ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κλωνοποιήστε τον Αραμπί

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί
Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί EUROKINISSI

Ο Σα επέστρεψε, ο Σωκράτης μεγαλούργησε, ο Καμαρά κατάπιε το γήπεδο, αλλά πάλι αυτός που έκανε τη διαφορά ήταν ο απίστευτος Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Τι κρίμα να μην είναι μερικά χρόνια νεότερος. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Έχει ανέβει επίπεδο στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός. Έπαψε εδώ και χρόνια να είναι ένας από τους φτωχούς συγγενείς των διεθνών διοργανώσεων. Πλέον κάνει ομάδες επιπέδου Άρσεναλ όχι απλά να τον σέβονται, αλλά και να τον φοβούνται.

Κανείς αντίπαλος όσο ισχυρός κι αν είναι δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής κόντρα στην ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς. Αυτό πλέον δεν αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση, αλλά τον κανόνα.

Ποια άλλη ομάδα με τρία γκολ στην πλάτη από το πρώτο παιχνίδι εντός έδρας θα πήγαινε στο Emirates για να κάνει ξανά… κηδεία στους “κανονιέρηδες” μέσα σε έναν χρόνο; Αυτός ο Ολυμπιακός, όμως, όλα τα μπορεί. Γιατί; Επειδή το πιστεύει, επειδή έχει αποκτήσει στόφα και χαρακτήρα πολύ μεγάλης ομάδας. Επειδή έχει μάθει να προσαρμόζεται σε κάθε αντίπαλο, σε κάθε συνθήκη.

Μπορεί ακόμη και σύστημα να αλλάξει, να πατήσει σε κάτι εντελώς νέο, ουσιαστικά αδούλευτο, αλλά να το εφαρμόσει με επιτυχία, προκειμένου να φτάσει στο στόχο, απέναντι σε μία από τις κορυφαίες διαχρονικά ομάδες της ηπείρου κι ας μη διανύει τελευταία καλό φεγγάρι.

Το ρόστερ της είναι το 5ο ακριβότερο στο Νησί. Αποτιμάται γύρω στα 550 εκατομμύρια ευρώ. Κι όμως… Αυτοί οι ποδοσφαιριστές έπαθαν μπλακ άουτ, μόλις ο Ελ Αραμπί βρήκε, έστω και με τη βοήθεια της τύχης, το δίχτυ του Λένο. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Γερμανός κίπερ στις δηλώσεις του. “Είχαμε πολύ δύσκολη δουλειά, απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Πάλι καλά που είχαμε το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Ήταν καλύτεροι από εμάς και μας νίκησαν δίκαια”.

Ανάλογες ήταν οι κουβέντες που βγήκαν από το στόμα του Μικέλ Αρτέτα και των υπολοίπων “κανονιέρηδων”. Αν ψάξει κανείς να βρει το κακό της ιστορίας, θα πρέπει να το αναζητήσει στο πρώτο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε φέτος από μία Άρσεναλ που ήταν συνολικά χειρότερη από την περσινή, τουλάχιστον στο ανασταλτικό κομμάτι, αλλά και οι δικοί του παίκτες στο πρώτο παιχνίδι ήταν χειρότεροι των περιστάσεων.

Στη μπάλα παίζει ρόλο και η τύχη. Πέρυσι οι “ερυθρόλευκοι” είχαν την τύχη με το μέρος τους και με σύμμαχο την πίστη κατάφεραν να πάρουν τη σπουδαία πρόκριση. Φέτος οι λεπτομέρειες δεν ήταν με το μέρος των πρωταθλητών Ελλάδας. Ο Ζοζέ Σα βρέθηκε σε κακή μέρα, η ομάδα συνολικά δε λειτούργησε όπως έπρεπε, χάθηκαν τουλάχιστον δύο σημαντικές ευκαιρίες και ήρθε το 1-3. Όπως και χθες, η μπάλα θα μπορούσε να κάνει τα δικά της και ο Ολυμπιακός αντί να νικήσει, να επιστρέψει πάλι ηττημένος. Το θέμα είναι πως οι “ερυθρόλευκοι” δούλεψαν πολύ για να φτάσουν σε άλλη μία περήφανη νίκη μέσα στο Λονδίνο.

ΑΛΛΑΞΕ ΦΟΡΕΣΙΑ

Κι ας χρειάστηκε να αλλάξουν φορεσιά. Να πατήσουν στο 5-4-1, το οποίο σταδιακά έγινε 4-4-2, ώστε να φρενάρουν τους γηπεδούχους, να θωρακίσουν καλύτερα την άμυνα και να ψάξουν για καλές στιγμές στην επίθεση. Ο βαθμός δυσκολίας έγινε ακόμη πιο μεγάλος, μιας και ο Αρτέτα επειδή περίμενε ότι οι “ερυθρόλευκοι” θα ψάξουν το γκολ, προτίμησε να θυσιάσει δύο επιθετικά εργαλεία όπως είναι ο Γουίλιαν και ο Έντεγκαρντ, προκειμένου να γεμίσει τον άξονα με τον Ελνένι, τον Σμιθ Ρόου, τον Θεμπάγιος.

Αν ο Λένο δεν ήταν τυχερός, αλλά και ικανός στη φάση του 20’ με τη μπάλα να βρίσκει στο δεξί του παπούτσι μετά το τετ α τετ με τον Αραμπί, ίσως να είχαμε δει άλλο παιχνίδι. Και η Άρσεναλ, ωστόσο, είχε τις δικές της καλές στιγμές. Αυτή τη φορά ο Σα ήταν αυτός που έπρεπε. Ανίκητος κάτω από τα δοκάρια, πήρε τη δική του προσωπική ρεβάνς. Επέστρεψε στις σπουδαίες εμφανίσεις, αυτές για τις οποίες είναι φτιαγμένος. Αυτές για τις οποίες μόχθησε όλα αυτά τα χρόνια…

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Τεράστια εμφάνιση και από τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Όχι μόνο στο αμυντικό σκέλος, αλλά και στο build up. Πραγματικός ηγέτης, ταύρος, σχεδόν αλάνθαστος. Κι ας έπαιζε χωρίς τον Σεμέδο στο πλάι του. Κι ας προερχόταν από τραυματισμό ο Μπα, ο οποίος ίσως επειδή δεν ήταν στο 100%, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει και τα νεύρα του στη φάση του 82’ που πήρε ανόητη κόκκινη κάρτα επειδή έστειλε τη μπάλα εκνευρισμένος προς τον διαιτητή.

Εξαιρετική απόδοση και από τον Μαντί Καμαρά, ο οποίος κατάπιε πολλά χιλιόμετρα ξανά στον άξονα, κέρδισε μονομαχίες, οδήγησε τη μπάλα, έδωσε και μια ασίστ στον Φορτούνη, ο οποίος δεν διαχειρίστηκε σωστά την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Καλή προσπάθεια έγινε και από τους Ανδρούτσο, Ρέαμπτσιουκ, όπως και από τον Μασούρα, ο οποίος χρεώνεται και την ασίστ στο γκολ. Ένα γκολ με δύο πάσες, χάρη στο υπέροχο κλέψιμο με τάκλιν του Εμβιλά, ο οποίος έδωσε σωστά στον Μασούρα κι εκείνος αφού διένυσε τα διαθέσιμα μέτρα, τάισε τον Αραμπί, για να τελειώσει τη δουλειά, όπως μόνο αυτός ξέρει και μπορεί…

Πενήντα γκολ έφτασε χθες με την ερυθρόλευκη. Τα 23 φέτος. Παίζει και τρέχει σαν έφηβος κι ας έχει πατήσει τα 34. Τι κρίμα αυτός ο κορυφαίος επιθετικός, όχι απλά εκτελεστής, αφού κάνει κι άλλες δουλειές, να μην έχει έρθει στην Ελλάδα 2-3 χρόνια νωρίτερα. Πόσο δύσκολο θα είναι άραγε να βρεθεί κάποια στιγμή ο κλώνος του… Μακάρι, να παίζει έτσι για πολλά χρόνια ακόμη, καθώς είναι πρώτος λαχνός του λαχείου και λαχεία δεν έρχονται πολύ συχνά στην Ελλάδα. Προτιμούν άλλους προορισμούς…

ΛΕΙΠΕΙ ΕΝΑΣ... ΓΚΑΛΕΤΙ

Εκείνο που λείπει και εξακολουθεί να λείπει από αυτή την ομάδα είναι ένας Γκαλέτι. Ένας Ποντένσε. Ένας εξτρέμ που να κάνει τη διαφορά. Μια διαφορά που άλλες φορές κάνει, τις περισσότερες, όμως, όχι, ο Μπρούμα, ο οποίος και χθες δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο. Αν όχι με δύο, έστω με έναν τέτοιου επιπέδου εξτρέμ, ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι παραπάνω θα έκανε συνολικά η επίθεση του Ολυμπιακού, με αιχμή του δόρατος τον Ελ Αραμπί. Κι επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, αυτός ο παίκτης πρέπει να έρθει το καλοκαίρι για να απογειωθεί αυτή η σπουδαία ομάδα ακόμη περισσότερο την επόμενη περίοδο...

Δείτε την εκπομπή του SPORT 24 για το Άρσεναλ - Ολυμπιακός, με τους Παντελή Βλαχόπουλο, Παντελή Διαμαντόπουλο, Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROPA LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ