ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κι όμως μπορούσε

Ο Μασούρας με τον Μπεγερίν σε φάση από την αναμέτρηση Ολυμπιακός - Άρσεναλ
Ο Μασούρας με τον Μπεγερίν σε φάση από την αναμέτρηση Ολυμπιακός - Άρσεναλ EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό που αν το πίστευε περισσότερο και ήταν πιο θαρραλέος θα μπορούσε να φύγει νικητής και όχι ηττημένος από την Άρσεναλ στο “Καραϊσκάκη”.

Και πέρυσι και φέτος ο Ολυμπιακός έφυγε ηττημένος από το χορτάρι του “Γ. Καραϊσκάκης” υποδεχόμενος την Άρσεναλ. Με τη διαφορά ότι η περσινή ήττα με 1-0 άφηνε περιθώρια για τη ρεβάνς του Emirates. H φετινή, μάλλον όχι.

Οι "ερυθρόλευκοι" μπορεί να έχουν το δικαίωμα να φωνάζουν για το 2-1 που μέτρησε, ενώ θα μπορούσε με την ίδια ευκολία να ακυρωθεί ως επιθετικό φάουλ στον Εμβιλά από διαιτητή και VAR, αλλά έκαναν και πολλά λάθη που επέτρεψαν στους "κανονιέρηδες" να πάρουν ρεβάνς για τον περσινό αποκλεισμό μέσα στο σπίτι τους.

Ασφαλώς και υπάρχουν δικαιολογίες όταν από τους τέσσερις στόπερ της ομάδας τραυματίστηκαν οι τρεις και ο Μπα δεν μπόρεσε τελικά να αγωνιστεί, ενώ αρχικά έδειχνε πως θα τα καταφέρει έστω και με ένεση. Η αδυναμία του Σενεγαλέζου να παίξει, ενώ είχε πάρει μέρος μέχρι και στο ζέσταμα, έφερε τα πάνω – κάτω τελευταία στιγμή στο πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς όχι μόνο στην αμυντική τετράδα, αλλά και στον άξονα.

Ο Εμβιλά που έχει παίξει ελάχιστες φορές στόπερ στην καριέρα του αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει για να πλαισιώσει τον Σωκράτη, ενώ το 4-3-3 που είχε σχεδιάσει ο Πορτογάλος κόουτς έμεινε στο μπλοκάκι του. Η ενδεκάδα προσαρμόστηκε αναγκαστικά στο 4-2-3-1, ο Μασούρας μπήκε στην ενδεκάδα από το παράθυρο, ενώ ο Καμαρά που θα βοηθούσε στην πίεση ψηλά, αναγκάστηκε να γυρίσει πιο πίσω για να δώσει στήριγμα στον Μπουχαλάκη.

Όλα αυτά επηρέασαν σημαντικά την εικόνα του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο, κυρίως στο δημιουργικό σκέλος με τους "κανονιέρηδες" να μπαίνουν στο τερέν με πατημένο το γκάζι, αποφασισμένοι να γίνουν οι ρυθμιστές του παιχνιδιού.

ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Το μουδιασμένο ξεκίνημα των γηπεδούχων, λίγο έλειψε να στοιχίσει στη φάση του 6' με την κεφαλιά του Ομπαμεγιάνγκ που εξουδετέρωσε με τη βοήθεια του οριζόντιου δοκαριού, ο Σα. Η Άρσεναλ κυριάρχησε απόλυτα, έκλεισε τους χώρους, έδωσε πλάτος στην επίθεση, έβαλε στα σχοινιά τους "ερυθρόλευκους", οι οποίοι, ωστόσο, δέχθηκαν το 1-0 όταν άρχισαν να πατούν καλύτερα στο γήπεδο. Ο εξαιρετικός μέχρι εκείνο το σημείο Σα, αιφνιδιάστηκε και την πάτησε, ενώ είχε προηγηθεί φθηνό λάθος του Ρέαμπτσιουκ.

Ο κόουτς των "ερυθρολεύκων" παραδέχθηκε στις δηλώσεις του ότι η ξαφνική απώλεια του Μπα επηρέασε την αυτοπεποίθησή της ομάδας του, κάτι που φάνηκε πάνω στο χορτάρι, όχι μόνο στις καλές στιγμές της Άρσεναλ, αλλά και στις κακές. Οι αμυντικοί της αγγλικής ομάδας έκαναν όχι ένα, αλλά δύο εγκληματικά λάθη στη διάρκεια του πρώτου μέρους, αλλά αρχικά ο Μπρούμα και στη συνέχεια ο Μασούρας, αντί να έχουν το καθαρό μυαλό για το απλό, δηλαδή μια πάσα δίπλα στον Ελ Αραμπί που καραδοκούσε, επέλεξαν να λειτουργήσουν επιπόλαια και τσαπατσούλικα.

Την πρώτη φορά ο Πορτογάλος σημάδεψε τον Λένο, τη δεύτερη ο Μασούρας από τη μικρή περιοχή σούταρε άστοχα, σε δύο φάσεις που ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να βρει και ένα και δύο γκολ!

ΤΟ ΕΙΔΕ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο Πέδρο Μαρτίνς εντόπισε τις κακοτεχνίες του πρώτου μέρους και αποφάσισε να επέμβει άμεσα. Με τον Φορτούνη και τον Χολέμπας στο γήπεδο αντί του Βαλμπουενά και του Ρέαμπτσιουκ είναι γεγονός ότι οι γηπεδούχοι πάτησαν καλύτερα. Δεν απειλήθηκαν, πήραν μέτρα προς την επίθεση, έφεραν το ματς εκεί που θα έπρεπε να το φέρουν από το πρώτο μέρος. Την τρίτη φορά που έκλεψαν τη μπάλα, ο Ελ Αραμπί δεν λάθεψε, λίγο αργότερα λίγο έλειψε ο Μαροκινός να κάνει και το 2-1, έπειτα από την καλύτερη επιθετική προσπάθεια του Ολυμπιακού σε όλο το ματς.

ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ

Πάνω, όμως, που θα περίμενε κανείς ότι οι "ερυθρόλευκοι" θα επιχειρήσουν την τελική αντεπίθεση, ήρθε το 1-2 από μια φάση που σήκωσε πολλή κουβέντα για έναν διαιτητή που είχε δώσει δικαιώματα από το ξεκίνημα της αναμέτρησης.

Δεν θα διαφωνήσω ότι ο Γερμανός ρέφερι σφύριζε με περισσότερη ευκολία υπέρ της Άρσεναλ, ενώ το ίδιο έκανε και στο γκολ του Γκάμπριελ, σε μια φάση που είτε ο ίδιος είτε το VAR, θα μπορούσαν να το ακυρώσουν για επιθετικό φάουλ στον Εμβιλά. Δεν το έκαναν και από εκείνο το σημείο οι πρωταθλητές Ελλάδας, θολωμένοι από τα νεύρα τους, έπαθαν μπλακ άουτ.

Ένα λεπτό αργότερα λίγο έλειψε να δεχθούν κι άλλο γκολ με τη μπάλα να περνά παράλληλα με τη γραμμή της εστίας, ενώ το δέχθηκαν τελικά στο 85' όταν επέτρεψαν στον Ελνένι να σουτάρει ανενόχλητος και να νικήσει τελικά τον -ασταθή για μία ακόμη φορά- Σα.

Όχι, δεν ήταν καλύτερος ο Ολυμπιακός από την Άρσεναλ. Αυτό φάνηκε και από τη στατιστική ανάλυση του αγώνα με την αγγλική ομάδα να έχει κατοχή μπάλας 58% και 18 τελικές, τις 7 στην εστία. Οι "ερυθρόλευκοι" με μόλις 6 τελικές, τις δύο στην εστία του Λένο, ωστόσο, με περισσότερο θράσος, πιο καθαρό μυαλό και λίγο περισσότερη τύχη, θα μπορούσαν να "κλέψουν" το ματς.

Ακόμη και να νικήσουν, έστω να μη χάσουν, έτσι όπως έχασαν. Σίγουρα δεν ήταν ο εαυτός τους στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα κι όταν το έκαναν, δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους. Από την άλλη πλευρά, το 1-3 δεν αντικατοπτρίζει αυτό που είδαμε στο γήπεδο. Δεν ήταν τέτοια η διαφορά των ομάδων που αποτυπώνει το σκορ, ούτε άξιζε στους "ερυθρόλευκους" να κυνηγούν πλέον θαύμα θαυμάτων.

Έδωσαν δικαιώματα, ωστόσο, κι αυτή τη φορά δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους, ούτε στην τελική έκβαση των φάσεων μπροστά στις δύο εστίες, αλλά ούτε και στην κρίση του διαιτητή σε αποφάσεις που επηρέασαν τελικά το φινάλε της αναμέτρησης...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΡΣΕΝΑΛ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ