά από το τέλος του αγώνα με τον Απόλλωνα ουσιαστικά φωτογράφισε τον “Φορτού”.

Είπε ότι περίμενε περισσότερα στο πρώτο ημίχρονο από παίκτες που είχαν ρυθμό. Με τόσα νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα, εκείνοι που είχαν ρυθμό από προηγούμενα ματς ήταν ο Μπουχαλάκης, ο Σισέ, ο Σα και ο Φορτούνης. Αν σκεφτούμε τι είπε και τι έκανε ο κόουτς με τον “Μπούχα” τις προηγούμενες ημέρες, καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως δεν εννοούσε λέγοντας “περίμενα περισσότερα” τον Κρητικό μέσο. Ούτε φυσικά τον Σισέ, ή τον συμπατριώτη του τερματοφύλακα.

Σε ερώτηση που του έγινε αργότερα, αναφορικά με τους λόγους που αντικατέστησε τον Φορτούνη στο ημίχρονο, θα μπορούσε εύκολα να τον “καλύψει” λέγοντας ότι είχε ενοχλήσεις από το κτύπημα που δέχθηκε λίγο πριν από την ανάπαυλα, αλλά και πάλι δεν το έκανε, δηλώνοντας ότι “η αλλαγή του Φορτούνη δεν είχε να κάνει με τραυματισμό. Ήταν μία απόφαση”.

ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ, ΤΕΤΑΡΤΟΣ

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πορτογάλος κόουτς έχει παράπονα από τον 27χρονο παίκτη. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από πέρυσι, όταν μετά από τη μουρμούρα του αρχηγού στο ματς της Τούμπας, του αφαίρεσε το περιβραχιόνιο και τον έβαλε στο ψυγείο για ένα διάστημα. Πλέον μια ματιά να ρίξει κανείς στο match programme των αγώνων του “Καραϊσκάκη”, θα διαπιστώσει ότι ο Φορτούνης είναι πλέον 4ος “κάπτεν”, πίσω από Αβραάμ, Μπουχαλάκη, Βαλμπουενά, ενώ 5ος είναι ο Ελ Αραμπί.

Άλλη μια απόφαση που δείχνει δυσαρέσκεια από την πλευρά της τεχνικής ηγεσίας και σαφές μήνυμα προς τον ποδοσφαιριστή. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, βέβαια, είναι ότι πλέον ο Φορτούνης έπαψε να είναι βασικός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Είτε έρχεται από τον πάγκο, είτε ξεκινά σε ματς όπως το Σαββατιάτικο απέναντι σε χαμηλότερης δυναμικότητας αντιπάλους.

Θα έλεγε κανείς ότι ο Μαρτίνς θέλει να ξυπνήσει τον Φορτούνη, να τον τσιτώσει, να τον βάλει μόνιμα στην πρίζα. Δεν είναι ο πρώτος που ζητά περισσότερα από τον διεθνή μπαλαντέρ. Και ο συμπατριώτης Μάρκο Σίλβα έκανε διάφορα για να βρει τα κουμπιά του Τρικαλινού, τον “πίεζε” και με την παρουσία του Τσόρι Ντομίνγκες, προκειμένου να τον έχει “ζεστό” και να τον οδηγήσει στην καλύτερή του σεζόν με την ερυθρόλευκη φανέλα (39 ματς, 21 γκολ, 17 ασίστ).

Εξαιρετική, ωστόσο, ήταν και η προπέρσινη σεζόν του Φορτούνη, την πρώτη του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο (37 ματς, 11 γκολ, 14 ασίστ). Φαίνεται πως από τότε μέχρι τώρα κάτι έχει αλλάξει. Ο κόουτς ζητάει πιο πολλά, μάλλον και ο Κώστας. Προφανώς θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο κι ότι αξίζει καλύτερης μεταχείρισης, όχι μόνο γιατί είναι αυτός που είναι, αλλά και γιατί αξίζει όσο αξίζει.

ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ "ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΣ"

Μην ξεχνάμε ότι μεσολάβησε κι ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός που φρέναρε τον “Φορτού” στα καλύτερά του. Άλλη ήταν η απόδοσή του και η σχέση με τον προπονητή του πριν πάθει τη ζημιά στο χιαστό κι άλλη μετά. Αίσθησή μου είναι πως ο κόουτς δεν έγινε διαφορετικός άνθρωπος από πέρυσι μέχρι τώρα. Η εξέλιξη της ομάδας αποδεικνύει ότι παραμένει προσγειωμένος και δουλευταράς.

Εκείνο που ζητάει από έναν παίκτη σαν τον Φορτούνη, είναι να δουλεύει περισσότερο, να δίνει περισσότερα, να μην κάνει ό,τι κάνει μόνο με τη μπάλα στα πόδια. Κι ο Φορτούνης από την άλλη πλευρά, είναι τέτοιος χαρακτήρας που θέλει να νιώσει απαραίτητος για να αποδώσει, να δώσει το κάτι παραπάνω. Όταν μπαίνει “ορκισμένος” στο γήπεδο, δεν υπάρχει δεύτερος. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει πάντα και ο Μαρτίνς όταν βλέπει χαλαρότητα ή αδιαφορία, βγάζει νύχια!

ΕΠΑΝΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ

Στο ποδόσφαιρο του τοπ επιπέδου, συναισθηματισμοί δεν χωρούν. Ο Φορτούνης είναι κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό, ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής, με συμβόλαιο της τάξης του ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ ετησίως. Σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα του πρωταθλήματος θα έπαιζε και με το ένα μάτι δεμένο! Χωρίς διάθεση υπερβολής. Άρα για το καλό όλων και πάνω απ’ όλα του κλαμπ και ο ίδιος θα πρέπει να καταλάβει καλύτερα τι ζητάει ο κόουτς και ο Μαρτίνς την κατάλληλη φόρμουλα για να ενεργοποιηθεί ξανά ένα από τα κορυφαία του όπλα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η καρδιά του Ολυμπιακού και του κόσμου του, χτυπά στο Μάντσεστερ όπου η ομάδα θα κυνηγήσει άλλη μια ευρωπαϊκή υπέρβαση. Όλα τα άλλα υπάρχει χρόνος για να ξεκαθαρίσουν. Λύσεις υπάρχουν πολλές στη φαρέτρα, οι ομάδες είναι πάνω από πρόσωπα και οι “ερυθρόλευκοι” έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο.

Στο χέρι τους είναι φέτος να προκριθούν στην επόμενη φάση του Champions League και με έναν βαθμό ή περισσότερους στα δύο παιχνίδια με τους Πολίτες του Πεπ Γκουαρδιόλα ο δρόμος θα ανοίξει διάπλατα. Αν βρεθεί τρόπος σε αυτή τη διαδρομή να αξιοποιηθεί όσο πρέπει κι όσο μπορεί (και) ο Κώστας Φορτούνης ακόμη καλύτερα. Ο ίδιος και ο Πέδρο Μαρτίνς το ξέρουν ακόμη καλύτερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τι άλλαξε ο Βινάγκρε στον Ολυμπιακό με το καλημέρα
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ